Schlagerpinglan: Ja, då var det äntligen dags för finalen av Eurovision Song Contest 2009. Här nedan så har jag samlat svaren på några av de frågor jag fått inför den stora dagen, förhoppningsvis är det någon som får glädje av det.

 • Finalen av Eurovision Song Contest 2009 startar klockan 21:00 i kväll den 16:e maj och går att ses bl.a. på SVT1 och eurovision.tv.
 • I finalen tävlar 25 länder: 10 bidrag från semi 1, 10 bidrag från semi 2, förra årets vinnare Ryssland samt de fyra länder som matar in mest pengar i tävlingen, d.v.s. Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien. Hela startlistan hittar ni här.
 • Resultatet av de båda semifinalerna meddelas efter finalen. Det har dock avslöjats att TV-tittarna och juryn inte var ense i någon av semifinalerna, vilket betyder att juryn valde ut två av de bidrag som gick vidare medan tittarna valde ut de övriga 18.
 • Det blir inte samma programledare som i semifinalerna, utan finalen kommer att ledas utav Alsou och Ivan Urgant.
 • Alla 42 länderna röstar i finalen, se röstordningen här, Sverige lämnar sina röster som land nummer sju.
 • TV-tittarna i varje land delar ut 12 poäng till det mest populära bidraget, sedan 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.
 • För att rösta från Sverige så ringer du 099-430 xx, där xx är låtens startnummer (01-25), eller sms:ar låtens startnummer (01-25) till 72211. Du kan rösta upp till 20 gånger men inte på Sverige.
 • Jurygrupperna i de 42 länderna delar ut lika många poäng som TV-tittarna. De röstar dock efter att ha sett gårdagens genrep, inte den direktsända finalen.
 • Poängen från varje lands TV-tittare och jurygrupp slås samman så att de står för 50% var. Blir det lika vid sammanslagningen så väger TV-tittarnas röster mer än juryns. Landets “talesman” meddelar sedan poängen enligt det vanliga formatet, d.v.s.: 12 poäng till det mest populära bidraget, sedan 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.
 • Landet som får mest poäng vinner Eurovision Song Contest 2009 och får äran att hålla i tävlingen nästa år!
 • Om två länder hamnar på delad förstaplats så vinner det land som fått röster från flest antal länder. Om även det är lika så vinner det land som fått flest antal 12:or. Är även det lika så gäller antalet 10:or o.s.v. Är det fortfarande lika när de jämfört antal 1-poäng:are så delar länderna på vinsten.
 • Schlagerpinglan: Är det något mer som ni funderar över som inte står med här men som har med finalen att göra? Vem som vinner kan jag naturligtvis inte svara på, så den frågan behöver ni inte ställa. 🙂

  Andra bloggar om: ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  4 kommentarer till “Allt ni behöver veta inför ESC-finalen!”

  1. Mikaela

   Estland är vinnaren i kväll.

  2. emma

   hej! vet man vilka som ingår i de olika ländernas jurygrupper? vilka ingår i sveriges?

  3. Rickard

   Vet inte vilka Alsou och Ivan Urgant är, men oavsett vilket kan det ju inte bli sämre än programledarna från semifinalerna.

  4. Schlagerpinglan

   emma,
   Enligt reglerna så ska SVT avslöja vilka som ingår i den svenska juryn före eller under sändningen av finalen. Jag har ännu inte hittat namnen på dem så kanske väntar de med att avslöja dem tills sändningen.

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se