PortugalTV-bolaget RTP har bekräftat att Portugal kommer att delta i Eurovision Song Contest 2023 samt att deras artist och bidrag ska utses genom den nationella uttagningen Festival da Canção 2023, vars schema och regler ni ser i korthet här nedan.

Så här utses de 20 Festival da Canção 2023-bidragen:

16 bidrag kommer att skrivas av låtskrivare som RTP bjuder in. Låtskrivarna får full artistisk frihet och väljer själva ut genre, text, produktion, språk och vilka artister som ska framföra bidragen. Deadline: 31:a oktober för demoversioner – 30:e november för slutlig version.
4 bidrag kommer att utses bland de som skickas in till Festival da Canção 2023. (Portugisiska medborgare / boende i Portugal kan skicka in sina bidrag till festivaldacancao@rtp.pt t.o.m. den 21:a oktober 2022.) En RTP-utsedd jury kommer, senast den 31:a oktober, att välja ut de bidrag som får fyra av de 20 semifinal-platserna.

Portugals bidrag i Eurovision Song Contest 2022:

Saudade, Saudade“, MARO (9:a i ESC-finalen 2022)

Schemat för Portugals Festival da Canção 2023:

februari Semifinal 1 10 semifinalister → 6 finalister
februari/mars Semifinal 2 10 semifinalister → 6 finalister
mars 2023 Final 12 finalister → 1 vinnare

Festival da Canção 2023 – reglerna i korthet:

20 bidrag tävlar i den nationella uttagningen Festival da Canção 2023, där vinnaren får representera TV-bolaget RTP och Portugal i Eurovision Song Contest 2023 i Storbritannien.
Reglerna för Festival da Canção 2023, som bl.a. klargör att det även denna gång är tillåtet med bidrag på andra språk än portugisiska, hittar ni hos RTP (samt i en översatt version här på bloggen).
Den 57:e upplagan av festivalen kommer att avgöras i februari/mars 2023 och bestå utav två semifinaler samt en final, se schemat ovan.
I semifinalerna kommer teleröster och en proffs-jury (50/50) som vanligt att bestämma vilka fem bidrag som går vidare till finalen. Skulle det bli oavgjort är det juryn som får sista ordet. Nytt för i år är att tittarna även får rösta vidare ett extra bidrag efter att de fem ordinarie finalbidragen utsetts.
I finalen kommer teleröster och sju regionala jurygrupper (50/50) att utse vinnaren, där tittarnas röster väger tyngst om det skulle bli oavgjort.
(Källa: rtp.pt)

Schlagerpinglan: Efter en tids sjukdom så är det då dags att börja ta igen det jag missat och först ut är förra veckans nyhet om att Portugal nu börjat ta emot bidrag till nästa års nationella uttagning. Som synes så är det mesta sig likt bortsett från att tittarna ser ut att få välja ut två extra finalister denna gång.

Att vinnaren skulle finnas med bland dessa extra-finalister låter väl inte så troligt men då finaler alltid blir lite roligare om ens favoriter är med så tycker jag att det (i alla fall så här på förhand) låter som en bra regelförändring. Hur det sedan blir återstår att se. 😀

Mer om Portugals förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Portugal i ESC 2023“.

Relaterad information: Fler länder som tar emot bidrag till sina ESC 2023-val just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se