MontenegroTV-bolaget RTCG har bekräftat att Montenegro kommer att delta i Eurovision Song Contest 2022 men de har ännu inte bestämt hur de tänker utse landets tävlingsbidrag. Mer info väntas senare. (Källa: esctoday.com)

Uppdaterat 2021-10-20: RTCG har meddelat att de nästa vecka kommer att avslöja hur de ska utse Montenegros ESC 2022-bidrag.

Uppdaterat 2021-10-23: Enligt wiwibloggs.com så kommer RTCG inte att välja ut sitt bidrag genom Montevizija 2022, detta p.g.a. ekonomin och osäkerheten p.g.a. covid-pandemin.

Montenegros senaste ESC-bidrag

Heaven“, D Mol (blev 16:e i semifinal 1 i ESC 2019)

Montenegros senaste ESC-uttagningar, bidrag och resultat:

År Uttagning ESC-bidrag ESC-resultat
2022: ?
2021:
2020: (inställd tävling)
2019: Montevizija 2019 Heaven“, D Mol 16:e i semi 1
2018: Montevizija 2018 Inje“, Vanja Radovanović 16:e i semi 2
2017: Internval Space“, Slavko Kalezić 16:e i semi 1
2016: Internval The Real Thing“, Highway 13:e i semi 1
2015: Internval Adio“, Knez 13:e i finalen
2014: Internval Moj Svijet“, Sergej Ćetković 19:e i finalen
Se även:Montenegros samtliga ESC-bidrag

Schlagerpinglan: Efter två års frånvaro så kommer nu beskedet att Montenegro är tillbaka bland de tävlande Eurovision-länderna. Om det är något vi lärt oss genom åren är dock att inte ropa hej för tidigt, då alla bekräftelser ska ses som preliminära tills EBU:s deltagarlista presenteras (och inte ens då är det ju säkert vilka som kommer till start).

Lite förhoppningsfullt är det dock att avslöjandet inte gjordes förrän idag, då vi i går passerade deadline för TV-bolagen att dra sig ur utan att riskera straffavgift. Jag är i alla fall försiktigt optimistisk och önskar landet välkommet tillbaka. 😀

Även om jag i grund och botten föredrar nationella uttagningar så hoppas jag i just detta fall att TV-bolaget letar upp en riktigt gripande balkanballad med en rutinerad artist (varför inte Knez?) eller en imponerande, ny talang. Förutom att jag personligen älskar välgjorda, träffande balkanballader så är det ju endast de som gått hem hos ESC-publiken historiskt sett och 2022 unnar jag verkligen Montenegro lite framgångar. Lycka till, RTCG. 😀

Mer om Montenegros förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Montenegro i ESC 2022“.

Relaterad information: Efter att Montenegro bekräftat sitt deltagande så har eurovisionworld.com 34 länder på sin lista över preliminärt bekräftade ESC 2022-länder medan wikipedia har 33 länder (saknar Rumänien) och esctoday.com (som saknar Bulgarien, Malta och Rumänien) har 31 länder på sin lista. Läs mer här: “Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Eurovision 2022: Montenegro bekräftar deltagande”

 1. Adri

  The more the merrier heter det. Men Montenegro är det ESC-land jag varje år sett fram emot minst. De är så så så så dåliga ju. Inte ens deras bästa låt är ”godkänd”.

  Vilken är ens deras bästa låt? 2009 kanske? Eller 2015? Eller 2013? Ja. Nåt i det mellanmjölkslandet.

  Jag hoppas de lärt sig något nu! Önskar de väl.

 2. Johanna

  Ja!!!! Bästa nyheten såhär långt den här säsongen! Nu hoppas jag på noll avhopp med!

 3. HW

  Kul att höra! Montenegros låtar har väl för det mesta varit sådär (2014 och 2016 gillar jag verkligen dock), men att ha varit borta några år kan nog ha gjort dem gott. Får se vad de kommer med i år.

 4. Lukas (ESC-Panelen)

  Glädjande att vi får höra om en comeback för första gången! Har varit så himla många som sagt nej till comebacker nu…

  Ett tips jag hade gjort om jag haft inflytande i Montenegros val är att göra såsom de gjort när de klarat sig bäst: kolla vad som slår igenom i granngårdarna. När till exempel Bosnien-Hercegovina dessutom inte ser ut att göra nån comeback borde det åtminstone i teorin finnas en del lediga bosniska artister/låtskrivare.

 5. Adri

  Skulle jag ge det montenegrinska teamet ett tips hade jag sagt att sluta tänka så mycket.

  Det är svårt. Jag är livets övertänkare själv (men så är jag ju inte ansvarig för en hel nations musikaliska ansikte utåt). Men Montenegros problem verkar vara att de så så så gärna vill göra bra ifrån sig och tar sånt de tänker ”ska” fungera.

  2017 och 2018 är de främsta exemplena på denna mentalitet. Låtarna är vida olika, men jag tror de kommer från samma tankebana. ”Detta kommer nog slå”, säger de och skickar nåt lite tokigt som ofta slår (likt Ukraina 2007, Island 2021 osv osv) och följande år en balkanballad som nästan aldrig gör bort sig.

  Jag tror de bara ska lyssna på sig själv mer än nåt annat, och tänka ”detta kan vi backa”!

 6. Engsla

  Kul! Jag skulle inte ha något emot om Željko Joksimović komponerade något riktigt fint till något av de forna jugoslaviska länderna och också passade på att göra en liten fin comeback 🙂

 7. Schlagerpinglan

  @Engsla, Även om jag i grunden är för helt inhemska bidrag så håller jag tummarna för ditt förslag. Željko Joksimović är en utomordentlig låtskrivare när det kommer till balkanballader och då f.d. Jugoslavien-länderna är så nära sammankopplade så är det ju nästan inhemskt. 🙂

  Jag bara älskar “Adio“ och även om jag egentligen ser att tävlingen utvecklas framåt så hade jag inte haft något emot en “Adio 2.0” (kanske med samma låtskrivare men en annan artist för omväxlings skull?) 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se