ESC2023 Schlagerpinglan: Här nedan hittar ni en handfull korta nyheter angående Eurovision Song Contest 2023 som inte fått egna inlägg. För ytterligare information, klicka på flaggorna så kommer ni till respektive lands samlingssida där kompletterande info finns.

Ukraina Ukraina: Vidbir-bidragen släpps den 1:a december
För en tid sedan avslöjade TV-bolaget UA:PBC namnen på de 10 artister och bidrag som valts ut till finalen av “Vidbir 2023“, Ukrainas nationella ESC 2023-uttagning. Nu har de även avslöjat att tävlingsbidragen kommer att släppas den 1:a december, mer än två veckor innan finalen den 17:e december. (Källa: eurovoix.com)
Albanien Albanien: Bidragen släpps inte i förväg
De senaste åren har TV-bolaget RTSH släppt de bidrag som ska tävla i Albaniens nationella ESC-uttagning “Festivali i Këngës” i förväg men i år kommer bidragens premiärspelning att ske vid festivalens liveshower i december. Detta är en av flera förändringar som festivalschefen Arbana Osmanien infört inför Fest 61.

Festivali i Këngës 61” hålls mellan den 19:e och 22:a december och de 26 artister som tävlar där hittar ni här. (Källa: eurovoix.com)

Estland Estland: Eesti Laul 2023-platser och värdar
TV-bolaget ERR har avslöjat att det, precis som 2021, blir Tõnis Niinemets och Grete Kuld som kommer att leda den estländska uttagningen Eesti Laul när landet ska utse sitt nya Eurovision-bidrag.

De 20 artister som tävlar i semifinalerna den 12:e och 14:e januari (i Viimsi Artium i Viimsi) har presenterats och hittas här. 12 av artisterna går sedan vidare till finalen den 11:e februari (som avgörs i Tondiraba Ice Hall i Tallinn). Detta är första gången sedan 2016 som finalen inte hålls i Saku Suurhall och första gången sedan 2019 som semifinalerna avgörs utanför Tallinn.
(Källor: Eesti Laul Facebook och eurovoix.com)

Spanien Spanien: Värd-trion har presenterats
Vid premiärsäsongen av den spanska ESC-uttagningen Benidorm Fest så var det en trio som stod för programlederiet. En av dessa, Inés Hernand, kommer vi att få återse 2023 men denna gång flankeras hon av Mónica Naranjo och Rodrigo Vázquez.

Benidorm Fest 2023” hålls mellan den 29:e januari (öppningsceremoni) och den 4:e februari. De 18 artister som tävlar där hittar ni här. (Källa: eurovoix.com)

Sverige Cypern: Andrew Lambrou spelar in sitt bidrag i Stockholm
Den 17:e oktober avslöjade TV-bolaget CyBC att de internvalt Andrew Lambrou att få representera Cypern i ESC 2023 samt att landets deltagande nu inte bara var ett samarbete med Greklands Panik Records utan även Australiens City Pop Records.

TV-bolaget har ännu inte gjort några avslöjande vad gäller teamet bakom det cypriotiska bidraget men då Eurovision Fun rapporterar att artisten rest till Stockholm för att spela in bidraget så lutar det kanske åt att det rör sig om svenska låtskrivare/producenter även denna gång? (Källa: eurovoix.com)

Uppdaterat 2022-11-21: CyBC har nu bekräftat att Jimmy Jansson & Thomas Stengaard är två av Cyperns ESC 2023-låtskrivare/producenter.

Schlagerpinglan: Mer om de olika ländernas förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Eurovision Song Contest 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Eurovision 2023: Blandade nyheter (2022-11-20)”

  1. Mr A

    https://eurovoix.com/2022/11/20/ole-montenegro-eurovision-2023-entry/

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se