ESC 2023 Schlagerpinglan: Här följer del 14 av de 37 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2023, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Liverpool. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Nederländerna i Eurovision Song Contest:

Nederländerna
Land: Nederländerna deltagit 62 gånger (+2020)
vunnit 5 gånger: 1957, 1959, 1969, 1975 och 2019
TV-bolag: AVROTROS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Jetty Paerl kom delad 2:a av 14 med
De Vogels Van Holland

Nederländernas tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2022: De Diepte“, S10 (Internval) 11:a i finalen
2021: Birth Of A New Age“, Jeangu Macrooy (Internval) 23:a i finalen
2020: Grow“, Jeangu Macrooy (Internval) inställd tävling
2019: Arcade“, Duncan Laurence (Internval) 1:a i finalen
2018: Outlaw In ‘Em“, Waylon (Internval) 18:e i finalen
2017: Lights and Shadows“, OG3NE (Internval) 11:a i finalen
2016: Slow Down“, Douwe Bob (Internval) 11:a i finalen
2015: Walk Along“, Trijntje Oosterhuis (Internval) 14:e i semi 1
2014: Calm After The Storm“,
The Common Linnets
(Internval) 2:a i finalen
2013: Birds“, Anouk (Internval) 9:a i finalen
2012: You And Me“, Joan Franka (Nationell uttagning) 15:e i semi 2
Se även:Nederländernas samtliga ESC-bidrag

Nederländerna i Eurovision Song Contest 2023:


Nederländernas ESC 2023-bidrag: “Burning Daylight”, Mia Nicolai & Dion Cooper

Mer om bidraget & artisterna:

Bidrag: Burning Daylight officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: live i Madridlive i Amsterdamremix-version
1:a live-repet i Liverpool2:a live-repet i Liverpool
Låtskrivare: Dion Cuiper (t&m), Duncan de Moor (t&m), Jordan Garfield (t&m),
Loek van der Grinten (t&m), Mia Nicolai (t&m)
Semifinal: nr 14 i Semifinal 1 (9:e maj)
Uttagning: InternvalLäs mer här
Artister: Mia Nicolai & Dion Cooper
Mia Nicolai & Dion Cooper
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video
(av Mr Eurovision)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2023-04-30 (strax före repen): plats 21 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2023-04-30 (strax före repen): plats 11 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Nederländernas bidrag och chanser i Eurovision 2023:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final NederländernaNederländernaNederländernaNederländernaNederländerna Betyg: 3- / 5
Betyg: 4 / 10
Jag försöker alltid att hitta några ljusglimtar, även hos de bidrag jag inte riktigt kommer överens med, men i just detta fall så har jag fått kämpa lite extra. Därför tyckte jag att det var väldigt roligt när jag insåg att jag faktiskt tycker att de första tonerna i refrängen är riktigt tilltalande. Hade de tagit fasta på dem och utvecklat låten i denna behagliga stil så hade jag troligtvis kunnat skriva något mycket mer positivt om det nederländska bidraget. Nu är det tyvärr så att jag uppfattar “Burning Daylight”, med sina många, långa toner och artister som inte riktigt lyckas väcka mitt intresse, som väldigt lättbortglömt. Det finns m.a.o. ingen plats bland finalisterna för Mia & Dion när jag sammanställer min drömfinal.
Schlagerpinglan tror: Inte till final
I och med Anouks deltagande 2013 så kunde Nederländerna lämna en stor ESC-svacka bakom sig och har sedan dess haft något av en relativ storhetstid i tävlingen med enbart en finalmiss. Då jag själv inte är någon balladmänniska direkt så känner jag mig inte kvalificerad att bedöma hur publiken kan tänkas ta emot denna duett och med tanke på landets senaste resultat så känns det fel att gissa emot en finalplats. Trots det så har jag väldigt svårt att se hur Nederländerna ska kunna gå vidare i år. Jag uppfattar ju detta som väldigt ointressant och tror att det kommer att krävas något alldeles extra på tisdag för att de ska kunna locka till sig tillräckligt med röster. För deras skull hoppas jag att det inträffar, men tror det först när jag ser det.

Fler ESC 2023-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Inför ESC 2023: Nederländerna – “Burning Daylight”, Mia & Dion”

 1. Johanna

  Trots att jag gillar denna och gärna ser den i final så tror jag att denna missar finalen. Och det baserar jag egentligen bara på starnumret som gör att någon i andra halvan måste missa finalen. Och de tävlar om samma röster som Schweiz och Schweiz kommer dra det längre strået där. Jag hoppas ju att Tjeckien eller Kroatien floppar så denna kan ta sig in istället men hoppet är lågt. Jag tippar på ingen final och rankar den 11/15 i semin.

  Vill också tillägga att min väldigt musikaliska 5-åring har hört den här låten en gång för ca två veckor sedan och har sedan dess nynnat på den i princip varje dag. Det är enda låten förutom Norges och Israels som hon gjort så med och de andra två har vi hört många fler gånger.

 2. Micke

  Troligen det starkaste landet av alla de senaste drygt tio åren. Känns som att man alltid kan lita på att de får till ett starkt bidrag. Så även i år även om det tog tid innan jag riktigt greppade låten.

  Måste dock erkänna att jag känner mig lite orolig över hur hon ska låta live. Jag hoppas hon ger mig en käftsmäll och går upp och sjunger skiten ur mig. Men hur som helst jag har något som gnager inombords. Gillar hans röst. Detta är så som jag känt en längre tid. Inte har det blivit bättre sen Adri dragit över de två bakom mikrofonerna fullständigt och sagt hur dåliga de är.

  Men jag har fortfarande inte hört den live så jag dömer fortfarande efter studioversionen. Älskar växlingarna i låten. Soft inledningsvis som växlar hela tiden. Stark avslutning. Nej den har verkligen växt och ännu en gång är jag nöjd med Nederländerna.

  Vet du vad Johanna? Jag litar mer på din tös än på Adri och sätter låten ganska högt 🙂

  BETYG (8/10) MER ÄN BRA
  ——————————

  Nederländernas bästa ESC-bidrag: “Birds”, Anouk (2013)

  Nederländernas sämsta ESC-bidrag: “Shine”, The Toppers (2009)

  Nederländernas verkliga vinnare 2023: Internval

 3. oe

  När låten släpptes blev jag svagt positivt inställd, men tyckte också den var ganska ointressant. Men den har växt. En välkomponerad låt med vacker melodi rakt igenom, med sådär härligt melankolisk stämning. Slutet på refrängen, nedgången i “chasing highs” är mäktig. I studio (som jag alltid bedömer innan tävlingen) harmoniserar sångarnas röster fint med varandra. En riktigt fin låt helt enkelt. Årets växare. 8/10.

 4. Adri

  Detta är en bra låt under 80% av låten. Låten förstörs av slutet med ”Goodbye, old life”-partiet. Det partiet är rakt av dåligt.

  Men låtens första 2,5 minut är den riktigt bra. Bra röster – i studion. Men under alla framträdanden jag sett hittills har de båda (men framför allt mannen) underlevererat något djävulskt. Repklippet lät lite bättre, men inte bra.

  Och de visar ju också faran med att bara slå ihop två artister utan tidigare samarbete till ESC. För kemin är OBEFINTLIG. Danmark 2010 hade mer kemi, och de artisterna ogillade ju verkligen varandra.

  Det är rätt uppenbart att de valdes för de är vänner med Duncan Laurence. Stödet hemifrån verkar vara noll, och det är alltid tråkigt när det blir så.

  Jag vill ha den i final, för låten är bra – även om artisterna inte är det (föredrar tbh polska Blanka).

  Men jag tror allt den åker ut! 🙂

 5. Denis

  Alltså nä..
  Fattar inte vad folk ser i detta. Generisk standard radio pop. Märks tydligt att dom valdes bara för att Duncan Laurence skrev den. Ironisk nog är han själv tyst runt den och har ibte sagt nåt om den…
  Och artisterna själva har ju ingen kemi ihop alls. Som om två kompisar helt plötsligt bara sjunger ihop..
  Hur kan Nederländerna gå från att ha förra årets bästa låt till detta svammel? Tydligen håller folket med eftersom deras stöd i Nederländerna är minus noll just nu..
  4/10. Osäker på om dom stannar kvar i semin men det borde dom. Så kanske Nederländerna äntligen byter taktik. Ge mig holländsk depp pop över detta

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se