ESC 2022 Schlagerpinglan: Här följer den fjärde av 40 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2022, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideor, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer. (Jag uppdaterar med fler länkar efterhand.)

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Turin. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Kroatien i Eurovision Song Contest:

Kroatien
Land: Kroatien deltagit 26 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: HRT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1993 Put kom 15:e av 25 med “Don’t Ever Cry

Kroatiens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):
2021: Tick-Tock“, Albina (Dora 2021) 11:a i semi 1
2020: Divlji Vjetre“, Damir Kedžo (Dora 2020) inställd tävling
2019: The Dream“, Roko (Dora 2019) 14:e i semi 2
2018: Crazy“, Franka (Internval) 17:e i semi 1
2017: My friend“, Jacques Houdek (Internval) 13:e i finalen
2016: Lighthouse“, Nina Kraljić (Internval) 23:a i finalen
2015: – – – – – –
2014: – – – – – –
2013: Mižerja“, Klapa s mora (Internval) 13:e i semi 1
2012: Nebo“, Nina Badrić (Internval) 12:a i semi 2
2011: Celebrate“, Daria (Dora 2011 – Let’s
go to Eurovision!
)
15:e i semi 1
2010: Lako Je Sve“, Feminnem (Dora 2010) 13:e i semi 2
2009: Lijepa Tena“, Igor Cukrov
feat. Andrea
(Dora 2009) 18:e i finalen
Se även “Kroatiens samtliga bidrag i Eurovision Song Contest

Kroatien i Eurovision Song Contest 2022:


Kroatiens ESC 2022-bidrag: “Guilty Pleasure”, Mia Dimšić

Lyssna på Kroatiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Guilty Pleasure final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: live i Londonlive i Tel Avivlive i Amsterdamlive i Madrid
“Eurovision House Party”-video
“Netko drugi” (kroatisk version): officiell musikvideolive-framträdande
se även: Eurovision House Party: “Slobodna”
Låtskrivare: Mia Dimšić (t&m), Damir Bačić (t&m), Vjekoslav Dimter (t&m)
Semifinal: nr 11 i Semifinal 1 (10:e maj)
Uttagning: Dora 2022: Den 19:e februari valde Kroatien ut sitt bidrag till ESC 2022 genom en nationell final där 14 bidrag tävlade. Vinnaren utsågs genom 50/50 tittar- och jury (regionala jurygrupper)-röster där båda grupperna gav sina högsta poäng till Mia Dimšić. Läs mer här: “Kroatiens Eurovision-bidrag 2022
Artist: Mia Dimšić
Mia Dimšić
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Sociala medier:
FacebookYouTubeSpotify
TwitterInstagramTikTok
WikipediaEurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
Video-intervjuer m.m.:
Interview with Mia (av ESC Norge)
Interview with Mia (av ESC Bubble)
Interview with Mia (av Wiwibloggs)
Interview with Mia (av That Eurovision Site)
Interview with Mia (av Eurovoxx)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs-video
(Wiwi Jury 2022)
Odds att vinna (2022-04-11): botten-16 (plats 25) av de 40
Odds att gå till final (2022-04-11): ej topp-tio (plats 12) av de 17


Åsikter och spekulationer om Kroatiens bidrag och chanser i Eurovision 2022:

Schlagerpinglan tycker: Till final (gränsfall) KroatienKroatienKroatienKroatienKroatien Betyg: 3 / 5
Betyg: 5 / 10
I ett DORA 2022-startfält där jag inte hittade något bidrag som riktigt talade till mig så tyckte jag att mysiga “Guilty Pleasure” var ett mycket bra val. Mia Dimšić framför sin charmiga visa på ett trovärdigt sätt men trots att jag tycker ganska bra om låten och inte kan peka på något direkt negativ här så är jag ännu inte helt övertygad. I den första semifinalen är Kroatien ett av fyra länder som kan ta mina sista två finalplatser och just idag så är det fördel Kroatien men hur det till slut blir kommer att bero på hur Mia väljer att framföra bidraget på Turin-scenen (och de övrigas prestationer)… precis som det ska vara.
Schlagerpinglan tror: Inte till final (gränsfall)
Förra året gissade jag att Kroatien (Albinas “Tick-Tock”) precis skulle missa finalen och oturligt nog så fick jag rätt. I år skulle jag därför gärna se att de fick revansch, inte bara p.g.a. 2021-resultatet utan även för att de, enligt mig, faktiskt ställer upp med bra bidrag. Det finns mycket som talar för “Guilty Pleasure”: behagliga melodislingor, text många kan relatera till och en sångerska som kan sälja in låten… men frågan är om det räcker. Många andra länder skickar ju också bidrag som är värda att rösta på och någon måste ju, som sagt, dra det kortaste strået. Min gissning (i nuläget) är tyvärr att det blir Mia. Förhoppningsvis har jag fel.

Fler ESC 2022-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2022“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “Inför ESC 2022: Kroatien – “Guilty Pleasure” – Mia Dimšić”

 1. Adri

  Jag gillar detta. Detta är en av årets absolut charmigaste låtar 🙂 Charmig låt, charmig tjej. Jag har uppfattat det som att liveframträdandet skall göras om helt inför Turin. Till det bättre eller sämre återstår att se – men man ska iaf inte bedöma den gamla stagingen verkar det som! 🙂

  Jag tror tyvärr inte detta tar sig till final. Men däremot tror jag den kan överraska fansen genom att vara nära finalen! På Youtube har många den i botten 5 och så, det jag menar med att jag tror den kan överraska med att ändå komma typ… 12a?

  Jag tror detta är en låt som kan locka de som kollar på ESC, men inte är ”inne i ESC” så att säga. De som ogillade Ukraina förra året typ för det var ”konstigt”. De kan gilla detta.

  Det finns inget riktigt stort minus här, förutom omständigheterna runt. I Kroatiens omedelbara närhet i startfältet finns andra simpla, gitarrdrivna låtar från Portugal, Island och Armenien. Det finns en risk att Kroatien hamnar i de andras skugga, för jag tror ”den allmänna uppfattningen” kommer vara att Kroatien är svagast av dessa gitarr-tjejer.

  Men som sagt; jag tror inte den är uträknad!

  Och viktigast: JAG gillar den!

  Tror: Utslagen (gränsfall som du säger dock)
  Tycker: Final

  14. Danmark – Reddi – ”The Show”
  16. Kroatien – Mia Dimsic – ”Guilty Pleasure”
  26. Slovenien – LPS – ”Disko”
  34. Moldavien – Zdub si Zdob – ”Trenuletul”

 2. Micke

  Varken bra eller dåligt

  (5/10) GODKÄND

 3. Engsla

  Nja. Om jag enbart går efter melodi så tilltalar det här mig, och visst kan flera säkert relatera till texten, men det blir väldigt snabbt tjatigt. Oftast orkar jag inte lyssna färdigt på hela låten, men med ett bra liveframträdande så kanske det vänder 🙂

 4. Pato

  KROATIEN – Mia Dimšić – “Guilty Pleasure” #Eurovision 2022

  En kroatisk Taylor Swift möter Lily Allen.
  En personlig favvis.

  Kroatien, hon är otroligt vacker och har en trollbindande röst. Fantastisk karisma. Hon får många andra i tävlingen att framstås som bara ren fejk. Jag kan hålla med andra om att låten är inget märkvärdigt på så sätt men det kan egentligen också bara vara till hennes fördel. Mia bär på ett riktigt bra material. Helt rätt typ av engelska för en sådan här låt. Hon är helt ren, grymt bra användbar radiovänlig låt, smart skriven. Låten är lite ouppmärksammad, men samtidigt ett litet mästerverk. Hon har en röst som får det att gråta inom mig, den är så vacker, den är så jävla vacker!

  Däremot en vedervärdigt fantasilös musikvideo där Kroatien måste nog vara det första landet jag har sett som har spårvagnar med avtändande färgad belysning inuti spårvagnarna och där Mia struttar omkring på stan med en grabb som är väldigt typiskt såhär 2020-tals grabb. Det är sån här grabb som får de hetaste brudarna idag. Grabbar ska avspegla sig att vara lite halv dumma och lite fåniga nuförtiden för att bruden ska smälta. En väldigt märklig trend som jag vettefan var den kommer ifrån. En sån här grabb som tar hela sin månadslön för att skämma bort bruden på alla stans caféer. På scen i Turin behöver inte Mia ha så mycket saker runt omkring sig, för hon är så bra och låten är bra.

  Hon är så jääkla vacker, att ha så mycket mellanrum mellan tänderna och ändå se ut som en drömfru är nästan beundransvärt. Låten handlar om en kille hon drömde om tre nätter i rad och jag tror alla grabbar ute i Europa kommer sitta och hoppas på att det var just dem hon drömde om. Det här är ju den typ av låt som faktiskt kräver en sångerska som har ett fördelaktigt utseende och det har verkligen Mia. Nejdå, jag är ett stort fan.

  Jag tycker det är en fyra och om inte Mia når framgång i Eurovision så önskar jag att hon får all framgång i hemlandet och att hon omger sig av rätt personer, rätt kontakter för att göra hennes karriär så spikrak som möjligt. Jag tror inte varken hon eller flera andra anar hur bra och begåvad hon är och jag hoppas att folk inte ignorerar detta och att folk faktiskt hör vilken vacker melodi det är. Det är en vanlig låt, det är okomplicerat och det är riktigt bra! Klockren fyra.

  4/5

 5. Zacke

  Väldigt tråkig och generisk låt. Refrängen är väl småtrevlig, men inget som väcker något som alls intresse för min del. Jag tror att Kroatien får väldigt svårt att ta sig till final

  2: Danmark
  21: Moldavien
  30: Slovenien
  33: Kroatien

  ————

  Kroatien topp 3:
  1: ”Neka mi ne svane” 1998
  2: ”Romanca” (2008)
  3: ”Lako je sve” (2010)

 6. Anton

  Den här låten är trevlig att lyssna på medans den är igång, men inget som stannar hos mig när den är över. Strax under mitten för mig, men beroende på humör kan den ändå dansa upp och ner mellan plats 15 och 30. Landar just nu i plats 23

  14. Danmark: Reddi – “The Show“
  23. Kroatien: Mia Dimšić – ”Guilty Pleasure”
  37. Slovenien: LPS – “Disko“
  38. Moldavien: Zdob și Zdub & Frații

 7. HW

  En vän sa till mig om Kroatiens låt “Nej, jag gillar inte den här, den är lika generisk som Cornelia”. Cornelias låt är inte min favorit i år men den jämförelsen gjorde mig ändå lite kränkt åt henne 😉
  För det här är inget jag gillar tyvärr. Det är egentligen inget direkt fel på låten eller artisten, men ändå har jag svårt för nästan allt i det här bidraget. Jag tycker låten är rätt mesig och låter som något man skulle höra på amerikansk easy listening-radio. Framträdandet: rätt bra sång men en grabb som gör bakåtvolter? Vad gör han där? 😉

  Det finns ju flera andra tjejer med lugna låtar i den här semin, och då jag gillar de flesta andra av dem hoppas jag att den här drar det kortaste strået.
  Betyg: 3/10
  Tycker: Utslagen
  Tror: Utslagen

 8. Mikaela

  Detta är likställt med Armenien i mina öron. Småtrevligt men skapar inga känslor i mig. Plats 29/40.

 9. Adri

  Enligt Eurovoix verkar Israels deltagande vara rejält i gungning. Jag förstår inte riktigt varför. Eller jo; delegationens trygghet kan inte garanteras. Och det är ju en superviktig fråga.

  Men alla länder har ju back-up-framträdanden? Varför inte skicka det?

  För just nu skriver de att ”As of this moment, we will not participate in Eurovision 2022”, hade varit en annan sak om de skrev ”… we won’t be able to travel to Turin”.

  Vad trist. Jag ogillar ju låten skarpt. Men säkerheten för deltagarna är ju inte en fråga att diskutera.

 10. Schlagerpinglan

  @Adri, Förhoppningsvis så är det en del i förhandligarna, att de vill få det att låta som att det är någons fel att landet inte kan tävla (trots att de egentligen kan det, men bara inte på plats). Vi får väl se hur det utvecklas.

 11. Lukas (ESC-Panelen)

  Kroatien då…

  VAD JAG TYCKER:

  Dags för Kroatien att köra R&B igen vad det ser ut som. Det känns inte som det var så länge sen, även om det var 2018 vi hörde det senast från dem. I grunden finns det inte så mycket att klandra här, det är en enkel, fin låt. Däremot inte så konkurrenskraftig. Mia har för övrigt släppt en kroatisk version av samma låt. Och även om jag inte är lika mycket av en språkfacist som en av mina kollegor i ESC-Panelen så hade jag enkelt föredragit den kroatiska versionen istället för den engelska.

  Betyg 0-5: 3

  VAD JAG TROR:

  Oof, det är inget bra utgångsläge som Kroatien har nu. Att en ballad går ut efter ett gäng upptempolåtar är en sak, men att gå ut direkt efter en annan ballad är (nästan) aldrig en bra sak, speciellt nu när båda låtar är så pass avskalade. Förra året var Kroatien snubblande nära att gå vidare, men i år ser jag deras finalchanser som mer eller mindre försumbara.

  Final: Nej.

 12. Denis

  Den här låten har varit fast i mitt huvud sedan den vann, väldigt charmig låt.
  I och med att hon tävlar i den första semin tror jag att hon har en liten chans..

 13. Pato

  Ja vettefan. För mig så är det den här låten som stryper sönder alla andra liknande lunkande gitarrpop låtarna till sömns.

 14. Adri

  Personligen vill jag ha vidare alla gitarrtjejer i semi 1. Kroatien är den jag gillar minst av dem. Men hon är ändå plats 16.

  Island är plats 2, Armenien plats 9 och Portugal plats 15.

  Alla får plats i min dröm-final 🙂 Hoppas Europa håller med, men tror tyvärr Kroatien blir den att stryka på foten (först i alla fall; eventuellt följer Island efter – men tror inte det).

 15. Pato

  Men vilka ska ut då…? Jag tror för finalens skull måste några av dom lämna redan på tisdagen. Jag hade valt att skicka hem Portugal o Armenien.

 16. Johanna

  Tycker om den här och hade den varit i andra semin tror jag den hade gått till final. I den starkare semi 1 blir det dock svårt tror jag. Den är ett gränsfall i vilket fall och på min egen ranking hamnar den på plats 24 just nu så man kan ju hoppas på en finalplats trots allt!

 17. K2

  Har inget emot det här egentligen och tycker som en del andra att den är småtrevlig. När det kommer till musik blir det lätt samma sak som småtråkig. Något man kan höra i bakgrunden när man sysslar med annat.

 18. oe

  Årets växare för mig. Visserligen var jag positivt inställd till låten första gången jag hörde den, men av någon anledning inte bättre än en (stark) 5/10. Någonting skavde och kändes inte riktigt harmoniskt. Osäker på om det är sångerskans röst eller något annat som gör att kvalitén helt enkelt inte känns helt hundra. Dessutom är jag osäker på vad jag egentligen tycker om texten. Det skaver egentligen fortfarande, men jag kan inte hjälpa det, jag kan inte sluta lyssna på den. 8/10. Ja, man skulle faktiskt kunna säga att Kroatiens bidrag är lite av en “guilty pleasure”…

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se