Schlagerpinglan: Med hjälp av nedanstående video-klipp från officiella Eurovision-sidan så tar vi en snabb titt på de senaste tio årens vinnare av Eurovision Song Contest. Ytterligare lite längre ner ser ni en sammanställning över de tio vinnarna, inklusive värdstäder, vinnarbidrag, artister, land och vinnar-TV-bolag samt länkar till deras live-framträdande i ESC. Mycket nöje. 😀

ESC-vinnarna 2024-2014:

The 10 Most Recent Winners of the Eurovision Song Contest: 2014 – 2024
(32:04 – May 21, 2024 – eurovision.tv)

De senaste tio årens Eurovision Song Contest-vinnare:

År (Värdstad) Vinnarbidrag, Artist Vinnarland (TV-bolag)
2024 (Malmö) Schweiz The Code“, Nemo Schweiz (SRG SSR)
2023 (Liverpool) Sverige Tattoo“, Loreen Sverige (SVT)
2022 (Turin) Ukraina Stefania“, Kalush Orchestra Ukraina (UA:PBC)
2021 (Rotterdam) Italien Zitti E Buoni“, Måneskin Italien (RAI)
2019 (Tel Aviv) Nederländerna Arcade“, Duncan Laurence Nederländerna (AVROTROS)
2018 (Lissabon) Israel TOY“, Netta Israel (KAN)
2017 (Kiev) Portugal Amar Pelos Dois“, Salvador Sobral Portugal (RTP)
2016 (Stockholm) Ukraina 1944“, Jamala Ukraina (NTU)
2015 (Wien) Sverige Heroes“, Måns Zelmerlöw Sverige (SVT)
2014 (Köpenhamn) Österrike Rise Like a Phoenix“, Conchita Wurst Österrike (ORF)
(Info från eurovision.tv – Sammanställning av schlagerpinglan.se)

Relaterad information:
Samtliga ESC-vinnare hittar ni här: “Alla vinnarna i Eurovision Song Contest

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “De senaste tio årens vinnare av Eurovision Song Contest”

 1. Mikaela

  Bra:
  1. Zitti e buoni
  2. Arcade
  3. Heroes
  4. Stefania

  Meh:
  5. Toy
  6. Amar pelos dois
  7. Rise like a phoenix

  Dåliga
  8. The code
  9. Tattoo
  10. 1944

 2. Adri

  Hmm… nej rätt låt vinner verkligen sällan ser jag när jag ögnar igenom detta.

  1. Loreen – “Tattoo”
  (Ingen är som Loreen. Folk kallar henne för en bra eurovision-artist, men hon håller en otrolig standard även på ett globalt sätt. Hur bra är låten utan henne, har jag sett ställas? Den är garanterat mycket sämre. Men det är också helt irrelevant för det är ju hela paketet som tävlar och det här – det är ett bra paket. Det sämsta med låten är ju tyvärr att den peakar i första versen. Första versen är absolut bästa delen av låten.)

  2. Måneskin – “Zitti e buoni”
  (Min pappa är 60+ men ändå en väldigt modern gubbe får jag säga. Aldrig hört honom säga “det var bättre förr”, för det tycker han inte det var. Han gillar generellt utvecklingen. Men just Måneskin är en av de saker min pappa aldrig förstod. Han förstod inte varför låten vann ESC, han förstod inte varför ledsångaren blev värsta sexsymbolen, han förstod inte Måneskins framgång efter Eurovision… det var kul att se. Men så var han väl inte målgruppen heller. För jag tycker verkligen det här är KA-NON!)

  3. Duncan Laurence – “Arcade”
  (Jag såg idag en diskussion på X huruvida en låt helt fri från show, staging och en bisarr genomtänkthet någonsin kan vinna igen, eller om Lena från 2010 är den sista som bara vinner med sin blotta existens? Duncan är väl det närmsta vi kommer. Men det är inte lika staging-fritt som Duncan då man märker att det är så genomtänkt i detaljer och ljus och vinklar. Men ändå ett relativt enkelt paket. Det här är en konstig vinnarlåt. Den är superbra, men jag hör verkligen inte en vinnare i den egentligen. Inte ens nu fem år senare. Men den är grym.)

  4. Salvador Sobral – “Amar pelos dois”
  (Lite samma pack som “Arcade” ovan att det är väldigt simpelt för en ESC-vinnare men det är betydligt mer genomtänkt och icke-spontant än Lena 2010. Jag lyssnar ALDRIG på denna. Men när jag ändå kommer över den och hör den av nån anledning, så blir jag himla glad. Det är verkligen old timey Disney vibes. Jag kan lätt se några gamla typer av Disney-förtexter rulla över musiken till denna låt. It’s pure beauty.)

  5. Nemo – “The code”
  (Lyfte live till största del, även om just delen när hen snurrar runt en jävla massa stör mig. Detta var långt ifrån min vinnare, men jag kan inte vara sur över att den vann. Låten är otroligt cool. Det är liksom så mycket inpackat i den, men den tappar aldrig tråden. Hatten av!)

  6. Måns Zelmerlöw – “Heroes”
  (Denna lider lite av att den vann, hos mig. För jag kan inte kalla det för en dålig låt. Det vore ju sick. Men… det är ingen vinnare. Det låter som typ… en fjärdeplats. Och då hade det varit helt fine 🙂 Men istället vann den? Och ja, det förtjänade den inte i min bok. Men it is what is. Måns är bättre än låten, som mest är ok.)

  7. Conchita Wurst – “Rise like a phoenix”
  (Och på tal om en artist som är bättre än sin låt… Denna låt är bara välformulerad luft. Det är svårt att bry sig. Den existerar, and that’s fine. Paketet i Köpenhamn blev desto mer lättköpt. Simplicity, men epicness combined. Jag fattar grejen.)

  8. Kalush Orchestra – “Stefania”
  (Nice flöjt.)

  9. Netta – “Toy”
  (Äh nu är det svårare att vara positiv. Denna låten åldrades… alltså… så fruktansvärt dåligt. Den vann i maj 2018 och när hösten kom hade den redan blivit ett störningsmoment a la den där hackspetten i djungeln på julafton. Netta är också en ganska störande scen-personlighet. Visst finns där ett beundransvärt statement och jag ska säga… jag hade denna HÖGT upp inför Eurovision 2018, så jag motsätter mig inte att den vann. Jag stöttade det då. Men åldrats värdigt? Det har den inte gjort.)

  10. Jamala – “1944”
  (Tråkigt att Ukraina, ett av mina absoluta favoritländer i tävlingen, vunnit tre gånger och två av dem har verkligen inte varit förtjänta. 2004? Den gillar jag! Men den här? Nej, nej och nej igen, tack.)

 3. Schlagerpinglan

  Riktigt bra
  1. “Zitti E Buoni“, Måneskin

  Halvbra

  Inte alls i min smak (ordningen varierar från dag till dag):
  2. “Arcade“, Duncan Laurence
  3. “Tattoo“, Loreen
  4. “Amar Pelos Dois“, Salvador Sobral
  5. “Heroes“, Måns Zelmerlöw
  6. “The Code“, Nemo
  7. “Rise Like a Phoenix“, Conchita Wurst
  8. “Stefania“, Kalush Orchestra
  9. “TOY“, Netta
  10. “1944“, Jamala

  2021 var jag överlycklig då jag för en gångs skull fick se min egen favorit vinna, annars är det mer regel än undantag att bidrag jag själv inte gillar vinner… och nu har vi tydligen återgått till det. Nåja, desto roligare när väl min egen favorit skräller till om några år. 😀

 4. Millan

  Har lyckats pricka in rätt vinnarlåt samtliga av dessa 10 senaste gånger. De enda jag inte själv haft som favoriter är Stefania, Amor Pelos Dois och Arcade (hade iofs ingen annan favorit Arcade året heller). Men jag har ändå tyckt att de har varit ok som vinnare. Alla övriga har varit min personliga vinnare också. Rätt bra utdelning ändå! Jag är nöjd 🙂

  Min topp 3:

  1. Tattoo
  2. Zitti E Buoni
  3. Heroes

 5. Micke

  JA:
  1. Arcade

  OK:
  2. 1944
  3. Tattoo
  4. Zitti e buoni
  5. Amar pelos dois
  6. Rise like a phoenix
  7. Stefania
  8. The code

  NOPE
  9. Heroes
  9. Toy

 6. Micke

  @Adri din farsa och min är lika gamla. Om jag minns rätt så skiljer det ett år. Det är inte bara åldern de har gemensamt. Min farsa o jag pratar ständigt musik, som vi båda älskar. Något han dock aldrig älskade var på samma plan som din farsa. Ingen av dem begriper Måneskin. Jag ligger dock närmre min farsa än vad du gör med din när det gäller detta. Ett helt ok bidrag. Skulle aldrig tänka tanken att prata illa om det men jag hittar inte heller något riktigt bra i det. Lite hyfsad rock då och då men inte min grej. Kul för dig att du hittat hem hos den så jädra mycket. Du är vinnaren i detta och jag förloraren. Det är alltid den som gillar en låt som är vinnaren.

  För mig är det 14 år sedan ett bra bidrag vann då Lena och hennes Tyskland tog titeln 2010. Året innan 2009 var det tidernas bästa ESC som spelades upp för oss och ytterligare två år tidigare 2007 vann tidernas bästa vinnare. Stort där på olika sätt tre år av fyra. Vi är långt därifrån nu när det gäller riktiga toppar. Pratar alltså inte om genomsnitt per år.

 7. Adri

  Micke: Min pappa tillhör 1958-klanen 🙂 Han gick precis i pension. Vilket jag tycker är jobbigt, jag vill inte ha en “officiellt gammal” pappa, men han tycker (än så länge) det bara är skönt. En dag för inte så länge sen var han lite rastlös hemma och då satte han helt enkelt på förra årets stora snackis: Barbie-filmen. Jag (som självklart redan sett filmen) sa “alltså jag tror inte du kommer gilla den, du är inte direkt målgrupp” – men han sa då bara “nej jag är självklart inte målgruppen, men alla har ju pratat om den och jag vill hänga med i samtalet”.

  Jag gillar det. Jag gillar när äldre inte envist håller fast i det de känner till (vilket han iofs också gör; han kan ju typ hela Seinfeld utantill). Pappa hänger med och är intresserad. Vi pratar jättemycket populärkultur överhuvudtaget. Filmer, musik, roliga memes, tv-serier, virala klipp. Han skickar TikToks hela tiden till mig… det gillar jag iofs inte eftersom jag är en av dem som vill ha bort den jävla appen. Men jag blir ändå impad av en 60plussares omfamning av vad det moderna livet är 🙂

  Kan inte hylla pappa tillräckligt. Inte mamma heller – men tyvärr blir det sällan så på denna plattform för mamma är fantastisk, men när det gäller populärkultur är hon tyvärr… jamen typ analfabet. Hon sa för inte så länge sen “jag känner igen henne” om en kvinna på tv:n. Och det var… Meryl Streep. Alltså typ världens genom tiderna kändaste skådespelerska. Och mamma “tror jag känner igen henne”. Bless her heart 🙂

  Men! Även om han har nyfikenheten så förstår han ju inte allting. Och Måneskin förstod han aldrig. (Varken mamma eller pappa förstod storheten i Irlands låt i år. Mamma tyckte den var gräslig, och pappa sa “det finns ingen melodi ju, men kul att artisten inspirerats av Pans Labyrint) 🙂

  Sen ska jag inte överdriva. Jag är absolut inget fan av Måneskin själv. Men jag tycker deras vinnarlåt är bra. Och ffa deras cover av “Beggin”. Men jag förstår ju absolut storheten 🙂 Jag fattar ju vad deras stora stora fanskara såg 🙂

  ——————

  Jag tycker du är lite sträng där. Min favorit vann ju 2023, men innan dess var det också Loreen… men 2012 🙂

  Men mina favoriter vinner i regel inte. Men jag tycker oftast det likväl är en bra låt – bara inte min favorit.

  Sist det var rakt av en dålig låt som vann var nog 2018 och innan dess 2016.

  Trodde du gillade både 2019 och 2012.

 8. HW

  Även jag har väldigt sällan upplevt att mina favoriter vunnit tävlingen. Trots det finns det både högt och lågt på den här skalan 🙂 Rankning med korta kommentarer:

  1. “1944” (2016)
  Denna är inte speciellt omtyckt bland många ESC-fans (kanske var den dock ännu mer impopulär runt 2019-2021). Precis som 2024 var 2016 ett år där yttre omständigheter påverkade tävlingen väldigt mycket, men jag gillar ändå vinnarlåten. Det trip-hop-aktiga beatet, kombinerat med krimtatariska influenser och Jamalas speciella röst, gör låten tilldragande och bryggan innan sista refrängen ger gåshud.

  2. “Zitti e buoni” (2021)
  Jag var inte ett fan när låten kom, jag tyckte Damianos snabba sång tog för mycket utrymme från instrumenten, som trots allt är det viktiga i rock. Men både under och efter tävlingen har jag diggat låten och bandets attityd. Det var inte min favorit 2021, men jag vågar påstå att det var helt rätt vinnare. I ESC-sammanhang blev detta… fräscht på något sätt 🙂 Bra också att Italien äntligen fick den vinst de förtjänat ett tag.

  3. “The Code” (2024)
  Jag har nämnt tidigare att jag tycker om “röriga” låtar, som inte är samma över tre minuter utan förändras hela tiden. Det passar minst sagt bra in på detta 🙂 Tre dramatiska minuter med både rap, opera och vanlig sång framförd av en mycket talangfull artist. Ja, varför inte?

  4. “Stefania” (2022]
  Yttre omständigheter, yada yada yada. Nu när vi har det ur världen är detta faktiskt en bra låt. Jag har inget emot lite rap om det görs bra, och jag älskar flöjt med hela mitt hjärta. Det här är ett bidrag som inkorporerar landets kultur på ett mycket bra sätt utan att det känns mossigt eller tillgjort.

  5. “Arcade” (2019)
  Min plats 1-5 är mycket jämna och kan egentligen vändas upp och ner baserat på vilket humör jag är på. Detta är den enda ESC-vinnare jag har haft en personlig relation till (då tänker jag på texten). Här gillar jag verserna och introt mycket mer än refrängen, de är super medan refrängen väl är acceptabel. Ett avskalat framträdande kan vara svårt att klara av men Duncan gjorde alla rätt.

  6. “Tattoo” (2023)
  Trots att det egentligen är en bra låt med en artist som är mer än så, och att det var mitt eget land som vann, blev jag inte riktigt glad av denna vinst. Som sagt gillar jag låten, men jag lyssnar absolut aldrig på den. Loreen sätter, som alltid, sin starka personliga prägel på låten.

  7. “Heroes” (2015)
  Ja, den är väl okej, eller till och med mer än så, men det känns mer “bilradio” än ESC-vinnare. Måns har en bra röst men har inte utstrålning på Loreen-nivå.

  8. “Amor pelos dois” (2017)
  9. “Rise like a phoenix” (2014)
  Jag känner absolut inget varken positivt eller negativt för dessa två låtar. Portugal 2017 vinner på större originalitet och språkval, men Portugal har överträffat sig själva med avskalat sound flera gånger. Österrike 2014 finns inte så mycket att kommentera på med själva låten, utan det är väl Conchita som artist (karaktär?), som jag inte har något problem med men inte finner intressant nog.

  10. “Toy”
  Jag har mjuknat lite mot denna låten, men oj vad irriterande den fortfarande är. Irriterande musik, irriterande artist, bra budskap men trots det irriterande text. Ganska obegripligt för mig med andra ord 🙂

 9. Micke

  @Adri, jag har aldrig brytt mig om ålder. Vet inte kanske för att de “äldre” i min släkt inte är så jättemycket äldre. Våra föräldrar är ju nästan lika gamla men de fick dig och mig vid olika ålder som jag fattat det. Mina föräldrar fick mig som unga så det är låg åldersskillnad föräldrar/barn i detta fallet och det avspeglar sig ju ofta i sånt här med gemensamma intressen, smak mm.

  Precis som du så avgudar jag mina föräldrar. De fick mig som unga och det kan givetvis inte alltid vara så lätt men jädrar att de varit där för mig i alla lägen. Inte lätt i början då farsan bodde i Sverige och morsan i Österrike. De är födda tidigt 60-tal så 70-talet var ju deras musik med hårdrock, disco och allt annat. Detta har de gett av till mig som har lätt för att ta till mig musik från 70-talet, lättare än 80-talet.

  Vad gäller Irlands låt i år tycker båda två riktigt illa om den. Försökte visa dem studioversionen och den tog morsan till sig bättre så som jag 🙂 Jag har ju fördelen med att ha fötts in i musikens värld. Båda mina föräldrar älskar musik. Mormor och morfar, farmor och farfar, alla deras barn…..ja hela släkten lever för musik 🙂

 10. Adri

  Micke: Jag har inget emot siffran 65, det är inte det. Men det känns ju konstigt 🙂 Samma man som är så ung på framför allt min storasyrras (10 år äldre än mig) barndomsbilder och som lärde mig så mycket som liten, och som lät mig följa med till hans jobb bara för att jag var så nyfiken och allt det där… han är så pass gammal nu att han inte ens jobbar mer 🙂 Det är bara det. Det är ju en förändring. Sen har jag inget emot “gamla” människor om du nu trodde det. Men det blir så himla konkret att tiden går, och är det något jag INTE vill påminnas om så är det om tiden 🙂

  Men ah, vi får se. Han säger att han nog vill frilansa lite, och så har han ju barnbarn (inte från mig, det kommer han nog aldrig få – eller fan vet jag iofs? otroligt olockad iaf) och han har tid för mat och bak… han är glad 🙂 Och då får jag skjuta undan mitt egna vemod 🙂

  Jag tänker mycket på ålder. Känns aktivt fel att vara 27, nästan 28. På alla plan.
  Mentalt? Nämen jag är så omogen och fattar typ inte vuxenlivet överhuvudtaget.
  Fysiskt? Nämen jag har så mycket värk i min kropp. Jag, född -96, har redan börjat stöna av ansträngning när jag reser mig ur soffan. It’s bad.

  Ja alltså jag vet inte hur gammal du är, och jag tänker inte ens fråga. Det är privat ju. Men baserat på saker du skrivit genom åren har jag bara alltid tänkt att du är 76:a vilket ju gör dina föräldrar väldigt unga. Men så är det ibland. Jag är ju också det sista barnet i en syskonskara som iofs inte är freaky stor alls, men större än snittet 🙂 Och jag tänker att du kanske inte är yngsta syskonet?

  Det är olika det där 🙂 Livet ter sig annorlunda för oss alla 🙂

  ——————————–

  Ja vad fan ville jag med den här kommentaren då? Svårt att säga, för inget av värde sades alls. Men jag gillar att prata allt som kan föra människor närmre varann ändå, så jag klagar inte. Tror snarare att alla andra klagar på mig 🙂

 11. Micke

  @Adri, tänk positivt min vän. Lev i nuet och grubbla inte över “det hemska i att bli gammal.” Min farfar är idag 91 år. Det finns inte en jävel i världen som skulle tro att han var så gammal om de inte fick reda på det. I mycket är han bättre i skallen än mig och mina jämnåriga. Han är ett fullständigt unikum. Han älskade sitt jobb men han älskar än mer att vara pensionär. Han är öppen för allt. Reser och umgås. Han älskar människor och alla älskar honom. Låter som någon töntig amerikansk film men tro mig…..så är det.

  Adri börja leva…börja tänk positivt. Det är de negativa som i nästan alla fall blir gamla först, inte de positiva. Varför i helvete ska du gå och grubbla över ålder? Vet inte men jag tror du lever ensam. Sluta med det Adri. Ut och skaffa dig en tjej. Lovar dig att då kommer du inte att grubbla över ålder och annat negativt längre 🙂 Min farmor och farfar har varit gifta i 69 år och har känt varandra i 73 år. De är som nyförälskade än idag 🙂 Mormor och morfar är inte långt efter i det. De pratar aldrig ålder. Vet inte ens om de vet vad det är känns det nästan som 🙂

 12. Adri

  Micke: Ugh nu fick man se mitt värsta karaktärsdrag in action. Att jag kan ta VILKEN konversation som helst, och sätta mig själv i centrum. Jeez – vilket lu*** jag är.

  Anyway, Micke du verkar ju ha den här lite livscoach:iga personlighetsdraget, vilket vi alla uppskattar. Jag försöker tänka positivt, det går veeeerkligen sådär. Och jag skulle inte säga att jag lever ensam – jag lever själv. Men kompisar och familj finnes. Det är vad det är. Jag har så otroligt höga krav på folk, för att inleda relation. Eller så som min kompis sa “Adrian… förlåt nu, jag vill inte vara taskig, men du har inte kapital nog att ha så hög ribba” – vilket han har alldeles rätt i, men nu är det vad det är.

  Ok nu släpper vi mig för denna gång, men jag kommer nog vara vidrigt självcentrerad igenom inom kort 🙂

 13. Denis

  Tycker alla är värda vinnare, även om många inte är mina favoriter .
  Men alla visar på tävlingens mångfald, att alla typer av musik kan vinna. Och alla vinnare har sina egna unika sätt att uttrycka musik och artisteri på.

 14. Engsla

  Ojdå, så jag har tydligen varit betydligt nöjdare än Pinglan med vinnarna de senaste tio åren. Kul, det trodde jag inte 🙂 Men även om jag egentligen bara har älskat ett vinnarbidrag genom åren så är det några gånger då jag helt varit med på att rätt låt vann, även om jag gillat andra låtar mer, tex när “Zitti E Buoni“, och “1944” vann. Den första eftersom låten kändes så passande efter Covid-skiten, och den andra eftersom jag tycker att det är ett väldigt snyggt nummer.

  Min rankning då:

  1. Arcade (Oj, som jag älskade denna låt. Jättefin video, men jag gillade inte alls hur det såg ut live, med det där pianot och lampan. Men det gick ju bra ändå 🙂 )

  2. Zitti E Buoni (låten är väl inte särskilt märkvärdig, men jag gillade sångarens utstrålning, den italienska rockrappen, deras lite kalviga kaxighet på scen, och så behövde jag en esc-låt med lite attityd just då, det året. Så helt rätt vinnare.)

  3. 1944 (mer snyggt dramatisk musikteater än jättebra låt (i mitt tycke), men, som sagt, ett väldigt snyggt bidrag, med det där gyllene trädet som växer upp i bakgrunden när hon kör sitt känslosamma dramaparti. Effektivt, och jag förstår varför det fick tillräckligt många röster för vinst)

  4. The Code, (jag gillade det roliga kaoset här, och att han fixade att samtidigt sjunga alla olika stilar och skutta runt där på scenen, utan att jag behövde ta fram skämskudden. Rätt vinnare 🙂 )

  5. Heroes (gullig tecknad gubbe. Det fanns så väldigt mycket sämre bidrag som var nära att vinna, så jag är mest tacksam för att det blev den här som ändå vann till slut…)

  6. Stefania (gillar flöjten)

  7. Tattoo (Loreen är ju alltsomoftast intressant att titta på)

  8. Toy (kycklingrappen är lite kul)

  9. Rise like a phoenix (guldigt tjusigt iaf)

  10. Amar pelos dois (jamen detta är så menlöst. Stora pretentioner med alldeles för tråkigt utförande var inget för mig)

 15. Schlagerpinglan

  @Engsla, Ja, lite komiskt är det allt att jag ägnar så mycket tid åt en tävling där jag är väldigt medveten om att det troligtvis kommer att sluta med en stor besvikelse på finaldagen. 😀 Lyckligtvis så är vinnaren bara en liten del i det hela för mig och jag sätter större värde i själva förberedelserna och alla ländernas uttagningar (för där kan t.o.m. jag se mina favoriter vinna lite då och då). 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se