Vitryssland I en intervju med SB.by avslöjade BTRC:s generaldirektör Ivan Eismont att det belarusiska TV-bolaget för närvarande är avstängt från EBU fram till 2024, d.v.s. tre år från den 1:a juli 2021.

Detta betyder att BTRC inte kommer att vara fullvärdig medlem av EBU förrän den 1:a juli 2024. Enligt ESCPlus är tre år det maximala straff en medlem kan få när de blir avstängda från EBU men EBU kan när som helst under dessa tre år se över och ev. minska avstängningen om de vill.

BTRC stängdes av som ett resultat av att kanalen användes som ett propagandaverktyg av den belarusiska regeringen. Presidentvalet i augusti 2020, där sittande Alexander Lukashenko omvaldes till en sjätte mandatperiod, omgärdades av anklagelser om valfusk och beskrevs av internationella valobservatörer som varken fritt eller rättvist. Valet följdes av utbredda protester i landet. (Källa: eurovoix.com)

Belarus senast tävlande ESC-bidrag:

Like It“, ZENA (24:a i ESC-finalen 2019)

Schlagerpinglan: Belarus fick m.a.o. maxstraffet på tre års avstängning och kan inte dra nytta av några tjänster eller dylikt som EBU erbjuder, bl.a. ESC-deltagande, från den 1:a juli 2021 till den 1:a juli 2024. Detta betyder (om inte straffet förlängs, förkortas eller, om det är tillåtet, de av någon konstig anledning får en inbjudan) att vi inte kan vänta oss någon comeback av Belarus förrän tidigast i Eurovision Song Contest 2025.

Förhoppningsvis har läget förbättrats i landet vid det laget så att BTRC kan återuppta sitt ESC-deltagande och vi återigen kan få njuta av deras speciella nationella uttagning. Just nu känns det som en lite väl naiv förhoppning men inget är ju omöjligt. 🙂

Se “Belarus i Eurovision Song Contest” för landets bidrag och resultat i tävlingen.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Belarus BTRC avstängt från EBU i tre år”

 1. Pato

  Ärligt talat tyckte jag det var väldigt onödigt om de nu får chansen att ändå delta 2025. Lukaszenko har varit ledare i Belarus sedan 1994. Bara för att landet har knäpp politik betyder det inte att man ska stänga ner landets talanger och låsa ut dom från möjligheten att ta plats internationellt. De deltog ju i olympiska spelen i Japan tex.

 2. Engsla

  Pato, nu berodde väl just den här avstängningen mindre på Belarus “knäppa” politik utan mer på att de bröt mot EBUs regler om politiskt textinnehåll i bidragen. Att de efter att den första låttexten blev diskad återkom med en annan lika(?) politisk text tyder ju på en mognadsgrad hos tvbolaget som vi gärna kan var utan i några år. Sedan borde väl EBU ha varit snabbare på bollen och inte släppt igenom den första låten i första läget, men bra att de reagerade till slut iaf.

 3. Pato

  Ja, alltså enligt mig så de flesta reglerna EBU har är helt obegripliga men ja. Har man en låt som bryter mot reglerna så stänger man av det landet den årgången inte i 3 år…
  Jag är helt säker på att Belarus kommer vara samma land om 3 år och även om 10 år.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se