MoldavienSchlagerpinglan: I dag, lördagen den 27:e augusti, är det Moldaviens nationaldag (självständighetsdag) vilket jag tycker är en bra dag att uppmärksamma alla de bidrag landet tävlat med i Eurovision Song Contest genom tiderna.

Efter att ha lyssnat igenom samtliga 17 tävlingsbidrag (+ 2020-bidraget), som ni hittar på min Moldavien-samlingssida, så uppdaterade jag min personliga topp-lista, se nedan.

Schlagerpinglans favorit av Moldaviens ESC-bidrag:

“Hora Din Moldova”, Nelly Ciobanu (ESC 2009)

Schlagerpinglans topp-10 av Moldaviens samtliga ESC-bidrag:
1. (1.) (1.) (1.) Hora Din Moldova“, Nelly Ciobanu (ESC 2009 – 14:e i finalen)
2. (2.) (2.) (3.) My Lucky Day“, DoReDoS (ESC 2018 – 10:a i finalen)
3. (4.) (3.) (2.) Lăutar“, Pasha Parfeny (ESC 2012 – 11:a i finalen)
4. (3.) (ny) (-) SUGAR“, Natalia Gordienko (ESC 2021 – 13:e i finalen)
5. (ny) (-) (-) Trenulețul“, Zdob şi Zdub & Advahov Brothers (ESC 2022 – 7:a i finalen)
6. (7.) (6.) (4.) Boonika Bate Toba“, Zdob si Zdub (ESC 2006 – 6:a i finalen)
7. (6.) (5.) (6.) Run Away“, Sunstroke Project & Olia Tira (ESC 2010 – 22:a i finalen)
8. (5.) (4.) (5.) Falling Stars“, Lidia Isac (ESC 2016 – 17:e i semi 1)
9. (9.) (9.) (ny) Stay“, Anna Odobescu (ESC 2019 – 12:a i semi 2)
10. (10.) (7.) (9.) O Mie“, Aliona Moon (ESC 2013 – 11:a i finalen)
– – –
11. (8.) (8.) (7.) I Want Your Love“, Eduard Romanyuta (ESC 2015 – 11:a i semi 1)

Snabbfakta: Moldaviens deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 2005 – deltagit 16 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger


Schlagerpinglan: Moldavien är ett av mina många favoritländer i Eurovision Song Contest och till största delen beror det på att de lyckat att skicka så många fartfyllda må-bra-låtar till tävlingen. En annan sak som gör att Moldavien som ESC-land står lite högre i kurs hos mig är deras speciella nationella uttagning “O Melodie Pentru Europa” (med tillhörande audition), som jag hoppas kommer tillbaka nu inför ESC 2023. 😀

Se “Moldavien i Eurovision Song Contest” för landets samtliga bidrag.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Moldavien i Eurovision – Personlig topp-lista 2022”

 1. Micke

  Moldavien gillar jag främst för låtarna i deras uttagning. Tre av dem är för mig på topp 10 av allt som någonsin varit med i ESC. En av dessa tre är bäst av allt.

  Men visst har de även haft bra bland de bidrag de valt ut. Det handlar främst om topp 5 för mig. Stora sorgen bland det som de valt handlar om gruppen Zdob si Zdub som jag älskat 2005 och 2022. Men WHY kunde ingen stoppa deras medverkan 2011. Jädrar så det kadavret skitade ned deras namn. Ett av deras tre bottenbidrag i ESC. Dock inte så dåligt som främst 2015.

  1. “Boonika Bate Toba“, Zdob si Zdub – 2005
  2. “Hora Din Moldova“, Nelly Ciobanu – 2009
  3. “Trenulețul“, Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – 2022
  4. “My Lucky Day“, DoReDoS – 2018
  5. “Lăutar“, Pasha Parfeny – 2012

  6. “Fight”, Natalia Barbu – 2007
  7. “Falling Stars“, Lidia Isac – 2016
  8. “Stay“, Anna Odobescu – 2019
  9. “Prison” med Natalia Gordienko – 2020
  10. “O Mie“, Aliona Moon – 2013

 2. Adri

  Moldavien är inga jättefavoriter för mig. Tyvärr. Ofta är de roliga att se på, men tråkiga för örat. Men undantag finns 🙂

  Framför allt ett starkt lysande undantag – också enda gången de varit min personliga vinnare ett år:

  01. 2007 – Natalia Barbu – ”Fight”
  • Den är faktiskt otrolig. Gjorde rock-hypen som svepte över ESC till sin egen. Tiondeplatsen var inte tillräcklig.

  02. 2016 – ”Falling stars”
  03. 2012 – ”Lautar”
  04. 2018 – ”My lucky day”
  05. 2019 – ”Stay”

 3. Johanna

  Tittar in lite på bloggen här efter en lång sommar! KUl att se att ni hänger i här Adri och mIcke!

  Vad gäller Moldavien så gillar jag ju nästan alltid dem (Finns undantag för “stay” och “Prison” och “Falling stars” som var supertråkiga, “Sugar” som var skitdpålig och den där kvinnan från 2014(???) so drog av sig peruken framåt slutet på låten. Moldavien är ju annars ett av de länder som har mest itressanta uttagningar i sin helhet!

 4. Mr A

  Rules ESC23: https://eurovision.tv/about/rules?fbclid=IwAR3HXWJAzJ4RJ7BTVZbVno5_XyW9INkmHDxwHYzOIb8pWY0LwbUZ1Mlghk0

 5. Micke

  @Johanna, en välkommen liten titt 🙂

  Ser att du precis som jag “dyrkar” den “underbara”…….”Sugar” 🙂 Patetisk är väl bara förnamnet i en beskrivning av den. Nu tycker jag 2015 är än mer patetisk som helhet men “danserna” i “Sugar” beskriver mer än väl varför jag hatar robotdanser. 1.19 in i låten plus några gånger till. Där finns allt det som gör robotdanser till det jag mer än något annat vill avlägsna från ESC. Det och Green Room 🙂

 6. Adri

  Johanna: Kul med en liten check-up från dig med 🙂 Hoppas du återkommer i mer regelbundet mönster när säsongen blir lite mer hype 🙂

  Micke: Ännu en gång hakar du upp dig på ”the darndest things”. Jag själv tycker ”Sugar” hade nåt kul 🙂 Det var inte en vanlig ”lättklädd pop-brud”-låt. Den hade ändå lite mystik i sig, som jag gillade.

  Sen gillade jag iofs inte liveframträdandet där hon 1. Ser ut som Ebba Busch och 2. Tappar mikrofonen i marken. Så den blev ju totalt överskattad.

  Men visstfanken tar jag den framför ”Trenuletul” iaf. Jag kommer aldrig förstå varför årets moldavska låt hade fans öht. Jag tror inte jag hört nån låt så tjatig – ens utanför bubblan innan. Att tittarna satte den på silverplats får en ju bara att vilja ha all makt hos juryn. Eeek.

 7. Micke

  Adri…. Visst är det en jädra tur att jag är på Pinglans blogg. Eller hur? Vad eller vem hade du annars haft att irritera dig på 🙂

 8. Adri

  Micke: Men lol haha, rent spontant känns du som en person som det är väldigt svårt att störa sig på.

  Du har inte många människor som ogillar dig, är jag rätt säker på 🙂

  Så du har faktiskt fel där 🙂 Noll irritation från mig är riktad mot dig.

 9. Micke

  @Adri min vän allt var ju bara ett skämt 🙂

  Men jag ska kolla en sak med dig. Är detta något du känner igen?

  https://www.youtube.com/watch?v=KC0DNLDXJW8&list=RDMMKC0DNLDXJW8&start_radio=1

 10. Adri

  Micke: Ja den låten känner jag faktiskt igen. Dock av helt fel anledning.

  När jag gick på högstadiet kollade jag ibland tv-serien Glee (något jag idag inte skulle göra mot belöning, hela serien är en enda lång skämskudde idag). Och de tolkade den låten i säsong 3, när jag gick i nian.

  Men nej, i övrigt är det ingen låt jag kommit över särskilt ofta.

 11. Adri

  Påminner lite om ”Sing for me” som Andreas Johnson tävlade med i MF 2006

 12. Micke

  @Adri, helt ärligt hade jag inte känslan att den skulle vara din grej. Hade jag varit ute efter det hade jag förmodligen försökt med Johanna, Zacke eller HW kanske 🙂

  Ville bara kolla om jag möjligen hade fel. För mig betyder den här låten extremt mycket. Inte världens bästa men det den är för mig är obeskrivligt. Kanske berättar om det nån dag. Vem vet 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se