SchweizSchlagerpinglan: I dag, söndagen den 1:a augusti, är det Schweiz nationaldag vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 61 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Schweiz-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Schweiz ESC-bidrag:

“Musik Klingt In Die Welt Hinaus”, Egon Egemann (ESC 1990)

Schlagerpinglans topp-10 av Schweiz samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) Musik Klingt In Die Welt Hinaus, Egon Egemann (ESC 1990 – 11:a)
2. (2.) The Highest Heights“, Lovebugs (preview video) (ESC 2009 – 14:e i semi 1)
3. (3.) She Got Me“, Luca Hänni (ESC 2019 – 4:a i finalen)
4. (7.) Ne Partez Pas Sans Moi“, Céline Dion (ESC 1988 – 1:a)
5. (4.) Stones“, ZiBBZ (ESC 2018 – 13:e i semi 1)
6. (5.) Unbreakable“, Sinplus (ESC 2012 – 11:a i semi 1)
7. (6.) Piano Piano, Mariella Farré and Pino Gasparini (ESC 1985 – 12:a)
8. (8.) Moitié Moitié, Carole Rich (ESC 1987 – 17:e)
9. (10.) Apollo“, Timebelle (ESC 2017 – 12:a i semi 2)
10. (11.) Cool Vibes“, Vanilla Ninja (ESC 2005 – 8:a i finalen)
– – –
11. (ny) Hunter Of Stars“, Sebalter (ESC 2014 – 13:e i finalen)
12. (9.) Canzone Per Te, Sandra Simò (ESC 1991 – 5:a)

Snabbfakta: Schweiz deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1956 – deltagit 61 gånger (+2020) – vunnit 2 gånger: 1956 och 1988


Se “Schweiz i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Schweiz i Eurovision – Personlig topp-lista”

 1. Adri

  Schweiz – ett land som givit tävlingen så mycket! 🙂 Glad över att det är deras nationaldag just idag också, för den senaste veckan har jag varit nykär i en gammal ESC-låt jag inte hade hört förrän nyligen, och den kom från Schweiz. Och får faktiskt min förstaplats just idag. Eventuellt sjunker den när “nykär-fasen” lagt sig, för den har tyvärr en risk att tjata ut sig rejält. Men där är vi inte nu 🙂

  01. “Mikado” – 1975
  – Jamen det är denna jag menar. Hur mysig är den inte? Den är så mysig och gör mig så varm. Versen är bara så nostalgisk och sval, medan refrängen mest är rolig och löjligt medryckande. Jag är otroligt glad över att jag inte kan tyska dock, för texten är ju oerhört korkad har jag läst mig fram till. En låt om plockepinn – världens tråkigaste spel? Men låten är så jävla söt och bra att jag förlåter det urbota dumma temat.

  Om det är någon mer än mig som inte hört denna låt, så rekommenderar jag den varmt. Man blir inte på dåligt humör direkt 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=mtKOgromKdM

  02. “Stones” – 2018
  – En av alla tiders mest skandalösa finalmissar. Visst att den deltog i en sinnesstört stark semifinal men denna finalmissen är fortfarande provocerande. De gjorde ju för fan allt rätt!

  03. “Cool vibes” – 2005
  – Någon borde förbjuda bandmedlemmar från att dela mick… det ser så otroligt töntigt ut. Och med tanke på att detta är ett rockband anar jag att de försöker hårt att inte vara just töntiga. Dela inte mikrofon då. Låten däremot? Grym.

  04. “Apollo” – 2017
  – Den som regisserade numret borde ju sparkats redan efter första mötet. Men låten är så galet effektiv, så en finalplats borde varit given ändå!

  05. “Lass ihn” – 1998
  – Totalt oförtjänt nolla?! Sjuka värld. Älskar stråkarna och produktionen överlag.

  06. “The highest heights” – 2009
  – Otroligt snygg låt, otroligt snyggt framträdande. Sångaren var sjuk som ett as. Det hörs. Tyvärr är det ju ändå där och då man bedöms, så resultatet var inte helt orättvist när korten väl föll ut. Utan istället är det den klassiska oturen som drabbade Lovebugs. I studioversion är detta rätt så jävla grymt 🙂

  07. “In love for a while” – 2011
  – Ni märker tendensen va? När jag gillar Schweiz så går det inte så bra. Ovan har det varit finalmissar och en sistaplats. Även denna kom sist. Dock med 19 poäng i ett år där poäng flög hit och dit över resultattavlan. Låten är otroligt mysig, även denna.

  08. “The last of our kind” – 2016
  – Och vad kommer härnäst då? En låt som kom sist? En låt som missade finalen? Både och faktiskt. E

 2. Adri

  (kom åt en knapp och skickade mitt i kommentaren)

  08… En låt som kom sist i semifinalen. Helt oförtjänt. Den är underbar.

  Det är mina 8 favoriter. Då borde det vara två låtar kvar. Schweiz har mycket bra. Det finns en del som kämpar om plats 9 och 10. Årets från 2021 t.ex, eller 2019… eller Celine Dion 1988. Eller varför inte Lys Assias silverplats “Giorgio” från 1958?

  Hmm… det blir på håret här. Men utan att fördjupa mig nämnvärt så väljer jag nog:

  09. “Tout L’universe” – 2021
  10. “Ne partez pas sans moi” – 1988

  Med de andra som hedersomnämningar 🙂

 3. Pato

  På flera plan så anser jag att Schweiz i år borde ha vunnit för det var den mest avancerade kompositionen och det bidrag som folk imponerades mest utav. Att komma till tävlingen med en låt där sångaren är såpass naken, det fanns så många fel han kunde ha gjort och som hade märkts av vem som helst och ändå lyckas sätt allt är inte något vi får se jätteofta i tävlingen. Men inga problem, hans karriär har bara börjat.

  I övrigt så tycker Schweiz bidrag har varit rätt dåliga. Det finns säkert några få undantag men de har 4 nationella språk och varför har man inte använt sig mer av dem. En riktigt hit på italienska eller rätoromanska hade suttit fint till 2022.

 4. Micke

  Schweiz topp 10

  1. 2009
  (Med en frisk sångare i studioversion tidernas bästa ESC-låt)
  2. 1975
  (En låt i två delar. En bra refräng med en än bättre o mysigare vers)
  3. 2012
  (Oj detta hade kunnat bli bra med bättre handlag)
  4. 1981
  (Helt på studioversionen. Mysig o vacker)
  5. 2020
  (Vacker så det gör ont. Inte ens falsetten klarar att sabba låten. Men tänk låten utan den)
  6. 2011
  (Så underbart som omväxling mot all robotdans. Helt avskalad)
  7. 2013
  (Helt o hållet på videon med rulltrappan. Live o senare studioversion håller inte)
  8. 1990
  (Oj vad jag önskar jag fick städa lite i denna o fixat till den. Stor potential)
  9. 2014
  (En låt jag först tyckte var urlöjlig men jädrar så den växte)
  10. 2018
  (Den här gick tyvärr omvänd väg mot den på platsen ovan)

 5. Zacke

  Schweiz har skickat flera riktigt bra bidrag, men tyvärr ingen riktigt superfavorit, som ens skulle vara topp 50 av alla bidrag någonsin för min del.

  1: ”Cool Vibes” (2005)
  2: ”Tout l’Univers ” (2021)
  3: ”Pas pour moi” (1986)
  4: ”Heighest of height” (2009)
  5: ”Io senza tei” (1981)
  6: ”Ne partez pas sans moi” (1988)
  7: ”Je vais me marier, Mari” (1973)
  8: ”Répondez-moi” (2020)
  9: ”Giorgio” (1958)
  10: “In Love For a While” (2011)

 6. Micke

  Zacke en fråga. Bidraget 2009 är din åsikt från studioversion eller live?

 7. Adri

  Herrejösses jag har gått och blivit besatt av ”Stones” på nytt. Ofta kan jag, även om jag gillar en låt, ofta hitta en vinkel där jag förstår finalmissen.

  Men här gör jag inte det. Det har gått tre år och ”Stones” finalmiss gör mig fortfarande bedrövad. 2018 års första semifinal är en av – om inte den – tidernas starkaste semifinal.

  Men ”Stones” borde varit given ändå. Istället för… jamen Finland till exempel? Eller Albanien (som jag iofs gillar, men som sagt… stark semi)?

  Den är ju t.o.m starkare live än i studion.

  Det är ett sånt tillfälle där jag ifrågasätter demokratin. För se vad som händer när folket får makten… ja inte blev det bra iaf 🙁 Juryn ville ha den i final iaf.

 8. Zacke

  @Micke, Det är främst baserat på studioversionen. Eftersom sångaren är sjuk under liveversionen, tycker jag inte de är rättvist att bedöma bidraget efter den.

 9. Micke

  @Zacke. Ok då har jag svårt att förstå att du bara har den fyra men smaken är ju olika som sagt 🙂

 10. oe

  Schweiz – ett favoritland för mig. Speciellt på senare tid har de kommit fram med mycket bra. Topp 10 sedan 2000:

  1. 2018 – Stones
  (Så jäkla bra, coolt sound, gillar verkligen låten! 10:e plats av samtliga låtar i studioversion 2000-2020. Dock sämre live, bl.a. pratade man sönder en viktig del av låten)
  2. 2017 – Apollo
  (Växte enormt på mig i våras, gillar den mycket mer än jag “borde”)
  3. 2019 – She Got Me
  (Även denna är topp 50 av alla låtar 2000-2020)
  4. 2020 – Répondez-moi
  5. 2005 – Cool Vibes
  6. 2011 – In Love for a While
  7. 2021 – Tout l’univers
  8. 2014 – Hunter of Stars
  9. 2013 – You and Me
  10. 2010 – Il pleut de l’or

 11. Engsla

  Pinglan, länken till Schweiz 1973 är till fel låt 🙂

 12. Schlagerpinglan

  @Engsla, Jag tackar för hjälpen. Inför genomlyssningen märkte jag att många av de äldre videorna var borttagna så jag fick uppdatera de flesta länkarna, gick tydligen inte helt felfritt. 😀

 13. Engsla

  Pinglan, jo, det är ju ganska många schweiziska bidrag genom åren, så tack för allt jobb du lagt ner på att uppdatera länkarna, det blir ju så väldigt mycket enklare för mig och andra då 🙂

  Återigen är det inte helt lätt att få ihop en topp tio-lista. Flera ansatser till bra bidrag, men det är få som riktigt räcker hela vägen fram. Min topp fyra tycker jag riktigt bra om, resten blir väl mest utfyllnad.

  Min topp tio för Schweiz:

  1. “Tout l’Univers“ 2021
  (jättefin låt, och jag gillar hur den blev live)

  2. “Répondez-moi” 2020
  (så vacker, och framträdandet 2021 visar att denna förmodligen också gjort sig bra live)

  3. “Stones“ 2018
  (det fanns flera låtar jag hellre sett missa finalen än den här)

  4. “Retour” 1970
  (så fånig, men han är ju kul 🙂 )

  5. “Giorgio” 1958
  6. “Hunter of stars“ 2014
  7. “Cinéma” 1980
  8. “Ne Partez Pas Sans Moi“ 1988
  9. “Das Alte Karussell” 1956
  10. “The Highest Heights“ 2009
  (för att förekomma Micke, jo jag gillade studioversionen av den här då 2009, men numera förhåller jag mig minst sagt ljummen till den. tror det beror mycket på sångarens röst som jag helt enkelt tycker är ganska trist. låten är bättre än sångaren 🙂 )

  Jag hade förträngt att Andreas Lundstedt var med i det förskräckliga pekoralet från 2006. Hur tänkte han när han ställde upp på det? Jaja…

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se