Spanien Luna Ki, en av de 14 artister som valts ut att få tävla i Spaniens nationella uttagning inför Eurovision Song Contest 2022, har dragit sig ur tävlingen då ESC-reglerna inte tillåter användandet av autotune.

En längre förklaring till hennes beslut kommer under en presskonferens på måndag den 24:e januari kl. 16.30 men redan nu står det klart att hon använt röstmodifieringsverktyget när låten skapades och att det därför, enligt henne, är en väsentlig del av verket.

Benidorm Fest 2022 kommer att avgöras nästa vecka med semifinaler den 26:e och 27:e januari samt en avgörande final den 29:e januari. (Källa: RTVE)

Uppdaterat 22-01-24:Luna Ki förklarar sitt beslut

Luna Kis tänkta bidrag i Benidorm Fest 2022:

Voy a morir“, Luna Ki

Schlagerpinglan: Om det visar sig att detta är ett fall av genuin naivitetlider jag med artisten, som borde vara väldigt besviken över att behöva ta detta beslut.

Om det däremot visar sig att artisten inte kastat sig in i ESC-cirkusen utan att veta vilka regler som gäller så kan jag bara gratulera till all den extra uppmärksamhet artisten (och RTVE) nu får. Vi får väl se vad som framkommer under den väntade presskonferensen på måndag.

Eftersom ESC är en tävling som välkomnar så otroligt många männsikor från skilda delar av världen (med olika uppfattningar om vad som bör gälla) så krävs det på förhand skrivna tydliga regler som inte godtyckligt kan sättas ur spel. Så fort man börjar göra undantag så öppnar man upp för missnöje och när väl bollen kommit i rullning vet man inte var det slutar.

M.a.o. så ser jag det som självklart att Luna Ki inte ska få tillåtelse att använda autotune i ESC 2022 men artisten har naturligtvis rätten att lyfta frågan och propagera för att det ska vara tillåtet i framtiden. Min inställning är däremot att det enda sättet att få det att bli rättvist är att huvudsångaren ska sjunga 100% live så att man hör samtliga sångröster. Det är ju trots allt inte bara helheten som bedöms utan detaljer som röstkapacitet, vilket blir svårt man skulle börja tillåta autotune.

Mer om Spaniens förberedelser inför ESC 2022 hittar ni här: “Spanien i ESC 2022“.

Relaterad information: Se “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2022-uttagningarna” för fler potentiella ESC 2022-bidrag att lyssna på.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Spanien 2022: Luna Ki drar sig ur Benidorm Fest”

  1. Adri

    Huruvida det är naivitet eller “självvald ignorans” låter jag vara osagt. Men däremot. Jag tyckte ju att Luna Ki var absolut sämst i Spaniens uttagning, så lite glad är jag ändå över att inte ens behöva tänka på skräck-scenariet att Luna Ki skulle representerat Spanien 🙂 Så, inget dåligt som inte för nåt gott med sig, antar jag! 🙂

  2. Johanna

    Jag är helt med Adri här. Tack och lov att vi inte behöver stå ut med henne som eventuell vinnare!

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se