ESC2023 Tisdagen den 31:a januari går det officiella startskottet för Eurovision Song Contest 2023 då det är dags för Storbritannien (å Ukrainas vägnar) att officiellt överta värdskapet för ESC samt ordna med dragningen som avgör i vilka semifinaler de olika länderna ska tävla.

Här nedan ser ni vad som gäller och hur ni kan följa arrangemanget:


Eurovision Handover and Allocation Draw 2023” (31:a januari – Eurovision YouTube)

Eurovision 2023 – Allocation Draw / Semifinaldragning, 31/1 2023:
När?: kl. 20:00 CET
Var?: St. George’s Hall – BBC TWO, BBC iPlayer och Eurovision YouTube
Värdar: AJ Odudu och Rylan
Borgmästare: Stefano Lo Russo (Turin) och Joanne Anderson (Liverpool)

Hur går dragningen till?:
De 31 länder som ska vara med i dragningen inför de båda semifinalerna den 9:e och 11:e maj kommer att delas in i olika grupper beroende på deras röstningsmönster, allt för att röstningen ska bli så rättvis som möjligt. Sedan fördelas länderna från varje grupp i de båda semifinalerna med lottens hjälp. Det kommer även att avgöras om länderna ska tävla i den första eller andra halvan av semifinalerna. Den exakta startordningen bestäms vid ett senare tillfälle av tävlingens producenter.

Vilka länder gäller det?:
37 länder deltar i ESC 2023, se listan här, men vinnarlandet (Ukraina), värdlandet (Storbritannien) och resten av The Big Five (Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike) är direktkvalificerade till finalen den 13:e maj och är därför ej med i den stora dragningen. Däremot brukar dragningen inledas med att avgöra i vilken av semifinalerna dessa sex länder ska få rösta och visa upp sina bidrag. (Källa: eurovision.tv)

Bonusinfo: Samma dag, den 31:a januari, kommer den grafik / tema och slogan som ska användas för årets Eurovision Song Contest att presenteras. (Källa: Eurovision Twitter)

Uppdaterat 23-01-30:

De olika grupperna:
Grupp 1: Grupp 2: Grupp 3:
Albanien Albanien Australien Australien Armenien Armenien
Kroatien Kroatien Danmark Danmark Azerbajdzjan Azerbajdzjan
Schweiz Schweiz Estland Estland Georgien Georgien
Serbien Serbien Finland Finland Israel Israel
Slovenien Slovenien Island Island Lettland Lettland
Österrike Österrike Norge Norge Litauen Litauen
Sverige Sverige
Grupp 4: Grupp 5: Finalister:
Cypern Cypern Belgien Belgien Frankrike Frankrike
Grekland Grekland Moldavien Moldavien Italien Italien
Irland Irland Nederländerna Nederländerna Tyskland Tyskland
Malta Malta Polen Polen Spanien Spanien
Portugal Portugal Rumänien Rumänien Storbritannien Storbritannien
SanMarino San Marino Tjeckien Tjeckien Ukraina Ukraina
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Vanligtvis brukar potterna som semifinalsländerna delats in i också presenteras när ovanstående information offentliggörs, men kanske tar det lite längre tid att få rätt på statistiken denna gång med tanke på förra årets “problem” med juryrösterna? Förr eller senare lär de dyka upp. 🙂

Se “Eurovision 2023“, “Veckans ESC-schema“, “ESC-kalendern 2023” och “ESC-nyheter” för mer Eurovision-relaterad info.

Vill ni i stället lyssna in er på de tävlande bidragen inför de kommande nationella uttagningarna så finns det mesta på min “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2023-uttagningarna“-sida.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Eurovision 2023: Inför Semifinalsdragningen / Allocation Draw”

 1. Micke

  @Pinglan, detta är egentligen riktat till dig men alla andra är givetvis välkomna med svar. Riktat speciellt till dig med tanke på att du ofta sagt att du har lite svårt för mer soft musik. Skulle vara jätteintressant då att höra vad du tycker om denna artist och låt. Själv tycker jag bara…….l underbar 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=DGtsmCqnniM

 2. Mr A

  Förstår du alltså pinglan har koll på detta reda: https://svenska.yle.fi/a/7-10026055

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Tack för länken. 😀 Det är ju ingen låt jag springer på själv då det är ganska långt ifrån sådant jag brukar lyssna på och inledningsvis så var jag inte så imponerad (varken av tempot, texten eller rösten). Lyckligtvis så fortsatte jag att lyssna och ungefär halvvägs så började jag bli lite mer positiv till den och mot slutet så tyckte jag att den var riktigt tilltalande. Rösten, texten och melodislingorna… det finns faktiskt något här som är mysigt på något sätt. Inte sista gången jag lyssnade på den. Tackar, omväxling förnöjer. 😀

  @Mr A, Jepp, men tack ändå, vore ju tråkigt om jag skulle råka glömma. 😀

 4. Micke

  @Pinglan, kul att jag fick ett svar angående denna mysiga låt. Dessutom svar från den som jag i detta fall mest frågade efter 🙂

  Kul att låten växte för dig Pinglan. Det är en växare. Den typen av låtar är nästan alltid det. Gillar låten och inte minst hennes mysiga röst.

  Jag är ju en musikidiot som jag förklarat många gånger. Gillar det mesta från hårdrock till opera. När folk frågar mig vilket årtionde som är mitt favvisårtionde har jag extremt svårt att svara. Gillar ju musik från 100-tals år tillbaka. Ska man dock inrikta sig på typ popmusik och det närliggande så blir det fyra stycken 60-tal, 70-tal, 90-tal och 00-tal.

  Jag har aldrig varit något direkt fan av svensk musik. Många hyllar det svenska under 2000-talet men inte jag. Iofs delvis sant och då handlar det om det kvinnliga. Om jag ska rabbla upp bra svenska kvinnliga artister under det århundrade vi lever i kan jag räkna upp en massa. Oj så de dominerar. Det jag däremot inte hittar är manliga artister och inte heller grupper. Där hittar jag nada. Väldigt ofta förstörs de av kadavret falsettsång.

  Ok blev långt det här. Kul hur som helst att låten jag skickade växte för dig Pinglan. Den kommer säkert att växa än mer för dig med fler lyssningar 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se