Inför Lettlands första semifinal

2012-01-07 (lördag)

I kväll startar Lettland sin uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2012 i och med att den första semifinalen av Eirodziesma ska avgöras.

10 bidrag tävlar om 5 platser i finalen den 18:e februari. Vilka det blir bestäms av jury- och teleröster 50/50.

Startordningen, länkar till de tävlande bidragen, artistintervjuer av escchat.com, samt mina egna betyg och omdömen hittar ni här nedan.

Lettlands ESC-uttagning, Semifinal 1, 7/1 2012:
När? klockan 20:20 CET
Var? LTV1, lattelecom.tv (endast inom Lettland) och ltv1.lv

Startordning “Eirodziesma 2012”, Semifinal 1:
1. “Dancer” – Atis Ievins
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Artūrs Mangulis
Schlagerpinglan: Solosång och enkelt gitarrkomp som övergår till extrem-ljusa toner och en elgitarr med fria tyglar när väl resten av instrumenten kommer igång. Man väntar på något men inte det. Låter dock inte så dumt när väl den första chocken lagt sig.

2. “Mīlestības nevar būt par daudz” – Nikolajs Puzikovs
Betyg: 4/5
Låtskrivare: Artūrs Palkevičs, Guntars Račs
Schlagerpinglan: Denna finstämda ballad var min favorit redan vid första genomlyssningen och sedan dess har den växt till sig ytterligare. Extra poäng får den för att det är den enda låten på lettiska i hela “Eirodziesma”.

3. “No Limits To Dream” – Maia
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Edgars Beļickis, Edgars Jass, Raitis Aukšmuksts, Maia
Schlagerpinglan: En charmig liten visa med inslag av klassiska sago-ljud. Det hade kunnat bli väldigt mysigt om det inte vore för det stressande och enformiga piano-klinks-kompet samt partierna där man undrar om sångerskan ska andas över huvud taget.

4. “I Want You Back” – Samanta Tina & Davids Kalandija
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Mārtiņš Grunte, Oskars Maizītis
Schlagerpinglan: Duett som börjar lite försiktigt men ökar i kraft allt eftersom. Artisterna verkar ha röster som håller men det blir lite väl skrikigt för min smak efter ett tag. Låten hade kanske även tjänat på att ha mer än ett klinkande piano bakom paret.

5. “Rollin Up” – Angelina & Alisa May
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Jevgeņijs Ustinskovs, Alisa May
Schlagerpinglan: Lite B-musikal-varning på denna repetetiva låt som ibland letar sig upp i lite väl ljusa toner för att det ska kännas helt bekvämt för öronen. Trots det så har den något som gör att den inte kan avskrivas helt.

6. “Freakin’ Out” – Laura Bicane & Romans Sladzis
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Laura Bicāne
Schlagerpinglan: En lättsamt trallande refräng som sakta biter sig fast och en sångerska med originell sångröst – det är allt som behövs för att få till ett lite charmigt bidrag. Mycket mer än så är det dock inte.

7. “Celebration” – Paula Dukure
Betyg: 1/5
Låtskrivare: Edijs Dukurs, Miks Dukurs
Schlagerpinglan: Denna låt hade nog tjänat på att framföras på lettiska, eller något annat oförståeligt språk, för texten gör mer skada än nytta i detta fallet. Utan den så hade “Celebration” varit en vanlig, anonym pop/rocklåt som bara skvalat harmlöst förbi.

8. “We Can Change The World” – Andris Abelite
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Andris Ābelīte
Schlagerpinglan: En halvsläpig men behaglig låt som med sina trumpetslingor får en liten (för?) gammaldags känsla. Kan vara fel årtionde men samtidigt, ibland kan “fel” fungera helt perfekt så eventuellt får jag höja betyget efter semin.

9. “My World” – Ruta Duduma
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Rūta Dūduma
Schlagerpinglan: Även här har vi lite halvsläpig musik men nu i lite modernare tappning och med en lite mer intressant text, vilket ger en anledning till att fortsätta lyssna. Som en liten mysig sagostund. Nöje för stunden men knappast någon ESC-vinnare.

10. “Disco Superfly” – PeR
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Ralfs Eilands, Edmunds Rasmanis
Schlagerpinglan: Denna funk-disco-låt skulle mycket väl, med rätta artister, kunna bli riktigt underhållande. Tyvärr så kan det också bli en riktigt pinsam kalkon-historia. Vi får väl se hur PeR behandlar den. I nuläget är jag nyfiken men inte helt övertygad, trots att refrängen fortsätter att eka långt efter att låten tagit slut.

Schlagerpinglan: Förhoppningsvis så har vi vinnaren av hela Eirodziesma här, då jag personligen inte kan hitta någon låt som kommer upp i klass med den mysiga “Mīlestības nevar būt par daudz“. Först får vi dock se om Nikolajs Puzikovs kan göra låten rättvisa live och förtjänar en finalplats. Jag håller tummarna för det i alla fall.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se