ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 1 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Tjeckien i Eurovision Song Contest:

Tjeckien
Land: Tjeckien deltagit 11 gånger (+2020)
vunnit 0 gånger
TV-bolag: ČT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Kabát kom 28:a av 28 i semifinalen med “Malá Dáma

Tjeckiens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: My sister’s crown“, Vesna (Eurovision Song CZ) 10:a i finalen
2022: Lights Off“, We Are Domi (Eurovision Song CZ) 22:a i finalen
2021: omaga“, Benny Cristo (Internval) 15:e i semi 2
2020: Kemama“, Benny Cristo (Eurovision Song CZ) inställd tävling
2019: Friend Of A Friend“, Lake Malawi (Eurovision Song CZ) 11:a i finalen
2018: Lie to me“, Mikolas Josef (Eurovision Song CZ) 6:a i finalen
2017: My Turn“, Martina Bárta (Internval) 13:e i semi 1
2016: I Stand“, Gabriela Gunčíková (Internval) 25:a i finalen
2015: Hope Never Dies“, Marta
Jandová & Václav Noid Bárta
(Internval) 13:e i semi 2
2014:
2013:
2012:
2011:
2010:
2009: Aven Romale“, Gipsy.cz (Internval + Nationell final) 18:e i semi 1
2008: Have some fun“, Tereza Kerndlová (Eurosong) 18:e i semi 2
Se även:Tjeckiens samtliga ESC-bidrag

Tjeckien i Eurovision Song Contest 2024:


Tjeckiens ESC 2024-bidrag: “Pedestal”, Aiko

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Pedestal ESCZ-final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: romantisk versionlive i Madridlive i Barcelona
live i Londonlive i Amsterdam
Låtskrivare: Alena Shirmanova-Kostebelova (t&m), Steven Ansell (m)
Semifinal: startnummer 5 i Semifinal 2 (9:e maj)
Uttagning: Eurovision Song CZ 2024” – läs mer här
Artist: Aiko (Alena Shirmanova-Kostebelova)
Aiko
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-12: plats 31 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-12: plats 16 av de 16 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Tjeckiens bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final (gränsfall) TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien Betyg: 3 / 5
Betyg: 5 / 10
Inledningsvis så kom jag inte alls överens med “Pedestal” utan uppfattade låten som lite väl “skränig” och svår att få grepp om. Jag upplevde det inte som att det var det sämsta bidraget i “Eurovision Song CZ 2024” men jag rankade det ganska lågt. Något hände dock vid en av de förfester som Aiko deltog på och helt plötsligt så började jag uppskatta inte bara melodislingorna utan framför allt texten (som jag inte riktigt uppfattat tidigare).

Jag är fortfarande inte helt såld på artistens scenarbete / sångstil men bidraget som helhet har vuxit till sig och befinner sig nu bland de tio jag gärna vill se gå vidare till finalen från den andra semifinalen (även om det är ett gränsfall och skiftar lite från dag till dag).

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Trots att Tjeckien gjort en rejäl uppryckning vad gäller ESC-resultat och numera statistiskt sett är troligare att gå till final än att missa den så tror jag att 2024 är ett av de år då de trots allt får nöja sig med ett semifinalsdeltagande. Själva låten kan mycket väl tilltala många men går jag efter de live-framträdanden jag hört så är jag rädd att kan bli svårt att locka till sig tillräckligt många röster. Jag hoppas dock att Aiko gör ett superframträdande och överbevisar mig… men det är tyvärr något jag behöver se innan jag tror det.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024
(när de presenterats).

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


17 kommentarer till “Inför ESC 2024: Tjeckien – “Pedestal”, Aiko”

 1. HW

  Så presentationerna är igång? Trevligt, detta har man sett fram emot 🙂

  Tjeckien – “Piedestal”

  Denna låt hörde jag faktiskt direkt när den vann ESCZ, eftersom jag inte hade hunnit hamna så långt bakom än då. Den satte sig direkt och blev lite av en favorit. Sen tröttnade jag på låten lite och såg också det inte särskilt förtroendeingivande liveframträdandet för första gången, så då blev det lite av en dipp.

  Men nu är jag tillbaka i att det är en bra och slagkraftig låt. Pop-punk är för många inget man vill erkänna att man gillar, men det är ofta ganska härligt (till och med Olivia Rodrigos superamerikanskt poppiga variant kan vara svängig). Gitarrmelodin som går genom hela låten är riktigt bra, revampen gav låten lite extra krydfa och Aiko har visat tecken på att hon är en bättre sångerska än ESC-fansen trott. Jag tror detta kan bli bra på riktigt, men går den till final ändå? Tveksam.

  Betyg: 7/10
  Tycker: Final
  Tror: Utslagen

 2. Schlagerpinglan

  @HW, Jepp, äntligen. 😀 Planen är att det från och med i morgon ska dyka upp två presentationer per dag och om schemat håller är vi klara med samtliga innan maj börjar. 🙂

 3. Adri

  YAAAAY. Kul med presentationer. Jag nämnde ju innan att jag inte riktigt känner att vi är i eurovision season, detta kanske hjälper 🙂

  TJECKIEN:

  Jag skall nu vara ärlig. Jävlar vad jag inte gillade denna i början. Skränig och i helt avsaknad av hook. Aiko slog mig som otroligt ointressant också, och väldigt svag i sin uttagning (även om jag är övertygad om att förutsättningarna spelade in i den otroliga underleveransen).

  Men nu! Nu gillar jag detta. Det är väldigt Olivia Rodrigo – men bättre, för jag gillar inte O.R alls (hon gnäller en jäkla massa). Låten är väldigt hittig, men sticker ändå ut i sitt halvpunkiga Rodrigo (eller för en antik referens: Avril Lavigne) sound.

  Och revampen gjorde det hela bättre. Skruvade upp volymen. Mer skränighet och mer punk helt enkelt.

  Låten har dock en svaghet som den delar med OTROLIGT många låtar i Eurovision (och överlag, men framför allt i Eurovision). Nämligen en vers som är vida överlägsen refrängen. Denna låten t.ex… den peakar ju liksom i sin första vers. Sen blir den inte dålig… men sämre.

  Hur går det?

  Nej detta kommer nog inte räcka. Och det handlar inte ens om Aiko. Även om hon ger allt och gör allt rätt så tror jag att LÅTEN inte räcker för final.

  Vill jag ha den i final? Hmm… Jag blir verkligen inte besviken om den går dit iaf. Det är gränsfall för mig med. Någonstans placering 9-12 i semin. Men Tjeckien är ändå ett land jag vill väl i tävlingen så why the hell not? 🙂

  Skall dock sägas: jag tror inte låten är helt chanslös. Den har ju en hook och en minnesvärd aggressivitet. Men ah. Jag tror helt enkelt inte det räcker.

 4. Micke

  @HW om du är där (även andra givetvis) vad gillar du den här lilla låten? Det är ingen röjarrock så tro inte det 🙂

 5. Micke

  https://www.youtube.com/watch?v=dHiEFBCiDGs

 6. HW

  @Micke Jodå, intressant låt, tack för tipset! Jag tyckte om den, framför allt var det en bra och lite annorlunda raspig röst på sångerskan. Bra instrumental och melodi också 🙂 Hade kunnat bygga upp till något ännu bättre i slutet, men jag tycker det helt klart var en bra låt! Nu är betygssättning mest något jag sysslar med i ESC och inte utanför, men detta är nog en 7a eller 8a av 10.

 7. Micke

  @HW, kul att du tyckte det 🙂 Något sa mig att du nog skulle greppa henne och låten ganska bra. Vet ju dessutom att du kom in sent i ESC i år. Nu var inte den med där men du förstår min anledning i resten jag skriver nu 🙂

  När jag första gången hörde talas om Tjeckiens startfält fick jag direkt upp hoppet. Såg ett för mig välkänt namn i startfältet. Vet att hon har flera bra låtar i sitt bagage och i min värld skulle hon vinna om hon hade ett liknande bidrag även i ESC. Det hade Lenny tyvärr inte. Det var inte dåligt men inte där som hon kan vara.

  Jag blev ändå väldigt positivt överraskad över ett bidrag som satte sig direkt i skallen. Hade aldrig hört talas om artisten Aiko men jädrar att jag hoppades på henne när uttagningen startade.

  Då kom plötsligt nästa chock med ett liveframträdande som mest fick mig att fundera över om det verkligen var samma låt. Det var det men var det samma sångerska? Även där var svaret ja men man undrade ju 🙂

  Låten vann och ända sen dess har jag hoppats på att Tjeckiens skulle städa upp framträdandet. Jag har sett små förbättringar men ännu saknas det riktiga lyftet. Hoppas det kommer i maj månad för i studioversion är den lätt topp 5 för mig i år, i synnerhet efter revampen som lyfte låten ännu ett pinnhål, Inte minst efter 2.12 och resten som innehåller de bästa 8 sekunderna i årets ESC 2.36-2.44. Älskar avslutning på den nya.

  BETYG (9/10) MER ÄN BRA (I studioversion)
  ——————————

  Tjeckiens bästa ESC-bidrag:
  (Rätt låt vann men rätt artist hade varit Lenny)

 8. Mikaela

  De första låtarna jag lyssnade på i årets Esc var denna och Maria och Teresa.

  Och tänkte: YES, vilket guldår. Sen dess är det bara Italien som kommit upp till att skapa samma fyrverkerier i mitt huvud, men nåja.

  Jag gillade låten direkt. Den börjar med ett pang, refrängen är melodisk och fantastisk sval och passiv-aggressiv. Sen kommer refrängen som ett nytt pang, och “love me more than your bullshit”-biten är ett grymt klimax.

  Sen är det tyvärr en låt som är väldigt lätt att tröttna på, men det blir gärna så med låtar som är så omedelbara. Snabbt upp, snabbt ner.

 9. Micke

  De 15 som jag fortfarande gillar. De var 18 men efter att ha sett Slovenien, Polen och i synnerhet Belgien live har de för tillfället fallit bort.

  1. “Ulveham“, Gåte – NORGE

  2. “Hurricane”, Eden Golan – ISRAEL

  3. “La noia“, Angelina Mango – ITALIEN
  4. “Rim tim tagi dim”, Baby Lasagna – KROATIEN
  5. “Pedestal“, Aiko – TJECKIEN
  6. “Zari”, Marina Satti – GREKLAND
  7. “Grito”, Yolanda – PORTUGAL
  8. “Europapa”, Joost Klein – NEDERLÄNDERNA

  9. “Teresa & Maria“, Alyona Alyona & Jerry Heil – UKRAINA
  10. “Ramonda”, Teya Dora – SERBIEN
  11. “Jako”, Ladaniva – ARMENIEN
  12. “Mon Amour”, Slimane – FRANKRIKE
  13. “We Will Rave”, Kaleen – ÖSTERRIKE
  14. “Fighter”, Tali – LUXEMBURG
  15. “Özünlə Apar”, Fahree feat. Ilkin Dovlatov – AZERBAJDZJAN

 10. Millan

  Låten är helt ok. Cool tjej. Bra text. Hon måste bara få till det live.

 11. Johanna

  Tyckte detta var rent av dåligt i början trots att jag gillar genren och är uppväxt med denna lite “punkigare” stil på rocken. Men den har växt och ligger nu på plats 17 på min egen ranking. Plats 10 i sin semi och ja jag gillar Aiko. Jag hoppas hon kan leverera bättre live i ESC än hon kunde i deras egen uttagning men man blir ju glad av detta!

  Går den till final då? Nja det tror jag tyvärr inte då gemene man verkar gilla folk som dansar bättre än de sjunger samt att semi 2 är mycket starkare än semi 1. Men jag VILL så gärna se Aiko i final

 12. Micke

  @Johanna….så rätt så rätt. Det är väl ganska genomgående genom åren i ESC och MF, i synnerhet den sistnämnde, att dansen tycks vara viktigare än sångrösten. Tyvärr. Är helt med dig. Hoppas innerligt hon får till det för låtmässigt är denna topp 5 för mig

 13. Adri

  Jag känner inte igen det där med “dansar bättre än vad de sjunger”. Men jag är inte här för att vara anti folk. Det har varit för mycket sånt från mig på sistone, och det finns bara ett visst mått av det folk tål innan jag rakt av bannas härifrån.

  Men frågan jag ändå vill väcka är då… sållar sig inte Aiko till just den högen? Jag vill dock säga då att jag tror på Aiko, jag tror omständigheterna var de felaktiga i ESCZ, men vi får ju ändå utgå från det vi faktiskt har.

  Hon sjöng ju riktigt uselt i ESCZ, till stor del just till dansens förmån (även om… not gonna lie; ganska svag dansare också – tur att det är lite punk i låten iaf så att det passar att dansa orent). Så om det nu är så att folk föredrar de som prioriterar dans före sång, så är väl det goda nyheter för just Aiko? 🙂

 14. Adri

  Tycker ni att jag är störig? Well, då kan jag iaf muntra upp er med att ni inte behöver leva med mig. Jag har min hjärna hela tiden. För jag är så trött på mig själv nu.

 15. HW

  @Adri Jag förstår åtminstone exakt vad du menar, tycker inte det var störigt 🙂

 16. Micke

  @Adri, förstår inte vad du håller på med min vän. Varför nedvärderar du dig själv ständigt? Sluta se det negativa…fokusera på det positiva. Ett exempel. Om frågan skulle gå ut här på pinglans blogg vem som är den viktigaste personen på bloggen skulle det bli en kross. Etta skulle vara Adri sen mil ned till alla andra. Det är inget skitsnack för så är det helt enkelt. Lägg fokus på sånt istället Adri. Alla som tycker illa om sig själva har en sak gemensamt. De ser bara det negativa. De går med skygglappar för ögonen mot allt positivt. Kom igen nu Adri för fan. Lyssna på den positiva rösten inom dig som försöker slå sig fram. Den finns där. TRO MIG. Ge den utrymme så kommer den att bevisa sig för dig

 17. Engsla

  Det finns absolut saker jag gillar här. Att det är lite skränigt och rockigt, och det att sjunga att man ska stå upp för sig själv är ju bra och så. Förhoppningsvis så bestämmer de sig för ett annat liveframträdande också, så att hon fixar att sätta sången bättre. Men så var det ju det där med att sätta sig själv på någon slags piedestal. Visst, det är lite fånigt att haka upp sig på ett ord, men det sista världen behöver är fler människor som sätter sig så till den grad i första rummet att de sätter sig på en piedestal, och min hjärna kan inte sluta tänka på all världens idioter så fort jag hör henne sjunga om sin piedestalidé, så det lilla felvalet till ord skaver alldeles för mycket i mina tankar för att jag riktigt ska tycka om det här… 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se