Dannys låt – ett plagiat?

2011-02-10 (torsdag)

3minutes ställer sig frågan om Dannys låt från första deltävlingen av Melodifestivalen 2011, “In the club“, är en cover på “En el club” med Myla Vox från 2010. Döm själva!
(Källor: Schlagerbloggen och 3minutes)

Schlagerpinglan: Det är alltid en massa plagiat-anklagelser som cirkulerar så här i ESC-uttagnings-tider och i de flesta fall så är det inte så mycket mer än just anklagelser. Den juridiska biten angående Dannys låt vet jag ingenting om (kommer inte ihåg låten så detaljerat heller) men visst finns det vissa uppenbara likheter?

Uppdaterad 2011-02-14:
Nöjesbladet har varit i kontakt med bolagschefen för gruppen Myla Vox och han tycker att låtarna påminner om varandra men att det absolut inte är frågan om något plagiat.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


23 kommentarer till “Dannys låt – ett plagiat?”

 1. Madeleine

  hhahahaha skitsnack! Finns ju ingen likhet alls med “En el club”. Deras låt suger dessutom medan Dannys “In the Club” är en grymt bra låt!

 2. Schlagerpinglan

  Madeleine, Att Dannys låt är jättebra medan den andra är ett bottennapp kan jag hålla med om. Att det inte skulle finnas några likheter alls är jag däremot mer tveksam till men som sagt, jag kommer inte ihåg Dannys låt i detalj.

 3. Madeleine

  Men lägg av va! Danny lyssnar inte ens på sån skit som “En le club” och jag håller fast vid att de inte är ett dugg lika, utom just att de andra då sjunger de tre orden “En el club”! Vrf vill du förstöra för honom genom att sprida sån här dynga?? Jävla idiot säger jag bara!

 4. Christoffer

  Madeleine – ta och tagga ned!
  Jag håller med Schlagerpinglan om att det finns vissa likheter (gällande refrängens uppbyggnad och struktur).

 5. Madeleine

  Nä jag tänker inte tagga ner förrän Schlagerpinglan tar bort de här jävla inlägget. Jag har musiköra och jag kan då fan INTE höra nån likhet alls. Det är bara för att det rör sej om Danny som man kommer med såna här anklagelser lr hur? Hade det varit Jonas Mattsson t.ex. så skriver man ju inget för ingen bryr sej och Aftonbladet hade inte heller sålt nåra extra lösnummer. Det fattar väl vem som helst! Sen vet ju alla att Danny inte skulle inspireras av en sån här skitlåt. Allt är bara BULLSHIT!!!!!!!!

 6. Schlagerpinglan

  Madeleine, Jag tycker själv om Dannys låt och har varken intresset av eller makten att förstöra något för honom. Notera att jag INTE skriver att det är ett plagiat, bara att det finns vissa likheter.

  Här på bloggen skriver jag om saker som jag själv tycker är intressant och eftersom jag hejade till när jag hörde låten och såg likheter i vissa saker som imponerat på mig i Dannys framträdande i lördags så tänkte jag att fler kunde tycka att det var intressant.

  Dessutom, om du själv var övertygad om att de är helt olika så hade du knappast känt något behov av att sänka dig till personangrepps-nivå.

 7. Henrik

  Håller med dig Schlagerpinglan. Finns tydliga likheter i låtarna, och speciellt i refrängen i dess tongångar, uppbyggnad och text. Men om det är ett medvetet plagiat är svårt att veta dock.

 8. Schlagerpinglan

  Henrik, Precis. Synd bara att det alltid finns de som ska övertolka och överdriva. Även om det finns likheter mellan två låtar så behöver det ju inte automatiskt betyda att låtskrivarna vetat om den andra låtens existens. Jag har ingen aning om hur lika de är, bara att det var så pass mycket att det var intressant.

 9. Madeleine

  “Men om det är ett medvetet plagiat är svårt att veta dock.”

  herre gud! så Henrik är alltså osäker på om Danny kan ha inspirerats av den spanska skitlåten!! Gud man tar sej för pannan! Så naivt så man kan inte tro det är sant! Men för f*n fattar ni inte att Danny riskerar att DISKAS av den här geggan av falska anklagelser! Allt hans arbete och hans satsningar skulle vara förgäves! Det hela är så sinnessjukt så man hittar inga ord! Du borde tänka dej för vilka konsekvenser ett inlägg kan få för en artist. Nu sprider *censur* Ek samma gegga i Aftonbladet. Trodde ju att han supportade en av Sveriges bästa artister och sångare. Men tydligen inte.

 10. Schlagerpinglan

  Madeleine, lägg av nu va! Om det är ett plagiat så kommer låten att diskas, oavsett om vi skriver om det eller ej. Men du är ju helt säker på att det inte är det så då har varken du eller Danny något att oroa er för, eller hur? Själv har jag inte lyssnat på Dannys låt sedan i lördags och kan därför inte vara lika tvärsäker som du verkar vara. Kan dock lugna dig med att ribban ligger ganska högt så det krävs en hel del för att ett bidrag ska bli diskat.

 11. Madeleine

  Fy f*n!!! Den ska inte diskas, att du ens kan andas om nåt sånt och ens insinuera “om” det är ett plagiat! och tro att han skulle plagiera ett sånt bottennapp! Hela diskussionen är så sjuk den kan bli. Äntligen har vi en grym sångare och artist som gör en dunder-låt, sen ska han “eventuellt” diskas! p.g.a. lögner och falska anklagelser! Diskar de Danny så hoppas jag hela mello läggs ner och det illa kvickt. Sån jääävla skit. Dra åt helvete säger jag bara!!!!

 12. Schlagerpinglan

  Madeleine, Jag har hela tiden hävdat att jag inte hört låten sedan i lördags och därför inte kan uttala mig om det är ett plagiat eller inte. Förstår inte varför du är så arg. Jag tycker om låten (gav den 4+ av 5 möjliga i min genomgång av bidrag) och vill verkligen inte se Danny diskad. Tror att du ser fiender där de inte finns.

 13. Daniela

  Jag håller med er som tycker att det finns vissa likheter i låtarnas refränger, men många nyskrivna låtar påminner ju nuförtiden i någon grad om låtar som redan finns utan att för den sakens skull vara plagiat. Hur som helst tycker jag att det är väldigt onödigt att göra en sådan här sak till en personangrepps-fråga; nyheten kom ju inte ens ursprungligen från den här bloggen utan från 3minutes. Och som du skriver, Schlagerpinglan, inga blogginlägg eller -kommentarer har knappast makten att påverka en eventuell diskning av ett Melodifestivalbidrag. Dessutom tycker jag att det är onödigt att spekulera i vad Danny har influerats av; såvida ingen här är personlig bekant till honom kan vi ju knappast veta det, eller hur? Jag vill dock framhålla att jag också tyckte om Dannys bidrag (speciellt framträdandet) så jag vill inte heller se honom diskad.

 14. Frida

  oj, har suttit och läst kommentarerna här och har svårt att hålla mej för skratt! Skrattretande ja, haha, att tro att Danny skulle plagierat den här sjukt dåliga låten. Har lyssnat på båda låtarna och håller till 100% med Madeleine om att de absolut inte låter lika, inte ett smack! Alltså, inget plagiat, no way!

 15. Schlagerpinglan

  Frida, Jag har också läst alla kommentarerna och jag kan faktiskt inte hitta någon som skrivit att de tror att Danny plagierat låten. Allt vi kommit fram till är att några av oss tycker att låtarna har vissa likheter och några andra kan inte höra några likheter alls. Vi får helt enkelt inse att vi inte tycker likadant. Svårare än så är det inte.

 16. Axel

  Danny kommer inte att diskas, för att förra året så anklagades Timoteij för att ha plagierat Sareks låt “Älvorna”. De två låtarna hade ungefär lika många likheter som “In The Club” och “En el Club”. Varje år anklagas något bidrag för att vara plagiat, och det är inget att oroa sig för, för att de diskas ALDRIG.

 17. DavidG

  Jag tror det är som vanlgit när plagiatanklagelser kommer fram…..e fter att hört den andra låten så är det som vanligt……….. det EN pytteliten textbit som låter samma som dannys låt…..men 95% av låten är annorlunda…

 18. Schlagerpinglan

  DavidG, Jepp, det brukar vara så.

 19. Eve

  Tänk er in i det själva: DU har skapat någonting som du är stolt över som blir uppmärksammat. Glad och stolt. Helt plötsligt, så beskyller en väldig massa människor ut det DU gjort. Du vet att du har rent mjöl i påsen. Men i media och i mångas ögon ses du som en fejk. Hur skulle du känna dig?
  Jag är galet ledsen å deras vägnar, de inte förtjänar inte detta, för de har rent mjöl i sina påsar. Jag vet.

 20. Schlagerpinglan

  Eve, Varför skriver du detta här? Det du skriver är ju självklarheter men har ingenting med mig eller min blogg att göra. Om du orkat läsa alla kommentarerna så ser du att ingen här har anklagat Danny för något utan diskussionen har mest handlat om aggressiva fans.

 21. Eve

  Jag har läst alla kommentarer. Jag pekar heller inte ut dig, eller någon här. Då ber jag om ursäkt om det uppfattas så, det var mest att jag ville deklarera mitt missnöje av den storleken detta har tagit sig i media. När det inte finns ett uns av sanning i det är de väldigt tragiskt för de inblandade.
  Daniela skrev: “såvida ingen här är personlig bekant till honom kan vi ju knappast veta det, eller hur?”
  Det var ett svar jag ville skriva, då jag vet hur det ligger till.
  Sedan pågår det ingen hetsjakt på de seriösa mellobloggarna, men gemeneman läser inte här, de läser Aftonbladet/Expressen, där det pågår hetsjakt.
  Så sorry om jag stökat till det/Eve

 22. Linus

  Lyssnade precis på “En el Club” och håller med övriga inlägg om att det finns vissa likheter. Dock, tror jag inte att man i ett schlagersammanhang skulle utsätta sig för risken att diskas pga plagiat. Så chansen att Danny skulle diskas är obefintlig så det finns inget att oroa sig över.

 23. Schlagerpinglan

  Eve, Ingen fara men tack för förtydligandet.

  Linus, Precis, det ska mycket till för att det ska räknas som plagiat.

  Jag vill tacka alla som delat med sig av sina åsikter och lyckats att hålla ett vårdat språk och vänlig ton. Eftersom det nu väller in kommentarer i lite mer anklagande ton så raderar jag allt härunder och stänger sedan kommentarsfunktionen.


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se