ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 2 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Grekland i Eurovision Song Contest:

Grekland
Land: Grekland deltagit 43 gånger (+2020)
vunnit 1 gång: 2005
TV-bolag: ERT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1974 Marinella kom 11:a av 17 med “Krassi, Thalassa Ke T’agori Mou

Greklands tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: What They Say“, Victor Vernicos (Internval) 13:e i semi 2
2022: Die Together“, Amanda Georgiadi Tenfjord (Internval) 8:a i finalen
2021: Last Dance“, Stefania (Internval) 10:a i finalen
2020: SUPERG!RL“, Stefania (Internval) inställd tävling
2019: Better Love“, Katerine Duska (Internval) 21:a i finalen
2018: Oneiro Mou“, Yianna Terzi (Enda kvarvarande bidraget
efter en planerad nationell final
)
14:e i semi 1
2017: This Is Love“, Demy (Internvald artist +
Nationell final
)
19:e i finalen
2016: Utopian Land“, Argo (Internval) 16:e i semi 1
2015: One Last Breath“, Maria-Eleni
Kyriakou
(Eurosong 2015 –
NERIT & MAD Show
)
19:e i finalen
2014: Rise Up“, Freaky Fortune
feat. Riskykidd
(Eurosong 2014 –
a MAD show
)
20:e i finalen
2013: Alcohol Is Free“, Koza Mostra
feat. Agathon Iakovidis
(Eurosong 2013 –
a MAD show
)
6:a i finalen
Se även:Greklands samtliga ESC-bidrag

Grekland i Eurovision Song Contest 2024:


Greklands ESC 2024-bidrag: “ZARI”, Marina Satti

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: ZARI officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: unplugged version
Låtskrivare: Marina Satti (t&m), OGE (t&m), Solmeister (t), VLOSPA (t), Gino The Ghost (m),
Jordan Palmer (m), Jay Stolar (m), Kay Be (m), Nick Kodonas (m)
Semifinal: startnummer 3 i Semifinal 2 (9:e maj)
Uttagning: Internvalläs mer här
Artist: Marina Satti
Marina Satti
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-13: plats 7 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-13: plats 3 av de 16 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Greklands bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final (gränsfall) GreklandGreklandGreklandGreklandGrekland Betyg: 3 / 5
Betyg: 5 / 10
Jag var väldigt tveksam till det grekiska internvalet när jag lyssnade på det för första gången i början av mars… och tyvärr så har det inte vuxit till sig lika mycket som jag förväntade mig. Fortfarande så uppskattar jag de etniska tongångarna och lite av den medryckande takten men jag kan inte riktigt komma över hur upprepande enformigt jag upplever det stundtals. Vanligtvis kan jag vänja mig (om låten är riktigt bra) men här balanserar Marina Satti hela tiden på gränsen till att bli alltför ointressant. Just nu till befinner sig låten bland de tio jag vill ha vidare från semifinalen men platsen är inte alls säker utan allt hänger på Marinas förmåga att blåsa liv i “ZARI” på Malmö-scenen.
Schlagerpinglan tror: Till final
För inte alls länge sedan så talade man om Grekland som ett ESC-land som helt enkelt inte kunde missa finalen men allt vände 2016 då “Utopian Land” misslyckades med att kvalificera sig och sedan dess har ytterligare två bidrag missat finalen. Det är m.a.o. lite svårare nuförtiden att sia om Greklands chanser och speciellt ett år som detta, då jag själv har stora tvivel, så blir det ännu svårare. Jag utgår dock från att Marina kommer att presentera bidraget på ett engagerat sätt och därmed lyfta “ZARI” till de nivåer som oddsen pekar på att det befinner sig på.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Inför ESC 2024: Grekland – “ZARI”, Marina Satti”

 1. Adri

  Här skaver det sig lite mellan mig och gemene ESC-fan, för sablar vad denna låt gjort sig populär i ESC-communityt.

  Jag är verkligen inte där. Inte heller en hater skall sägas. Det finns en del saker jag uppskattar. Tyvärr är det jag uppskattar mest själva musikvideon – och den kommer ju inte hänga med till Malmö. Men även flera delar av låten så som Marinas röst större delen av låten och den där bryggan med elektronisk röst gillar jag starkt, även när manliga kören kommer i slutet.

  Men musiken i stora delar av låten är rätt störig, den där typen av “lunkande reggaeton-ish” musik har jag svårt för. Det blir lätt för mycket. Och refrängens konstanta “ta, ta, ta, ta…” är också rätt irriterande. Och Marinas otroligt ljusa röst i början. Det finns mycket jag motsätter mig här. Det är liksom sensory overload.

  Jag tror oddsen har överskattat Grekland. Däremot tror jag likväl absolut det blir final! Ingen fjärde finalmiss i sikte 2024 🙂 Men topp 10 i finalen? Inte övertygad.

  Och vad vill jag?

  Well, Grekland – precis som Tjeckien – är där på min finalgräns. I min senaste “officiella” ranking tog den just plats 10 i semifinal 2. Så ok jag vill väl ha den i final, men det blir ingen sorg för min del om de halkar bort innan dess 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Aha, så det är en fan-favorit? Jag har aldrig riktigt förstått varför den haft så låga odds, för numera blir det ju inte så bara för att det är just Grekland utan det måste ju ligga något mer bakom. Men då är kanske inte finalplatsen så säker ändå. Kan bli intressant. 🙂

 3. Millan

  Varje år är det åtminstone ett bidrag där jag har en känsla av att jag borde tycka att det är bra för det är ett sånt som ”räknas” som bra men där jag inte alls är med på tåget. Och i år är Grekland det bidraget. Jag tycker bara att det här är oerhört enerverande och jobbigt att lyssna på. Hon är säkert jätteduktig men det här hamnar långt ner på min lista.

 4. HW

  Grekland – “Zari”

  Inte helt oväntat är detta en låt helt i min smak 🙂 Nästan varje år har jag en rörig etnopop-låt i min topp, och i år är det Grekland (även Armenien gillar jag starkt, men det är mer “ren” folkmusik). Jag gillade ändå Grekland 2023 och framför allt 2022, men det är låtar som hade kunnat representera vilket land som helst. Detta har en mer grekisk identitet.

  Röst, instrumental, struktur, jag gillar nog det mesta med det här (särskilt instrumentalen). Från en början var jag tveksam till “da-da-da”-hooken, men den passar ändå till låten på något sätt, har jag upptäckt. Jag tror ändå det finns tillräckligt med teleröster för denna låt, särskilt från sydeuropeiska länder, för att de inte ska behöva oroa sig över att missa finalen.

  Betyg; 8/10
  Tycker: Final
  Tror: Final

 5. Micke

  Varje år är Grekland ett av de länder jag hoppas mest på. Ibland uppfylls det, ibland inte. Precis som med Tjeckien blev jag glad när jag hörde namnet på artisten. I fallet med Tjeckien vann ju inte den artisten men här var det ett Internval. Marina Satti har gjort två låtar som jag älskar så nog fasen hade jag förhoppningar.

  Vad tyckte jag då om Greklands val av låt? Marina har som alltid stark närvaro och kontroll men själva bidraget imponerade inte på mig särskilt mycket i början. Men nu har jag sett två live med henne o jädrar så låten vuxit.

  Jag är helt med HW i det han säger om “rörig etnopop-låt”. Det är ju en av de största anledningarna till att jag är kvar i bubblan. Marina har sån jädra pondus och utstrålning att man tror på varje ord hon sjunger ut trots att man fattar nada av det hon förmedlar. Detta är definitivt ett av de bidrag jag mer än andra ser fram mot när semifinalerna börjar. Ett riktigt bli-på-gott-humör-bidrag.

  BETYG GREKLANDS BIDRAG – (8/10) MER ÄN BRA
  (Med potential att bli än bättre med tanke på artisten)
  ——————————

  Greklands bästa ESC-bidrag: “Alcohol Is Free“, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – 2013

 6. Johanna

  Bra smak på Greklamds bästa bidrag Micke! Jag är enig om det.

  Nu till årets låt. Jag är (tyvärr) rätt oimponerad av den här låten. Hennes röst i början är sjukt störig men sedan tar det sig. Jag gillar ju att man vet direkt vilket land den representerar. Alltid pluspoäng för fok som sjunger på sitt modersmål också.

  Dock är det lite för rörigt och inte tillräckligt direkt för mig. Jag hade förväntat mig något mycket bättre. Dock är det ändå tillräckligt bra för att vara på en tjugondeplats på min ranking och är nog runt där den hamnar i verkligheten med tror jag. Jag både vill och tror att den tar sig till final. Men blir inte jätteledsen om den missar

 7. Mikaela

  Hyfsat såld på detta. Strukturerat kaos när det är som bäst, och det känns så grekiskt. Stort steg upp från alla anonyma låtar med grek-nederländska/norska/danska artister, där det grekiska arvet knappt märktes. 🙂

 8. HW

  @Mikaela “Strukturerat kaos när det är som bäst”, mycket träffsäker formulering 🙂

 9. Micke

  @Pinglan, tror inte du behöver oroa dig det minsta över Marinas förmåga att blåsa liv i låten live 🙂 Få jag litar på live i startfältet men här har du en av dessa

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag hoppas det för jag kan se potentialen i bidraget men i nuläget så känns det inte som att det når fram riktigt. Det finns många bidrag i år som jag är väldigt nyfiken på hur de ska lyckas göra rättvisa live och Greklands är ett av dem.

 11. Denis

  Det här är ju Balkan! När familjen samlas hos någons trädgård, nån sjunger, alla pratar och man smakar rakija och det är helt rörigt. Underbart!

 12. Engsla

  Jag gillar de första inledande sekunderna, och de grekiska dragen är trevliga. Men jag blir fort uttråkad när jag lyssnar på det här. Tror att jag gillar låten mer i teorin än praktiken.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se