ESC jurysiffror

2009-05-19 (tisdag)

Schlagerpinglan: Siffrorna för hur alla de 42 jurygrupperna röstade vid Eurovision Song Contest 2009 har avslöjats och tydligen hade även jurygrupperna Norge som etta. För att lättare kunna jämför jury- och slutresultatet så spaltade jag upp dem bredvid varandra, se nedan.

Uppdaterat: TV-tittarna delade ut lika många poäng som juryn och sedan sammanställdes alla poängen till slutresultatet, där TV-tittarnas röster vägde mest i de fall det var oavgjort.

Juryns poäng 2009: Juryns+tittarnas poäng 2009:
1. Norge (312 poäng) 1. Norge (387 poäng)
2. Island (260 poäng) 2. Island (218 poäng)
3. Storbritannien (223 poäng) 3. Azerbajdzjan (207 poäng)
4. Frankrike (164 poäng) 4. Turkiet (177 poäng)
5. Estland (124 poäng) 5. Storbritannien (173 poäng)
6. Danmark (120 poäng) 6. Estland (129 poäng)
7. Turkiet (114 poäng) 7. Grekland (120 poäng)
8. Azerbajdzjan (112 poäng) 8. Frankrike (107 poäng)
9. Israel (107 poäng) 9. Bosnien (106 poäng)
10. Grekland (93 poäng) 10. Armenien (92 poäng)
11. Moldavien (93 poäng) 11. Ryssland (91 poäng)
12. Bosnien (90 poäng) 12. Ukraina (76 poäng)
13. Malta (87 poäng) 13. Danmark (74 poäng)
14. Tyskland (73 poäng) 14. Moldavien (69 poäng)
15. Armenien (71 poäng) 15. Portugal (57 poäng)
16. Ukraina (68 poäng) 16. Israel (53 poäng)
17. Ryssland (67 poäng) 17. Albanien (48 poäng)
18. Portugal (64 poäng) 18. Kroatien (45 poäng)
19. Kroatien (58 poäng) 19. Rumänien (40 poäng)
20. Litauen (31 poäng) 20. Tyskland (35 poäng)
21. Rumänien (31 poäng) 21. Sverige (33 poäng)
22. Sverige (27 poäng) 22. Malta (31 poäng)
23. Albanien (26 poäng) 23. Litauen (23 poäng)
24. Finland (12 poäng) 23. Spanien (23 poäng)
25. Spanien (9 poäng) 25. Finland (22 poäng)

(Källa: esctoday.com)

Schlagerpinglan: Att Norge vann en rättvis seger råder det ju inga tvivel om. Både juryn och TV-tittarna hade tydligen samma åsikt där. Sverige, som räddades av juryn förra året, har i år TV-tittarna att tacka för att det inte blev en ännu sämre placering. Danmark, Israel, Tyskland och speciellt Malta var mer populära hos juryn än hos tittarna medan bl.a. Azerbajdzjan, Ukraina, Ryssland, Armenien och Albanien gick mer hem hos tittarna än hos juryn.

Personligen tycker jag att detta röstningsformat är betydligt bättre än det gamla. Frågan är om det går att öka jurymakten ytterligare utan att lite av intresset från TV-tittarna försvinner eller om denna kompromisslösning är den ultimata?

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “ESC jurysiffror”

 1. Rickard

  Ryssland, Armenien, Albanien, Ukraina och Azerdajdzjan kontra Danmark, Israel, Tyskland och Malta. Det säger säg själv vilken av ovanstående tabeller man skulle föredra. Det känsliga är, precis som du säger schlagerpinglan, hur man kan öka juryns befogenheter utan att tv-tittarna försvinner.
  Ett alternativ till förändring mot ökad jurymakt är att låta juryns röst väga tyngre än folkets om det blir oavgjort dem emellan. Det var tvärtom i årets tävling.
  Ett annat är att juryn får ökad makt redan i semifinalerna och på så sätt “visar” för tv-tittarna vilken musik somhar kvalite och borde gå vidare.

 2. Jakob

  Självklart är Albanien, Armenien och Azerbaijan bättre än Danmark, Tyskland och Malta! Var det så du menade? Man bör alltså helt ta bort jurygrupperna? Själv lyssnar jag mycket hellre på de tre förstnämnda än på Tyskland, Danmark och Malta. Speciellt Malta och Danmark är ju sååååååå tråkiga, väldigt intetsägande. Sarah Dawn Finers bidrag i svenska melodifestivalen var en mycket trevligare ballad… Albanien var riktigt bra, och för mig en av de bättre låtarna. Är själv mycket musikintresserad, och lyssnar på det mesta. Att jag skulle vara helt ute och cykla vad gäller kvalitetsmusik skulle jag ta som en ordentlig förolämpning. Smaken är som baken… och jurygrupper är inte speciellt mycket bättre på att veta vad som är bra musik än gemene man… Och denna final har verkligen bevisat detta antagande! Ukraina fick kanske lite fler röster pga sitt framträdande, men det gör väl ingen skada? Det är ju en del av charmen i själva tävlingen. Och ni kan gärna förklara för mig varför Danmarks bidrag var så bra? Musik är svårt att tävla i, och att komplicera det ytterligare är bara knäppt. Hoppas någon håller med mig!

 3. Schlagerpinglan

  Rickard,
  Att det är olika regler i semifinalerna och finalen känns lite missvisande (även om vi i Sverige fick nytta av det förra året) så det hade kanske varit bättre om 50/50 även gällde i semifinalerna. Det är ju trots allt de som har störst vinstchans som bör vara i final.

  Jakob,
  Azerbajdzjan (som gick hem hos tittarna) och Tyskland (som juryn föredrog) tillhörde två av mina personliga favoriter så min personliga smak stämmer inte överens med vare sig tittarna eller juryn. Jag tror inte att man kan säga att juryn har “bättre smak” (smaken är ju olika) än tittarna, men jag hoppas och tror att de kan se lite mer balanserat på det hela och därför väga upp så att det blir ett lite mer “rättvist” resultat. Vad gäller Danmark så kan jag bara säga att i mitt fall så tyckte jag att det var en väldigt tråkig låt, tills jag hört den ca 20 gånger. Då började jag tycka om den. Hur de som bara hört låten en gång kan falla för den är ett mysterium även för mig.

 4. Rickard

  Tur att esc-topparna delar min mening i alla fall! Att länder missgynnas för att de har fler grannar eller för att de heter Ryssland och Armenien istället för Frankrike och Danmark är helt fel. Hade Ryssland ställt upp med en låt som frankrike hade, skulle man garanterat ha hamnat i topp 3 och kanske till och med vunnit tävlingen. Här kommer juryn in som en räddande ängel!

 5. Schlagerpinglan

  Rickard,
  Jepp. Det går ju aldrig att få exakt samma förutsättningar för alla länderna men man kan ju försöka jämna ut det lite och i år tycker jag att de lyckades ganska bra.

 6. Kerstin

  Jag gillade Danmarks låt vid en första lyssning och jag förstår inte detta påhopp just på danmarks bidrag. Azerbaijan var en låt som jag inte gillade vid en första lyssning och gillar inte efter 100 lyssningar men så är det med musik och smak inte större mysterium än så.

 7. Schlagerpinglan

  Kerstin,
  Jag tvivlar inte på att det finns de som tyckte om Danmarks låt även vid första genomlyssningen och det är ju inget fel med det. Det var inte menat (inte från min sida i alla fall) som ett påhopp på Danmarks låt, bara att jag ännu en gång förundras över hur olika man kan uppfatta musik.

 8. David

  Jo visst kan musik uppfattas olika. Men sedan hjälper det ju inte direkt att Danmarks sångare beter sig lite divigt. Han dissar bl. a. Norges låt, och är arg på Sverige för att vi inte kompisröstar. Själv är jag väldigt glad över att vi inte kompisröstar hela tiden! Bara av princip…

 9. Schlagerpinglan

  David,
  Det är mycket möjligt att man ger de nordiska ländernas bidrag lite fler lyssningar än andra länders och då blir det ju inte en helt rättvis bedömning men sådant går ju inte att komma ifrån. Att ge extrapoäng bara för att man ska det är jag däremot helt emot och blev faktiskt väldigt förvånad när jag läste att det finns personer som faktiskt förespråkar sådant. Sorgligt.

 10. Kerstin

  Nu är det inte så att jag älskar Danmarks bidrag det var ingen favorit eller så men en helt ok låt och helt ok framträdande, nog om det. Ja jag tror att vi i Norden är mån om att rösta på varann och ge varann poäng för att hålla ihop emot de i öst, tyvärr är det nog så och jag tror inte att det riktigt går att komma ifrån. Men är det inte likadant mellan andra grannländer Cypern ger höga poäng till Grekland och vice versa och Bosnien till Kroatien och andra grannar. Men jag tror inte det är enbart pga “grannsämja” utan för att en viss typ av musik t ex balkan pop eller balkan ballader tilltalar givetvis balkan länder och vår musik i Norden och vår musiksmak är ganska lika i de nordiska länderna. Människan uppfattar musik lika olika som man uppfattar smaken på mat och skulle människan uppfatta musik likadant så skulle inte ESC behövas och det skulle faktiskt bara behövas en musikstil och en artist, en tristare värld eller hur?

 11. Kerstin

  Måste absolut tillägga att jag är emot detta röstande på grannar emellan det är i mina ögon rätt löjligt, när det gäller tävling ska man rösta på det som man anser är bäst inget annat. Vill också passa på att tacka dig Schlagerpinglan för en mycket bra och intressant blogg finns alltid något intressant att läsa.

 12. Schlagerpinglan

  Kerstin,
  Roligt att bloggen uppskattas. 🙂 Uppskattas görs även alla kommentarer från er läsare. Skojigt att höra andras åsikter också. Tack för det.

 13. Schlagerpinglan » Blog Archive » Portugals jurysiffror

  […] juryn inte alls var lika imponerad av vare sig Frankrikes eller Estlands bidrag som de flesta andra jurygrupperna var utan föredrog bidraget från […]

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se