ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 10 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Australien i Eurovision Song Contest:

Australien
Land: Australien deltagit 8 gånger (+2020) – vunnit 0 gånger
TV-bolag: SBS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2015 Guy Sebastian kom 5:a av 27 i finalen med “Tonight Again
Australiens samtliga bidrag och resultat i Eurovision Song Contest (+2020):
2023: Promise“, Voyager (Internval) 9:a i finalen
2022: Not The Same“, Sheldon Riley (Eurovision – Australia Decides) 15:e i finalen
2021: Technicolour“, Montaigne (Internval) 14:e i semifinal 1
2020: Don’t Break Me“, Montaigne (Eurovision – Australia Decides) inställd tävling
2019: Zero Gravity“, Kate Miller-Heidke (Eurovision – Australia Decides) 9:a i finalen
2018: We Got Love“, Jessica Mauboy (Internval) 20:e i finalen
2017: Don’t Come Easy“, Isaiah (Internval) 9:a i finalen
2016: Sound Of Silence“, Dami Im (Internval) 2:a i finalen
2015: Tonight Again“, Guy Sebastian (Internval) 5:a i finalen
Se även “Australiens samtliga ESC-bidrag

Australien i Eurovision Song Contest 2024:


Australiens ESC 2024-bidrag: “One Milkali (One Blood)”, Electric Fields

Lyssna på Australiens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: One Milkali (One Blood) officiell text-videolåttext
Fler tolkningar: akustisk versionavskalad live-version
Låtskrivare: Michael Ross (t&m), Zaachariaha Fielding (t&m)
Semifinal: startnummer 13 i Semifinal 1 (7:e maj)
Uttagning: Internvalläs mer här
Artisterna: Electric Fields (Michael Ross, Zaachariaha Fielding)
Electric Fields
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-21: plats 26 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-21: plats 10 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Australiens bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final AustralienAustralienAustralienAustralienAustralien Betyg: 3 / 5
Betyg: 5 / 10
Jag tillhör en av de som uppskattar Australiens deltagande i Eurovision Song Contest och som därmed var lite orolig när deras femårsöverenskommelse löpte ut förra året. Som associerad EBU-medlem så behöver landet en inbjudan från EBU för att kunna delta och tydligen har de fått en ny men jag har inte sett några uppgifter om det gäller för ett eller flera år. I år är de i alla fall med. 😀

Min glädje över Australiens deltagande till trots så är jag inte helt såld på deras senaste bidrag. Visst finns det partier i låten jag tycker är behagliga (och jag ger pluspoäng för att vi för första gången får höra låttexter på yankunytjatjara, ett australiskt aboriginspråk) men som helhet så tillhör det inte de tio jag vill ha vidare från semifinalen. Kanske får jag tillfälle att omvärdera efter att jag sett semifinalsframträdandet, än är allt möjligt.

Schlagerpinglan tror: Inte till final (gränsfall)
Då det australiska bidraget varken deltagit i någon nationell uttagning eller framförts på någon av de många förfesterna så är det ett lite svårare bidrag att tippa resultat för. Vi vet ju inte riktigt vad vi har att vänta oss. Allt jag kan gå på är oddsen (vilket tyder på ett gränsfall), min egen åsikt (gränsfall) och diverse andras åsikter (gränsfall/positivt), vilket inte ger någon klar vägledning.

Visserligen ger duons liveframträdande i den australiska ESC-uttagningen 2019, där de kom tvåa med “2000 And Whatever“, en hint om att det kommer att fungera rent sångmässigt men frågan är fortfarande om helheten kan locka tillräckligt med röster. För tillfället är jag skeptisk men öppen för att jag kan komma att flytta runt en del av “gränsfalls-länderna” innan den slutliga tippningen.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


26 kommentarer till “InförESC2024: Australien – “One Milkali (One Blood)” – Electric Fields”

 1. HW

  Australien – “One Milkali (One Blood)”

  Jag är med på det mesta du skriver här, Pinglan 🙂 Även jag tycker det är ett stort plus att de tagit med några ord på ett av aboriginspråken, men precis som du är jag inte helt såld på låten. Jag ogillade verkligen detta första gången jag hörde det, men efter ett tag började jag höra något i låten. Tillsammans med Schweiz och Litauen är detta ett av de bidrag jag varit mest osäker på vad jag tycker om, men till skillnad från Schweiz lutar jag nog numera åt det negativa hållet vad gäller denna. Låten har som sagt något, men det händer inte tillräckligt och refrängen är inte tillräckligt stark för att det ska lyfta. Live-framträdandet kan nog bli bra, men jag är inte ett fan av sångarens röst. Ett bra försök från Australien, och jag uppskattar att de blivit mindre säkra på senare år, men det når inte riktigt fram för mig.

  Betyg: 4/10
  Tycker: Utslagen
  Tror: Utslagen

 2. Micke

  Det har varit mycket snack om Australiens vara eller icke vara i ESC. Jag själv håller mig utanför den diskussionen utan lägger fokus på deras bidrag och där är jag tyvärr mycket negativ angående det de har presterat genom åren. Förutom ett år då jag verkligen gillade deras bidrag har resten för mig varit just no good.

  Så hur ser jag då på deras bidrag? Jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga. Med tanke på hur dåligt jag tycker det är skulle jag önska att jag kunde säga att det är det sämsta bidraget av alla i ESC 2024 men tyvärr finns det två bidrag som, hur omöjligt den än låter, är ännu sämre. Det enda positiva jag kan hitta är det som Pinglan pekar på när hon pratar om att de sjunger delar på yankunytjatjara. Kul. I övrigt är det helt dött med två trötta artister helt utan DET. Skärpning Australien

  BETYG AUSTRALIENS BIDRAG – (1/10) MYCKET DÅLIG

  —————————-

  AUSTRALIENS BÄSTA BIDRAG

  “Zero Gravity”, Kate Miller-Heidke – 2019

 3. Adri

  *andas nu ett djupt andetag*

  Detta kommer inte bli fint.

  Nämen jag avskyr verkligen detta. Det finns inget förlåtande. Värst av allt är hans röst. Han låter som Jar Jar Binks. Och om man nu har den rösten, varför har man en låt där refrängen är så hög och lång i tonen?

  Usch.

  Låten är inte särskilt välproducerad heller. Texten är ren kalkon. När det bästa jag kan komma på om en låt är att den referar till Fleetwood Mac. Då är man ute på tunn is.

  Allt här är under all kritik.

  Sämst i år. Det finns två låtar som hade kunnat hota. ”Damdiggida” och ”Gnezdo orlovo” men Norge och Serbien hade den goda smaken att välja bort dem iaf.

  Men SBS valde alltså detta? Gud. Lägg ner.

  Det finns ingen låt i år som bör hållas så långt från en final.

  Och vad tror jag?

  Får de till en riktigt häpnadsväckande show, då tror jag på final. Men bara då. För låten i sig räcker inte. Jag tippar… nej jag tippar utslagning. Men de kan som sagt räddas av en bra show, Australien brukar ju satsa mycket på showen.

 4. Johanna

  Jag tycker inte som ni andra. Inte helt i alla fall. För det första tycker jag detta är Australiens bästa bidrag de haft med i ESC, vilket inte säger mycket då jag rankat samtliga övriga i botten 10. Den här klarar sig med nöd och näppe då jag rankar den på plats 27 och alltså allra närmast av de utslagna att ta en finalplats för mig.

  Jag tror att den här kommer till final. Om än som gränsfall men alltså konkurrensen i den här semin är inte hög. Jag VET också att Electric Fields är grymma live. Jag törs t.o.m tippa att Sverige kommer ge den här 7 eller 8 poäng i semin. Jag menar vad ska svenskarna rösta på här?(Kroatien och Finland är givna topp 2 i Sverige)

 5. Adri

  För min del peakade Australien tidigt… nämligen deras debut. Ingen låt som kommit efter deras debut har varit min kopp alls.

  2016-2017: skittråkiga (och i 2017 fall: dåligt sjunget)
  2018: helt ok, men lättglömt
  2019: Nästbäst. Men låten är rätt svag. Kate är bra dock.
  2020-2021: Intressant artist med ointressanta låtar.
  2022: Drog ner 2022 års standard (som var otroligt hög) avsevärt. Jag avskyr denna så mycket.
  2023: Blev bättre live. Men inget för mig.

  2024: Absolut sämst i ett inte jättestarkt år.

  Så mitt tålamod med Australien är lite sisådär just nu.

  MEN! De senaste två åren har SBS valt akter som misslyckats gå hela vägen i deras nationella uttagningar. Voyager och Electric Fields. Återkommer de 2025 (vilket oddsen väl ändå talar för?) så får de gärna göra det igen.

  Men då välja Jaguar Jonze! Kom igen liksom. It’s time. Jaguar var helt klart bäst i australiensiska uttagningen 2020 – och ÄNNU bättre 2022.

  Det mesta i denna bubbla lever nedfryst större delen av året. Jag delar ju det med Micke. Men undantag finnes. Och Jaguar Jonze’s “Little Fires” från 2022 är ett av undantagen. Den förekommer ibland i mina högtalare.

  Låt oss minnas den, framför det här högljudda eländet.

  https://www.youtube.com/watch?v=xNcS3W94bUM

  Detta hade, med häst-fucking-längder varit Australiens bästa låt genom tiderna (och en av Eurovisions bästa låtar genom tiderna öht) om de hade vett att välja den 🙁

 6. HW

  Sättet Australien utmärker sig i tävlingen är för mig främst geografiskt, och inte musikaliskt 🙂 Min åsikt om alla deras bidrag:

  2015: Inte min typ av musik men rutinerad artist med fullt godkänd
  2016: Ospännande, men välgjord och slagkraftig popballad med bra sångare
  2017: Också ospännande, men med sämre sång och låt
  2018: Gillade av någon anledning denna mycket förut, nu tycker jag mest den är lite tråkig
  2019: Bästa låten hittils, väldigt Eurovision (på ett bra sätt) 🙂
  2020-2021: Inget fan av varken artisten eller någon av låtarna
  2022: Sämst hittils, omelodiskt, ointressant och gnälligt
  2023: Nja… inget särskilt bra exempel på rock men rätt catchy
  2024: Inte tillräckligt stark poplåt, mindre polerad än deras tidigare bidrag

 7. Adri

  Saknar verkligen “Tonight again”. Lyssnade på den nu. Fan vad fet den är. Men HW. Jag kanske tänker på nån annan då jag lätt blandar ihop folk här som inte har sitt namn som namn här (sorry about that), men gillade inte du också “Little Fires” 2022? 🙂 Jag minns att jag bondade med någon över den iaf.

  Och det skulle så väl kunnat vara du med tanke på att vi dessutom verkar dela åsikt om låten som i slutändan reppade dem 2022 🙂

 8. Denis

  Gillar Australien i ESC. Tycker dom är det bästa landet i tävlingen med engelska som nationalspråk. Överklassar ofta UK och Irland och hade gärna sett att dom tar över UK roll i big five, det hade åtminstone varit motiverat och vi hade sluppit Storbritanniens medelmåttighet i finalen.

  Med det sagt tycker jag faktiskt Australien i år är skräp, samma nivå som Storbritannien till och med. Hur kan två så stora pop nationer misslyckas totalt?

  Visst är det spännande att få ett aborigin språk men jag önskar man hade använt det mer och gått all in. Det hade varit spännande..
  Tyvärr får vi en trist ointressant disco schlager pop som Kylie Minogue hade kunnat sjunga. Kommer inte ihåg refräng ,kan inte ens nynna på låten efteråt och då har jag hört den20 gånger. Hur vågar ett av mina favorit länder i tävlingen skicka nåt så dåligt? Det är UK varning på denna och då är det illa..

  1/10. Tyvärr ingen final. Ge oss Dami Im igen..

 9. Mikaela

  Svårt att förstå hur man kan hata denna låt, den är så feel-good. Jag tycker den är riktigt svängig när den pågår, men lyssnar inte aktivt på den. Den skulle behöva lite mer pang i refrängen 🙂

 10. HW

  @Adri Det kan vara så att du blandat ihop mig och oe. Väldigt lätt hänt i så fall, vi båda använder ju två bokstäver istället för våra namn 😉 Med det sagt tycker jag inte illa om “Little fires”, den är betydligt bättre än vad de faktiskt skickade och har en ganska bra refräng, jag hade bara önskat mer djup från bakgrundsmusiken.

 11. Adri

  Helt rätt HW. Jag gick tillbaks i arkiven. Det var Oe 🙂 dang…

 12. Micke

  Gör en topp 3 och en botten 3 från Australien.

  Egentligen finns det ingen Topp 3 men jag får väl plocka ihop.

  2019: “Zero Gravity“, Kate Miller-Heidke
  (Helt överlägsen etta)
  ———————–
  ———————–
  ———————–
  ———————–
  ———————–
  ———————–
  ———————–
  ———————–
  2016: “Sound Of Silence“, Dami Im
  (Helt ok)
  2017: “Don’t Come Easy“, Isaiah
  (Enbart utifrån studioversionen

  ———————–

  Botten 3 (Mycket lättare)

  2022: “Not The Same“, Sheldon Riley
  (BEDRÖVLIG)
  2023: “Promise“, Voyager
  (Hemsk)
  2015: “Tonight Again“, Guy Sebastian
  (En av tidernas mest tråkiga refränger)

 13. Adri

  Well du har iaf ett rätt M 🙂

 14. Mikaela

  Micke, jag har Dami som klar etta. Som tvåa har jag Montaignes Don’t break me från 2020. Versen är extremt fin, refrängen tyvärr inte lika bra, live-framförandet pannkaka… Men den versen alltså. Jag gillar den skarpt!

 15. Millan

  Nä det här är inget för mig. Det spelar ingen roll hur bra framträdande de gör för det kommer inte att ha någon betydelse; det är helt enkelt inte min typ av låt.

  Australien hade sina bästa bidrag de två första åren. Sen har det gått utför. Voyager var ok förra året annars har Australien inte precis rosat den här tävlingen.

 16. Micke

  @Mikaela, Montaignes Don’t break var som du sa pannkaka live annars hade den utmanat topp 3 för mig. Vad gillar du bidraget 2019 då? 🙂

 17. Mikaela

  Micke, nä Zero Gravity var för mycket för mig. Fullproppat framträdande, och opera/joddel-stilen på låten passade inte mig.

 18. Micke

  @Mikaela, synd för jag blev så överraskad att jag gillade ett bidrag från Australien. Kan ju inte passa alla 🙂

 19. oe

  @Adri, ja det var jag som gillade “Little Fires”, om än inte lika mycket som du. Klasslåt. Av deras tävlingsbidrag genom åren är endast “Don’t Break Me” är i närheten.

  Ursäkta att jag försvunnit härifrån i några veckor. Min depression har satt klorna i mig, och fått mig att tappa intresset. Det finns tyvärr bara tre bidrag i årets tävling som jag tycker håller klass. Australien är definitivt inte ett av dem.

 20. Adri

  Oe: Det var väldigt tråkigt att höra. Jag kan verkligen verkligen relatera, så du har all min medkänsla där. Senast idag hörde jag själv mig själv säga “jag har inte varit glad sedan 2015”. Vilket inte ska tolkas som att jag inte skrattat eller varit glad öht sen dess. Det är klart jag har, men jag har inte haft en period av att vara stringent glad sedan dess. Tvärtom har det varit undantagen, de dagarna. Det är fruktansvärt.

  Så jag förstår dig när du skriver så. Gör vad du känner att du måste göra för att hantera det, och senare när du kommer tillbaka, då är vi alla här och tar emot dig igen 🙂

  Men ah som sagt. Gör vad du känner att du måste. Du har all förståelse från oss.

 21. HW

  @oe Instämmer helt med vad Adri säger! Ta hand om dig själv, och när du känner att intresset är på väg tillbaka är du varmt välkommen tillbaks hit.

 22. Johanna

  @Oe All kärlek till dig. Ta hand om dig!

 23. Schlagerpinglan

  @oe, Så tråkigt att höra. Jag hoppas att du mår bättre snart men känn ingen press härifrån. Du får göra det du behöver och det får ta den tid det tar och när du väl känner för att kommentera så är du varmt välkommen tillbaka. Ta hand om dig. ♥

 24. oe

  Jag nämnde det bara i förbigående, lite som en förklaring. Vill verkligen inte stjäla fokus från bloggen. Men tack för stödet, alla!

  @Adri, jag har tyvärr (?) inte förstått hur du mår förrän nu. Nio år är länge. Det låter verkligen fruktansvärt ♥

  För att bidra med något vettigt relaterat till ämnet. Australiens topp 3 genom tiderna:

  (0. Little Fires)
  1. Don’t Break Me
  2. Zero Gravity
  3. Tonight Again

 25. Engsla

  Ännu ett jaha-bidrag. Vilket Australien iofs brukar skicka, så helt i linje där. Nä, jag är verkligen helt blank inför det här…

  Australiens bästa bidrag då? Det finns egentligen bara ett bästa framträdande, och det är ju Zero gravity, men låtarna har verkligen varit lättglömda. Eller så förstörde sången det som kunde ha varit en helt okej låt (tittar på dig Dami…).

  oe, hoppas att du mår bättre nu, och (om du nu läser det här så långt efteråt) all kärlek och kramar till dig!

 26. Micke

  Va???? Vad har hänt med oe??????

  Vad det än är så hoppas självklart även jag att det är bättre. Allt det bästa

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se