Estland I dag, torsdagen den 2:a september, börjar TV-bolaget ERR att ta emot bidrag till Eesti Laul 2022, den nationella uttagning som kommer att välja ut Estlands bidrag i Eurovision Song Contest 2022.

Nytt för i år är att det introduceras fyra kvartsfinaler med start redan i november. Totalt kommer 40 låtar att väljas ut av de som skickas in innan deadline den 20:e oktober kl. 12:00 estländsk tid, se schemat och regler nedan.

Schemat för Estlands Eesti Laul 2022:

2:a september –
20:e oktober
ERR tar emot bidrag till Eesti Laul 2022
(se regelverk på engelska)
27:e oktober (senast) Namnen på kvartsfinalisterna avslöjas
20:e november Kvartsfinal 1 10 musikvideor → 3 tittarval + 2 juryval
27:e november Kvartsfinal 2 10 musikvideor → 3 tittarval + 2 juryval
4:e december Kvartsfinal 3 10 musikvideor → 3 tittarval + 2 juryval
11:e december Kvartsfinal 4 10 musikvideor → 3 tittarval + 2 juryval
3:e februari Semifinal 1 10 semifinalister → 5 finalister
5:e februari Semifinal 2 10 semifinalister → 5 finalister
12:e februari Final 10 finalister → 1 vinnare

Eesti Laul 2022
(Grafik lånad från ERR)

Eesti Laul 2022 – Reglerna i korthet:

Eesti Laul 2022 består denna gång utav fyra kvartsfinaler (med totalt 40 bidrag), två semifinaler samt en final, se schema ovan.
Även detta året tas det ut en avgift för inlämnandet av bidragen, främst för att finansiera vinnarbidragets ESC-presentation och uppmuntra inhemska låtskrivare att skicka in bidrag på estniska.
För bidrag inlämnade fr.o.m. 2:a september till 17:e oktober kl. 23:59 (estlänsk tid) är avgiften €50 för låtar på estniska, €100 för övriga. För bidrag inlämnade fr.o.m. 18:e oktober till 20:e oktober kl 12:00 (estländsk tid) är avgiften €100 för låtar på estniska, €200 för övriga.
Utländska låtskrivare är välkomna om de samarbetar med estländska låtskrivare. (Minst en av låtskrivarna och minst en av textskrivarna måste vara antingen estländsk medborgare eller bosatt i Estland. Varje låt får inte ha fler än två utländska låtskrivare. Max en av låtskrivarna och max en av textskrivarna i varje låt får vara utländsk.)
Artisterna som framför låtarna kan vara av valfri nationalitet.
Varje låtskrivare / artist kan skicka in max fem bidrag per person.
Bidragen som skickas in (vars text och musik inte ska ha presenterats för allmänheten före den 20:e oktober 2021) ska vara i sina slutliga versioner.
Se TV-bolaget ERR:s hemsida för fullständigt regelverk (på estländska och engelska) och anmälningsformulär för Eesti Laul 2022. (Tävlingsreglerna finns även här på bloggen.)
Till de inledande fyra kvartsfinalerna kommer 40 bidrag att väljas ut (lika många låtar på estniska som låtar på främmande språk/flerspråkiga låtar). I varje kvartsfinal tävlar 10 bidrag i form av musikvideor och därifrån går tre tittarvalda bidrag och två juryvalda bidrag vidare till semifinalsfasen.
I de båda semifinalerna kommer 10 bidrag att framföras live innan 50/50 jury- och tittarröster utser toppbidragen. Därefter utser 100% tittarröster de 5 finalisterna.
I finalen den 12:e februari tävlar därmed 10 bidrag där först 50/50 jury- och tittarröster utser super-finalisterna innan 100% tittarröster utser vinnaren.
(Källor: ERR och ERR)

Schlagerpinglan: Hela 40 Eesti Laul-bidrag och en uttagning som inleds redan i november – det låter nästan för bra för att vara sant. 😀 Visst, jag är lite skeptisk till omröstningar som helt grundar sig på musikvideor men gör bara ERR ett ordentligt grundarbete och väljer ut hyfsade live-artister så kommer det nog att bli hur bra som helst. 😀

Mer om Estlands förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Estland i ESC 2022“.

Relaterad information: Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Estland 2022: Eesti Laul-final den 12:e februari”

  1. Engsla

    Även om esterna har lyckats skicka (i mitt tycke) jättetråkiga bidrag till ESC de senaste åren så har de ju haft några riktigt trevliga låtar att välja bland de två år som jag har följt Eesti Laul. Ser därför fram emot att snart få följa 2022-årgången med ännu fler att välja mellan. Kul 🙂

  2. Schlagerpinglan

    @Engsla, Mmm… inte för att det automatiskt blir bättre för att man har fler låtar i uttagningen, men i just Estlands fall så tycker jag att de brukar ha så många bra bidrag att det kan fungera att öka på antalet lite. 😀

  3. Pato

    Verkligen inget favorit land även om de har fått rätt schyssta placeringar genom åren. Jag tycker de har ofta rätt mycket tur.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se