ESC 2022 Efter att finalen av ESC 2022 avgjorts så gick EBU ut med informationen att de hittat “röstningsoegentligheter” i sex länders röstande i den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2022.

För att juryröstandet skulle hålla sig till röstningsreglerna som gäller för tävlingen så räknades det i stället fram ett ersättningsresultat för dessa länders juryröster i den andra semifinalen och finalen, baserat på hur andra länder med liknande röstningshistorik röstande, se EBU:s fullständiga uttalande här.

Därefter har ett flertal av de berörda ländernas TV-bolag officiellt efterfrågat en förklaring till beslutet, och i dag redovisade EBU väldigt tydligt hur juryrösterna från Azerbajdzjan, Georgien, Montenegro, Polen, Rumänien och San Marino skilde sig från de övriga jurygruppernas röster samt uppgav att den oegentlighet som skett i år vad gäller omfattningen i juryns röstningsmönster saknar motstycke.

Här nedan ser ni hur de sex jurygrupperna röstade, hur de övriga jurygrupperna röstade samt en förklaring till vad en “avvikande röst” egentligen är:

ESC 2022-semifinal 2-resultatet minus de sex berörda ländernas juryröster:
Resultat semifinal 2

Azerbajdzjans underkända juryröster i andra semifinalen av ESC 2022:
Azerbajdzjans röster

Georgiens underkända juryröster i andra semifinalen av ESC 2022:
Georgiens röster

Montenegros underkända juryröster i andra semifinalen av ESC 2022:
Montenegros röster

Polens underkända juryröster i andra semifinalen av ESC 2022:
Polens röster

Rumäniens underkända juryröster i andra semifinalen av ESC 2022:
Rumäniens röster

San Marinos underkända juryröster i andra semifinalen av ESC 2022:
San Marinos röster

Vad är en “avvikande röst”?:
En avvikande röst upptäcks om flera av följande saker stämmer:
Avvikelse från normen – Speglar resultatet smaken hos de andra professionella jurymedlemmarna? Samtliga är musikproffs som uppmanas att rösta enligt samma kriterier som fastställts i tävlingsreglerna.
Röstningsmönster – Finns det synliga röstningsmönster inom jurygruppen?
Oegentligheter – Följde jurymedlemmarna tävlingens regler?
Återkommande mönster – Upprepar andra länder liknande röstningsmönster?
Är det någon som tjänar på det – Om avvikelser uppstår, vem tjänar på resultatet?

Om svaret på mer än två av dessa frågor är ja så anses det att mönstret är avvikande och om det bekräftas av en “pan-European Voting Partner” (med 17 års erfarenhet av att administrera ESC-röstning) samt “Independent Voting Monitor” så plockas de berörda rösterna bort. (Källa: eurovision.tv – Foto: EBU)

Relaterad information:
Eurovision 2022: Samlad info om resultatet

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Eurovision 2022: EBU förklarar varför sex länders jury-röster ersattes”

 1. Pato

  Det var ju tur nu fan att det var en sån jordskredsseger för hade det inte vara det så hade hela den här cirkusen blivit en ännu större skandal…

 2. Pato

  Jag tycker det finns en bra sak med att det här har hänt. De här 6 länderna har bara avslöjat hur katastrofalt det här systemet är och det är just något sånt här som behövde hända så att EBU vaknar fan.

 3. Pato

  Det smartaste landet av alla dessa 6 länder är ändå Polen fan. De håller sig tysta genom det här, vilket är smart. Jag förstår inte varför de andra är så högljudda o öppna av sig…

 4. Schlagerpinglan

  Samtliga sex utpekade länders TV-bolag har uttalat sig angående de bortplockade jury-rösterna: https://www.schlagerpinglan.se/blog/2022/05/15/eurovision-2022-ebu-ifragasatte-sex-landers-jury-roster/

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se