ESC 2022 Efter att finalen av ESC 2022 avgjorts så gick EBU ut med informationen att de hittat “röstningsoegentligheter” i sex länders röstande i den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2022.

För att juryröstandet skulle hålla sig till röstningsreglerna som gäller för tävlingen så räknades det i stället fram ett ersättningsresultat för dessa länders juryröster i den andra semifinalen och finalen, baserat på hur andra länder med liknande röstningshistorik röstande, se EBU:s fullständiga uttalande nedan:

EBU-uttalande

Uttalande från EBU angående sex länders ifrågasatta juryröster:

“In the analysis of jury voting by the European Broadcasting Union’s (EBU) pan-European voting partner after the Second Dress Rehearsal of the Second Semi-Final of the 2022 Eurovision Song Contest, certain irregular voting patterns were identified in the results of six countries.

In order to comply with the Contest’s Voting Instructions, the EBU worked with its voting partner to calculate a substitute aggregated result for each country concerned for both the Second-Semi Final and the Grand Final (calculated based on the results of other countries with similar voting records).

This process was acknowledged by the Independent Voting Monitor.

The EBU takes any suspected attempts to manipulate the voting at the Eurovision Song Contest extremely seriously and has the right to remove such votes in accordance with the Official Voting Instructions, irrespective of whether or not such votes are likely to influence the results and/or outcome of the voting.” / EBU

(Källa och grafik: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: I uttalandet nämns inte vilka sex länder det rör sig om men då eurovoix.com rapporterar att Georgien Georgiens TV-bolag GPB uppgivit att deras jury gav 12 poäng till Ukraina (som sedan justerades av EBU till 12 poäng till Storbritannien) så lär Georgien vara ett av dem. Vi får väl se om ytterligare länder går ut med att de vill ha en förklaring till varför deras jurypoäng justerats.

(Escxtra.com namnger visserligen sex länder men utan någon officiell källa så är det svårt att veta om det stämmer eller ej.)


Uppdateringar:

Montenegro Montenegros TV-bolag RTCG har officiellt gått ut med att de vill ha en förklaring från EBU varför deras jurypoäng var justerade. (Källa: eurovoix.com – 22-05-15)

Rumänien Rumäniens TV-bolag TVR har gått ut med att de vill ha en förklaring till varför deras juryresultat justerades (de gav 12 poäng till Moldavien men EBU justerade det till att ge 12:an till Ukraina i stället.) (Källa: eurovoix.com – 22-05-15)

Azerbajdzjan Azerbajdzjans TV-bolag İctimai Television vill ha en förklaring till varför deras jurygrupps 12 poäng till Ukraina justerades till 12 poäng till Storbritannien. Dessutom uppgav de att de inte hade några tekniska problem (vilket är den officiella anledningen till att de azeriska jurypoängen fick läsas upp av Martin Österdahl och inte Azerbajdzjans röstavlämnare). (Källa: eurovoix.com – 22-05-15)

Belgiska VRT har rapporterat att de sex länder som fått sina juryresultat justerade av EBU kommit överens om att rösta på varandra. Några officiella uppgifter om detta finns ej och inte heller vilka sex länder det gäller. EBU har dock presenterat samtliga jurymedlemmar i den andra semifinalen (bortsett från sex länder, vilket kan vara avslöjande).
(Källa: eurovoix.com 22-05-15)

Polen Polens TV-bolag TVP har ställt sig frågande till EBU:s agerande.
(Källa: eurovoix.com – 22-05-17)

Uppdaterat 2022-05-19:EBU förklarar varför sex länders* jury-röster ersattes
(*Azerbajdzjan, Georgien, Montenegro, Polen, Rumänien och San Marino)

San Marino San Marinos TV-bolag San Marino RTV har gjort sitt första uttalande i frågan (efter att EBU kommit med sitt andra uttalande). (Källa: eurovoix.com – 22-05-20)

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Eurovision 2022: EBU ifrågasatte sex länders jury-röster”

 1. Mikaela

  Stödjer inte EBUs sätt att hantera detta. Vet inte detaljerna, men jag tycker man ska ha mycket på fötterna för att underkänna en tolva till en populär låt.

  Varför reagerade man inte på Norges tolva till Grekland? Det är ju också ganska irregular…

 2. Daniela

  @Mikaela: jag håller med dig!

 3. Daniela

  @Mikaela jag håller med dig!

 4. Adri

  Mikaela: Jag vet inte här. Men när sånt här skett i det förflutna har det ofta handlat om identiska poänglistor som lämnats in.

  Så kan det ju vara här. Obs! Kan. (Dvs det kan även va nåt annat). Och då tycker jag man ändå har på fötterna.

 5. Mikaela

  @Adri Ja, den möjligheten finns. Men då hade jag föredragit att man krävde ny rankning från den berörda juryn.

 6. Johanna

  @Mikaela Att Norge gav tolvan till Norge är ju exakt samma som när vi gav tolvan till Grekland 2005. Vi röstade på en svensk då. De röstade på en norska nu. Inga konstigheter!

 7. Mikaela

  @Johanna Ja, det är det jag menar.

 8. Johanna

  @Mikaela jag ser inte det som nogåt irregulärt röstningsmönster dock-det har ju med kultur att göra, att man känner igen personen och typen av sång. Det som har hänr med dessa länder är ju garanterat att alla jurymedlemmar röstat exakt lika. För det är ju nåcon typ varje år som gör och blir diskad för….

 9. Mikaela

  @Johanna Jag tycker det är lika oprofessionellt som jury att ge Ukraina 12 poäng pga sympati som att ge Grekland 12 poäng pga artistens nationalitet. Men ja, jurygruppernas separata rankningar kan vara skillnaden.

 10. Johanna

  @Mikaela dock var ju Grekland också en av storfavoriterna och en otroligt snygg och jury-vänlig låt så kan ju också vara så att de gillade den bäst?

 11. Daniela

  @Mikaela, jag håller med dig!

 12. Denis

  Tydligen var det sex länder som hade lovat varandra att dom skulle rösta på varandra, alltså utbyta röster mellan sig.
  Enligt belgisk media så är dessa länder Polen, Rumänien, Georgien, Montenegro, San Marino och Azerbajdzjan

 13. Schlagerpinglan

  @Denis, Mmm… jag har läst det också men så länge det inte finns några officiella uppgifter så kan man ju hoppas att det inte stämmer.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se