ESC 2024 Schlagerpinglan: Här följer del 15 av de (något förkortade) 37 bidrags-presentationer som jag gör inför Eurovision Song Contest 2024, innehållande länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget med mera.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Malmö. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor (efter att de presenterats).

Irland i Eurovision Song Contest:

Irland
Land: Irland deltagit 56 ggr (+2020)
vunnit 7 ggr: 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996
TV-bolag: RTÉ se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1965 Butch Moore kom 6:a av 18 med
I’m Walking The Streets In The Rain

Irlands tio senaste ESC-bidrag och resultat (+2020):

2023: We Are One“, Wild Youth Eurosong 2023 12:a i semi 1
2022: That’s Rich“, Brooke Eurosong 2022 15:e i semi 2
2021: MAPS“, Lesley Roy Internval 16:e i semi 1
2020: Story Of My Life“, Lesley Roy (Internval) inställd tävling
2019: 22“, Sarah McTernan Internval 18:e i semi 2
2018: Together“, Ryan O’Shaughnessy Internval 16:e i finalen
2017: Dying to Try“, Brendan Murray Internval 13:e i semi 2
2016: Sunlight“, Nicky Byrne Internval 15:e i semi 2
2015: Playing With Numbers“,
Molly Sterling
“Eurosong 2015” 12:a i semi 2
2014: Heartbeat“, Can-Linn
(featuring Kasey Smith)
“Eurosong 2014”
(med mentorer)
12:a i semi 2
2013: Only Love Survives“,
Ryan Dolan
“Eurosong 2013”
(med mentorer)
26:a i finalen
Se även:Irlands samtliga ESC-bidrag

Irland i Eurovision Song Contest 2024:


Irlands ESC 2024-bidrag: “Doomsday Blue”, Bambie Thug

Mer om bidraget & artisten:

Bidrag: Doomsday Blue Eurosong-final-framträdandeofficiell musikvideolåttext
Fler tolkningar: intim versionThe Late Late Show-framträdande: avskalad version
live i Madridlive i Londonlive i Amsterdam
Låtskrivare: Bambie Thug (t&m), Cassyette (t&m), Sam Matlock (m), Tylr Rydr (m)
Semifinal: startnummer 4 i Semifinal 1 (7:e maj)
Uttagning: Eurosong 2024” – läs mer här
Artist: Bambie Thug (Bambie Ray Robinson)
Bambie Thug
(Foto lånat från eurovision.tv)
Snabbpresentation:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“10 facts about…”-text (av Wiwibloggs)
Sociala medier:
se eurovision.tv
Reaktioner:
ESC Bubble-video
(reaktioner & betyg)
ESC Bubble-text
(betyg & omröstning)
Wiwibloggs review-text
(inkl. teamets betyg)

Odds:

Odds för att vinna
2024-04-27 (strax före repen): plats 9 av de 37 (se nuvarande odds här)
Odds för att gå till final
2024-04-27 (strax före repen): plats 7 av de 15 (se nuvarande odds här)

Åsikter och spekulationer om Irlands bidrag och chanser i Eurovision 2024:

Schlagerpinglan tycker: Till final (gränsfall) IrlandIrlandIrlandIrlandIrland Betyg: 3 / 5
Betyg: 5 / 10
När jag lyssnade in mig på bidragen i den irländska uttagningen så fanns det ett flertal bidrag som turades om att väcka mitt intresse och gillande men “Doomsday Blue” var inte en av dessa. Inte ens efter det att Bambie Thug vann finalen så hittade jag något i bidraget som tilltalade mig. Jag trodde ett tag att jag var något på spåret då den lite mer musikal-doftande delen av låten började att låta lite vettig. Vad det än var så stannade det vid det och bidraget sjönk tillbaka en del vid den senaste list-uppdateringen.

Irland tillhör m.a.o. inte till de länder som jag kommer att hålla tummarna för i år men likväl så ser det ut som att landet kommer att få min tiondeplats i den första semifinalen, och därmed bli en av mina önskade finalister, om inget oväntat händer på vägen dit.

Schlagerpinglan tror: Till final (gränsfall)
Säga vad man vill om Irland men de har i alla fall valt att skicka ett bidrag som står ut från mängden denna gång. Efter fyra raka finalmissar så är det troligen just det som behövs för att komma på rätt spår. Frågan är dock om “Doomsday Blue” står ut på rätt sätt. Det verkar vara ett bidrag som ger upphov till ganska starka åsikter, något man antingen är väldigt för eller väldigt emot. Vilket läger är det då som är störst? Jag har absolut ingen aning utan ser det som lika troligt att det blir final som finalmiss.

Min gissning är att publiken röstar på det de kommer ihåg och eftersom de inte lär glömma Bambie Thug i första taget så kan det mycket väl sluta med en finalplats för Irland i år, även om jag tror att det i så fall blir på gränsen och väldigt beroende av hur de andra länderna lyckats med sina framträdanden.

Fler ESC 2024-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2024“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Inför ESC 2024: Irland – “Doomsday Blue”, Bambie Thug”

 1. Adri

  Älskar detta. Och jag ska ärligt säga att jag trodde kanske inte jag skulle göra det när jag gjorde min research om Bambie.

  Men detta är stabilt i topp 3, kanske vinnare.

  Älskar allt med detta 🙂 Bambie är otrolig live, låten fastnar på hjärnan (framför allt ”I, I, I know you’re living a lie…”-bryggan) och estetiken hjälper ju verkligen till.

  Jag tycker inte alls denna är så rörig som vissa anklagar den för (samtidigt som de påstår att Georgien är en vanlig poplåt. Vi kommer dit… men DÄR kan man snacka rörigt).

  Jag hoppas framträdandet blir likt det från uttagningen, men med bättre ljud och helt enkelt bigger! För Bambie är ju en artist som inte lämnar så mycket mer att önska, utan hen är kanon.

  Jag tycker sjääääälvklart att detta ska till final. Jag tror detta kan bli lite flipp eller flopp, jag har svårt att se den placera sig mid.

  Nä som sagt. Jag älskar detta och då måste jag ju också tro på det 🙂 Detta blir final!

  Blir det inte det så kan ju Irland lika gärna kasta in handduken 🙂

  Jag tackar nationen att vi slipper pojkbandet från deras uttagning eller Erica-Cody.

  Kom igen, Bambie! 🙂

 2. Engsla

  Jag gillar första minuten här, sedan så går det liksom i stå, och sista minuten är mest som utfyllnad. Bara för att bidragen får vara 3 minuter långa betyder ju inte att de måste var det. Men jag gillar att det är både lite vänt och skränigt, och att det händer mycket ljudmässigt.

 3. HW

  Irland – “Doomsday blue”

  Irland har ofta skickat låtar som antingen är väldigt tråkiga eller egentligen ganska bra men saknar något som får dem att sticka ut för publiken. Detta, däremot, är “out there”, det är en artist som är annorlunda på riktigt och inte anpassar sig till ESC.

  Denna låt var faktiskt ingen favorit från början för mig, jag hade hoppats på “Go tobann” i Irland som jag tyckte var genialisk och Bambie hamnade därför lite i skymundan. Men både hen och låten har verkligen växt till sig och jag tror jag i skrivande stund har Irland i topp-5. Det är en väldigt ångestfylld låt som framförs med inlevelse. Det är lite som två låtar i en, men på något sätt fungerar de konstanta växlingarna och de håller låten intressant. Jag tycker det är dags för Europa att ge Irland lite sällsynt kärlek och skicka dem till final 🙂

  Betyg: 8/10
  Tycker: Final
  Tror: Final

 4. Micke

  Tänk att man aldrig lär sig. Man borde ju bli, som de säger “Vis av erfarenhet” men tydligen inte jag när det gäller ESC och Irland. Jag vet hur mycket jag älskar irländsk musik irl men jag vet också hur jädra besviken jag blir på dem varje år i ESC.

  Men i min enfald kanske jag ändå hoppades på ett mirakel 2024 och på fullt allvar trodde på något bra. Men blev det då så eller blev det bara ännu ett bevis på hur jävla dum jag är när det gäller just detta?

  Tyvärr visade sig uttagningen som alltid vara av låg standard när det gäller Irland och ESC till skillnad mot Irland i den verkliga musikvärlden. Den bestod av sju bidrag som troligen blivit över efter nån firmafest då var och en fick ge sig på att försöka skriva musik. Där fanns dock ett bidrag som jag såg som lite mer än godkänt.

  Vann då det bidraget? Självklart inte. Istället hördes det ett vrål över hela Irland där befolkningen gick ihop och skrek rakt ut….WE DON´T GIVE A SHIT ABOUT ESC!

  Så hur ser jag då på vinnarbidraget? Ja hur ska man beskriva detta som möter oss i maj månad? Det kan mest liknas som ljud från en rostig turnebuss som Bambie Thug och teamet runt henne försöker knuffa upp för en backe som fått ta stryk under vintern hårda väder. Det är egentligen en solklar (1/10) Men plötslig mitt i kaoset kryper det ut en refräng som räddar bidraget från detta hemska betyg.

  BETYG IRLANDS BIDRAG – (2/10) MER ÄN DÅLIG

  Min personliga vinnare
  “Let Me Be The Fire“, Isabella Kearney

  Min personliga jumbo
  “Doomsday Blue“, Bambie Thug

  ———————————————————-

  Hi I´m back 🙂

  Allt detta jag skrev nu gällde under lång tid och gör så fortfarande vad gäller live. Jag lovade två snubbar här på bloggen att ge låten ny chans och ett löfte är ett löfte för mig. Började leta efter låten igen och hittade då en Officiell Video. Lyssnade ett gäng gånger på den och plötsligt hittade jag något helt annat än det jag sett och hört tidigare.

  Låten var för mig en helt annan i videon. Inte minst mellan 2.09-3.10 som jag tycker är mycket bra. Den stegras och blir bättre och bättre från 2.09, 2.40, 2.54 till 3.10. Laddad med mer positiv energi vad gäller låten gav jag mig så åter igen in i liveverionen och blev överraskad. ursäkta ordvalet nu….men det var ju precis samma dynga som jag känt tidigare.

  Har sen jämfört och jämfört men det är inget som förändras. Live är för mig (2/10) MER ÄN DÅLIG medan studioversionen för mig är gränsfall upp till (7/10) BRA. De delar jag pratade om är än bättre. Där får den som minst (8/10) MER ÄN BRA.

  Bara att avvakta nu och se i maj om det blir lika uselt live igen eller om någon tar tag i det och får det lyft den har i videon 🙂

 5. Denis

  Jag gillar detta. Men tycker det är bättre att se på den än att lyssna på den. Bambie Thug är så intressant och kreativ och alltid spännande att se vad hen hittar på. Jag tycker låten i sig är rätt ospännande utan framträdande. Hade nån annan utan Bambie Thug gjort låten skulle den inte varit så stor. För mig funkar inte låten utan framträdande..

  Vilket är synd då låten inte är dålig,tvärtom en av dom bättre låtarna Irland skickat. Mycket bättre än allt Irland sänt sedan 2014
  Och gillar Tim Burton temat genom hela låten. Men lever som sagt på Barbie Thug.

  8/ 10 ändå.

 6. Mikaela

  Detta går in i facket “Ylande damer” tillsammans med Norge. Jag uppskattar att Irland gör nåt nytt och chockerande, men det hade kunnat vara bra mycket bättre än detta. Det är så skrikigt och omelodiskt. Det mjukare partiet ger en välbehövd paus men räddar inte låten tillräckligt för mig.

 7. Millan

  Jag börjar med att säga förlåt till framför allt Adri och HW för jag vet att ni är stora fan av detta men alltså tyvärr; jag tycker att det här är riktigt dåligt. Jag har ändå försökt och tycker inte längre att det är riktigt lika illa som första gången jag hörde det. Men bra? Nej. Jag tror att jag hade gillat det bättre om hen hade hållit sig till Marilyn Manson stuket hela vägen. Som det är nu blir det bara en väldigt underlig blandning. Jag stjäl något jag läste på en annan sida: inget hänger ihop och man önskar man hade öronproppar till hands.
  Men jag har inte så många favoriter i semifinal 1 så för er som gillar detta ska jag ändå hålla en tumme för Irland. Och säga vad man vill: det försvinner inte i mängden. Har man sett och hört glömmer man det inte…

 8. HW

  @Millan Du har absolut ingenting att be om ursäkt för 🙂 Du har fullständig rätt att tycka att detta är dåligt, precis som att jag och Adri har rätt att tycka det är bra. Tycker det viktigaste är att alla på denna blogg ska kunna uttrycka vad de tycker, så länge man gör det på ett respektfullt sätt (vilket jag absolut tycker att du gjorde). Det är ju inget kul om alla tycker lika hela tiden 🙂

 9. Millan

  @HW Tack för det! Och jag håller med; det är intressant och roligt att läsa vad ni andra tycker även om man inte alltid tycker lika. Och att få andra och nya perspektiv kan ibland öppna upp ögonen och öronen på mig så att jag hör och upptäcker och gillar sådant jag från början inte tyckte om:)

 10. Johanna

  Detta var min tvåa i Irlands uttagning och jag tackar för att vi slipper “Go Tobann”

  Jag gillar detta. Även om growl-partiet(eller vad det nu är som händer) drar ner det från att bli riktigt bra så är jag ändå väldigt förtjust i den här låten. Jag tror den går till final, och hoppas det verkligen för den är min 10/37 i nuläget och Irland behöver verkligen det!

  Nästa år hoppas jag de skrotar LateLate show som uttagningsformat och istället kör en separat show för det.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se