Nu på lördag den 11:e februari är det dags för Norge att utse sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2012. I finalen tävlar tre bidrag från var och en av de tre semifinalerna samt ett wildcard (“Sailors” med Lise Karlsnes).

Här nedan hittar ni länkar till alla finalisterna samt en liten genomgång där jag ger mitt omdöme och betyg till bidragen:

Norges “Melodi Grand Prix 2012”, Finalen, 11:e februari:
1. “Stay” – Tooji
Betyg: 4+/5
Låtskrivare: Tooji, Peter Boström, Figge Boström
Schlagerpinglan: Clubmusik med österländska klanger framförd av en artist med utseendet på sin sida inleder (och förhoppningsvis även avslutar) Norges MGP-final. Vissa avfärdar den direkt p.g.a. vissa likheter med förra årets Eric Saade men personligen tycker jag att bidraget är för bra för att inte få sin chans i ESC. Uttagningens klart bästa helhet.

2. “High on love” – Reidun Sæther
Betyg: 4/5
Låtskrivare: Thomas G:son, Tommy Berre og Ovi
Schlagerpinglan: Om inte Tooji vinner så hoppas jag att segern i stället går till denna G:son-poplåt som i Reidun Sæthers händer får en härlig power-ballad-känsla. En låt som bara växer och växer och en artist som imponerar både röst- och scenmässigt.

3. “Sailors” – Lise Karlsnes (Wildcard)
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Lise Karlsnes, Thomas Eriksen
Schlagerpinglan: Att låten inte tog sig till final direkt har jag inga svårigheter att förstå. Den är lite för enformig och intetsägande för min smak. Fanns betydligt intressantare bidrag som kunde fått wildcard:et.

4. “Ola Nordmann” – Plumbo
Betyg: 2+/5
Låtskrivare: Lars Erik Blokkhus, Glenn Hauger
Schlagerpinglan: En del av mig tycker om svängiga, nordiska folkmusiks-klanger medan en del av mig tycker att detta är lite väl mossigt. Nu är det ändå ESC det gäller och då hoppas i alla fall jag på något med lite mer modern känsla.

5. “Crush” – Malin Reitan
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Beyond51 – Marcus Ulstad Nilsen, Andreas Sjo Engen, Kjetil Helgesen
Schlagerpinglan: Personligen tycker jag att lättsam light-pop med pubertetstext som framförs lite stapplande av en ung tjej är något som hör hemma i Junior-ESC, inte ESC. Tjejen har kanske åldern inne men slutresultatet blir alltför Junior-aktigt för min smak.

6. “Somewhere beautiful” – Nora Foss Al-Jabri
Betyg: 3+/5
Låtskrivare: Christian Ingebrigtsen, Eivind Rølles
Schlagerpinglan: Här kommer ytterligare en ung tjej men här är stämman starkare och låten är en vacker, gripande Disney-ballad. Med sina stråkar och dramatiska trumvirvel så blir det nästan för mycket men bara nästan. Ett starkt bidrag som förtjänar en placering högt upp på resultatlistan.

7. “Don’t touch the flame” – Carburetors
Betyg: 3+/5
Låtskrivare: Stian Krogh, Christopher Lindahl, Per Gunnar Lund-Vang
Schlagerpinglan: Årets rock-bidrag får mer än godkänt av mig. Det är förvisso ingenting utöver det vanliga, och bör därmed inte ha något i slutstriden att göra, men det håller en hög kvalité och fyller sin funktion i finalen.

8. “Things change” – Petter Øien & Bobby Bare
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Bobby Bare
Schlagerpinglan: Detta bidrag gör mig lite konfunderad. Country har aldrig varit något för mig och därmed borde “Things change” gå bort direkt. Det finns dock något i melodislingan som är enormt tilltalande. Gillar den motvilligt men hoppas likväl inte att den vinner.

9. “Sammen” – Yaseen & Julie Maria
Betyg: 1+/5
Låtskrivare: Sigve Bull, El Axel
Schlagerpinglan: Ibland är det så enkelt som att man helt enkelt inte tycker om ett bidrag. För mig är detta ett sådant fall. Texten och tanken är god men som låt så fungerar “Sammen” inte på mig.

10. “Make it better” – Tommy Fredvang
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Tommy Fredvang, Hanne Sørvaag, Tommy Berre
Schlagerpinglan: Här har vi ett tydligt exempel där artisten är större än låten. En medioker, enformig poplåt som enbart blir intressant för att artisten gör den intressant. Ingen vinnare men likväl ett bidrag som är värd sina tre minuter på scen.

Schlagerpinglan: Jag och norrmännen brukar inte alls ha samma uppfattning om vad de bör skicka till ESC men i år hoppas jag att det blir ändring på det. I mina ögon så är Tooji den självklara segraren med sin direkta låt och snygga show men jag kan tänka mig att det finns skilda åsikter om det. 🙂

Vem norrmännen nu än väljer så får man ändå gratulera dem till ett ovanligt starkt finalfält. En klar uppryckning sedan sist.

Se även resultaten från de tre deltävlingarna av Norsk Melodi Grand Prix 2012: semi 1semi 2semi 3.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Inför finalen av Norges “Melodi Grand Prix 2012””

 1. Pierre

  Alltid kul att läsa vad du tycker! Den här gången tycker vi dessutom ovanligt lika. Är rädd att norrmännen väljer galet i år. Mina tips får nog vänta ett par dagar till, jag hinner helt enkelt inte förrän närmare helgen. 🙂

 2. Kerstin

  Tycker Norge fått ihop ett ganska starkt startfält. Jag har tagit ut fyra av de tio som jag tror kommer slåss om segern.

  Bidrag 1, Stay. En bra låt inget snack om saken och framträdandet är ok men ändå fattas något för mig. Betyg 3+/5.

  Bidrag 2, High on love. En bra låt även här. Bra röst men så fort jag tittar på Reidun och scenframträdandet faller låten. Att byta hand på mikrofonen och vifta med armarna framåt, uppåt och åt sidorna om och om igen räcker inte 2012. Betyg 3+/5

  Bidrag 6, Somewhere Beautiful. Egentligen gillar jag absolut inte den här typen av präktiga Disney ballader men Nora har en röst som trollbinder, en enorm känsla i rösten. Betyg 3/5

  Bidrag 10, Make it better. Jag håller med dig Schlagerpinglan att artisten definitivt höjer låten men jag tycker faktiskt låten är riktigt riktigt bra. Han gör låten och framträdandet riktigt kul att titta på och han får en verkligen att ryckas med. Modernt och 2012. Jag tycker detta är vinnaren. Betyg 4/5

  Detta är min åsikt sen vet man inte om norrmännen helt plötsligt får lust att skicka hårdrock eller country men fick jag vara enväldig norsk härskare hade jag skickat bidrag nr 10.

 3. Kerstin

  Det verkar som att Plumbo är favoriter i Norge. Ett bidrag jag dissat totalt. Ifall dom väljer att skicka Plumbo som för mig är helt ofattbart att de är favoriter så tror jag de begår ett mycket stort misstag.

 4. Schlagerpinglan

  @Pierre Tack detsamma. 🙂 Jag tror också att slutresultatet kommer att bli allt annat än vad man kan önska sig men jag kan inte låta bli att hoppas på det bästa.

  @Kerstin Nej, Plumbo känns inte som något “smart” val, om det nu finns något sådant. Nog för att man ska skicka det man tycker om men i vissa fall så blir man lite tveksam.

 5. davve

  hoppas Tooji vinner… han har störst chans internationellt.
  men tror tyvärr plumbo kommer vinna med en ganska töntig låt….utan någon som helst chans i ett semifinal fällt med stor del östeuropeiska länder.

 6. Putte_63

  Jag skulle nog inte förvåna mig om låten “Somewhere beutiful” kommer att bli norges bidrag,för sångerskan har en stark röststämma,och påminner om Jahn Teigen som sjöng låten “Adjö” i Harrowgate 1982,och Norge skulle nog komma bland de 10 bästa med den fina låten.

 7. Schlagerpinglan

  @davve och Putte_63 Jag hoppas att ni har fel båda två men ser hellre att Nora Foss Al-Jabri tar hem det än Plumbo. Fortsätter dock att hålla tummarna för Tooji in i det sista. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se