sverige När SVT presenterade schemat för Melodifestivalen 2022 så kunde man på SVT:s hemsida läsa att “Andra chansen går i Örnsköldsvik“, men om uppgifterna som Aftonbladen kommer med i dag stämmer så kan det vara en sanning med modifikation då den ersätts av en semifinal.

Enligt Aftonbladet (som säger sig ha pratat med Melodifestivalens projektledare Anette Brattström) så kommer showen vara kvar men det blir ett namnbyte (då det inte längre rör sig om en andra chans att göra framträdandet bättre då allt oftast varit spikat redan i deltävlingarna) samt att duellerna slopas.

Upplägget för den nya semifinalen är att de åtta bidrag som kvalat dit via deltävlingarna ska delas in i två grupper som tävlar inbördes och där de två bästa bidragen i varje grupp går vidare till finalen. (Källa: aftonbladet.se)

Uppdaterat: Nu när även SVT skivit om nyheten så får den ses som officiellt bekräftad.

Den sista Andra Chansen-duellvinnaren i Melodifestivalen:

Beat of Broken Hearts“, Klara Hammarström
(besegrade Efraim Leos “Best of Me” i Andra Chansen 2021 och kom 6:a i finalen)

Uppdaterat schema för Melodifestivalen 2022:

Deltävling 1: 5:e feb Malmö 2 finalister + 2 semifinalister
Deltävling 2: 12:e feb Göteborg 2 finalister + 2 semifinalister
Deltävling 3: 19:e feb Linköping 2 finalister + 2 semifinalister
Deltävling 4: 26:e feb Lidköping 2 finalister + 2 semifinalister
Semifinal: 5:e mars Örnsköldsvik 8 semifinalister i två grupper → 2+2 finalister
Finalen: 12:e mars Stockholm 12 finalister → 1 vinnare

Schlagerpinglan: Visst, detta är än så länge endast rykten via kvällspressen men då jag tycker att det är en så pass intressant fråga så kan jag inte låta bli att ta upp den. 🙂 (Uppdaterat: Ni hittar SVT:s artikel här.)

Personligen har jag aldrig varit speciellt förtjust i Andra Chansens upplägg då det visserligen är trevligt att vissa artister får en andra chans men att det ska ske genom dueller såg jag aldrig meningen med, varken ur rättvise- eller underhållningssynpunkt.

Att däremot ha en semifinal inför finalen (som många andra nationella uttagningar har) kan jag mer förstå poängen med (även om jag inte riktigt hoppar jämfota av förtjusning inför tanken på att dela in semifinalisterna i grupper, men jag är villig att ge idén en chans) och håller därför tummarna för att SVT kan bekräfta nyheten (helst så snart som möjligt). 🙂

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Sverige i ESC 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Melodifestivalen 2022: Skrotas Andra Chansen?”

 1. Adri

  Ok så fortfarande 12 finalister trots allt. Kul 🙂 Läste fel.

  Men trots det känns detta som en rätt liten förändring trots allt. Även om det är den största förändringen sen 2007 (enligt medierna).

  Jag hade nog skakat om lite mer. Kanske ta bort hela ”direkt till final”-grejen.

  Att deltävlingarna skulle va som kvartsfinaler, där 3-4 tar sig till en semifinal och sen en final.

  Det skulle skaka om mer. Och kanske då också jämna ut den ibland orättvisa deltävlings-fördelningen. Om man kollar 2020 så var ju deltävling 3 skamligt dålig där Mariette (som jag personligen älskar iofs) och Mohombi absolut inte skulle gått till final från någon annan delfinal, medan deltävling 2 från samma år ansågs vara en av de starkaste någonsin.

  Detta kanske blir en större förändring när man ser det in action, för i nuläget kan jag väl inte tycka att det är speciellt mycket för tidningarna att hissa upp 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… jag kan bara hålla med om att detta inte är någon större förändring och att “grundproblemet” (om man nu ser det som ett problem) fortfarande är att två bidrag i varje deltävling är garanterade en plats i finalen, oavsett hur bra/dåliga de är. Även jag hade föredragit ett gammalt hederligt kvartsfinal- / semfinal- / final-upplägg där de mest populära bidragen gick vidare till final. Men, men… det kanske blir så till slut. Detta är kanske endast steg ett i en väldigt seg process. 😀

 3. Mr A

  Så duellerna borta annars rätt lika upplägg?

 4. Schlagerpinglan

  @Mr A, Jepp, inga större förändringar så här långt. I stället för att de åtta artisterna delas in i fyra dueller så delas de in i två grupper. Så det är fortfarande fyra som går vidare och p.g.a. indelningen så kvarstår problemet att det inte är säkert att de fyra mest populära bidragen kan ta sig vidare.

 5. Mr A

  Kan lika gärna ta 3 låtar till final direkt ×4 , 12 låtar i final och skrota detta program.

 6. Schlagerpinglan

  @Mr A, Det låter inte som en helt dum idé (även jag har ju mina tvivel om denna “nästan-duell-show” och hade nog gärna sett att de blev klara tidigare, eller höll det som en “riktig” semifinal), men jag hoppas att SVT har rätt i att detta blir mer spännande. Vi får väl se. 🙂

 7. HW

  Jag hade också gärna sett en större förändring, både att helt skrota programmet (kanske ersätta med en wildcard-omröstning som Norges i år) eller att alla bidrag måste gå igenom semifinalen (A Dal-liknande) hade funkat för mig. Att duellerna skrotas kan dock vara bra för bidrag som sticker ut eftersom det blir mindre “anti-röster”.

 8. Schlagerpinglan

  @HW, Mmm… jag hade faktiskt förväntat mig lite större förändringar inför 2022 men nu ser det ut att bara bli lite småjusteringar. Jag har t.ex. inte sett att de sagt något definitivt om hur många bidrag som tävlar i varje deltävling, kanske det förändras också? En lagom liten justering som kan göra det bättre men inte riskerar att uppröra de som inte gillar förändringar (alltför mycket). 🙂

 9. Mats

  Jag hade helst velat se större förändringar, tycker inte att det blir någon större skillnad med det föreslagna upplägget.

  Mitt förslag för den svenska melodifestivalen är följande:

  – Starta med 20 låtar d.v.s. 8 färre än idag.

  – 2 semifinaler med 10 låtar i varje, de 5 bästa till final.

  – Final med 10 låtar istället för dagens 12.

  Ett liknande upplägg som ESC alltså. Antalet tävlingsveckor skulle bara bli 3 istället för 6 med det här upplägget men kanske skulle kvalitén bli högre (därmed inte sagt att den är jättedålig idag men saker kan alltid förbättras).

 10. Patrik

  Jag hade hellre sett att upplägget med 4 deltävlingar som man har kört med sedan 2002 skrotas och att man istället går tillbaka till upplägget med en direkt Svensk final där 12 bidrag framförs som vanligt och att de 6 bästa bidragen tar sig till slutgiltig final i samma finalkväll och att det bidrag som får mest röster blir Sveriges bidrag till ESC-finalen .

 11. Schlageroskar

  Svt slår visst på stora trumman och “skrotar andra chansen”
  Äntligen en stor förändring tänkte jag, men det är ju bara upplägget att utse 4 finalister som ändrats. Andra chansen kunde de gott fortsatt kalla programmet, för alla låtar får ju sin andra chans.

  Kuriosa om nya namnvalet “semifinalen “Om ni tittar på dvd:n från 2003 så säger Björkman flera gånger att de som kommer 3:a & 4:a ska tävla i semifinalen i Söndagsöppet. (Tittarnas Val)

  Semifinalen gör comeback kan man säga, om några år kanske de dammar av vinnarnas val om någon minns den

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se