ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 11 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Österrike i Eurovision Song Contest:

Österrike
Land: Österrike deltagit 55 gånger (+2020) – vunnit 2 gånger: 1966 och 2014
TV-bolag: ORF se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1957 Bob Martin kom 10:a av 10 med “Wohin, Kleines Pony

Österrikes tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: Who The Hell Is Edgar?“, Teya & Salena (Internval) 15:e i finalen
2022: Halo“, LUM!X feat. Pia Maria (Internval) 15:e i semi 1
2021: Amen“, Vincent Bueno (Internval) 12:a i semi 2
2020: Alive“, Vincent Bueno (Internval) inställd tävling
2019: Limits“, Paenda (Internval) 17:e i semi 2
2018: Nobody But You“, Cesár Sampson (Internval) 3:a i finalen
2017: Running On Air“, Nathan Trent (Internval) 16:e i finalen
2016: Loin d’ici“, ZOË (Nationell uttagning) 13:e i finalen
2015: I Am Yours“,
The Makemakes
(Nationell uttagning) 26:a i finalen
2014: Rise Like a Phoenix“,
Conchita Wurst
(Internval) 1:a i finalen
2013: Shine“, Natália Kelly (Nationell uttagning) 14:e i semi 1
Se även:Österrikes samtliga ESC-bidrag

Österrike i Eurovision Song Contest 2024:


Österrikes ESC 2024-bidrag: “We Will Rave”, Kaleen

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: We Will Rave officiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: akustisk versionlive i Madridlive i London
live i Amsterdamlive i Stockholm
Låtskrivare: Anderz Wrethov (t&m), Jimmy “Joker” Thörnfeldt (t&m),
Julie Aagaard (t&m), Thomas Stengaard (t&m)
Semifinal: startnummer 6 i Semifinal 2 (9:e maj)
Uttagning: Internvalläs mer här
Artist: Kaleen (Marie-Sophie Kreissl)
Kaleen
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-22: plats 13 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-22: plats 8 av de 16 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Österrikes bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final ÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrikeÖsterrike Betyg: 4+ / 5
Betyg: 9 / 10
För tredje året i rad så skickar Österrike en helt fantastisk uptempolåt som faller mig personligen väldigt väl i smaken. Exakt hur bra jag tycker om den varierar dock rejält från gång till gång. Ibland ser jag den som “bara” en lättsmält danslåt medan jag vid andra tillfällen placerar den bland mina absoluta favoriter i år. Oavsett humör (och trots att jag fortfarande är lite osäker på hur detta kommer att låta live) så tillhör “We Will Rave” ett av de bidrag som jag känner lite extra för och som jag bara “måste” ha vidare till finalen.
Schlagerpinglan tror: Till final (gränsfall)
Ser man till de senaste två årens internvalda bidrag från Österrike så skulle man kunna dra slutsatsen att Eurovision-publiken gärna röstar på en medryckande danslåt, så länge helheten är tillräckligt bra. Att “We Will Rave” är tillräckligt bra för att ta sig till final och att Kaleen har förmågan att bjuda på en scenshow som är röstningsvärdig är inget jag tvivlar på. Den stora frågan (som jag ser det) är i stället huruvida Kaleen kan göra bidraget rättvisa live och så här långt (efter att ha sett ett flertal förfestsklipp) så är jag inte helt övertygad. Jag gissar dock (eftersom jag så gärna vill tro det) att det trots allt kommer att låta tillräckligt bra för att räcka till en finalplats för Österrike även i år.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Inför ESC 2024: Österrike – “We Will Rave”, Kaleen”

 1. HW

  Österrike – “We will rave”

  Min uppfattning av den här låten varierar väldigt mycket beroende på mitt humör för dagen. Ibland tycker jag den är riktigt svängig, ibland tycker jag den bara är trist och repetitiv. Mitt första intryck var positivt, men jag tror jag tröttnade väldigt snabbt faktiskt.

  Jag tycker ändå att om man måste göra en väldigt mainstream upptempo-låt så ska man göra det fullt ut och inte något mediokert mellanting. Det gör man här, man satsar helt på att göra en snabb och dansvänlig låt utan att försöka trycka in något djup, vilket är ett plus även om det inte är min genre. Dock tycker jag uppbyggnaden till droppet lovar mer än vad som kommer efter, och låten är som sagt ganska repetitiv.

  Detta kan bli både fågel, fisk eller mittemellan för mig och mycket kommer nog hänga på liveframträdandet. Även jag har mina tvivel vad gäller Kaleens röst men jag tror faktiskt låten är tillräckligt populär för att få en finalplats även med en halvdan sånginsats.

  Betyg: 5/10
  Tycker: Final (gränsfall)
  Tror: Final

 2. Johanna

  Alltså detta är ju den kategorin låtar jag ogillar mest:tjejer som dansar bättre än de sjunger-danslåtar. MEN! Likt förbannat gillar jag den här. Mer än jag skulle vlja erkänna egentligen. Bästa låten i den kategorin på några år. Jag har fortfarande lite tvivel vad gäller hennes live-prestatior och är lite rätt att det blir som för “Halo” 2022. Men jag vill ha vidare den här och tror nog den går vidare ändå till slut. Jag rankar den på plats 13 av 37. Kom igen nu och motbevisa mig med ett fantastiskt live-framträdande Kaleen!

 3. Denis

  Vilken blast from the past! Så mycket 90 tals sound det kan bli, nästan som om The Prodigy är med och producerar.
  Gillar också att man går all in och skapar en hård snabb danslåt helt utan budskap ,förutom att dansa då. Tycker annars danslåtar blir lätt pretentiösa, kul med någon som faktiskt vågar bara uppmana till dans..

  Kan också tycka att det blir lite tjatigt efter ett tag, som danslåtar ofta blir. Många är ju enformiga och det är denna också. Men ändå en av dom bättre danslåtarna.

  Tror heller inte sång är hennes starka sida men tror heller inte gemene man kommer bry sig om det då låten inte kräver det.

  Tippar på final. 7/10

 4. Mikaela

  Jag tycker Österrike har fastnat i ett fack, kan vi inte få tillbaka The Makemakes istället? 🙂 Tycker låten är helt ok men saknar identitet.

 5. Adri

  Nog för att jag har väldigt begränsad rave-erfarenhet, men ska jag tänka på rave så är det inte en låt i denna stil jag tänker på. Menmen, den gamla vinnarlåten “rock n roll kids” är ju så långt ifrån rock n roll man kan komma, så jag antar att det kan funka ändå.

  Denna låten lider lite av samma problematik som väldigt många, en majoritet t.o.m, av Eurovisionlåtar gör. Nämligen att versen och bryggan överskuggar refrängen i grymhet.

  Refrängen här är nämligen låtens sämsta del. Jag älskar bryggan med “so I go, go, go…”-stycket. Det pumpar upp en.

  Annars är väl detta en låt jag inte känner så starkt för, varken för eller emot. Jag lyssnar på den ibland och gillar det 🙂 Men jag söker inte upp låten särskilt ofta – mer än just att träna till. Grym för det.

  Jag är lite oroad av liveframträdandet. Kaleen har beskrivit det som “tre minuters dansbreak” och hon har visat att hon är inte helt ren i att sjunga och dansa samtidigt. Jag hoppas hon lägger mer fokus på sång och mindre på dans och låter bakgrundsdansare sköta det istället. Det vore klokt tror jag nog 🙂

  Jag såg en tråd på X där ESC-fans skulle tippa “Most likely to be a shock non-qualifier”. Belgien “vann” den tråden, men var ganska tätt följd av Österrike. Så folks tro på denna verkar inte gränslös.

  Men jag, jag både tror och hoppas på den 🙂

 6. Millan

  Håller med @Denis om att det här är en blast from the past. Dansbeatet är väldigt mycket 90-tal. Jag refererar mer till Ice Mc och Think about the way än The Prodigy och det gör också att jag tycker att det känns lite mossigt och gammaldags:-) Men det kanske snarare är jag som är lite mossig som inte fattar att det är så här det ska låta nu;-) Känner mig också lite orolig över hennes liveframträdande då jag inte tycker att hon direkt imponerat av det jag sett hittills. Men hur som helst är det här ändå ganska ok och underhållande för stunden och ibland räcker det så.

 7. Denis

  Millan, både du och jag är nog lite mossiga:)
  Men likväl så är 90 talet en trend nu, även M& M har lite 90 tals beat i sin låt.
  Tycker också We Will Rave låter som sound track från Trainspotting eller nåt liknande

  Så om nåt bör det väl vara glädje över att en ny generation hyllar perioden många av oss här växte upp i:)

 8. Millan

  @Denis Ja vi får se det på det sättet:-)

 9. Engsla

  Jaha. Lite väl trist det här. Visst, det finns saker här som är bra. Som tex att låten inte verkar vilja mer än att få folk att dansa. Och det tror jag att den kan få publiken i Malmö att göra, vilket är positivt. Men jag kan ändå inte låta bli att tänka att det gjordes väldigt mycket bättre tjatig rave förr… Så jag får väl rätta in mig i det “mossiga” ledet här, med mina referenser till hur det brukade vara… 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se