PortugalTV-bolaget RTP har nu presenterat de 20 låtskrivare som står bakom bidragen i Festival da Canção 2023, Portugals nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2023, se listan nedan.

667 bidrag inkom när RTP sökte efter bidrag till den 57:e årgången av festivalen och av dessa har fem bidrag valts ut. De resterande 15 låtskrivarna har fått personliga inbjudningar av RTP. (Egentligen bjöd de in 16 låtskrivare men då en fick förhinder så blev de bara 15.)

De 20 “Festival da Canção 2023”-låtskrivarna:
20
(Grafik lånad från RTP)

Festival da Canção 2023 – Låtskrivarna:

André Henriques Quim Albergaria
April Ivy Sal
Bandua Teresinha Landeiro
Bárbara Tinoco The Happy Mess
Churky You Can’t Win Charlie Brown
Cláudia Pascoal Edmundo Inácio (inskickat bidrag)
Dapunksportif Inês Apenas (inskickat bidrag)
Ivandro Mimicat (inskickat bidrag)
Jacinta Moyah (inskickat bidrag)
Neon Soho Voodoo Marmalade (inskickat bidrag)

Som vanligt så väljer låtskrivarna själva ut vilka artister som ska framföra deras bidrag.

De 20 bidragen kommer att delas upp i två semifinaler där 50/50 tele- och jury-röster röstar vidare hälften av bidragen till finalen. Nytt för i år är att tittarna själva får rösta vidare en extra finalist från varje semifinal.

Skulle det bli oavgjort i semifinalerna (där juryn består utav en proffsjury) så går det bidrag med högst poäng från juryn vidare till finalen medan det i finalen (där juryn består utav sju regionala jurygrupper) är telerösterna som avgör vid ett eventuell oavgjort resultat. (Källa och grafik: RTP, RTP, eurovision.tv och Tävlingsregler för Festival da Canção 2023)

Schlagerpinglan: Med tanke på att 693 är det högsta antalet bidrag RTP tagit emot inför den nationella uttagningen (2021) så får årets 667 bidrag ses som ett tecken på att intresset fortfarande är stort bland artister och låtskrivare, vilket jag tycker är väldigt glädjande. 🙂

Nu väntar jag otåligt på att de tillhörande artisterna och låtarna ska presenteras, vilket (enligt eurovisionworld.com) lär ske den 19:e januari. Den som väntar på något gott… 🙂

Mer om Portugals förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Portugal i ESC 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Portugal 2023: “Festival da Canção”-låtskrivarna”

 1. Mats Wältare

  Åh mitt favoritland i ESC Portugal jag känner mig väldigt exalterad att se dessa låtskrivare vara med i Festival da Canção och jag hoppas att några låtskrivare kommer sjunga deras egna åt dom själv har skrivit.

  Låtskrivarna som jag verkligen hoppas kommer sjunga deras egna skrivna låtar.

  April Ivy
  Bandua
  Bárbara Tinoco (tävlade i Festival da Canção 2020)
  Cláudia Pascoal (representerade Portugal i ESC 2018 tillsammans med låtskrivaren Isaura)
  Dapunksportif
  Neon Soho
  Quim Albergaria
  You Can’t Win Charlie Brown (det bästa rockbands namnet jag sett och hört på väldigt länge)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se