AlbanienTV-bolaget RTSH har ännu inte meddelat om Albanien kommer att delta i Eurovision Song Contest 2022 och hur de i så fall kommer att utse sitt bidrag. De har dock avslöjat hur artister och låtskrivare ska gå till väga för att delta i “Festivali i Këngës 60“, vilket ni kan läsa mer om på festivali.rtsh.al.

Uppdaterat: Intresserade låtskrivare / artister kan skicka in sina bidrag till TV-bolaget RTSH innan deadline den 30:e september antingen direkt till festivalspersonalen på Radio Tirana eller via e-mail-adressen festival@rtsh.al. Läs mer om reglerna för Fest 60 här.

Uppdaterat: Enligt wiwibloggs.com så har TV-bolaget RTSH bekräftat att Fest 60 kommer att användas för att utse Albaniens ESC 2022-bidrag, vilket låter ganska troligt då musikfestivalen “Festivali i Këngës” tjänat som landets ESC-uttagning sedan debuten 2004.

Uppdaterat 21-09-27: Deadline har flyttats fram till den 15:e oktober.

Festivali i Këngës 60
(Grafik lånad från RTSH)

Albaniens senaste ESC-uttagningar, bidrag och resultat:

År Uttagning ESC-bidrag ESC-resultat
2022: Festivali i Këngës 60?
2021: Festivali i Këngës 59 Karma“, Anxhela Peristeri 21:a i finalen
2020: Festivali i Këngës 58 Fall From The Sky“, Arilena Ara inställd tävling
2019: Festivali i Këngës 57 Ktheju tokës“, Jonida Maliqi 17:e i finalen
2018: Festivali i Këngës 56 Mall“, Eugent Bushpepa 11:a i finalen
2017: Festivali i Këngës 55 World“, Lindita 14:e i semi 1
2016: Festivali i Këngës 54 Fairytale“, Eneda Tarifa 16:e i semi 2
2015: Festivali i Këngës 53 I’m Alive“, Elhaida Dani 17:e i finalen
2014: Festivali i Këngës 52 One Night’s Anger“, Hersi 15:e i semi 1
Se även:Albaniens samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: Även om det inte är bekräftat ännu så lutar det väl åt att RTSH kör på som vanligt och kommer att använda den nu bekräftade Festivali i Këngës 60 till att utse sitt ESC 2022-bidrag. 🙂

Jag ska dock inte gå händelserna i förväg utan får återkomma i frågan när/om en bekräftelse kommer och vi vet vilka datum som gäller för inskick av bidrag till Fest 60. Att veta att det blir en albansk festival även i år är i alla fall ett bra första steg. 😀

Se “Albanien i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Relaterad information: Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2022

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


20 kommentarer till “Albanien 2022: RTSH planerar för Festivali i Këngës 60”

 1. Adri

  Det förlorade året 2020 sög överlag, men Albanien var tyvärr en av de allra största förlorarna på det. “Fall from the sky” var så jäkla fantastisk! Hoppas Arilena återkommer och segrar, med nåt liknande! 🙂 Men annars hoppas jag Albanien snart bekräftar deltagande och använder FiK, för jag brukar älska deras uttagningar 🙂 Hög standard!

  Medan det ändå är lite av en lågsäsong, och jag ändå önskar mig artister så har en nyligen upptäckt (för mig iaf) artist numera hamnat etta på min önskelista att skicka från Sverige.

  Överlag gillar jag inte när artister börjar skådespela (vissa undantag finns dock, som Justin Timberlake… han är en grym skådis) – men jag ogillar nästan ännu mer när skådisar ska byta bana till artist… för det är 99 av 100 fall skrattretande uselt. Men denna kvinna lyckas. Hon, likt sin mamma Pernilla August, är en bra skådis. Men fasen nästan ännu bättre som artist.

  Så jag hoppas vi blir representerade av Alba August inom en nära framtid! Här visas det att hon dessutom håller live (även om det rent visuellt är ett riktigt ful framträdande, men det är kanske inte Alba som ansvarat för det).

  https://www.youtube.com/watch?v=lmG9pb1WRtM

 2. Micke

  Hoppar in med en helt annan grej här. Har ju lovat att släppa MF helt till er som älskar tävlingen. Håller det rakt av men detta handlar om lite annat. Funderar på om ni här har något eller några bidrag från MF som ni känner ni har varit ensam om att tycka om

  Alldeles nyss gick jag förbi en TV här om stod på med Lotta på Liseberg. Just då spelades en låt som jag nästan glömt av men som lätt är minst topp 20 för mig i MF genom tiderna Pratar om “Långt härifrån”, Py Bäckman. Versionen på TV var helt död precis som de flesta versioner. Ska ni kolla in den så är det bara liveframträdandet från MF 1992 som gäller.

  Kan det möjligen finnas någon här som gör mig sällskap och tycker den är bra eller är det så som jag känner att jag är ganska ensam om det? Har ni själva något bidrag där ni känner så?

  @Adri, jag kollar in din låt här ovan senare

 3. Adri

  Micke: Jag hittar inte liveframträdandet från 1992 någonstans. SVT känns ganska anala när det gäller upphovsrätt på gamla melodifestivaler. Den finns säkert i SVTs öppna arkiv.

  Men så intresserad är jag faktiskt inte, och jag har ändå hört “Långt Härifrån”. Och jag tycker nog faktiskt att det är en ganska trist sak faktiskt. Det är något med Py. Hon skriver ju fantastiska låtar (Vandraren, Stad i Ljus, Gabriellas Sång) men så fort hon själv gör något framme vid micken så blir det bara blekt.

  Men med det sagt finns där otroligt många andra låtar som hamnat i skymundan, antingen redan under tävlingen eller vad gäller arvet den lämnat. Svårt att komma på någon nu vid studs bara.

  Vi tar Melodifestivalen 2012 som exempel. I första delfinalen där deltog tjejbandet Abalone Dots med “På Väg”. En lugn, extremt rofylld låt på svenska (no shit) gjord i väldigt amerikanskt folklig stil. Den åkte ut – till ingens förvåning (tvärtom är man väl mest förvånad att den faktiskt inte kom sist). Och än idag verkar ingen tycka om den låten. Den åkte ut, den blev inte ens en någorlunda hit på nån radiostation och de flesta verkar totalt glömt den.

  Jag älskar den! Loreen vann helt rättvist, sen borde Lisa Miskovsky kommit tvåa. Men sen på bronsplatsen borde denna trio hamnat! Det är en hot take, för som sagt… man har inte mycket stöd. Men jag står fast vid det. Tråkigt den är så bortglömd.

  https://www.youtube.com/watch?v=csQ3vrzohhY

 4. Micke

  @Adri det är helt ok om du inte är intresserad 🙂

  En grej som dock alltid intresserat mig och många andra är året 2009. För mig det överlägset bästa året någonsin i ESC. Tog mig lite tid och kollade över det årets startfält.

  Fyra av låtarna från det året rankar jag Topp10 överhuvudtaget. Ytterligare två i Topp 20 och ytterligare tre i topp 30. Alltså är nio av min topp 30 överhuvudtaget från detta året.

  Det året deltog 42 länder. Jag tycker väldigt bra om elva av dessa. Ytterligare elva låtar tycker jag riktigt bra om. Alltså 22 så här långt och det fylls på ytterligare nio som jag tycker bra om. Alltså tycker jag som minst om 31 av 42 bidrag. Endast tre bidrag har jag riktigt svårt för

  Efter denna dykning i ESC 2009 förstår jag än mer varför jag alltid satt den som klar etta

 5. Schlagerpinglan

  @Micke, Själv är jag inte speciellt imponerad av “Långt härifrån”, oavsett version. Den talar inte riktigt till mig, om man säger så. Kanske hade det varit annorlunda om jag givit den lite extrachanser… men i nuläget är det inget för mig.

  Jag har försökt att komma på någon låt som jag kan tänkas vara relativt ensam om att tycka om och då skulle det ju kunna vara en av mina favoriter av MF-finalmissarna https://www.schlagerpinglan.se/blog/nedrakning-till-melodifestivalen-2017/ men det bidrag jag fastnade för var i stället “I morgon är en annan dag” med Christer Björkman. Visst, den vann… men jag har inte sett den så högt upp i några listor när klassiska MF-bidrag presenteras, där jag tycker att den har en självklar plats. 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=OwRlrn8R1T8

  Ännu bättre är den i den franska versionen: https://www.youtube.com/watch?v=SdZNzSA6uIM

  @Adri, Ett bra val… mycket vacker låt (som jag själv glömt bort men tackar för påminnelsen om). 🙂

 6. Micke

  @Pinglan, en helt ok vinnare för Sverige. Mitt problem med den har aldrig varit själva låten utan mer Christer Björkmans tolkning. Varför måste han låta så barnslig. Kunde de inte satt någon med mognare röst på den låten. Tror jag hade kunnat köpa den då faktiskt. Men som helhet ändå ett helt ok bidrag

 7. Adri

  Så ni båda valde låtar från 1992. Av era val tycker jag mer om Pys låt. Men bäst från -92 är silverplacerade Lizette med ”Som om himlen brann”.

  Dock så verkar det tvärtom till det Micke efterfrågade vara en sån låt som alla gillar, så kunde inte nämna den efter Mickes fråga. Men jag tar varje chans att återkomma till den! 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Adri, Där håller jag helt med dig, “Som om himlen brann” spelar i en helt annan liga och var därför inte något jag heller tänkte på när det gäller låtar jag är ensam om att gilla. Så bra låtar måste det ju bara finnas hur många som helst som uppskattar. 😉

  @Micke, Mmm… förmodligen hade låten blivit ytterligare lite bättre med en kraftfullare stämma… men numera så tycker jag att låten fått lite kultstatus då det trots allt är “the Christer Björkman” som sjunger den. 😀

 9. Micke

  En helt annan grej Snart semifinal 2 i EM i Fotboll. Har England lärt sig något? Inte nog med att de ständigt har fördel med hemmaplan. Dock inte det jag menar med detta utan angående nationalsångerna. Ska de än n gång skämma ut sig genom att bua ut det andra laget under deras nationalsång? Förhoppningsvis har de lärt sig något sen sist

 10. Engsla

  Adri, även om Alba inte riktigt faller mig lika mycket i smaken som hos dig så håller jag med om att det vore kul att se och höra henne i mf någon gång

  Så till de där bidragen man känner sig helt ensam om att gilla. Jo, ni får ha kvar era sånger för er själva, i alla fall från mig 😉

  “Långt härifrån” är visst en trevlig låt, men jag håller med om att Py är en starkare låtskrivare än sångerska, så det är inte en version jag riktigt fastnar för.

  “På Väg” är en av de där låtarna som är fin och kunde vara bra, men som tyvärr inte räcker hela vägen fram för min del. De har gjort bättre låtar i mitt tycke.

  “I morgon är en annan dag”, här håller jag med Micke. Fin låt, men jag gillar helt enkelt inte Christers röst eller utstrålning här (tror inte att jag har sett något annat med honom förutom årets melloframträdanden) så inte heller denna är något för mig.

  ”Som om himlen brann”, jo den var i en klass för sig 1992, var inte alls glad att den låten inte vann när det begav sig…

  Så då till min låt som jag tror att jag är ganska ensam om att tycka om:

  Kjell Hanssons “Mer än bara över natten” från 1979. Undrar om så värst många ens har hört den? Hur som helst så är det en låt som jag älskade när jag var jätteliten, mamma hade skivan. Fattade inte alls vad texten handlade om då, tyckte bara melodin var så väldigt fin. Som vuxen är jag lite kluven till texten, den är bara lite för mycket, men jag gillar trots det fortfarande låten och gissar att jag är ganska ensam om det, så då får den bli mitt val nu 🙂

 11. Adri

  Engsla: Hade aldrig hört den innan, men hört den två gånger nu. Och jag tror du får ha den för dig själv den med! 🙂 Iaf från mig. Men alltid kul med låtar i sammanhanget man aldrig hört.

 12. Micke

  @Engsla… ska lyssna sen men jag tror jag vet vilken det är. I så fall sjunger han “Mer…(liten paus)…än bara över natten.” Tror det är den jag tänker på 🙂

 13. Micke

  @Engsla om jag tyder Adri rätt så skulle jag tro att jag ligger ungefär mitt emellan era åsikter om “Mer än bara över natten”. Till skillnad från Adri så kände jag igen den. Ska jag hitta plus och minus så är det ganska lätt känner jag.

  “Andas u u u u u u ut” och de andra i samma slag är för mig tyvärr ett ganska stort minus. Sen kommer dock låtens plus vilket är refrängen som andas lite mysfaktor

  Kul att du tar upp ett äldre bidrag Engsla. Än mer kul då jag har ett själv från samma år :-)Det är med den grupp som sedan blev kända som Secret Service med hits både i Sverige och utomlands. I Melodifestivalen 1979 innan de hade valt riktigt namn kallade de sig Ola+3. Sen första gång jag hörde den har jag gillat den här. Ingen superlåt men jädrigt mysig

  Undrar vilken som kom bäst av din och min 🙂 Inte en susning. Här är min iaf

  https://www.youtube.com/watch?v=s2vGSQzluPQ

 14. Micke

  Efter Englas inhopp i året 1979 fick jag för mig att ta in liten titt på det året

  Ganska kul år på så sätt att många av dessa skulle bli mycket större som artister längre fram. Några var redan stora. Ola+3 (senare Secret Service med sångaren Ola Håkansson), Eva Dahlgren, Py Bäckman, Tomas Ledin och Adolphson & Falk var i startgroparna av sina karriärer. Magnus Uggla var redan stor. Ted Gärdestad likaså men tyvärr skitade han ned sin storhet lite med detta pekoral till låt som han hade plankat från Supertramps kasserade alster. Han rättade senare till det med starkare låtar igen.

  Min ranking av MF 1979

  1. “Det känns som jag vandrar fram”, Ola+3
  (Stor mysfaktor)
  2. “Johnny the Rocker” Magnus Uggla
  (Långt ifrån Ugglas topp 20 men ändå ett kul bidrag)
  3. “Om jag skriver en sång”, Eva Dahlgren
  (Helt ok Men Eva har gjort mycket bättre låtar. Även i MF)
  4. “Var det här bara början”, Py Bäckman & Py Gang
  (Kan inte låta bli att bli på gott humör av denna röran)
  5. “Det ligger i Luften”, Tomas Ledin
  (Nja Ledin Du har gjort bättre låtar)
  6. “Mer än bara över natten”, Kjell Hansson
  (Är arg på Engsla. Inget kanonbidrag för mig men jag märker att jag ofta nynnar på refrängen nu)
  7. “En egen fela”, Timjan
  (När jag såg titeln trodde jag på något kul men icke)
  8. “Satellite”, Ted Gärdestad
  (Teddans sämsta låt och framträdande)
  9. “Tillsammans”, Tomas & Anders
  (Adolphson & Falks sämsta låt och framträdande)
  10. “Nattens sång”, Pontus Platin
  (Vad är detta för något?)

 15. Micke

  Hmmm! Nu har mina smilegubbar försvunnit igen. Jag är givetvis inte arg som det står på ett ställe

 16. Adri

  På ämnet Melodifestivalen 1979 så kan man mest av allt konstatera kvalitetsskillnaden gentemot ESC. ESC 1979 är en riktigt stark upplaga faktiskt med många värdiga bidrag (mina personliga favoriter kom tvåa… och sist). Melodifestivalen 1979 – otroligt blekt.

  Men MF 1979 och ESC 1979 delar en sak. Min favorit kom sist. Jag vet inte, för jag levde inte 1979 – men jag antar att det är någon slags konservativism hos juryn som ledde till Ugglas sistaplats. Kan man anta att medelåldern i juryn kanske var ganska hög och kanske precis precis hade accepterat Elvis (som då ändå varit död i två år) och att det kanske var därför Magnus Uggla inte fick mer än 22 poäng och en sistaplats?

  Jag vet inte, som sagt. Detta är spekulationer. Men Magnus Uggla borde vunnit. Ganska överlägset också.

  För om jag kollar resten av startfältet så är det så blekt.
  – Ola + 3, Eva Dahlgren och Timjan (fruktansvärt gruppnamn) skulle väl alla kunnat ha något ifall de inte var så otroligt mesiga. De är så tama.
  – Tomas Ledin har jag aldrig gillat. Jag har hört folk (plural, alltså) kalla honom “Sveriges Bruce Springsteen”. Jag gillar inte Bruce särskilt. Men jag hade gärna sett en jämförelse på vilken Bruce-konsert som helst och Tomas framförande av “Det ligger i luften”. Jag anar att det hade varit skillnad i attityd, energi och allt. Till Bruce’s fördel.

  Resten är inte värda att nämna ens, förutom att sämsta bidraget vann. Och bästa kom sist. Tur jag inte levde 1979.

  Hmm. Jag är tydligen på gnällhumör idag. Det var ju tråkigt att det var där jag skulle hamna.

  Hoppas jag är lite roligare i nästa sak jag skriver! 🙂

 17. Micke

  @Adri jag hoppas att du med detta inte tror att jag gillar MF 1979. No way. Det som jag tyckte var intressant var att det var fem där som senare i livet skulle bli riktigt kända. Plus två som redan var det. Om jag bara ska prata låtar som jag verkligen gillar så blir det bara två stycken.

  Jag kan inte heller svara för hur folk tänkte 1979 men det är egentligen inte svårt att föreställa sig. Uggla var en chockartist för många och med honom i MF blev det väl en än större chock för dem. Horribelt att han blev sist men jag har lätt att förstå varför.

  För mig är dock största chocken att en kultartist som Teddan som gjort så mycket för musikens folksjäl i Sverige kan ställa upp med den dyngan rent ut sagt. Än värre då att han vann med den i en märklig jurys arbetstankar. Jag kan inte ens förstå hur Teddan tänkte. Varför plötsligt leta bland sånt som Supertramp själva förkastat och pussla ihop något med det. Men vi såg ju hur det gick i ESC för låten sen.

  Måste dock erkänna att jag tycker det är tråkigt att du inte hittar det som jag hittar i “Secret Service” låt (Som de sedan hette). Tycker den har hög mysfaktor. Hoppas Engsla eller nån annan här hör det istället

 18. Adri

  Micke: Jag hade kunnat gilla ”Det känns som jag vandrar fram”, om den bara hade något mer… oumph.

  Men som jag sa, 1979 var ett år som styrdes av det tama och väldigt runda. Inte uns av edge tyvärr. Ingen tyngd.

  Men ja, Eva och Timjan trillade dit också.

  Secret Service gjorde sen två bra låtar, deras största hits tror jag. ”Oh Susie” är ju ikonisk. Och framför allt ”Flash In The Night” är en låt jag älskat ända sen jag som 13-åring blev otroligt besatt av filmen ”Låt den rätte komma in”. Låten är med i en väldigt viktig scen där! 🙂

  Men de hade väl inte hittat rätt än 1979 🙂

 19. Micke

  @Adri kan inte påstå att Secret Service är några jättefavvisar för mig men visst har de gjort en del bra låtar. Kan väl säga att jag har fyra favvisar hos dem.Dels dina två.

  4. Flash in the night
  3. Oh Susie

  Men än bättre är………….

  2. https://www.youtube.com/watch?v=uDgUrsLlly8

 20. Micke

  Sen då min favvis hos Secret Service

  1. https://www.youtube.com/watch?v=zESKng3g188

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se