Lite ESC-nyheter

2009-05-19 (tisdag)

Schlagerpinglan: Här följer lite ESC-relaterade nyheter:

 • Malena Erman var en av de få artister som uppmärksammade våldsamheterna under den icke godkända gayparaden i Moskva och nu kritiserar hon (enligt Aftonbladet) de andra artisterna för att de var så tysta.
 • I Storbritannien ökade intresset för ESC då i genomsnitt 35,5% av TV-tittarna valde att se ESC-finalen. Som flest var det ca 9,8 miljoner TV-tittare som såg när Jade blev femma. Jämför detta med ca 8,6 miljoner 2008 (då Andy Abraham kom sist) och ca 8,77 miljoner 2007 (då Scootch kom på 23:e-plats).
 • Enligt EBU så visste de inte om att finalen av UEFA Champions League ska spelas den 22:e maj 2010 när de satte det preliminära datumet för finalen av ESC 2010 samma dag. De ska dock ha detta i tankarna när de senare ska spika datumen. Många, däribland norska TV-bolaget NRK, kräver inte oväntat att datumet ska ändras.
 • Finalen av ESC 2009 blev det program som fått flest tittare i hela den norska TV-historien. 2 003 000 tittare såg när landet vann en storskredsseger med Alexander Rybak, vilket är nästan en halv miljon fler tittare än förra året då landet kom femma med Maria Haukass Storeng.
 • (Källa: esctoday.com om inget annat anges)

  Schlagerpinglan: Att Malena Ernman väljer att stå upp för mänskliga rättigheter är jättebra och hedrar henne verkligen. Inget snack om saken. Personligen känner jag däremot väldigt starkt att politik och ESC inte ska mixas och börjar man att göra undantag lite här och där så vet man aldrig var man hamnar. Därför tycker jag inte att det blir riktigt rätt att kritisera de artister som valde att inte uttala sig i frågan. Det var inte därför de var där.

  Att det gick så pass bra som det ändå gick för Storbritannien tycker jag är en av årets ljusglimtar. Roligt och välförtjänt. Norges framgångar är naturligtvis en annan.

  Att ESC 2010 blir flyttat är det väl ingen som tvivlar på. Vill man ha många tittare så ska man inte krocka med fotbollsmatcher. Man ser ju vad som hände i Spanien i år. 🙂

  Andra bloggar om: , , , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se