ESC2023 Schlagerpinglan: Som jag nämnt tidigare så kommer röstning i Eurovision Song Contest 2023 att se ut på ett lite annorlunda sätt än vad vi vant oss vid de senaste åren. Här nedan ser ni en lite förklarande video (på engelska):

ESC 2023-röstningsreglerna förklarade (på engelska)


Eurovision Song Contest voting rules explained | Liverpool 2023
(03:18 – May 4, 2023 – eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Ja, då var vi framme vid den första av tre stora dagar i maj: den första semifinalen. Tyvärr så är jag upptagen större delen av dagen men återkommer i god tid innan starten, se dagens tider här, med mina favoriter och den traditionella gissningen av resultatet. På återseende. 😀

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


28 kommentarer till “Eurovision 2023 – De nya röstningsreglerna”

 1. Micke

  Har inte ens tänkt på det. Jag har inte samma intresse som ni att ranka semifinaler och allt med odds. Definitivt inget fel med det men inte min grej direkt. Nu fick jag dock se hur ojämna semifinalerna är.

  De fyra överlägset sämsta bidragen är alla i semi 2: Ukraina, Belgien och i synnerhet Tyskland och Danmark.

  Ser också att fem av mina åtta överlägsna favvisar är i semi 1: En av dem, Frankrike, är ju redan i final. Alltså fem av sju då. På torsdag hoppas jag bara på Spanien och Estland

  Men om jag då ska hoppa med i er grej en kortis och tippa vinnare. Minns inte när jag senast varit så säker på vilket land som tar hem rubbet. Själv har jag den som sexa. En av årets största växare. Cha cha cha på er i detta land 🙂

 2. Denis

  Förstår inte varför resten av världen ska rösta?
  Känns fel att någon från Kanada ska bestämma i semi 1 men inte någon från Danmark? Tycker det bara ska vara exklusivt för tävlande länder. Jag menar, inte får vi rösta i American Idol?
  Också dumt att bara telefonröster får bestämma, juryn gav ju plats till mer annorlunda låtar. Tror kvalitet blir lidande nu..

 3. Micke

  Hade nada koll på detta men skriver under på varje ord från Denis

 4. Mikaela

  Är för 100% telefonröster så glad för ändringen. Gör mig inget att resten av världen får rösta, kul och marginell påverkan.

 5. Adri

  Micke: Väldigt många av de du nämner tävlar ju dock inte i semifinalerna, så just den uppdelningen spelar ingen roll, väl? Spanien, Ukraina och Tyskland är redan i final ju.

  ——————

  Sen allmänt gällande röstningsreglerna: jag hade föredragit att juryn stannade kvar i semifinalerna – men så länge de är i finalen iaf är inte allt mörkt 🙂

  Att resten av världen får vara med känns märkligt, men inget jag instinktivt är emot då effekten kommer vara marginell.

 6. Denis

  Mikaela, tycker bara det är sämre för tävlingen med bara telefon. Det var ju tack vare juryn 2010 talet var så kvalitativ. Är rädd för att det kommer leda till ytterligare en period av fåniga skoj låtar och yta över substans som det var på 2000 talet. Eurovision har ju länge tampats med att ses som trovärdig och juryn var ett steg i det. Jag vill hellre ha fem pianoballader som Duncan Laurence än fem nya Verka Serducka

 7. Adri

  Däremot är jag raka motsatsen från Denis gällande jury-resonemang. För är det något juryn inte gör så är det ju att uppskatta det annorlunda. Serbien 2022, Moldavien 2022, Litauen 2021, Norge 2019, Danmark 2018 och Italien 2018 och listan går vidare – över låtar som “gjorde sin grej” och blev super-uppskattade av tittarna men som juryn gav kalla handen.

  Juryns bidrag var – för mig – alltså inte att belöna det annorlunda. Snarare att se till att de mest “objektiva kvaliteterna” belönades. Det visade ju sig t.ex i stödet mot Sverige de visat år efter år. För Sverige är på det stora hela otroligt trista i ESC, men vi skickar utmärkt proddade låtar med grymma röster. Så juryn skjuter upp oss 🙂 Även Malta faller i samma hål, med tråkiga men snygga låtar som juryn älskar.

  ——————–

  Ska jag tippa vinnaren finns tre kandidater:

  – Finland (50% vinstchans ger jag den. Hade vart 98% om det var 100% tittarröster)
  – Sverige (30%)
  – Frankrike (20%)

  De andra 34 är bara filler – av vitt skilda kvaliteter.

 8. Micke

  Adri… Hjärnsläpp här. Glömde det med Spanien, Tyskland o Ukraina. Säger iofs en del om hur intresserad jag är av uppdelning, odds o liknande

 9. Denis

  Adri, fast utan juryn hade ju varken Italien eller Österrike återvänt. Och hur hade det varit då?
  Juryn är ju också till stor del ansvariga att ESC idag ser ut som det gör. Nederländerna hade ju inte haft sin vändning från ständig semifinal flopp till vinnare om inte juryn visade att msn kunde bredda sig lite. Och inte ens Euphoria hade funnits om inte juryn visade att man kunde vara artistisk och inte bara fånig
  Att juryn inte belönade Norges travesti låt 2019 är bara bra,vad var så unikt över det? Var var kvaliteten i det? Kitsch på högsta nivå ju. En modern variant av Cotton Eye Joe. Att publiken tyckte den var så bra säger väl mer om hur publiken fortfarande ser på ESC. Tänk att den hade blivit ESC vinnare om publiken bestämde..
  Är därför rädd för att vi återigen kommer få en period där man röstar på det som är kul, kitschiga,fånigt framför mer artistiska bidrag

 10. Adri

  Jag orkar inte kolla upp källorna till vad du säger. Men däremot ser man ju vid eftersökningar att Nederländernas omvändning belönades även av tittarna – och det skedde omedelbart 🙂

  Sen att tittarna två gånger (tror jag – 2017 och 2018) velat slå ut dem och juryn räddat är ju ganska svaga försvar.

  ”Euphoria” vann även hos tittarna.

  Österrike återvände av flera orsaker. Juryn var en av dem (men vi förlorade Turkiet av samma anledning – plus/minus noll).

  Sen tänker jag inte kommentera dina synpunkter om Norge 2019. Så får du tycka. Jag håller inte med. Och jag tycker det är superviktigt att Eurovision behåller variation och humor.

  Det är därför jag vill ha båda delar. Tittarna uppar det roliga och intressant, medan juryn belönar den mer ”objektiva talangen”.

  Och jag tycker inget där är viktigare än det andra. För en tävling med bara låtar som ”Arcade”, ”Hold me closer”, ”Space Man” och ”Nobody but you” låter – ursäkta uttrycket – otroligt jäkla skittråkigt.

  Jag tycker inte det är fel med kitsch och kul! Eurovision är i första hand ett underhållningsprogram.

 11. Mikaela

  Nej, tycker juryn saknar funktion, mer än att berätta för folket att deras favorit inte är bra nog att vinna. Jag har inget emot skojiga vinnare.

 12. Denis

  Adri och Mikaela, har heller inget emot skojiga låtar. Eller skojiga vinnare. Men vill inte ha bara skojiga vinnare. Eller en hel tävling med bara skojiga ploj låtar.
  Det hade vi på 2000talet vilket ledde till ESC dåliga rykte och och att folk bara såg det som en kul grej att skratta åt på lördagskväll.
  Det är jag rädd för att det blir om man låter tittare bestämma.
  Och ja, Euphoria vann tittarröster. Men hade inte jury visat att artisteri lönar sig hade det kanske inte vunnit. Dom ryska gummorna var ju Bara 11 poäng efter i tittar röster

 13. Mikaela

  Bryr mig inte så mycket om utomstående åsikt om Eurovision. 🙂

 14. Johanna

  Jag hoppas juryn är tillbaka redan nästa år då jag anser att de i de aölra flesta fall röstar betydligt bättre än tittarna. Och jag vill inte att tävlingen ska förvandlas till någon form av camp tävling där samtliga sådana bidrag belönas. Jag vill ha balans mellan camp och kvalitet och just 2019 som ni tagit som exempel vann min favorit för första gången någonsin. Och då är jag glad att juryn balanserade ut resultatet (samt att juryns etta var min tvåa det året också)

 15. Micke

  Jag orkar inte ge mig in i resonemanget Jury/Tittare. Har skrivit om det hur många gånger som helst. Min åsikt har varit benhård hela tiden. Fiaskot Spanien 2022 säger väldigt mycket.

  Tänkte kolla en annan sak med er. Till skillnad från det ovannämnda är jag väldig novis på det då det som sagt inte är min grej och därför har jag skrivit väldigt lite om den typen.

  Så alla ni här. Vilka fem ryker ikväll då?

  Detta är vad jag tror följt av min egen ranking.

  Azerbadjzjan…….Plats 3 på min ranking
  Irland…………….Plats 13 på min ranking
  Malta………………..Plats 14 på min ranking
  Nederländerna.…Plats 6 på min ranking
  Schweiz……………Plats 8 på min ranking

  Vilka vill jag ska ryka då?

  Främst Kroatien och Malta. Sen Irland och Israel. Mer kamp om min femte som ska ryka. Står mellan Norge och Serbien. Troligen de låtar jag tröttnat mest på lately

 16. Adri

  Micke: Jag tror faktiskt på EXAKT samma fem utslagna som du. Schweiz, Irland, Malta, Nederländerna och Azerbajdzjan.

  De fem jag vill ”offra” är däremot: Irland, Malta, Kroatien, Schweiz och Tjeckien.

  Men detta är ett av de öppnaste åren på länge, och inte minst denna semi.

  De enda jag ser som garanterade finalplatser är de tre nordiska länderna (Israel troligen också, men repen har skvallrat om lite falsksång).

  Och det är faktiskt ingen jag är 100% säker på åker ut. Skulle inte satsa något på någon. Antar typ att… ok Azerbajdzjan är troligen den mest chanslösa.

  Folk verkar tro på skräll för Irland – men det är konstigt för samma folk skvallrar ju om falskaste sången i Semi 1 just från Irland.

  (Även de publicerade repklippen verkar bekräfta att den irländska killen inte är en vokalist att lita på)

  Men jag står för min tippning. Schweiz, Irland, Malta, Nederländerna och Azerbajdzjan är de fem som jag efter mycket om och men tror får lämna tävlingen efter kvällen! 🙂

 17. Adri

  Dock förvånades jag imorse. För efter repet igår genomfördes en s.k ”audience poll”. Närvarande publik frågades efter vem som var bäst.

  Och sist i den undersökning kom… Serbien.

  Det är ju ett skitlitet urval och inget att dra slutsatser från, men blev ändå himla förvånad!

 18. Johanna

  Jag tror följande ryker: Nederländerna, Malta, Irland, Portugal och Azerbadjsjan. Dock tror jag både Serbien,Lettland, Tjeckien, Kroatien och även Moldavien mycket väl kan ryka. Schweiz däremot, tror jsg är i final.

 19. Micke

  @Adri, som jag skrev…Jag minns inte när jag senast kände mig så säker på vilket land som vinner. Känns som att de inte ens behöver tävla. Finland vinner detta…Said and done

  Ska jag ta ut två växare, två som dalar och två som är osäkra för mig i semi 1 blir det.

  Växarna: Azerbadjzjan och Finland
  (Två bidrag jag direkt ogillade i början. Nu som trea och femma på min semi 1 ranking)

  Dipparna: Norge och Serbien
  (Ett litet glädjeämne och ett intressant inledningsvis. Men nu so boring)

  Vad händer: Tjeckien och Nederländerna
  (Har fortfarande inte bestämt mig vad gäller dessa två. Förstnämnda har en mäktig refräng men var boring i uttagningen. Den andra lever men tydligen inte live enligt vad ryktet säger)

 20. Adri

  Micke: Dock har du ju vart himla säker på himla mycket, som sen aldrig skett, så det är ett fortsatt öppet år 🙂

  Jag menar, kommer juryn älska Finland, verkligen? Kanske! Vem fan vet? Vi får se 🙂

  Jag tror som sagt Finland, Sverige och Frankrike är den trion som ska anstränga sig för vinsten.

  De andra 34 får anstränga sig för plats 4 som bäst 🙂

 21. Micke

  De tre största katastroferna som kan hända för mig ikväll är

  1. Att Lettland åker ut
  2. Att Kroatien går vidare
  3. Att jag av någon anledning blir tvungen att kolla på Green Room

 22. Micke

  @Adri, hade njutit av seger för alla de tre. Finland för att det är så annorlunda och på eget språk. Sverige för att vi har ett bra bidrag…hur ofta händer det? Men främst Frankrike för att de har ett riktigt bra bidrag och årets bästa bakom mikrofonen

 23. Mikaela

  @Micke I min spåkula åker både Lettland och Kroatien ut. Men blir extremt glad om jag har fel om Lettland!

 24. Mikaela

  Jag bryr mig bara om tre bidrag i år: Lettland, Finland, Armenien. Lettland ser jag som bortäknad, Armenien hoppas jag på topp 10-placering för.

  Finland hoppas jag få se som vinnare, och blir grymt besviken om de kommer tvåa efter Sverige, vars låt jag inte gillar alls.

 25. oe

  Min sista dag här på bloggen den här veckan, missar tyvärr alla shower. Återkommer nån gång nästa vecka när jag sett ikapp i efterhand. Ska bara bedöma de 5 kvarvarande i semi 2.

  San Marino – Tråk-rock helt utan finess. Nej, gillar inte alls deras låt. Störig. Tråkig, repetitiv melodi. Ogillar texten. Ogillar rösten. 1/10.

  Slovenien – Även här tråk-rock, men denna är åtminstone uthärdlig. Till och med småtrevlig i sina stunder, men helheten är för trist, inte för mig helt enkelt. Väldigt anonym. 4/10.

  Österrike – Kul låt, riktigt smar gjord. Själva nderliggande låten är kanske inget speciellt, men där är många spännande element insprängda, och texten är kul. Bryr mig inte mycket om text i musik annars, men i vissa fall förgylls låtar av en bra text, och det här är ett sådant exempel. Låten sätter sig på hjärnan. 7/10.

  Litauen – En växare. Ganska anonym från början, men den är ju jättefin. Påminner lite om “Call me from the cold”, fast varmare och trevligare. 7/10

 26. Schlagerpinglan

  @oe, Jag lider med dig (och tackar för allt du bidragit med här under säsongen) och hoppas att du i alla fall blir någorlunda nöjd med vem som nu än vinner. 😀

 27. oe

  Hela listan, toppad av årets mest hatade låt. Förstår det delvis, om man bedömer liveshowen eller för den delen själva musikvideon, där Blanka framstår som ganska osympatisk. Men nånting med låten är så bra, harmoniskt. Gillar verkligen melodin rakt igenom. En annan produktion hade kanske kunnat höja den aningen till, men jag gillar egentligen också baktakten. Sångrösten i studio (som jag alltid bedömer innan showerna). Ja, Polen är min nummer ett i år, fasen vad jag måste vara ensam om det 🙂

  1. Polen 9/10

  2. Sverige 8/10
  3. Storbritannien
  4. Estland
  5. Schweiz
  6. Nederländerna

  7. Litauen 7/10
  8. Georgien
  9. Lettland
  10. Österrike
  11. Malta
  12. Cypern

  13. Israel 6/10
  14. Frankrike
  15. Danmark
  16. Armenien
  17. Norge
  18. Serbien
  19. Rumänien
  20. Italien
  21. Azerbajdzjan
  22. Tjeckien

  23. Portugal 5/10
  24. Moldavien
  25. Ukraina
  26. Finland

  27. Irland 4/10
  28.Slovenien
  29. Australien
  30. Albanien

  31. Kroatien 3/10

  32. Island 2/10
  33. Grekland
  34. Tyskland

  35. San Marino 1/10
  36. Spanien
  37. Belgien

  Trevlig ESC vecka allihopa så hörs vi nån gång nästa vecka när jag sett ikapp 🙂

 28. oe

  @Tack själv pinglan 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se