ESC 2023 Schlagerpinglan: Här följer del 8 av de 37 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2023, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Liverpool. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Schweiz i Eurovision Song Contest:

Schweiz
Land: Schweiz deltagit 62 gånger (+2020)
vunnit 2 gånger: 1956 och 1988
TV-bolag: SRG SSR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Lys Assia kom delad 2:a av 14 med “Das Alte Karussell
(Lys Assia kom även 1:a av 14 med “Refrain“)

Schweiz tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2022: Boys Do Cry“, Marius Bear (Internval) 17:e i finalen
2021: Tout l’Univers“, Gjon’s Tears (Internval) 3:a i finalen
2020: Répondez-moi“, Gjon’s Tears (Internval) inställd tävling
2019: She Got Me“, Luca Hänni (Internval) 4:a i finalen
2018: Stones“, Zibbz (ESC 2018 – Die Entscheidungsshow) 13:e i semi 1
2017: Apollo“, Timebelle (ESC 2017 – Die Entscheidungsshow) 12:a i semi 2
2016: The Last Of Our Kind“, Rykka (ESC 2016 – Die Entscheidungsshow) 18:e i semi 2
2015: Time To Shine“, Mélanie René (ESC 2015 – Die Entscheidungsshow) 17:e i semi 2
2014: Hunter of stars“, Sebalter (Die Große Entscheidungsshow) 13:e i finalen
2013: You And Me“, Takasa (Die grosse Entscheidungs Show) 13:e i semi 2
2012: Unbreakable“, Sinplus (Die grosse Entscheidungs Show) 11:a i semi 1
Se även:Schweiz samtliga ESC-bidrag

Schweiz i Eurovision Song Contest 2023:


Schweiz ESC 2023-bidrag: “Watergun“, Remo Forrer

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Watergun officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: live i Madridlive i Amsterdamakustisk version
1:a live-repet i Liverpool2:a live-repet i Liverpool
Låtskrivare: Argyle Singh (t&m), Ashley Hicklin (t&m), Mikolaj Trybulec (t&m)
Semifinal: nr 8 i Semifinal 1 (9:e maj)
Uttagning: InternvalLäs mer här
Artist: Remo Forrer
Remo Forrer
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video
(av Mr Eurovision)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2023-04-30 (strax före repen): plats 13 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2023-04-30 (strax före repen): plats 9 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Schweiz bidrag och chanser i Eurovision 2023:

Schlagerpinglan tycker: Till final (gränsfall) SchweizSchweizSchweizSchweizSchweiz Betyg: 4- / 5
Betyg: 7 / 10
När hörde “Watergun“ för första gången så imponerades jag av sångarens röst men var lite kluven till själva låten och där är jag kvar än i dag. Främst är det temat och låttexten jag inte riktigt kommer överens med men då det finns en del trevliga melodislingor i låten och Remos röst är så behaglig så lutar jag i nuläget åt att jag gärna ser Schweiz i finalen. Detta är inte hugget i sten utan allt beror på hur semifinalsframträdandet går. Det är, som sagt, en stark semifinal och om Remo inte övertygar så finns det andra artister som kan få hans plats.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
Efter en lång period med finalmissar så har Schweiz lyckats att kvalificera sig till ESC-finalerna de senaste tre försöken. Tyvärr så tror jag nog att denna fina trend kan vara på väg att brytas. Även om jag själv ser bidraget som en finalist (gränsfall) så har jag mina tvivel. Visst har Remo en speciell röst och låten har sina höjdpunkter men är verkligen detta är något som tittarna (som nu har 100% makt) kommer att rösta på i tillräckligt stor utsträckning? Jag tror inte det.

Fler ESC 2023-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


29 kommentarer till “Inför ESC 2023: Schweiz – “Watergun“, Remo Forrer”

 1. Adri

  Åhhhh… alltså denna låten är så j-a pretentiös. Och tror den är så mycket djupare än vad den är.

  Jag har nog aldrig blivit mindre berörd av en s.k fredslåt. T.o.m när Ryssland var cyniska nog att skicka fredslåtar tre år i rad (2013-2015) berördes jag mer än av detta strunt.

  Denna låten försöker för mycket, känns beräknad och otroligt oärlig. Scenframträdandet ser fruktansvärt ut. Och jag gillar inte Remos röst alls.

  Adrian ger 0 poäng.

  Vill jag ha den i final? Nope.

  Tror jag det blir final? Fanns en liten risk innan, men iom repklippet tror jag inte på den numera.

 2. Mr A

  Plats 8. 4 av 5. Mycket bra.

 3. Mr A

  Om nån missat kan man se odds för jury här:

  https://eurovisionworld.com/odds/eurovision-jury
  Publiken här:
  https://eurovisionworld.com/odds/eurovision-tele

 4. Mr A

  Bara 7 låtar kvar i semi 1, bra kämpat.

 5. Johanna

  ÄLSKAR denna. En av de bästa sångarna i år. Melodin pch texten är båda riktigt brs. Framträdandet(det man fått se) är också bra! Tror på denna, den påminner om Belgiens låt från förra året som jag också älskade. Tror den här går till final istället för typ Nederländerna-de tävlar pm samma röster.

  Jag har ju 6 låtar från min topp 12 i drn här semin och den har plats 11 av 37. Jag kan inte förlora BÅDE den här, Lettland och Irland redan i semin och den här känns mer given än de andra två. Till final!

 6. Lukas (ESC-Panelen)

  VAD JAG TYCKER:

  Ytterligare en låt som hänger med i årets tema, om krig. Det är däremot betydligt mer tillbakadraget och kanske lite ospännande. Rent musikaliskt finns det inte så mycket att klaga på och Remo sjunger bra. Men den där uddlösheten gör ju sig påmind och man får inte direkt nån feeling. Kanske kan det också bero på att man inte fått se Remo framföra den här låten live (förutom möjligtvis repen), vilket ofta är ett gissel när länder väljer internt. Därav vet vi inte om han verkligen menar det han sjunger eller om han bara gör detta på rutin.

  Betyg (0-5): 3

  Den första semin är tuff. Det är många rörande överens om. Och det som varit problemet med Schweiz är att de förlitat sig mycket på låtar som juryn uppskattar, men inte tittarna i så värst hög grad. Det fanns tendenser till det redan 2021, och 2022 var det tydligt märkbart. Att man inte ändrar sin mall tror jag kommer bli kostsamt. Speciellt med Kroatien strax innan som gjort ett hårt statement och så försöker Schweiz släta över. Men många runt mig verkar ändå tro på låten, så kanske finns det nånting där som får tittarna att plocka upp telefonen…

  Gissat resultat i semin: Osäker

 7. Micke

  Det bästa med låten? Att slippa falsett rakt igenom. Extra plus för det.

  Gillar låten. Lätt att ta till sig. Faran med det är att låtar som är lätta att ta till sig ofta är lika lätta att tröttna på. Tror dock inte det blir så här för låten växer allt mer känner jag.

  Killen känns som en snubbe med stark röst. Förhoppningsvis visar han det live i maj månad när det väl gäller. En svagare röst skulle rasera hela bygget av låt. Till stor del är det killens röst som lyfter låten.

  Bye bye falsett

  BETYG (7/10) BRA
  ——————————

  Schweiz bästa ESC-bidrag: “Heighest Heights”, Lovebugs (2009)
  (Tidernas bästa ESC-låt i studioversion)

  Schweiz sämsta ESC-bidrag: “If we all give a little”, Six4one (2006)
  (FET NOLLA)

  Schweiz verkliga vinnare 2023: Internval

  @Adri, “aldrig blivit mindre berörd av en s.k fredslåt,”

  Are you kiding me? Har du aldrig hört Storbritannien 1990? Kan det bli värre? 🙂

 8. HW

  När denna släpptes så fick jag lite vibbar från förra årets “Boys do cry”, vilket gav mig obehagliga rysningar. Särskilt texten med högt plattityd-innehåll gav mig de vibbarna. Det här är dock som tur är mycket bättre. Jag gillar killens röst och det finns faktiskt kraft i låten, men det är inget som sticker ut, vi har både bättre fredslåtar och bättre manliga ballader i år. Av någon anledning tror jag ändå på final, för den här typen av låtar har en tendens att slinka igenom. Från mig blir det ett mittenbetyg.

  Betyg: 5/10
  Tycker: Utslagen (gränsfall)
  Tror: Final (gränsfall)

 9. Denis

  Typiskt att Schweiz skickar en fredslåt..
  Låten är liksom bara där. Man har hört det förr. Bättre gjort. Finns även bättre ballader i år. Och mer berörande. Låten lämnar mig oberörd och det är väl inte tanken?
  Det som är mest störande är att låten är så pretentiös och att lilla Remo tror låten är så större än den är.
  5/10. 50- 50 chans att ta sig vidare. Hade nog behövt jury.

 10. K2

  Som de flesta här tycker, och jag är inget undantag, så har en jättefin röst men låten är slätstruken. Ärligt talat så är jag trött på krigstemat. Vi har nog av det ändå.
  Ena dagen så tror jag att folk gillar det här och röstar på den men nästa dag är jag säker på att han inte tar sig vidare från denna svåra semi.

 11. Micke

  Hmm” Verkar som det bara är jag som går lite på Johannas hyllning. De som känner mig här nu efter mina 10-15 år här förstår nog varför jag sätter betyget (7/10) BRA.

  1. Det är en bra låt som inte står stilla
  2. Killen har en bra röst långt ifrån falsettskiten i ESC
  3. Framträdandet är befriat från robotdansare
  4. Låten är befriad från dutt-dutt syntar
  5. Jag skiter helt i text när det gäller ESC
  (självklart inom gränser)
  6. Jag utelämnar politik helt när det gäller ESC
  (Vi har tillräckligt med politik, krig o skit irl)

 12. Johanna

  @Micke Ja jag hade ju även Schweiz högt förra året när ingen gillade dem. Den jär verkar ju folk iaf gilla mer. Jag är iaf 70% säker på final. Och jag kommer rösta på denna. Tycker den har det mesta en bra låt ska ha.

 13. Adri

  Micke, du och jag har blivit lite mer överens per år 🙂 Men här svängde du fel.

  1. Nej låtens komposition är skit.

  2. Hans röst är absolut fruktansvärd.

  3. Det är inte bra för det. De tror de är så djupa. Men de är plattare än en bräda.

  4. Fair enough, men tar ju syntarna hellre än det här.

  5. Text är väldigt viktigt för mig. Och detta är så himla platt och dumt. Seriöst, detta är den mest misslyckade fredslåten i ESCs historia.

  6. Jag kan inte ignorera politik, för Eurovision sker inte i ett vakuum. Därför kommer låtar förändras för mig om det t.ex kommer fram hemska uppgifter om artisten (som t.ex Rysslands artist 2015). Med det sagt så finns det väl inget politiskt bakom detta? Att vilja ha fred är inte direkt ett statement 🙂 Tvärtom så är detta kanske den minst politiska låten vi har – den är inte djup nog. Alldeles för platt och dum.

  Schweiz är enda låten som utmanar Belgien om sistaplatsen för mig.

 14. Micke

  @Adri, gör mig en tjänst. Beskriv för mig hur Schweiz kan vara sämre än Danmark och Tyskland. För mig finns inte det ens på kartan. Man ska alltid respektera alla låtar så långt det går och inte falla ut i okontrollerbart skitprat. Men det går helt enkelt inte när det gäller de två. De är VIDRIGA, SLISKIGA and so on. De två sämsta låtarna i ESC-historien. Israel förra året hade bara titeln ett år 🙂

 15. HW

  @Micke Jag förstår hur du tänker, men jag tänker annorlunda 😉 Jag blev ju glad över att detta, tvärtemot vad jag trodde, inte var “Boys do cry” (vilket är en låt jag har samma inställning till som du har till falsett), men det betyder inte automatiskt att den får ett bra betyg, för den sticker för mig inte ut från mängden.

  Jag har försökt tänka bort text i ESC, ibland lyckas man, och ibland lyckas det inte. I det här fallet spelar dock inte texten någon varken positiv eller negativ roll.

  Sämst i år är förresten antingen Ukraina, Rumänien eller Storbritannien 😉

 16. Micke

  @Adri, jag jobbar med folk som har det tufft i livet. Jag hatar politik. Ser all skit det ställer till mig. TRO MIG. Jag som alla andra människor behöver stunder i livet då man helt och hållet kan släppa allt sånt.

  Texter i musik i mitt vanliga musikliv är viktigt. Men även där väljer jag bort politik och liknande. Men i ESC väljer jag i stort bort texter överhuvudtaget.

  Jag ska berätta en sak för dig. Det är jobbigt för mig att se människor som inte mår bra där jag kan göra nada. Gång på gång inser jag att du “som du själv säger” mår skit. Det är jobbigt ska du veta. Bara så du vet det Adri så är du en jävligt viktig person på bloggen. DU HAR VÄRDE!

  Om du inte hade varit här hade jag förmodligen hoppat av för länge sen. Bloggen för mig är diskussioner och där är du jävligt viktig. Hade det bara varit ett tugg om låtarna typ “Den låten är bra jag ger den…..” Eller det omvända då hade jag inte haft något intresse överhuvudtaget.

  Så länge jag har ESC-intresse och det pågår diskussioner på bloggen då blir jag kvar här utan minsta tvekan. Allt detta stavas i mycket ADRI. Försvinner diskussioner då försvinner Micke. Jädrar så många här på bloggen som nu tänkte “Jädrar…det är ju bara att sluta diskutera med fanskapet så försvinner han” 🙂

 17. Adri

  Micke: Hmm jag gillar ingen av dem heller. Men jag tycker nog att Danmarks vers faktiskt är ok. Tysklands låt är bara ingenting. Den är inte bra. Men Schweiz är värre. Frågan är om den är värre än Belgien? Och jag tror nog att Schweiz klarar sig där.

  Sen älskar jag ju politik, och är själv engagerad 🙂 Därför skär det ju i mig när du skriver att du ”hatar politik” för du ”ser allt skit det ställer till med”. För det är ju en förenkling av Guds nåde. Utan politik/politiker skulle vi bara leva i ett laglöst kaos. Så oavsett vad de ”ställer till med”, så är alternativet så jäkla många resor värre.

  Och det är allt jag säger om det 🙂 För att inte gå in i en avstickare för mycket.

  Däremot; även innan mitt engagemang (för det är rätt nytt) så kunde jag inte ignorera politik till varje pris i tävlingen. För som sagt, allt påverkas av samhällsbilden 🙂 Men det blir lite ”värre”. Det är därför jag de senaste åren ändrat uppfattning om vissa saker, som att jag nu tex försvarar buandet mot Ryssland 2014.

  Men ännu en gång; politik eller inte så tror jag inte att nån är emot Schweiz pga ”politik”. Låten är för platt för att vara politisk 🙂

  Sen vet jag inte riktigt vad jag svara på det senare du skriver. Tack 🙂 Men jag tycker du ska sluta tänka så mycket på mitt mående. Mitt ansvar, inte ditt 🙂

  Dito däremot gällande diskussioner 🙂 De sjönk ju med goda 66% när du var på paus. Så jag tror nog du behövs än mer än jag 🙂

  HW: Gud jag ser så mycket fram emot Ukrainas genomgång. För den låten är rätt omtyckt – förutom här på bloggen där många har den botten 10. Och jag fattar verkligen inte hur så många kan vara anti den? Ser fram emot utvecklade tankar sen! Men kan fråga redan nu; har du hört den ”nya” (nyare) versionen? För den blev så jäkla episk med de starka stråkarna! 🙂

 18. Denis

  För mig är politik något jag inte vill ha I ESC. Självklart går det inte att undvika, se bara på förra årets vinnare men just med ESC är väl tanken att man ska glömma bort alla problem?
  Därför vill jag inte bli påmind om att vi har krig, det vet jag redan. Jag vill sjunka iväg nånstans
  Och sen är problemet om man ska göra en fredslåt ska det inte låta som en standard ballad man hör på bilradio utan då ska det bli något pampigt. Storslaget

 19. HW

  @Adri Det här med bloggbubblan är väldigt intressant, för det är rätt ofta stora skillnader mellan opinionen här och på resten av internet, och så är det även med den här låten 😉 Förra året var det exempelvis Spanien och Italien som inte alls var så uppskattade här men var populära bland resten av ESC-fans. Jag har inte hört den nya versionen, men ska lyssna på den när jag har tid och återkomma 🙂

 20. Denis

  HW, Spanien var inte särskilt uppskattad ah fansen heller. Särskilt inte dom egna spanska fansen. Majoriteten ville ju ha tvåan Rigoberta istället och hon vann ju också folkets röster i Benidorm
  Det var inte förrän vid repetitioner Spanien blev uppskattad

 21. Adri

  Denis: Min upplevelse var att Spanien var mäkta uppskattad hela vägen (förutom möjligtvis av spanjorerna – vilket inte är så konstigt när 70% röstade på “Terra”) men det var vid repen som de gick från uppskattade till segerkandidat 🙂

 22. Mikaela

  Schweiz – 5/10
  Kompetent, men för tillrättalagt och lite exploaterande.

 23. Micke

  @Adri, vi ska inte börja något sånt här nu. Det här ska handla om musik, men måste svara dig.

  De två saker som förpestar världen är politik och religion. Nästan allt elände kommer ur dessa. Men jag måste förklara vad jag menar med att jag hatar politik. Betyder allt detta att jag hatar religion? I samma kriterier ja men det handlar om grund och vad folk gjort det till. Finns inget ont i vare sig politik eller religion i grunden. Älska din nästa så som dig själv mm.

  Helt lysande ju men sjuka jävla människor har gjort religionen till ett hatets verktyg. Idag skrämmer man folk till lydnad och dödar miljoner i religionens namn. Ett exempel är ju de där jädra talibanerna som mördar, våldtar, torterar och gör lag av något som inte ens står i koranen.

  Ta slöjan exempelvis. Jag hade en gång fått reda på från en som verkligen kunde koranen skriftställen som talibanerna hävdar talar för all skit de gör. Exempelvis bara detta nicab, slöja mm. Jag gick till en av de “högre” i staden och bad honom en enda sak. “Kan du visa mig ett enda ställe i Koranen som säger att kvinnor ska gömma undan sin fantastiska skapelse helt och hållet.

  Först blev han arg o sa att det ska inte jag lägga mig i, att jag var för “låg” för att förstå. Men sen till slut tog han fram ett ställe. Det visade sig vara det som jag i förhand fått reda på att det är det enda de har. Det stod “Mannen ska ge kvinnan det hon har rätt till. På samma gång ska kvinnan ge mannen det han har rätt till med tillägget “Kvinnan bör vara noga med att dra ett hölje över sin barm.”

  Vet inte om Talibaner har svårt att förstå hur en kvinna ser ut. Vad barm betyder? Inte på ett enda ställe i Koranen står det att kvinnan ska täcka sig själv. På ett enda ställe står det täcka sin barm.

  När han insåg att han inte kunde lura mig som så många andra stackare blev han vansinnig. Han tittade upp i luften och bad till sin Gud att han skulle straffa mig. Detta är 10 år sen nu och jag mår utmärkt 🙂

  Adri förstå mig rätt. Religion är i grunden god. Den uppmanar människor att älska varandra. Men tyvärr har onda människor utnyttjat den till sina sjuka ideer. Både bibeln och koranen. Dessa människor hatar jag. Den typen av religion hatar jag. Precis på samma sätt som sjuka idioter utnyttjar politiken för sin ondska. Denna politik hatar jag. Hur ofta ser du goda politiker komma fram i världen. De jag verkligen hatar är de som förtrycker det bästa vi har…kvinnorna.

  Släpper det där nu. Ville bara att du skulle greppa vad jag menar.

  Ursäkta Pinglan att det gick utanför. Återvänder till musiken nu. Ville bara att min vän Adri skulle greppa hur jag känner 🙂

 24. Micke

  @HW, nej då det är inte alltid jag klarar att tänka bort en text i ESC. Töntet britterna hade 1990 exempelvis 🙂

  Av dina tre där i botten håller jag definitivt med om Ukraina. Trodde den skulle bli sämst av allt i år men det kom tyvärr fem bidrag jag rankar än sämre

 25. Adri

  Micke: Ville egentligen inte starta nåt, men blev bara konfunderad över den specifika drastiska formuleringen – samt att du tog upp ämnet lite ”från ingenstans” för ingen kommentar innan dig nämnde någonting om… p-ordet 🙂

  För att svara på frågan du ställer i slutet av ditt åttonde stycke så är svaret: ”väldigt ofta”.

  Ok så då har jag ännu ett skäl för att se fram emot Ukrainas genomgång, för jag fattar inte vad det finns att ogilla.

  Betyder det att jag gillar den? Nej inte särskilt men jag har svårt att få till starka känslor om den alls. Har du hört senaste versionen? Ukraina är för mig den låt som växt mest mellan två versioner. De har lagt in ukrainska fraser nu, samt stråkar och, vad jag tror är, orgel. MÄKTIGT.

  🙂

 26. Micke

  @Adri….”Väldigt ofta??????????” Som ledande politiker i länderna är bland de goda???? Jisses att vi har olika syn där 🙂

  Skit samma min vän. Nu tar vi det där med musik igen. Eller vad säger du? 🙂

 27. Adri

  Micke Micke Micke… de är som människor är mest. Vissa är fantastiska, andra är r**h**. Det finns inte en typ, och ingen anledning till politikerförakt. Du får mig inte dit.

  Absolut ska vi prata musik! Blev bara förvånad som sagt att du tog upp p-ordet, helt opåkallat 🙂 Hade made more sense under Kroatien…

 28. oe

  Väldigt fin låt, fin melodi, fin text, bra sångröst, årets bästa manliga ballad helt klart. Finns inget att klaga på. 8/10.

 29. Micke

  @Oe, inget jätte-fan av låten men kul att höra någon som vågar tycka annorlunda 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se