Schlagerpinglan: Vi närmar oss Eurovision Song Contest 2012 i Azerbajdzjan med släpande, små steg och flera länder har redan rapporterat om sina förberedelser.

Här nedan har jag sammanställt en del av dem, tillsammans med några mer eller mindre otroliga rykten. Hur mycket som sedan stämmer i slutändan får tiden utvisa. Det stillar i alla fall en del av den abstinens som sakta men säkert börjat krypa sig på så här mellan ESC-säsongerna. 😀

Sommarens nyheter och rykten om ESC 2012:
Albanien
[14:e i semi 1 2011, “Feel The Passion”, Aurela Gaçe]
Trots att gün.az påstår att Albanien är klart för ESC 2012 så har det ännu inte bekräftats officiellt. Varför det inte skedde i samband med att infon om årets Festivali i Këngës presenterades, som det brukar, återstår att se. Kanske har RTSH andra uttagningsplaner för ESC 2012? Festivali i Këngës kommer i alla fall att avgöras i december och bidragen dit tas emot den 3:e och 4:e oktober.
(Källor: esctoday.com och escdaily.com)

Armenien
[12:a i semi 1 2011, “Boom Boom”, Emmy]
TV-bolaget ARMTV har ännu ej meddelat om Armenien kommer att vara med i Baku eller ej. Gün.az hävdar trots det att landet är redo för 2012. Vad gäller artistrykten så är System of a Down och Razmik Amyan (3:a NF 2010) två kandidater som det surrats lite extra om. (Källor: escdaily.com och escdaily.com)

Azerbajdzjan (värdland)
[1:a i finalen 2011, “Running Scared”, Ell/Nikki]
Eftersom landet vann ESC 2011 och därmed arrangerar ESC 2012, som lär gå av stapeln den 22:a, 24:e och 26:e maj, så kan man förutsätta att de även kommer att delta i tävlingen.

Belgien
[11:a i semi 2 2011, “With Love Baby”, Witloof Bay]
TV-bolaget VRT meddelade ganska tidigt att de tänker vara med i ESC 2012. Vem som kommer att representera dem är ännu ej bestämt men Kate Ryan (“Je T’adore“, 2006) har i en intervju uppgivit att hon är intresserad av att göra ett nytt försök. Fler artistrykten hittar ni på oikotimes.com. (Källor: escdaily.com och esctoday.com)

Bosnien och Hercegovina
[2011: 6:a i finalen, “Love In Rewind”, Dino Merlin]
Enligt den lokala tidningen Dnevni Avaz så har Hari Mata Hari erbjudits rollen som landets ESC-representant ännu en gång. Om detta återkommande rykte leder till något eller om det endast är önsketänkande återstår att se då det inte bekräftats officiellt.
(Källa: esctoday.com)

Bulgarien
[12:a i semi 2 2011, “Na Inat”, Poli Genova]
Mellan den 9:e september och den 11:e november tar Bulgarien emot (inhemska) bidrag till sin ESC-uttagning. En panel av musikproffs kommer därefter att välja ut upp till 60 bidrag som får komma på provsjungning den 23:e november. Därifrån går sedan 30 vidare till semifinalerna som kommer att hållas den 12:e och 14:e december. Den avslutande finalen, med 12 tävlande, är planerad till den 28:e januari. Vinnaren utses med hjälp av jury- och teleröster.
(Källa: eurovision.tv)

Cypern
[18:e i semi 2 2011, “San Aggelos S’Agapisa”, Christos Mylordos]
Uppgifterna går isär huruvida TV-bolaget CyBC bekräftat att Ivi Adamou kommer att representera landet i ESC 2012 eller inte men eftersom även den officiella ESC-sidan rapporterar om Ivi så borde det ligga en hel del bakom. När och hur låten i så fall ska väljas ut finns det däremot olika uppgifter om. Enligt oikotimes.com så blir det en show på nyårsafton, där jury och tittare får välja ut en av tre engelskspråkiga låtar. (Källor: eurovision.tv, oikotimes.com, escdaily.com och esctoday.com)

Danmark
[5:a i finalen 2011, “New Tomorrow”, A Friend In London]
Dansk Melodi Grand Prix 2012 kommer att avgöras i Gigantium Arena i Aalborg lördagen den 21:a januari. 10 bidrag tävlar i finalen, varav 3-4 är av DR specialinbjudna wildcards och de övriga väljs ut bland de bidrag som skickats in till DR, vilket man kan göra t.o.m. den 26:e september. (Källa: eurovision.tv)

Estland
[24:a i finalen 2011, “Rockefeller Street”, Getter Jaani]
Enligt escdaily.com så har Estland bekräftat att de kommer att ställa upp i ESC 2012 och återigen använda sig av uttagningsformatet “Eesti Laul”. (Källa: escdaily.com)

Finland
[21:a i finalen 2011, “Da Da Dam”, Paradise Oskar]
Finland kommer att testa nya grepp till 2012 och satsar på “Uuden Musiikin Kilpailu” (UMK), där landets bästa artist och låt ska vaskas fram. Bidrag kan skickas till YLE fram till den 30:e september. Åtminstone en av låtskrivarna samt huvudartisten ska vara finska medborgare eller permanent bosatta i Finland. Den nya musiktävlingen kommer att bestå av fem semifinaler (27/1, 3/2, 10/2, 17/2, 24/2) samt en stor final den 25:e februari. (Källor: eurovision.tv och esctoday.com)

Island
[20:e i finalen 2011, “Coming Home”, Sjonni’s Friends]
Island är ett av få länder som gün.az (se nedan) inte tar upp på sin lista över länder som är klara för ESC 2012. Precis som de andra länderna så lär de nog bekräfta sitt deltagande tids nog.
(Källa: escdaily.com)

Israel
[15:e i semi 2 2011, “Ding Dong”, Dana International]
Den israeliska tidningen Ma’ariv har rapporterat att TV-bolaget IBA bestämt sig för att vara med i ESC 2012, trots säkerhetsfrågan och det faktum att finalen inträffar på en israelisk helgdag. Det har även rapporterats att IBA godkänt budgeten för KDAM 2012, landets ESC-uttagning, vilket i så fall tyder på att de i alla fall planerar att vara med. (Källor: esctoday.com och oikotimes.com)

Malta
[11:a i semi 1 2011, “One Life”, Glen Vella]
Uttagningen av ESC-bidrag på Malta kommer att bestå av en semifinal med 24 bidrag den 27:e januari samt en final med 16 bidrag den 28:e januari. Bidrag till landets ESC-uttagning kan lämnas in till PBS den 20:e och och 21:a oktober och kostar €150. PBS förbehåller sig rätten att kunna lägga till wildcards till båda tävlingarna.
(Källa: escdaily.com)

Marocko
[18:e 1980, “Bitakat Hob”, Samira Bensaïd]
Alltid är det något land som ryktas återvända till ESC och ett land det surras extra mycket om är Marocko. Bl.a. så lär Frankrikes Bruno Berberes ha sagt att han tror de återvänder 2012. Inget officiellt meddelande har dock givits så för tillfället får det räknas som endast rykten. (Källor: escdaily.com och oikotimes.com)

Nederländerna
[19:e i semi 2 2011, “Never Alone”, 3JS]
Den 30:e september är sista dagen att lämna in sitt bidrag till Nationaal Songfestival 2012, där sex eller sju bidrag kommer att få tävla i januari. Inte bara färdiga demos accepteras utan det mesta tas emot så som text, musik eller ett artistnamn. Mannen bakom Big Brother och andra tittarsuccéer, John de Mol, kommer att vara involverad i showen. David Hasselhoff kommer däremot inte att delta, trots sommarens ihärdiga rykten som påstod motsatsen.
(Källa: eurovision.tv)

Norge
[17:e i semi 2 2011, “Haba Haba”, Stella Mwangi]
Även 2012 kommer formatet Melodi Grand Prix att användas. Utländska låtskrivare är välkomna men NRK uppmanar speciellt inhemska låtskrivare att delta. Deadline att skicka in bidrag är satt till den 2:a september. En jury kommer sedan att välja ut de 21 bidrag som får tävla i MGP 2012. (Källor: eurovision.tv och escdaily.com)

Portugal
[18:e i semi 1 2011, “Luta É Alegria”, Homens Da Luta]
Inga rapporter har kommit från Portugal och precis som Island så finns de inte ens med på den långa lista av länder som gün.az hävdar är klara för ESC 2012, vad de nu grundar det på.

Rumänien
[17:e i finalen 2011, “Change”, Hotel FM]
Enligt gün.az är Rumänien klar för ESC men jag hittar ingen närmare information om TVR:s planer för Selecţia Naţională 2012. Min personliga favorit i 2011-års uttagning, Leticia (5:a med “Dreaming of you“), uppges i alla fall vara intresserad av att vara med igen.
(Källa: escdaily.com och esctoday.com)

Ryssland
[16:e i finalen 2011, “Get You”, Alexej Vorobjov]
Enligt gün.az är Ryssland klar för ESC 2012 men någon officiell bekräftelse hittar jag inte. Inte heller ryktet om att ena halvan av numera splittrade t.A.T.u. (“Ne Ver’, Ne Boysia“, 2003), Lena Katina, förhandlar med det ryska TV-bolaget om ESC 2012 verkar vara bekräftat men man kan ju hoppas på det bästa.
(Källor: escdaily.com och oikotimes.com)

Schweiz
[25:a i finalen 2011, “In Love For A While”, Anna Rossinelli]
Uppdaterad 2011-09-01: Finalen av “Die große Entscheidungsshow” kommer att innehålla 14 bidrag som framförs i två-minutersversioner. Tittarna har 100% makt och datumet är satt till den 10:e december 2011. Dessförinnan kommer en online-uttagning att äga rum (bidragen laddas upp 1:a-30:e september / röstningen startar i oktober) där internetröster och en jury 50/50 utser sex bidrag till finalen. De resterande åtta finalisterna utses enligt följande: RSI utser två, RTS utser tre och DRS 3 utser tre bidrag. (Källor: eurovision.tv och eurovision.tv)

Slovenien
[13:e i finalen 2011, “No One”, Maja Keuc]
Årets slovenska artist kommer att väljas ut genom en ny utslagnings-TV-show, “Misija Evrovizija” (Mission Eurovision), vars första program sänds den 2:a oktober och som leds av Klemen Slakonja. Även Maja Keuc (“No One“, 2011) kommer att delta i showen, som håller provsjungningar runt om i landet mellan den 26:e och 30:e augusti. En mix av jury- och teleröster utser den vinnande artisten. Därefter, i slutet av januari, kommer landets ESC-bidrag att väljas ut i den välbekanta showen EMA.
(Källor: eurovision.tv, esctoday.com och escdaily.com)

Spanien (tillhör The Big Five)
[23:a i finalen 2011, “Que Me Quiten Lo Bailao – They Can’t Take The Fun Away From Me”, Lucía Pérez]
Enligt gün.az är Spanien klar för ESC 2012. Eftersom landet tillhör The Big Five så kan man väl anta att de tänker vara med men någon officiell bekräftelse på detta har jag inte hittat. Däremot uppges en populär flamenco-sångare, Falete, vara intresserad av att representera sitt land i ESC, men bara om han väljs internt. Vi får väl se. (Källor: escdaily.com och esctoday.com)

Storbritannien (tillhör The Big Five)
[11:a i finalen 2011, “I Can”, Blue]
Precis som i fallet med Spanien så hävdar gün.az att Storbritannien klar för ESC 2012 trots att inget bekräftats officiellt. Däremot cirkulerar det rykten/förhoppningar om att Spice Girls skulle vara intresserade av ESC 2012. Ännu fler artistrykten hittar ni på eurovision.tv.
(Källor: escdaily.com och eurovision.tv)

Sverige
[3:a i finalen 2011, “Popular”, Eric Saade]
Sverige fortsätter med Melodifestival-formatet fast nu med Christer Björkman som producent för hela showen. Det blir en ensam Webbjoker, 16 jury-valda låtar från en öppen uttagning samt 15 av SVT specialutvalda bidrag. Endast ljudfiler tas emot (gäller både Webbjokern och den öppna uttagningen) och de kan laddas upp på svt.se/melodifestivalen mellan den 1:a och 20:e september.
(Källa: svt.se)

Tyskland (tillhör The Big Five)
[10:a i finalen 2011, “Taken By A Stranger”, Lena]
Stefan Raab, som låg bakom framgångarna 1998 (6:a), 2000 (5:a), 2004 (8:a), 2010 (1:a) och 2011 (10:a) kommer inte att hålla i trådarna 2012 men ungefär samma format kommer att användas som de föregående två åren. Det blir i stället Thomas D som övertar ledarrollen i vad som nu blir “Unser Star für Baku“.
(Källa: eurovision.tv)

Ukraina
[4:a i finalen 2011, “Angel”, Mika Newton]
Av erfarenhet så vet vi att all information om Ukrainas ESC-uttagning bör tas med en nypa salt, men detta är vad som rapporterats så här långt:

En kandidat att bli landets ESC 2012-representant kommer att utses genom en talangtävling ledd av Filipp Kirkorov och Ani Lorak. Formatet lär var helt oprövat och kommer att innefatta åtminstone 100 sångare, i grupper om 10-12 stycken i varje. Specialkomponerade jurygrupper ska sedan vaska fram det bästa. Det första programmet lär sändas i början av september.

Vinnaren kommer att få tävla i landets nationella uttagning till Eurovision Song Contest som kommer att hållas i februari 2012. (Källor: oikotimes.com och esctoday.com)

Ungern
[22:a i finalen 2011, “What About My Dreams?”, Kati Wolf]
Det ungerska TV-bolaget MTV har bekräftat att de kommer att ställa upp i ESC 2012. Några närmare uppgifter om hur deras representant ska utses har däremot inte givits. (Källor: oikotimes.com och escdaily.com)

Österrike
[18:e i finalen 2011, “The Secret Is Love”, Nadine Beiler]
Österrike har planer på att delta i ESC 2012.
(Källa: escdaily.com och oikotimes.com)

Enligt gün.az är även dessa länder redo för ESC 2012: (*)
Frankrike (Big 5) (15:e i finalen 2011, “Sognu”, Amaury Vassili)
Georgien (9:a i finalen 2011, “One More Day”, Eldrine)
Grekland (7:a i finalen 2011, “Watch My Dance”, Loucas feat. Stereo Mike)
Irland (8:a i finalen 2011, “Lipstick”, Jedward)
Italien (Big 5) (2:a i finalen 2011, “Madness Of Love”, Raphael Gualazzi)
Kroatien (15:e i semi 1 2011, “Celebrate”, Daria)
Lettland (17:e i semi 2 2011, “Angel In Disguise”, Musiqq)
Litauen (19:e i finalen 2011, “C’est Ma Vie”, Evelina Sašenko)
Makedonien (16:e i semi 2 2011, “Rusinka”, Vlatko Ilievski)
Moldavien (12:a i finalen 2011, “So Lucky”, Zdob și Zdub)
Polen (19:e i semi 1 2011, “Jestem”, Magdalena Tul)
San Marino (16:e i semi 1 2011, “Stand By”, Senit)
Serbien (14:e i finalen 2011, “Čaroban”, Nina)
Slovakien (13:e i semi 2 2011, “I’m Still Alive”, TWiiNS)
Tjeckien (18:e i semi 1 2009, “Aven Romale”, Gipsy.cz)
Turkiet (13:e i semi 1 2011, “Live It Up”, Yüksek Sadakat)
Vitryssland (14:e i semi 2 2011, “I Love Belarus”, Anastasiya Vinnikova)
(*Gün.az har publicerat en lista över 42 länder som de uppger är klara för 2012 fastän många av dem inte officiellt bekräftat sitt deltagande. Vilka som är med vet vi inte säkert förrän EBU lämnar ut sin lista om några månader. (Källa: escdaily.com))

Schlagerpinglan: Ja, det var en liten sammanfattning av sommarens nyheter. 😀 Då är vi uppdaterade och redo för den 1:a septemberSchweiz startar sin online-uttagning och därmed även Eurovision 2012-säsongen. Inte en dag för tidigt. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Allt du behöver veta inför ESC 2012… så här långt”

  1. Alva :)

    Verkligen cool blogg, kul att du skriver allt så bra .. hööhöö … sorry för litet ordförråd <3

    Alva …

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se