ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 7 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Polen i Eurovision Song Contest:

Polen
Land: Polen deltagit 25 gånger (+2020)
vunnit 0 gånger
TV-bolag: TVP se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Edyta Górniak kom 2:a av 25 med “To Nie Ja!

Polens tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: Solo“, Blanka (Tu bije serce Europy!
Wybieramy hit na Eurowizję
)
19:e i finalen
2022: River“, Ochman (Tu bije serce Europy!
Wybieramy hity na Eurowizję
)
12:a i finalen
2021: The Ride“, RAFAŁ (Internval) 14:e i semi 2
2020: Empires“, Alicja (Szansa na Sukces.
Eurowizja 2020
)
inställd tävling
2019: Fire Of Love (Pali się)“, Tulia (Internval) 11:a i semi 1
2018: Light Me Up“, Gromee feat. Lukas Meijer (Krajowe Eliminacje) 14:e i semi 2
2017: Flashlight“, Kasia Moś (Krajowe Eliminacje) 22:a i finalen
2016: Color of Your Life“, Michał Szpak (Krajowe Eliminacje) 8:a i finalen
2015: In The Name Of Love“, Monika
Kuszyńska
(Internval) 23:a i finalen
2014: My Słowianie – We Are Slavic“,
Donatan & Cleo
(Internval) 14:e i finalen
2013: – – – – – – – – –
2012: – – – – – – – – –
2011: Jestem“, Magdalena Tul (Krajowe Eliminacje) 19:e i semi 1
Se även:Polens samtliga ESC-bidrag

Polen i Eurovision Song Contest 2024:


Polens ESC 2024-bidrag: “The Tower”, LUNA

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: The Tower Melfest WKND-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: akustisk versionlive i Madridlive i Barcelonalive i London
Låtskrivare: Fyfe (t&m), Luna (t&m), Max Cooke (t&m)
Semifinal: nr 9 startnummer 6 i Semifinal 1 (7:e maj)
Uttagning: Internvalläs mer här
Artist: LUNA (Aleksandra Katarzyna “Ola” Wielgomas)
LUNA
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-17: plats 28 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-17: plats 6 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Polens bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final PolenPolenPolenPolenPolen Betyg: 4 / 5
Betyg: 8 / 10
Efter att inledningsvis ha varit positivt överraskad av det polska internvalet men fortfarande lite avvaktande så lossnade det ganska snabbt. Speciellt efter att ha sett LUNA:s många framträdanden på de olika förfesterna så insåg jag att jag verkligen gillar både låten och artisten, speciellt hennes röst och sångstil. Framträdandena har kanske inte varit helt perfekta men det är troligtvis en del av charmen. Ett av de bidrag jag bara “måste” ha vidare till finalen.
Schlagerpinglan tror: Till final (gränsfall)
Kanske är det mer ett önsketänkande än att jag faktiskt tror på en finalplats för Polen, för historiskt sett så är det inte helt ovanligt att de mer lättsmälta poplåtar som tilltalar mig till slut hamnar på fel sida gränsen. Jag är även lite orolig över att artistens sånginsats kanske inte kommer uppfattas som charmig utan kanske t.o.m. svag av en stor del av de röstande. Efter mycket velade fram och tillbaka så väljer jag dock att tro på en polsk finalplats i år, kunde Blanka så borde väl även LUNA kunna ta sig vidare?

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför ESC 2024: Polen – “The Tower”, LUNA”

 1. Adri

  Hmm. Det blir många rundor nu. Men jag tror att folk här tror att jag är en s.k “pop-kille”. Det är iaf det intrycket jag själv tror att jag avgett. Och det är väl at best en halvsanning.

  (P3, mitt älskade P3, håller på och rangordna de 300 bästa låtarna som kommit sen 60-talet och framåt, så jag blev lite inspirerad till att författa en egen lista över världens bästa låtar, dock utan ranking och det var inte ren pop som dominerade där, utan det var rnb som dominerade då, men mycket blandat – men fan jag älskar rnb från 1995-2009 typ. Iaf så övergav jag den idén för att istället fokusera på det negativa och lista de sämsta låtarna i historien. Jag är ju känd för min negativitet…)

  Iaf var var jag? Jag har väldigt bred musiksmak, men känner själv att det förväntas av mig att jag bara ska svälja den gemene popmusiken med hull och hår – och det är klart att det finns otrolig popmusik, men väldigt mycket pop som också lämnar mig helt kall och oberörd – eller t.o.m störd.

  Där kommer Polen in i bilden. Detta är så oförargligt… att jag blir dunder-provocerad. Det finns faktiskt inte mycket för mig här att hämta. Låten är ett rakt streck, helt fritt från dynamik och drama. Luna övertygar inte som vare sig sångerska eller artist. Hon har en speciell stil, och speciellt utseende (jaja, det är fult att prata utseende men det är ju verkligen ett ess att sticka ut även fysiskt) – men utstrålningen ligger ändå på noll, tyvärr. Låten känns redan i sig själv svår att stage:a och tydligen har de anlitat samma man som ligger bakom trumpeterna från “Embers” livehow 2021. Förtroendeingivande? Nej. Dessutom har Polen 2022 och 2023 visat en ohälsosam kärlek för fula visuella effekter.

  Jag lyssnar inte på denna låten frivilligt. Det finns inget här för mig. Det blir en etta, för att det är iaf en låt man kan följa från början till slut.

  Jag vill inte ha denna i någon final. Men vad tror jag då? Detta är en av årets många svårtippade låtar. Jag tror inte att den kommer bättre än plats 9 i semin. Då är frågan om den får plats 9-10 eller om den missar. Jag tippar såhär: jag har ju själv otroligt svårt att se varför denna låten ska locka folk till röstande, jag har svårt att se den bli toppen live och LUNA ligger klämd mellan den absolut mest troliga topp 2 i semin, vilket ökar risken för glömska. Så då måste jag trotsa oddsen och säga att… nej jag tippar eliminering för denna.

  Polska internjuryn borde valt Justyna.

 2. HW

  Polen – “The tower”

  Jag är nog i en exakt motsatt situation till Adri vad gäller denna 🙂 Jag tror inte många här skulle beskriva mig som en “pop-kille”, och det skulle jag definitivt inte kalla mig själv heller (obs, jag tycker absolut inte pop är dåligt som genre, jag har bara annat jag tycker är mer intressant oftast). Ändå har jag fastnat lite för den här harmlösa syntpoplåten. Den är rätt standard, men om man jämför med t.ex. Danmark som verkar vara tagen direkt från någon ratad MF-demo finns det något intresssant med denna.

  Refrängen har växt rejält sen första gången jag hörde den och jag har den faktiskt rätt ofta på hjärnan eller går runt och sjunger på den. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men låten har någon sorts atmosfär som gör att den sticker ut lite från mängden, kanske är det syntarna kombinerat med Lunas speciella utstrålning och röst som gör det. Jag är inte heller helt övertygad om Luna som sångerska, men om hon lyckas övertyga mig tror jag denna låt kommer bli betydligt bättre live än i en musikvideo. Trots det har jag en känsla att detta blir en sällsynt finalmiss för Polen, för det är inte en låt som får folk att hoppa upp ur soffan och rösta, och diaspora-röster räcker bara så långt. Jag är dock väldigt osäker, så vi får se.

  Betyg: 7/10
  Tycker: Final
  Tror: Utslagen (gränsfall)

 3. Micke

  Jag har nog aldrig någonsin varit så synkad med någons åsikt om ett bidrag som jag är med HW när det gäller Polen. Känns egentligen helt överflödigt att skriva något för HW har redan spikat det jag skulle skriva. På ett sätt bra iofs för då slipper jag ju slösa tid på det 🙂

  Ganska märkligt egentligen. Nederländerna har jag på plats 8 just nu och Polen på plats 13 men när det gäller en sak är det inga låtar i det 37 låtar starka startfältet som slår dem. Dessa två går i skallen mer än andra och inte lite heller 🙂

  Har bara sett en livespelning och tyvärr kändes den inte riktigt där jag hoppades att Luna skulle vara röstmässigt. Går dock inte att döma av så lite och jag hoppas hon har något gömt där inne som hon plockar fram och sjunger skiten ur mig.

  BETYG POLENS BIDRAG – (7/10) BRA

  —————————-

  POLENS BÄSTA BIDRAG (ESC-historiens bästa)

  Polens bästa ESC-bidrag: “Flashlight“, Kasia Moś – 2017
  (Liveversionen)

 4. Mikaela

  Nja detta är för mig en cykla-ut-benen-låt på ett spinningpass. Dvs låtar där vi bara låter benen gå ett tag, utan variation, som aktiv vila inför en tyngre låt.

 5. Millan

  Det här är verkligen en sån där typisk mellanskiktslåt för mig. Den är småtrevlig, inte dålig men inte heller särskilt bra. Går den till final är det ok men det gör mig inget om den inte gör det.

 6. Denis

  Tycker också som HW. Låten är standard men det finns något där. Något som gör den mer autentisk än andra standard låtar som till exempel Danmark eller Slovenien.
  Den lever nämligen på stor del av Lunas personlighet och speciella röst. Och en stark refräng som sätter sig.

  Luna är verkligen som en Harry Potter karaktär och i denna era där man röstar på personligheter snarare än låtar tror jag hon har en chans.

  För mig blir det en 7/10. Final är gränsfall men tror det

 7. Johanna

  Alltså den här är permanent inneboende i min hjärna numera. Nynnar på den i princip konstant. Tycker också den är MYCKET bättre äb Justyna så Polen gjorde helt rätt. Jag rankar den på plats 15 just nu och jag hoppas att den tar sig till final istället för…..ja typ Cypern. Men jag tror att den blir som bäst 9:a i semin och kan lika gärna komma 12:a typ…..så ja drn som lever får se!

 8. Micke

  @Johanna, visst är den konstig 🙂 Jag kan köpa negativa kommentarer om den som kommer här om att den är enkel osv. Men lik förbannat sätter den sig i huvudet som du, HW, Denis och jag själv säger 🙂 Faktiskt en av de bidrag jag är mest spänd på att se vad som händer live

 9. Johanna

  @Micke Ja detta är nog den låt i år jag gått och sjungit/nynnat på överlägset mest. Så någonting har den definitivt som kommer locka röster

 10. Micke

  @Adri, jag har väntat ut dig men det kom ingen kommentar 🙂 Vet hur olika vi tänker om Polens bidrag 2017. Hur jag tycker liveversionen är överlägsen och du tvärtom. Skrev nu här att liveversionen är ESC-historiens bästa. Tänkte nu exploderar Adri 🙂 Nej då det är inte ESC-historiens bästa men som du vet tycker jag jädrigt bra om den

 11. Engsla

  Väldigt effektiv refräng, även jag har nynnat på den ibland. Men jag gillar inte de där synttrummandet i bakgrunden hela tiden, dutt dutt indeed… Och så har jag svårt för det där flickaktiga sättet att sjunga på som Luna gör. Men överlag en oförarglig trudelutt som mest mynnar i ett “Jaha”, hos mig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se