Spanien I dag, tisdagen den 19:e juli höll TV-bolaget RTVE en presskonferens i Benidorm där de presenterade formatet, reglerna, datumen och en av värdarna (kan bli fler) för Benidorm Fest 2023, se schema och sammanfattning nedan.

Uppdaterat: 18 artister har presenterats som deltagare i Benidorm Fest 2023 i stället för de 16 som det först såg ut att bli.

Schemat för Spaniens Benidorm Fest 2023:

29:e januari: Öppningsceremoni
31:a januari: Semifinal 1 8 semifinalister → 4 finalister
2:a februari: Semifinal 2 8 semifinalister → 4 finalister
4:e februari: Final 8 finalister → 1 vinnare

Benidorm Fest 2023

Benidorm Fest 2023 i korthet:

Tisdagen den 19:e juli hölls en presskonferens där den andra säsongen av Benidorm Fest presenterades. Värdar var Maria Eizaguirre (RTVE) och Eva Mora (Spaniens delegationschef) medan representanter för RTVE, Benidorm och Valencia även var närvarande.
Benidorm Fest 2023 kommer att bestå av tre live-shower med totalt 16 artister där åtta går vidare från de inledande semifinalerna till finalen den 4:e februari.
Vinnaren av Benidorm Fest 2023 kommer att få representera Spanien i Eurovision Song Contest 2023 och utses av 50/50 jury- och tittarröster där juryn har den avgörande rösten om det skulle bli oavgjort.
Juryn kommer att bestå av både internationella och nationella proffs. Redan nu står det klart att kompositören Nacho Cano är juryns ordförande samt att en av medlemmarna är Christer Björkman (tidigare Melodifestivalsledare, numera American Song Contest-producent).
Tittarnas röster kommer precis som förra året att delas upp i 25% tittarröster och 25% demoskopisk urval av den spanska befolkningen.
Mónica Naranjo kommer att vara värd för Benidorm Fest 2023 men det finns en möjlighet att fler värdar kan presenteras längre fram.
Regelverket hittar ni (på spanska) hos rtve.es samt här på bloggen i en svensk Google Translate-version (samt i spansk originalversion) som en backup.
De 16 tävlande artisterna kommer att utses på två sätt: dels genom en allmän online-antagning och dels genom att RTVE bjuder in låtskrivare och artister till festivalen.
Nytt för i år är att “effekter som förvränger eller förbättrar rösten” inte är tillåtna. Detta är troligtvis en följd av förra årets drama då Luna Ki drog sig ur efter att ha fått veta att ESC inte tillåter autotune.
Intresserade kan lämna in sina bidrag mellan den 1:a september och 10:e oktober. Därefter kommer en jury att välja ut 22 låtar (16 tävlande och 6 reserver).
Biljetter till Benidorm Fest 2023 kommer att börja säljas vid ett senare tillfälle till en kostnad mellan 20 och 60 EUR.
(Källor och grafik: RTVE och esctoday.com)

Mer om Spaniens förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Spanien i ESC 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Spanien 2023: Schemat och reglerna för Benidorm Fest 2023”

 1. Micke

  Skäms Spanien!!!!!!!

  Att lära av sina läxor är en av livets viktigaste beståndsdelar. Att vara allt annat än seriösa och inte ta lärdom bara för att det råkade gå bra är så lågt man kan sjunka.

  Tro mig jag hade tyckt precis likadant även om det hade varit publikfavoriten “Terra” som istället varit den som bara hade 4% av spanska folkets röster så som nu vinnaren fick.

  Sen känns det givetvis än jävligare när kanske årets bästa bidrag i Europa blir det som blir straffat samtidigt som den som gick segrade ur detta på grund av några få stackare i en jury är så patetisk så jag häpnar. Allting i bidraget är ren skit. Det enda som räddar bidraget från att bli min tolfte NOLLA i ESC-historien är sångerskans röst. Den var värd något bättre.

  Nej skäms Spanien. Nu hoppas jag på er ikväll mot England i EM istället trots att världens bästa tjej i fotboll är skadad och ni får klara er utan henne

 2. Vanuatu

  Jag älskade de oförändrade reglerna. Juryn visade sig ha ett bättre öga än televoteringen, både i Benidormfest, Melodifestivalen och Eurovision, så jag tycker att det är bra att de behåller röstningsprocenten och ger mer vikt åt en professionell jury.

  Jag tycker också att det är bra att inte öka antalet deltagare för mycket. Det är bättre att ha en snabb, underhållande och kvalitativ tävling än att fylla timmar och timmar för att fylla dem. För att festivalen ska få en viss prestige måste det dessutom finnas en viss gräns. Att delta i Benidormfest eller Eurovision borde vara ett privilegium för dem som skickar in kvalitet.

  Å andra sidan en liten rättelse @schlagerpinglan: biljettpriset meddelades vara mellan 20 och 60 euro.

 3. Schlagerpinglan

  Jag befinner mig nog någonstans mellan Micke och Vanuatu vad gäller åsikt om RTVE:s beslut att hålla kvar vid de flesta regler. Efter förra årets besvikelse bland en stor del av publiken så hade jag hoppats på någon form av förändring… men resultatet blev ju så pass bra att det finns anledning till att hålla kvar vid vad som uppenbarligen fungerade. Förhoppningsvis så är alla överens om vad som är bäst 2023. 🙂

  @Vanuatu, Tackar så mycket för rättelsen. 🙂 Jag hämtade uppgifterna från esctoday.com men borde naturligtvis ha dubbelcheckat med RTVE. Bra med uppmärksamma läsare. 😀

 4. Adri

  Problemet med det Micke skriver är ju att det fanns ingen läxa att lära. De dåliga reglerna lönade ju sig för Spanien som fick sin bästa placering i min livstid.

  I övrigt håller jag med honom.

  Samtidigt finns det nåt problematiskt i det Vanuatu säger. För vi kan ju inte helt säkert säga att juryn vet bättre, bara för att det gick bra i år. Jag menar, jag tror inte Tanxguieras eller Anders Bagge skulle slagit Chanel eller Cornelia – men vi kan ju inte säga det säkert. Eftersom de aldrig fick chansen.

  Jag kan vän köpa att de behåller 50% till den internationella juryn (men den borde isf vara större). Men den där demoskopiska urvalet av spanjorer hade ju kunnat hoppas över, och bara ha 50% tittare istället.

 5. Micke

  Adri ett kort svar. Säg att det är EM-final i fotboll mellan Sverige och Spanien. Det står 1-1 när det är två minuter kvar. Plötsöig blir det friläge för svenska centern. Men hon klantar sig o tappar bollen. Hon skitar ned sig som människa o fejkar straff då hon slänger sig o gapar. Domaren går på det o dömer straff o Sverige vinner med 2-1. Vad är läxan från det? Gör vinsten det center i gjorde rätt? Bara att köra vidare på samma spår???????? För mig handlar allt om rätt och. Sån är jag. Jag mördar o våldtar inte ens om jag får 10 miljoner. Då dör jag hellre själv. Visst extrem jämförelse men ändå lika för mig. Det som är rätt är rätt o det som är fel är fel. Blev inte så kort ändå 🙂

 6. HW

  Att mörda och våldta var en lite väl långsökt liknelse i det här sammanhanget, men jag håller med om Mickes poäng. Jag bryr mig t.ex. egentligen inte om Sveriges placering i ESC så jättemycket. Har hellre ett bidrag som representerar oss bra som land än ett som utses av 5 pers varav hälften inte ens är från landet det ska representera 🙂 Oavsett hur bra det sistnämnda bidraget skulle gå i ESC. Men allt är ju en fråga om hur man personligen ser på ESC.

 7. Micke

  HW….. Det var definitivt att ta i men jag ville verkligen trycka på hur viktigt detta med DET RÄTTA är för mig. Att vinna något på att göra fel får aldrig vara en väg till att fortsätta på en felaktig väg. Helt med dig i det du säger sen

 8. Adri

  Micke: Ah men det var inte en felfri liknelse.

  För din fotbolls-liknelse är ju emot reglerna. Det är ju fusk och film.

  Men i fallet med Spaniens uttagning är det ju bara att vissa, som du och jag, tycker deras system är trash. Men det är ju inte objektivt fel.

  Sen tror jag inte att särskilt många skulle mörda för 10 miljoner. Och då bara de som ändå har våldet i sig.

 9. Micke

  HW och Adri jag jämför inte. Dessa grejer går inte ens att jämföra. Jag pratar om principer…rätt och fel

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se