LuxemburgSchlagerpinglan: I dag, onsdagen den 23:e juni, är det Luxemburgs nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 37 tävlingsbidrag, som ni hittar på min Luxemburg-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Luxemburgs ESC-bidrag:

“Poupée De Cire, Poupée De Son”, France Gall (ESC 1965)

Schlagerpinglans topp-10 av Luxemburgs samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) Poupée De Cire, Poupée De Son“, France Gall (ESC 1965 – 1:a)
2. (3.) Children, Kinder, Enfants“, Margo, Franck Olivier, Diane
Solomon, Ireen Sheer, Malcolm Roberts and Chris Roberts
(ESC 1985 – 13:e)
3. (2.) Tu Te Reconnaîtras“, Anne-Marie David (ESC 1973 – 1:a)
4. (5.) L’amour Est Bleu“, Vicky (ESC 1967 – 4:a)
5. (4.) Après Toi“, Vicky Leandros (ESC 1972 – 1:a)
6. (10.) 100% D’amour“, Sophie Carle (officiell video) (ESC 1984 – 10:a)
7. (9.) Amour Amour“, Plastic Bertrand (ESC 1987 – 21:a)
8. (7.) L’amour De Ma Vie“, Sherisse Laurence (ESC 1986 – 3:a)
9. (6.) Si La Vie Est Cadeau“, Corinne Hermès (ESC 1983 – 1:a)
10. (8.) Croire“, Lara Fabian (ESC 1988 – 4:a)

Snabbfakta: Luxemburgs deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1956 – deltagit 37 gånger – vunnit 5 gånger: 1961, 1965, 1972, 1973, 1983


Schlagerpinglan: Det jag reagerade på här var att när jag snabblyssnade igenom de 37 bidragen så fastnade jag för samma 10 bidrag som senast jag gjorde den årliga genomlyssningen. Enligt min smak så har Luxemburg alltså tävlat med 10 bra bidrag (varav fem som är några strå vassare än de andra).

Då landet drog sig ur redan 1994 så det är lite svårt att avgöra om det är något land jag hade uppskattat i ESC i nutid men det vore intressant att se vad de hade skickat för bidrag om de beslutade sig för en comeback. 😀

Se “Luxemburg i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Luxemburg i Eurovision – Personlig topp-lista”

 1. Adri

  Luxemburg är tillsammans med Marocko de enda länderna som inte deltagit alls under min livstid… tror jag iaf (Jag räknar inte Jugoslavien, för landet finns ju inte – what to do?)

  Men det är trist för Luxemburg har verkligen lagt avtryck på ESC 🙂 Två av tidernas bästa vinnare – faktiskt bästa låtar – i tävlingen kommer från just denna lilla lilla nation!

  Det är otroligt jämnt just mellan de två. Men den ena är ”viktigare” för tävlingens historia, och då måste den vinna!

  1. ”Poupée De Cire, Poupée De Son” (1965)
  – Låten som öppnade för pop i tävlingen! Det är så viktigt att denna låten vann! Ikonisk!

  2. ”Tu te reconnaitras” (1973)
  – Ett riktigt jäkla anthem! Precis som 1965 har jag älskat denna låt sen jag var barn!

  3. ”L’amour est bleu” (1967)
  – Förutom att sångerskan rent utseendemässigt påminner mig om den hemska granntanten Görel från när jag var liten, så är detta bara en trevlig upplevelse för mig 🙂 Så fransk!

  4. ”Papa pinguin” (1980)
  – Så söt sång! Det gör mig otroligt deppig att veta vilket tragiskt liv systrarna sen finns, och att ingen av dem finns idag. Man vill verkligen inte tänka på det när man hör den här lite dumglada låten!

  5. ”Ne crois pas” (1956)
  – Debutåret imponerar knappast på mig, men detta borde ha vunnit!

  6. ”Frère Jacques” (1977)
  – En av tävlingens mer sensuella låtar på den tiden då tävlingen fortfarande var ganska konservativ. Det livar upp, även om det är ett stort steg från… säg… Polen 2014? Men jag älskar den lite… ”mörkare discon”.

  7. ”Aprés Toi” (1972)
  – Till skillnad från vinnaren 1973 så älskade jag iofs denna låten som liten också, men den kärleken är inte riktigt lika levande idag! Men bra är den! Det kan jag inte säga emot!

  8. ”100% D’Amour” (1984)
  – Nämen vad söt den är!

  9. ”Des que le printemps revient” (1964)
  – För att vara en så tidig ESC-låt låter den förvånansvärt livlig. Inte så pryd som låtar generellt var på den tiden!

  10. ”Croire” (1988)
  – Lite skrikig, men inte dålig!

 2. Micke

  1. “Poupée De Cire, Poupée De Son“, France Gall – 1965
  (Har många gånger fått höra från äldre släktingar vilken chock detta var det. Popens intåg chockade de etablerade)
  2. “Tu Te Reconnaîtras“, Anne-Marie David – 1973
  (Treslagsåret. Tre bidrag var mer överlägsna än som hänt någonsin efter. Denna, Spanien och Storbritannien)
  3. “L’amour Est Bleu“, Vicky – 1967
  (Så extremt melodiös så det är sjukt)
  4. “Si La Vie Est Cadeau“, Corinne Hermès – 1983
  (Tack Corinne för att vi slipper en stor svart fläck över året 1983. Stort tack till dig och till Ofra Haza)
  5. “Croire“, Lara Fabian – 1988
  (Jädrigt söt låt. Dock bättre i studioversion)
  6. “L’amour De Ma Vie“, Sherisse Laurence – 1986
  (Visste inte att denna kom så högt som trea. Skönt för det var den verkligen värd. Mysig låt)
  7. “Après Toi“, Vicky Leandros – 1972
  (Vissa stunder är den min etta i Luxemburg medan andra inte ens topp 10. Väldigt upp och ned)
  8. “Les Amants De Minuit”, Michèle Arnaud – 1956
  (Väldigt behagligt och mysigt bidrag)
  9. “Parlez-vous Français?”, Baccara – 1978
  (Ser att jag är ensam om den här. Jaja tänk så konstig smak Pinglan och Adri har)
  10. ”Papa pinguin”, Sophie and Magaly – 1980
  (Hur töntig som helst men ändå med DET i hela paketet)

  Tillägg:

  “100% D’amour“, Sophie Carle – 1984
  (Oj så jag förstår att du slängde in videon istället Pinglan. Kan detta möjligen ha varit det största raset live i ESC-historien? Det blir så när man anlitar en fotomodell istället för en sångerska. Synd. Högt upp i denna ranking i studioversion)

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Varje gång jag lyssnar igenom bidragen så är det samma sak. Jag reagerar på namnet Baccara, tänker att det inte är någon “Yes Sir, I Can Boogie” och fortsätter med nästa. 😀

 4. Schlagerpinglan

  @Adri, Sophie and Magalys öden hade jag missat så jag tackar för att du belyste det, alltid intressant med extrafakta, även om det ger en stark kontrast till själva bidraget. Jag ser att både du och Micke har med ”Papa pinguin” bland era tio, själv charmas nästan av det men inte tillräckligt. 🙂

  @Micke, Mmm… det är ju minnet av studioversionen (som sändes i ett inför-program och som jag sträcklyssnade på) som gör att jag tycker att “100% D’amour” tillhör topp-bidragen. Hade live-versionen varit det första jag hörde av den så hade det nog slutat helt annorlunda.

 5. Adri

  Jag tycker ”Parlez Vous Francais” är ganska blek. Och det är inte så konstigt. Den deltog 1978. Ett år där mer eller mindre allting var crap.

  Tyskland och Luxemburg dög, men inte tillräckligt för att ta sig in på topp 10 av deras låtar någonsin.

  Jag är mest bedrövad – om än inte alls förvånad – över att jag är den enda som creddar ”Frère Jacques”.

 6. Schlagerpinglan

  @Adri, Själv har jag aldrig varit speciellt förtjust i ”Frère Jacques” då den känns som en kaotisk version av “Broder Jakob”, vilket den naturligtvis är menad att vara (tolkning av i alla fall, kanske inte kaotisk)… men det fungerar inte för mig då jag har väldigt svårt för “Broder Jakob”. 😀

 7. Micke

  En liten fråga till Pinglan och Adri och givetvis även andra som eventuellt är kvar. Vad gillar ni den här gruppen? Ett exempel här Från lågt till högt

  https://www.youtube.com/watch?v=mAh–lH0H3U

 8. Adri

  Micke: Aldrig hört om den gruppen. Men vad gäller den låten så lät den bra, men lät som nåt man hört förr 🙂

 9. Mats

  Saknar verkligen Luxemburg, de var med under de tio första åren som jag följde ESC. Hoppas varje år att det skall komma ett besked att landet gör comeback men det börjar kännas tveksamt, de har nu varit borta i 28 år.

  Min 10-topplista:
  1. “L´amour est bleu” (1967)
  2. “Croire” (1988)
  3. “Poupée de cire, poupée de son” (1965)
  4. “Aprés toi” (1972)
  5. “Si la vie
  6. “Quand je te reve” (1990)
  7. “Tu te reconnaitras” (1973)
  8. “L´amour de ma vie” (1986)
  9. “Un baisset volé (1991)
  10. “Parlez vous francais” (1978)

  @Micke, känner ej till gruppen men ok. låt.

 10. Micke

  Tar en till för att se om det jag trodde skulle hända händer 🙂 Ta bort den om du inte vill ha detta Pinglan. Nema problema

  https://www.youtube.com/watch?v=NfzwM4pdyxU

 11. Adri

  Micke: Även efter den låten får jag lov att säga att det inte är dåligt, men det är definitivt något man hört förr så det rör mig inte nämnvärt 🙂

 12. Adri

  Off-topic: Men nu har Måneskin officiellt kommit etta på den amerikanska topplistan för rocklåtar, med ”I wanna be your slave” 🙂

  Jag tycker det är coolt hur stort genombrott de fått, när de inte ens vann så överlägset egentligen! 🙂 Jag unnar dem verkligen det!

 13. Schlagerpinglan

  @Micke, De båda låtarna är helt OK, flyter på utan att lämna några större intryck men stör inte. Den första var mer behaglig och den andra mer lättsmält. Bra bakgrundsmusik. 🙂

 14. Micke

  @Pinglan och Adri. Jag hade två anledningar till varför jag tog upp den här gruppen. En för Pinglan och en för Adri.

  @Pinglan. Har känt dig i många år på bloggen nu. Känns som man ibland har lärt sig din smak. Ingen av de här två hade med det att göra utan jag återkommer med dem till Adri. Däremot känner jag att den här är Pinglanstuk. Jag kan ha helt fel men redan när den dök upp förra året kände jag. Undrar om inte Pinglan skulle gilla den här 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=9z6tSKT9zdY

  @Adri när det gällde dig var det dock de två första. För några år sedan. Tror det var 2017. Jag höll på att bli vansinnig ett bidrag då. Sa till dig att det var ett plagiat av två låtar men jag kunde inte komma på vilka. Du sa att du inte hade en aning. Det där plågade mig.

  Nu kom jag plötsligt på vilka låtar det var och de var från samma grupp. Det jävliga rent ut sagt är att nu har jag istället glömt vilket plagiatbidraget från 2017? var. Slängde därför ut dessa två och hoppades att du skulle minnas.

  Sen då till gruppen. Gillar gruppen. I synnerhet låten jag nu la ut sist och även den första

 15. Schlagerpinglan

  @Micke, Den sista var klart bäst. 😀 Lättsmält och trevligt att lyssna på, så du hade inte fel. Tackar. 😀

 16. Micke

  Mats… Missade ditt svar till mig. Sorry. Tycker du kanske också bättre om sista låten här bland de jag slängde ut?

 17. Engsla

  Min topp tio-lista för Luxemburg:

  1. “Poupée De Cire, Poupée De Son“, 1965
  2. “L’amour Est Bleu”, 1967
  3. “Tu Te Reconnaîtras”, 1973
  4. “Nous Les Amoureux”, 1961
  (Jag har aldrig riktigt fastnat för den här låten förut, men runt jul när jag lyssnade igenom alla esc-årgångarna från sextiotalet stod den plötsligt ut, och nu tycker jag om den 🙂 )
  5. “Ne Crois Pas”, 1956
  (Det fanns så många låtar som var bättre än “Refrain” 1956)
  6. “Après Toi”, 1972
  7. “Je Suis Tombé Du Ciel”, 1970
  8. “C’est Peut-être Pas L’amérique“, 1981
  9. “Si La Vie Est Cadeau”, 1983
  10. “Croire”, 1988

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se