BelgienTV-bolaget VRT har i dag har presenterat smakprov på de 14 bidrag som valts ut till “Eurosong 2023” där 7 utvalda artister kommer att tävla om att få representera Belgien i Eurovision Song Contest 2023.

Fullversionerna av bidragen kommer att presenteras med start den 9:e januari medan vinnaren kommer att utses av en mix av expertjury- och tittarröster i finalen den 14:e januari. (Källa: esctoday.com)

Uppdaterat 22-12-17: Startfältet nedan är nu uppdaterat med bidragens låtskrivare
(info hämtad från wikipedia).

Uppdaterat: Fullversioner av de 14 bidragen kommer att släppas under finalveckan i fem låtpresentationsshower. Varje artist sjunger endast en låt var i finalen och vilken det blir avgör artisterna själva.

En av deltagarna i Belgiens “Eurosong 2023”:

Tom Dice (här med 2010-sexan Me And My Guitar)

“Eurosong 2023” – Startfältet – finalen, 14:e januari:

Tävlingsbidrag, artister, låtskrivare (Lyssna på smakprov hos vrt.be)
“Oceanside”, The Starlings
(Kato Callebaut, Tom Eeckhout, Jeroen Swinnen, Ashley Hicklin)
“Rollercoaster”, The Starlings
(Kato Callebaut, Tom Eeckhout, Laurell Barker, Thomas Stengaard, Andreas Stone Johansson)
“I dream in colours”, Loredana (se “Lyssna på Loredanas Eurosong-bidrag)
(Tim Gosden, Maria Broberg, Tristan Henry, Loredana De Amicis, Serge Ramaekers)
“You lift me up”, Loredana
(Udo Mechels, Loredana De Amicis, John Miles Jr., Pat Krimson)
“Because of you”, Gustaph
(Stef Caers, Jaouad Alloul)
“The nail”, Gustaph
(Stef Caers)
“Home”, Hunter Falls
(Thomas “TK” Karlsson)
“Ooh la la”, Hunter Falls
(Michael Garvin)
“Armageddon”, Ameerah
(Astrid Roelants, Zac Poor)
“The carnival”, Ameerah
(Astrid Roelants, Zac Poor)
“Ca m’ennuie pas”, Chérine
(Chérine Mroue, William Rousseau, François Welgryn)
“Mon étoile”, Chérine
(Chérine Mroue, Hans Francken)
“Emotion Ollie”, Gala Dragot
(Max Robert Baby, Gala Aliaj)
“T’inquiète”, Gala Dragot
(Jan Lemmens, Yello Staelens, Gala Aliaj)

Mer om Belgiens förberedelser inför ESC 2023 hittar ni här: “Belgien i ESC 2023“.

Relaterad information: I morgon, den 16:e december kl. 21:25 CET kommer finalen av “Sanremo Giovani 2022” att arrangeras. Det kommer då att avgöras vilka sex artister som får de sista platserna i Italiens ESC 2023-uttagning “Sanremo 2023“. Ni kan lyssna på finalbidragen här.

Se Lyssna på bidragen i de nationella ESC-2023-uttagningarna-sidan för fler nationella startfält att lyssna på efterhand som de presenteras.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


19 kommentarer till “Belgien 2023: Lyssna på “Eurosong 2023”-smakprov”

 1. Adri

  Wow. Bara på smakproven hör jag att det här – DET HÄR – är en stark final! Det finns faktiskt knappt något dåligt. Det dåliga är snarare “ointressant” bara.

  Dock är jag ändå lite besviken. För jag har en otroligt stark magkänsla att Gala Dragot vinner, med nån av sina låtar. Och det är lite störigt. För den typen av Bond-esque, mörka Billie-ballader… det har gått inflation i den typen av ballader. Och jag har gillat dem förr. Exempelvis älskade jag båda Victorias bulgariska bidrag. Men nu när jag hörde Gala blev jag mest lite trött och kände “nej… detta är ute 2023 hoppas jag” för jag kände som sagt att det gått inflation i den typen av mörka, moody ballader. Victoria, Roxen, Imerika, Elsie Bay, Amanda Tenfjord osv osv.

  Men det är inte dåligt för det, men känner mig lite mätt på det 🙂

  Om jag däremot istället pratar om de jag gillade mest:

  1. Ameerah – “The Carnival”
  2. Cherine – “Ca m’ennuie pas”
  3. The Starlings – “Oceanside”

  Men som sagt, smakproven lämnade en god eftersmak och sug efter mer på flera bidrag. Väldigt nyfiken även på “Armageddon” och “Mon étoile”.

 2. Micke

  Oj det här var blekt!!!!!

  Visserligen jädrigt svårt att bedöma efter så korta klipp men första känslan var ju en stor dipp efter det mer positiva hos Ukraina och Estland. I synnerhet från den sistnämnda.

  Tre av bidragen lyckades dock få mig att känna. “Möjligen, möjligen om de lyckas få till det i fullversionen”. Det handlar om de två bidragen med Ameerah. Främst då “Armageddon” och sen Gala draget med “Emotion Ollie.” Den sistnämnde kan bli allt från riktigt skit till jädrigt bra.

  Vem vet namnet Ollie kanske kan bli det som gäller i ESC 2023. Främst då genom det överlägset bästa bidraget this far. Pratar då givetvis nu om bidraget från Esti Laul som verkar bli allt mer populär. Jag har svårt att tro att det kommer något bättre 2023 men övriga länder får gärna överraska mig 🙂

 3. Adri

  Micke: Hmm vi är ju raka motsatser här. Belgien har min favorituttagning hittills, medan Estland står för den klart svagaste uttagningen (även om jag, glatt nog för Pinglan kanske, lärt mig även gilla “Bad philosophy” nu).

  Skulle jag ranka min topp 10 av kandidaterna hittills hade nog 6-7 av dem vart från denna 🙂

 4. Micke

  @Adri, min topp 10 är 7 från Estland och 3 från Ukraina. Men vem vet när det kommer fullversioner från Belgien.

  Men Ollie från Estland lirar i en högre division än övriga

 5. Adri

  Micke: Kul för dig, då jag har en väldigt stark magkänsla att Ollie vinner i Estland. Klart mest hypade låten där (och Estland är ju kanske Eurovisions mest förutsägbara land, är det någonsin inte den tippade låten som vinner?).

  Jag kanske blev traumatiserad av min uppväxt under det musikaliskt svältfödda 00-talet, för den här typen av klart 00-inspirerad rock är ju terror för min del. Början av låten påminner för mycket om det närmsta vi kommer “musikalisk cancer”… dvs Nickelback.

  Sen blir “Venom” lite bättre ju mer den pågår när den blir lite högljuddare. Men ändå “pass” för min del. Ollie inspirerades av fel del av 00-talet.

 6. Micke

  @Adri, jädrar alltså. Ibland undrar jag över dig och allt runt dig. Hoppas verkligen du mår bättre än vad det låter som ibland.

  Själv är jag en glad jävla skit. Deppig musik existerar inte för mig. Bra och dålig däremot. Blir faktiskt lite överraskad över vår inledning på ESC 2023. Förra året var vi närmre varandra i smak än vi brukar vara men detta året börjar inte bra på det sättet. Trodde faktiskt du skulle gilla “Venom” med Ollie……Silly me 🙂 Allt är bra i låten även om lyftet kommer vid 0.58 and so on.

  Jag har hittat en absolut favvis i Estland och det är denna. Även i Ukraina har jag en absolut favvis och det är Jerry Heil. Tyvärr ingenting i närheten av favvis i Belgiens utbud

 7. Adri

  Micke: Men vad nu? Det var ju en superglad kommentar jag skrev! 🙂 Jag mår faktiskt helt ok – idag iaf (gudarna ska veta att det kan va som natt och dag mellan olika dagar) men jaja, livet är mörkt 🙂 Så är det.

  Gällande ”Venom” så hör jag inte det du gör. Än. Den kanske växer (eller det har den gjort redan för jag hatade den först, det gör jag inte nu).

  Men som sagt, Ollie är inspirerad av den absolut värsta rocken. 00-talsrocken… typ Nickelback, Green Day, The Calling… jag gillar ju musik som för mig till barndomen vanligtvis. Men nåt med ”Venom” träffar inte helt rätt.

  + tycker han låter lite gnällig. Sluta whina liksom?

  Sen vill jag ändå lägga in en ”protest” eller nåt. ”Deppig musik existerar inte för mig”. Hoppas det var ett felcitat för jag är övertygad av att även en glad skit mår bra av en återkommande tur ner i deppet. Dynamik i mående, liksom 🙂

  Ska inte gå för djupt i det, men har du nån slags relation till Billie Eilish? Hon är ju deppmusikens ansikte utåt (iaf för den breda massan). Och det mesta är ju kanon 🙂 Hon är ju suuuuuuperkänd så jag gissar du bekantat dig med henne, men annars borde du lyssna på ”Happier than ever”. Den tror jag passar dig kanon, den låten 🙂 (5 minuters-versionen).

  Men om vi ska enas om nåt i ESC23 hittills så kan vi iaf enas kring Jerry Heil 🙂

 8. Schlagerpinglan

  Intressant. Om “blekt” och “favorituttagning” är omdömena så här långt så måste jag lägga mig någonstans mitt emellan. 😀 Estlands uttagning är så här långt min stora favorit medan Ukraina är i botten och Belgien svävar någonstans däremellan. Många bra, men inget som knockar mig direkt.

 9. Schlagerpinglan

  @Adri, Roligt dock att se att du börjar uppskatta “Bad philosophy”. Hoppas att tillräckligt många följer samma kurva. 😀

 10. Micke

  @Adri, jag har en kompis som överhuvudtaget lyssnar på soft musik på något plan. Deppmusik kallar han det. Hans förlust för det finns jädrigt mycket bra soft musik och deppmusik är det definitivt inte. Det kan finnas TRÅKIG musik inom både uptempo och soft men aldrig depp. Jag funkar inte så.

  Hur du sen kan kalla Green day för deppmusik blir än mer märkligt. Som den hårdrockare jag är har jag haft svårt för all sorts punkrock men Green day var de som släppte den spärren för mig. Blir tvärtom asglad av deras musik. Då pratar jag mest om skivan “American idiot” där det mesta av deras bra finns med. Övriga skivor når inte dit. Min absoluta favvis är denne men det känner du ju till 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=A1OqtIqzScI

  Billie Eilish då? Inte min grej men absolut ingen deppmusik för det

  @Pinglan, jag gillar ju “Bad philosophy” har jag ju sagt 🙂 Har även börjat gilla bidraget som du trodde var min favvis i Estland om du minns 🙂

 11. Adri

  Micke: Vet inte om jag formulerar mig dumt, eller om du missförstod mig, men jag tycker absolut inte Green Day är deppmusik 🙂

 12. Schlagerpinglan

  @Micke, Jo jag vet att du hade förvånansvärt bra smak smak så här inledningsvis. 😉 Det är bara att hålla tummarna för att resultatet blir något som vi båda kan känna oss nöjda med. 😀

 13. Johanna

  Är helt med Micke här. Ukraina och Estland ligger ju en sådär 300 ljusår före det här! Hoppas det blir bättre i fullversioner för ingen av dessa låter som en finalist ens (och då älskar jag ändå Tom Dices förra ESC-bidrag)

 14. Adri

  Johanna: Det beror väl i slutändan på vilken standard året 2023 får 🙂 Men om man ska räkna efter ett snittår så tror jag det mesta här ändå är finalist-nivå. Det är väl Gustaph och Loredana som skulle få svårt dit 🙂 Men de övriga skulle iaf kunna ta en plats i 2022 års final låter det som 🙂

 15. Mr A

  Fanns låtskrivarna uppskrivna?

 16. Micke

  @Adri, sorry om jag kanske missförstod om vad du sa om deppmusik och om Green day. Men oavsett vilket fattar jag inte hur man kan tycka så illa om Green day. Vill man bli på extra gott humör ligger de jädrigt bra till när man ska välja vad man ska lyssna på. Tycker jag att de kommer högt när jag ska ranka bra musik? Nope det gör de inte. So what? Men man blir på jädrigt gott humör 🙂 Pratar då som sagt mest om skivan American Idiot

  @Pinglan, Kanske blir året då vi verkligen klickar i ESC 🙂 Sen måste du ju lyssna mer på “Venom”, Ollie så att du inser hur jädra bra den är 🙂

  @Johanna, börjar bra även i år tydligen när det gäller ESC och att klicka ihop 🙂 Både vad gäller Ollie och vad det gäller ranking av de tre länder som släppt bidrag

 17. Schlagerpinglan

  @Micke, Det vore något. 🙂 Jepp, det är en av flera låtar som jag känner skulle kunna gynnas av lite mer speltid. Roligt med så många lovande bidrag så pass tidigt på säsongen. 😀

  @Mr A, Sorry för sent svar. Jag hittade låtskrivarna på wikipedia och hoppas att de stämmer, ska dubbelkolla med annan sida senare för att vara helt säker. 🙂

 18. Adri

  Micke: De är så otroligt töntiga bara. Det förtar upplevelsen av deras (iofs också rätt tramsiga) musik.

  Sen får jag nog göra dig lite besviken på annat håll också (även om du nog börjat bli lite van vid besvikelse från mig), för nu när jag kollar igenom Ukrainas bidrag inser jag att “When God shut the door” inte är en låt som håller med tiden. Jag börjar redan tröttna. Så nu håller jag mina tummar för Krut istället! 🙂 Heja Krut! 🙂

  Med det sagt tror jag ändå Jerry Heil vinner.

 19. Micke

  @Adri, skojar du? Har vi samma två favvisar i Ukraina? När kom jorden u sin bana? 🙂 Det som känns jädrigt positivt är att mina två favvisar i både Estland och Ukraina tycks också vara de som även andra sätter först

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se