ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 4 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Serbien i Eurovision Song Contest:

Serbien
Land: Serbien deltagit 15 gånger (+ 2020)
vunnit 1 gång: 2007
TV-bolag: RTS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Marija Šerifović kom 1:a av 24 med “Molitva

Serbiens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: Samo Mi Se Spava“, Luke Black (Pesma za Evroviziju ’23) 24:a i finalen
2022: In Corpore Sano“, Konstrakta (Pesma za Evroviziju ’22) 5:a i finalen
2021: Loco Loco“, Hurricane (Internval) 15:e i finalen
2020: Hasta La Vista“, Hurricane (Beovizija 2020) inställd tävling
2019: Kruna“, Nevena Božović (Beovizija 2019) 18:e i finalen
2018: Nova deca“, Sanja Ilić & Balkanika (Beovizija 2018) 19:e i finalen
2017: In Too Deep“, Tijana Bogićević (Internval) 11:a i semi 2
2016: Goodbye” (Shelter)“, ZAA
Sanja Vučić
(Internval) 18:e i finalen
2014: – – – – – – – – –
2013: Ljubav Je Svuda“, Moje 3 (Beosong 2013) 11:a i semi 1
2012: Nije Ljubav Stvar“, Željko
Joksimović
(Internval) 3:a i finalen
2011: Čaroban“, Nina (Pesma za Evropu) 14:e i finalen
Se även:Serbiens samtliga ESC-bidrag

Serbien i Eurovision Song Contest 2024:


Serbiens ESC 2024-bidrag: “Ramonda“, Teya Dora

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Ramonda PZE24-final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: PZE24-semifinal-framträdandeakustisk version
live i Madridlive i Barcelonalive i Amsterdam
Låtskrivare: Teya Dora (t&m), Luka Jovanovic-Luxonee (m), Andrijano Kadovic-Ajzi (t)
Semifinal: startnummer 2 i Semifinal 1 (7:e maj)
Uttagning: Pesma za Evroviziju 24
Artist: Teya Dora (Teodora Pavlovska)
Teya Dora
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-14: plats 20 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-14: plats 8 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Serbiens bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final SerbienSerbienSerbienSerbienSerbien Betyg: 3+ / 5
Betyg: 6 / 10
Även om “Ramonda“ inte var det bidrag jag placerade högst upp på min “Pesma za Evroviziju 24”-topplista så tillhörde det likväl ett av många bidrag jag uppskattade i den starka serbiska uttagningen. Jag är ingen ballad-människa egentligen men en gripande refräng har jag svårt att motstå och denna talar verkligen till mig. Dessutom så uppskattar jag variation och i en semifinal med många starka uptempo-låtar så står “Ramonda“ ut från mängden och blir en uppskattad andningspaus som jag hoppas vi får återuppleva även i finalen.
Schlagerpinglan tror: Till final (gränsfall)
Då Serbien är relativt ensamma om att ställa upp med en lugn låt i den första semifinalen, och det tydligen finns de som föredrar ballader framför uptempolåtar, så tror jag att landet har en relativt stor chans att ta sig vidare till finalen även i år. Jag kan inte riktigt se “Ramonda“ bland de absoluta topp-bidragen men något saktgående bidrag bör ju gå vidare och i så fall är jag övertygad om att Teya Dora ligger bra till. Om det trots allt inte skulle gå vägen så kan man ju alltid förklara det med det olyckliga startnumret. 😉

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Inför ESC 2024: Serbien – “Ramonda“, Teya Dora”

 1. Adri

  Nämen detta är så jävla bra. Jag förbannar mitt tidigare jag som “inte hade någon favorit” i serbiska finalen utan bara vet att jag var anti Breskvica (och det sistnämnda står jag för… den låten vill jag absolut aldrig höra igen).

  “Ramonda” är en så djävulskt atmosfärisk ballad. Den är på serbiska, men jag kan absolut höra melodin och rytmen av “Ramonda” översättas till svenska visor också. Det finns nåt väldigt familjärt i låtens röst-melodi, både i vers och refräng.

  Micke säger mycket som bara går rakt över huvudet på mig. Som när han pratar om “flyta bort-låtar”. Jag brukar inte relatera till det alls. Men nu, efter att ha pratat med gubben här i liksom nära på 10 år nu så klickar det. Och det gör det med Serbien.

  Denna låten skickar mig till en helt utomjordisk plats, där jag bara flyter runt. Eller har jag bara rökt något roligt? Nej, det är faktiskt låtens förtjänst.

  Samtidigt är den rätt mainstream också, så man blir inte helt knockad av etno-chock.

  Jag har tippat denna i topp 10 i finalen. Därför blir jag chockad över att se allt fler (den första såg jag här på bloggen i veckan, men sen dess sett typ 3 till på andra forum) tippa denna utanför final helt och hållet. Känns som att jag missar någon speciell brist kanske, för det KAN INTE vara så att en fantastisk låt åker ut pga startnummer? Lägg ner mänskliga arten då!

  Aja. De rösterna till trots så kvarstår min tippning. Jag tror inte Serbien behöver oroa sig för finalmiss. Och jag tror det väntar stor framgång väl i finalen också 🙂

  Så final? Tror och hoppas; absolut 🙂

 2. Adri

  Och teorin om att telefonröstare dissar ballader har ju också spräckts flera gånger, så om det är behållningen bakom varför vissa tror den missar final, att det helt enkelt är en ballad, så köper jag inte det faktiskt.

 3. Engsla

  Det här var min favorit i den serbiska uttagningen, så jag var väldigt nöjd när hon vann. Men hur mycket jag uppskattar Ramonda beror helt på vilket humör jag är på för tillfället. Alltifrån “ja, men det här var ju fint” till “gäsp, nä fy vad hon låter gnällig”. Men jag tror att det kan gå bra för bidraget i ESC. Det finns massor med potential att göra liveframträdandet till en stämningsfull andningspaus, som står ut tillräckligt för att göra ett ordentligt avtryck hos publiken. Så får jag hoppas att även jag är på rätt humör, då när det väl gäller 🙂

 4. Micke

  Serbien har stor del i att jag fortfarande hänger kvar i ESC. Det var den annorlunda musiken som fortfarande intresserade mig. Den jag inte hörde och lyssnade på irl. Det övriga i ESC var för mig mer lågvattenmärken. Serbien drev det mer ovanliga med sina underbara balkanballader och mycket mer.

  Något hände dock på 10-talet och plötsligt blev Serbien västerländsk på ett sätt som allt annat än tilltalade mig. Det gick nästan så långt att jag inte brydde mig att lyssna på deras låtar längre. 2014 försvann de från ESC för att året därpå återuppstå som ett land som lika gärna kunde varit från vilket land som helst.

  Serbien har dock sakta men säkert börjat vakna till liv igen vilket bevisades än en gång i årets uttagning som jag ser som en av de bästa. Underbart att se och höra Serbien tillbaka där de ska vara. På eget språk och inte med MF-stuk. Fanns ju några få fallgropar även i år men de var få och fick inget utrymme. Det är nästan så att jag inte ens vill utnämna nån jumbo. Den jag väljer hade troligen varit ett mittenbidrag i andra länders uttagningar.

  Så hur ser jag då på vinnarbidraget? Är det ett av de tre bidragen av de tio som var mina favvisar? Yepp….det var en av de två som delade andraplatsen för mig i Serbiens uttagning. Den andra var “Lik u ogledalu”, Zorja. Så jag måste säga att jag är nöjd ändå.

  Låten tar oss in i stämning från första sekund med stort luftigt sound. Det storslagna och samtidigt sköra, finns också här. Jag tycker det är jädrigt kul att Adri tydligen äntligen har fått uppleva hur det känns med “flyta bort-musik.” Finns fortfarande hopp för honom. Kul 🙂 Det här kommer att bli som en andningspaus, som Pinglan säger, till all uptempo vi får uppleva i övrigt.

  TACK SERBIEN FÖR ATT NI VAKNAT IGEN

  BETYG SERBIENS BIDRAG – (8/10) MER ÄN BRA

  Min personliga vinnare
  “Gnezdo orlovo”, Breskvica

  Min personliga jumbo
  “Dno“, Marko Mandić

  ——————————

  Serbiens bästa ESC-bidrag: “Molitva“, Marija Šerifović – 2007
  (Detta är en av de två bästa ESC-vinnarna någonsin)

 5. Millan

  Jag vet inte, jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om det här. Den börjar och slutar väldigt vackert men jag tycker den går bort sig där emellan och blir på gränsen till tråkig. Nu har jag lyssnat på den ett antal gånger och jag hör till dem som lyssnar färdigt och får vara med om det vackra slutet. Men risken är att många icke hardcore fans av denna tävling inte har det tålamodet.

 6. Johanna

  Alltsåjag som ändå är balladälskare har kämpat en del med den här. Den har växt till dig men är långt ifrån min typ av ballad (jag är mer en Frankrike och Israel-typ av ballad person) men detta är ändå bra.

  Jag hoppas den går till final men jag tror att den kommer vara på gränsen isf. Men med hjälp av Kroatien och Slovenien samt lite Balkan-diaspora från bland annat Sverige ska det nog gå. Typ plats 9-10 i semin. I finalen kommer den på plats 12-18 typ om den tar sig dit. Jag rankar den runt plats 20 typ på min ranking men den åker lite upp och ner när jag rankar

  Serbiens bästa är “Oro” från 2008 men “Molitva” är inte långt efter.

 7. Denis

  Nej. Gillade att Serbien skickade alternativ pop två år i rad, det var åtminstone intressant. Det här är bara långtråkigt, gnälligt och för dramatiskt. Håller ungefär samma intentisiva ton låten genom, ingen ökning .
  Suck, kunde man inte skickat Konstrakta igen,

 8. Denis

  Om det blir final, vilket är gränsfall, gissar jag på nånstans mellan 15- 19 plats. Det är väl bara dess grannar som ger den poäng samt ett fåtal utspridda diaspora som känner sig manade att rösta på dom.
  Jag tror tiden då sådana här låtar var spännande och fräscha är över sedan länge. Varför kan inte Serbien vara som övriga Europa och skicka danslåtar? Eller hip hop?

 9. Micke

  Denis… Ditt förslag hade ju iaf fått en följd… Jag hade sållat mig till de som aldrig ens tänkt på ESC. Hånar som många gör hade jag inte gjort för det finns inte i min värld. Men den typen av musik i ESC hade dödat mitt intresse o kanske mig 🙂

 10. Johanna

  @Denis men huuuur tråkigt hade inte ESC varit med bara de två genrerna i? Hela grejen med ESC är ju mångfalden av språk och genrer. I år är det väl många danslåtar för min smaj och jag hade gärna sett lite fler genrer. Vart finns bluesen, jazzen och indie-låtarna t.ex. punken?

 11. Adri

  Utan variation dör Eurovision 🙂 Jag älskar Konstrakta, men Konstrakta 2024 skulle nog ha samma feeling som när Jedward återvände 2012. Inte en jävel brydde sig (jag kollade på Eurovision 2012 för inte så länge sen… sablar var Jedward 2012 var usla).

 12. Denis

  Johanna, Adri, bara ett exempel ju. Serbien har en mycket stark hiphop scen, varför inte visa upp den,?
  Jag håller med om attvi behöver variation, det är också därför jag vill se Serbien skicka annat än dessa etnoballader. Dom har så mycket annat att erbjuda än det. Varför inte en rolig galen låt på serbiska? Eller en Loreen på serbiska?
  Allt annat än ytterligare en trist skrikig etnoballad som låter som allt annat Serbien skickat och som vi hört många gånger förr. Dem låter faktiskt som deras bidrag Oro från 2008.

  Jag har förövrigt samma problem med Albanien, alltid skrikiga kvinnor med etnoballader. Var är rockbanden?

 13. Adri

  Sänkt ribba för skrikig. Men ah vi är uppenbarligen inte på samma sida. Detta är ju inte en vanlig balkanballad, för jag brukar inte gillar balkanballader. Detta är nåt ethereal, och musiken är annorlunda om man jämför med den klassiska balkanballaden. Betydligt mer minimalistisk, vilket jag gillar starkt.

  Albanien däremot. Jag tror de avskräcktes av 2013.

 14. Johanna

  Jag är med Adri fast tvärtom kan man säga. Jag brukar älska balkan-ballader men tycker denna är långt ner på min rankug av dessa. Dock är ju detta ändå Serbiens bästa låt på år och dagar. Jag har varit ganska likgiltig till Luke Black och Konstrakta men Teya Dora får mig iaf att känna någonting=viktigt i musik!

 15. Johanna

  Är på Denis sida vad gäller Albanien dock. Det är ett land jag sällan gillar i ESC.

 16. Mikaela

  Den här låten är alltför sömnig för mig, och jag gillar verkligen inte stylingen. Är också fortfarande sur för att en mycket bättre låt förlorade mot detta.

 17. HW

  Serbien – “Ramonda”

  Lite kortare omdöme vad gäller denna; dels har jag mycket att göra idag och dels har jag inte så mycket att säga utan det är en bra låt helt enkelt 🙂 Inget spektakulärt händer rent musikaliskt, men det är en ståmningsfull ballad med bra sångare. Det är enkelt att se jämförelserna mellan denna och Portugal, jag tycker nog Portugal har den bättre och mer intressanta låten, men jag tycker ändå om båda och hoppas på final för båda!

  Betyg: 6/10
  Tycker: Final
  Tror: Final

 18. HW

  För övrigt uppskattar jag både Serbien 2022 (efter många om och men) och 2023, men tycker inte alls det är något dåligt att de går tillbaka till att skicka etnoballader på eget språk. Tycker i princip alltid det är kul med etnisk smak på bidragen, kanske därför jag till skillnad från Johanna och Denis uppskattat i princip varje låt Albanien skickat de senaste åren (förutom årets, alldeles för slätstruken).

 19. Micke

  @Denis, jag ger upp nu. Har försökt i år att skriva till dig men får aldrig svar. Förmodligen gillar du helt enkelt inte det jag skriver o det kan ju inte jag göra något åt. Jävligt tråkigt för jag hade gärna pratat med dig som alla andra här. Men nu är det som det är

  Eftersom vi inte kommer att ha nån kontakt mer så vill jag passa på att önska dig allt det bästa. Hoppas du får ett bra ESC-år och bra kontakt med övriga på bloggen. Du kan koppla av nu 🙂

  All the best to you Denis

 20. Denis

  Micke, på vilket sätt har du försökt skriva? Lämnar inte min mejladress hur som:)
  Men skriv här så kan jag skriva ibland..
  Min kontakt med dom övriga är bara här och lika mycket som med dig.

  Vi tycker inte olika, och det är tjusningen med ESC, att alla tycker olika.

 21. Micke

  Denis om jag har missförstått så ber jag om ursäkt. Bara det att jag har skrivit grejer till dig så många gånger men utan svar i flera år. Då börjar man ju undra om det är något där. Missat att svara har väl alla gjort men när det bara rullar på så….. Men vi kanske har missat varandra bara 🙂 Ingen mailadress utan bara vanligt här 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se