ESC 2023 Schlagerpinglan: Här följer del 35 av de 37 presentationer av de bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest 2023, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Liverpool. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Spanien i Eurovision Song Contest:

Spanien
Land: Spanien deltagit 61 gånger (+2020)
vunnit 2 gånger: 1968 och 1969
TV-bolag: TVE se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1961 Conchita Bautista kom då 9:a av 16 med “Estando Contigo

Spaniens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2022: SloMo“, Chanel (Benidorm Fest) 3:a i finalen
2021: Voy a quedarme“, Blas Cantó (Internvald artist
+ Låtuttagning
)
24:a i finalen
2020: Universo“, Blas Cantó (Internval) inställd tävling
2019: La Venda“, Miki (Operación Triunfo 2018) 22:a i finalen
2018: Tu Canción“, Amaia y Alfred (Operación Triunfo 2017) 23:a i finalen
2017: Do It For Your Lover“, Manel Navarro (Objetivo Eurovisión) 26:a i finalen
2016: Say Yay!“, Barei (Objetivo Eurovisión) 22:a i finalen
2015: Amanecer“, Edurne (Internval) 21:a i finalen
2014: Dancing in the rain“,
Ruth Lorenzo
(Mira quién
va a Eurovisión
)
10:a i finalen
2013: Contigo Hasta El Final
(With You Until The End)
“,
ESDM
(Internvalda artister
+ El Sueño de Morfeo:
Destino Eurovisión
)
25:a i finalen
2012: Quédate Conmigo
(Stay With Me)
“, Pastora Soler
(Internvald artist +
Nationell final
)
10:a i finalen
Se även:Spaniens samtliga ESC-bidrag

Spanien i Eurovision Song Contest 2023:


Spaniens ESC 2023-bidrag: “EAEA”, Blanca Paloma

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: EAEA Benidorm Fest-final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: Benidorm Fest-semifinal-framträdandestudioversionlive i Barcelona
live i Tel Avivlive i Madridlive i Amsterdamlive-version
1:a live-repet i Liverpool2:a live-repet i Liverpool
live i ESC 2023
Låtskrivare: Blanca Paloma (t&m), Jose Pablo Polo (t&m), Alvaro Tato (t)
Finalist: Som Big Five-land är Spanien förkvalificerad till finalen (13:e maj)
Uttagning: Benidorm Fest 2023Läs mer här
Artist: Blanca Paloma (Blanca Paloma Ramos Baeza)
Blanca Paloma
(Foto lånat från Eurovision Twitter)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video
(av Mr Eurovision)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2023-04-30 (strax före repen): plats 5 av de 37 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Spaniens bidrag och chanser i Eurovision 2023:

Schlagerpinglan tycker: Botten-fem-kandidat SpanienSpanienSpanienSpanienSpanien Betyg: 3- / 5
Betyg: 4 / 10
Ibland dyker det upp bidrag som hyllas till höger och vänster men som man själv inte alls förstår sig på. “EAEA” är ett typiskt sådant bidrag för mig. Jag hör mest skrikande och önskar fortfarande att Spanien skickat “Nochentera” med Vicco i stället. Jag, som tycker att Spanien fått oförtjänt låga placeringar vid ett flertal tillfällen och därför hejar lite extra på landet, får nu tyvärr se att jag själv placerar dem i botten-fem. Nåja, man kan inte tycka om allt.
Schlagerpinglan tror: Topp-15
Efter en längre period med botten-resultat för Spanien i tävlingen så slog de till med en imponerande tredjeplats med Chanels “SloMo” förra året. Frågan är om det var början på en ny, lite mer framgångsrik period för landet i ESC. Ser man till oddsen, vilka pekar på en stadig 5:e-plats, så kan man mycket väl få för sig detta.

Själv har jag ju lite svårt att förstå resonemanget men kanske är det bara jag som ännu inte sett storheten i “EAEA”. Likväl, jag kan inget annat än att tro att Spanien är en aning övervärderade i år och vågar inte tro på något bättre än en topp-15-placering. Det ska minst sagt bli intressant att se hur bidraget tas emot av juryn och publiken.

Fler ESC 2023-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2023“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Inför ESC 2023: Spanien – “EAEA”, Blanca Paloma”

 1. Mr A

  https://escxtra.com/2023/05/13/2023-audience-poll-results-grand-final/

  Publiken

 2. Mr A

  Press

  Sverige 12 p
  Finland 10 p
  Israel 8 p
  Italien 7 p
  Spanien 6 p
  Armenien 5 p
  Kroatien 4 p
  Belgien 3 p
  Australien 2 p
  Frankrike 1 p

  Publik

  12 p Finland
  10 p Sverige
  8 p Belgien
  7 p Norge
  6 p Österrike
  5 p Australien
  4 p Frankrike
  3 p UK
  2 p Israel
  1 p Spanien

  Press plus publiken:

  1. Sverige 22 p
  1. Finland 22 p
  3. Belgien 11 p
  4. Israel 10 p
  5. Italien 7 p
  6. Spanien 7 p
  7. Australien 7 p
  8. Armenien 5 p
  9. Frankrike 5 p
  10. Kroatien 4 p
  11. UK 3 p

  Alltså oavgjort. Lika bra det.

 3. Micke

  Usch sicken tråkig uttagning Spanien hade i år med ett undantag. Spanska folket tog revansch för debaclet förra året och röstade fram det överlägset bästa bidraget.

  Bidraget SKRIKER UT ESC, ESC. Inte på samma sätt som Spaniens bidrag 40 år tidigare men det var levande och äkta. Inget jädra radioskval som man överlastas med dagligen. Nej här fanns istället det som till stor del är ESC för mig. Musik man inte hör normalt. Musik man söker i ESC. Underbart Spanien. Sicken revansch!

  Dessutom är det startfältet klart starkaste växare. Det är nu uppe på andra plats och börjar så smått nagga lite i kanten på en eventuell förstaplats. Ska bli intressant att se Spanien och Frankrikes framträdande ikväll. Det kommer troligen att avgöra vem som avslutar ESC 2023 på tronen för mig.

  BETYG (9/10) MYCKET BRA
  ——————————

  Spaniens bästa ESC-bidrag: “Quién maneja mi barca?”, Remedios Amaya (1983)
  (Detta ÄR ESC, det lever, det andas. Underbara Remedios)

  Spaniens sämsta ESC-bidrag: “Say Yay!“, Barei (2016)
  (Nej nej nej nej…nej nej nej nej….nej nej nej nej))

  Spaniens verkliga vinnare 2023: “Helt rätt vinnare

 4. Schlagerpinglan

  @Mr A, Jag tackar så mycket för sammanställningen. Väldigt intressant, även om den inte ger någon hjälp vad gäller frågan om vem som skulle kunna vinna. 🙂 Jag får i stället glädja mig åt att det fortfarande verkar stå mellan min storfavorit Finland och Sverige (som jag alltid hejar på). Att de sedan kanske tar ut varandra och lämnar fältet öppet för en stor skräll (Belgien?) är något jag ska försöka att inte tänka på. 😀

 5. Micke

  @Pinglan, blev det sent igår kväll? Börjar undra då du nämner ett sånt kadaver som Belgien i samma mening som möjlig vinnare 🙂 Belgien borde inte få plats 26 då Tyskland är med. Men bättre än plats 25 är de inte värda

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, 🙂 Nejdå, jag såg bara att Belgien kom trea i den sammanlagda undersökningen och blev lite förvånad. Jag hade nog inte riktigt vågat tänka tanken att det skulle kunna bli någon annan vinnare än Sverige eller Finland… men möjligheten finns ju. Belgien tror jag inte på egentligen… men inget är omöjligt.

 7. Mikaela

  Ja, det verkar möjligt att Belgien kan få en bättre placering än vad någon av oss först trodde. Samma för Kroatien, vilket jag tycker är kul.

 8. Camilla

  När det gäller detta bidrag håller jag med dig Pinglan. Sångerskan är absolut karismatisk och det är ett snyggt nummer men oj vad jobbigt att lyssna på. Jag har tvingat mig igenom den några gånger för jag har tänkt att det kanske ”lossnar”. Men nej. Den är rörig och oharmonisk och hon har dessutom en väldigt gäll och jobbig röst. Hamnar långt ner för mig men jag ser ju att den ligger bra till i odds och att många gillar den så det ska bli spännande att se hur det går.

 9. Johanna

  Gillar inte detts alls. Hon vinner skrik-ligan i år och jag förstår inte storheten här alls. Hon kommer säkert topp 10 men för andra året i rad hade det inte varit förtjänt.

  Vad gäller Belgien så tror jag på topp 10 för den men den kommer inte vara nära vinst. Dock skulle jag bli genuint glad om den vann för älskar det oväntade i det.

 10. HW

  Spanien skickar för första gången på länge ett bidrag jag verkligen gillar. Blanca gjorde ett grymt framträdande av “Secreto de agua” i Benidorm förra året, men jag är glad att Spanien väntade med att skicka henne tills hon hade en låt som var lika bra som hennes röst. Hela paketet känns som något mer än en låt, det är en upplevelse på ett sätt som inte ESC-låtar brukar vara. Vissa kan inte se igenom skrikandet, och det är ju så det är, alla gillar inte allt men man får det betydligt roligare om man kan göra det 🙂 Låten är populär bland fansen, men kan det bli att Spanien gör en “Fulenn” i år? Kanske, men jag tror på ett bra resultat och hoppas också på det när Spanien faktiskt skickar något äkta och unikt.

  Betyg: 8/10

 11. Adri

  Detta är fruktansvärt på alla plan. Eller nej. Blanca är stabil. När hon sköter sig.

  Men majoriteten av låten är bara skrik och dumheter.

  Jag berörs noll. Låten känns som typ en vinjettmelodi till helvetet, och stagingen framhäver det. Jag kan verkligen tänka mig att det är detta man ser om man skulle stå i kö vid helvetets portar efter jordelivet. Ett rött framtrdande med skrikande kvinnor som klappar händerna som det inte fanns någon morgondag.

  Jag blir provocerad. Min pappa älskar både etnisk musik i ESC-kontext och Spanien öht. Men han avskydde detta redan fem sekunder in. Jag fattar verkligen inte vem denna låten är för.

  Jag har sagt det förr och jag säger det igen: tydligen är detta en hyllning till hennes bortgångna mormor, men skulle nåt barn/barnbarn hylla mig med detta efter min bortgång skulle det snarare vara en skymf och den personen skulle bli himla hemsökt av min ande.

  Att ”Nochentera” inte vann Spaniens uttagning är kanske inte ett brott – men det borde vara.

 12. Micke

  @HW, du är en kille som verkligen har bra smak 🙂 Känner att du närmar dig toppen när det gäller lika smak med mig. Johanna har varit ohotad etta där under många år men i år klickar det inte på samma sätt där. Men det är skönt att det finns folk som hittat storheten i Spaniens bidrag. Det är du, Mikaela och säkert många till.
  Jädrar att jag ser fram emot hennes framträdande ikväll. Sätter hon det ordentligt kan hon rent av utmana Frankrike högst upp.

  Det finns ett bidrag till som jag är extremt spänd på. Ett där jag älskat refrängen men haft grymt svårt för versen. Inte minst när jag såg och hörde det i deras egen uttagning. Pratar om Tjeckiens bidrag som nu börjat växa även i versen. Vad gillar du den HW?

 13. HW

  @Micke Detsamma 🙂 Jag och Mikaela är väldigt ofta övereks men i år har även du och definitivt klickat bra i smak. (Okej, jag gillade ditt hatobjekt Danmark men det vat mer en guilty pleasure)

  Tjeckien är riktigt bra även den. Jag gillade den från början men även för mig har det växt. Jag gillar nog minst de engelska delarna (vilket jag har för mig att du också gör), men när det gäller vers-refräng är faktiskt den andra versen min favoritdel i låten 🙂 Det är rappen på… bulgariska tror jag som är en riktig favorit.

  Jag måste dock säga att även om vi är överens om det mesta har jag inte hittat vad du (och även Adri) hör i det franska bidraget. Jag hör ju att det egentligen är ganska bra, men det är inget för mig helt enkelt. Ibland blir det bara så 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se