IsraelLördagen den 30:e oktober klockan 20:30 CET inleder Israel sin jakt på den artist och det bidrag som ska representera landet i Eurovision Song Contest 2022 då den fjärde säsongen av talangshowen “X Factor Israel” börjar sändas. Först ut är de inledande auditionerna. (Källa: eurovoix.com)

“X Factor Israel” – vad vi vet så här långt:

TV-bolaget IPBC (KAN) har beslutat att den fjärde säsongen av X Factor Israel ska utse artisten och bidraget som får representera Israel i Eurovision Song Contest 2022.
X Factor for Eurovision börjar sändas den 30:e oktober kl. 20:30 CET medan finalen (där både ESC-artist och bidrag utses) avgörs i januari.
Liron Weizman ersätter Bar Refaeli som programledare för X Factor Israel.
Säsong fyra blir första säsongen av X Factor Israel där de använder sig utav fem domare, efter att Simon Cowell hoppat av och ersatts av Ran Danker och Miri Mesika som nu blir domare tillsammans med Aviv Geffen, Margalit Tzan’ani (Margol) och Netta.
Semifinal 1: Den första semifinalen, där de fyra finalisterna utses, har spelats in i förväg och kommer att sändas på Reshet 13. Ett flertal låtskrivare fick möjligheten att vara med under inspelningen och lära känna deltagarna, efter att de skrivit under ett sekretessavtal för att förhindra att resultatet läcker ut.
Semifinal 2: I den andra semifinalen, som sänds på KAN 11, kommer de fyra finalisterna att framföra vars två potentiella Eurovision-låtar som kommittén valt ut till dem av de runt 130 inskickade låtarna. Varje artist får med sig en låt till finalen.
Finalen: I finalen, som sänds på Reshet 13, tävlar varje finalist med den låt som tog sig vidare från semifinalen. Vinnaren kommer att representera Israel i ESC 2022 i Italien.

Israels senaste ESC bidrag:

Set Me Free“, Eden Alene (som även vunnit X Factor Israel – Säsong 3)

Samtliga vinnare av “X Factor Israel”:

Säsong 1 (2013-14): Rose Fostanes Ingen ESC-deltagare
Säsong 2 (2015): Daniel Yafe Ingen ESC-deltagare
Säsong 3 (2017-18): Eden Alene Ingen ESC-deltagare
(Eden vann även “HaKokhav HaBa L’Eurovizion” och blev Israels representant 2020 + 2021)
Säsong 4 (2021): ? ESC 2022-deltagare
(Sammanställning av schlagerpinglan.se – Info från wikipedia)

Schlagerpinglan: När Israel valde ut sin artist genom talangshowen “HaKokhav HaBa L’Eurovizion” så följde jag endast inledningen teoretiskt genom att vidareförmedla resultatet av de olika delshowerna och började inte att engagera mig på riktigt förrän de närmade sig finalen.

När det såg ut som att Simon Cowell skulle vara en av domarna i “X Factor Israel” så var jag inställd på att följa hela säsongen (precis som jag gjort med “X Factor Malta” när säsong 1 och 2 utsåg Maltas ESC-artist) men efter att han hoppat av är jag inte lika säker. Vi får se vad som händer. Klart är att jag i alla fall kommer att hålla ett öga på resultatet under talangjaktens gång och ser fram emot den andra semifinalen där finalisterna ska framföra de potentiella Eurovision-bidragen. 😀

Mer om Israels förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Israel i ESC 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se