Inför kvällens final i Finland

2012-02-25 (lördag)

I kväll kommer Finland att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2012 och det sker genom det nya uttagningsformatet “Uuden Musiikin Kilpailun“.

540 bidrag skickades in till YLE och detta resulterade i att 12 bidrag tog sig vidare till fem TV-sända shower där vi kunnat följa juryns uttagningsarbete. Nu har vi kommit fram till finalen och dit har endast sex bidrag kvalificerat sig.

Här nedan hittar ni länkar till alla finalisterna samt en liten genomgång där jag ger mitt omdöme och betyg till bidragen:

Finlands “Uuden Musiikin Kilpailun”, 25:e februari:
När? klockan 20:00 CET
Var? YLE TV2, YLE HD och yle.fi

Final-startfältet “UMK 2012”:
We Are The Night“, Iconcrash (live)
Betyg: 3/5
Schlagerpinglan: Studioversionen av låten tycker jag väldigt bra om och den kommer jag förmodligen att fortsätta lyssna på även efter tävlingen. Som ESC-bidrag fungerar det däremot inte alls för mig. Inte för att gruppen är dålig eller så men väl på scen så blir låten ganska ointressant.

Habits Of Human Beings“, Kaisa Vala (live)
Betyg: 2/5
Schlagerpinglan: Detta var låten som tittarna gav minst röster till men juryn räddade kvar. Visserligen tycker jag om “I’m in la-la-la-la-love”-partiet men resten av låten hoppar jag gärna över. Kaisa Vala borde inte ha något i slutstriden att göra men är dock en karismatisk artist som fyller sin plats i finalen.

Antaa mennä“, Mica Ikonen (live)
Betyg: 3+/5
Schlagerpinglan: En avslappnad och behaglig artist som jag gärna unnar en vinst. Tyvärr så ställer han upp med en ganska avslagen låt som i och för sig doftar en hel del Robbie Williams men ändå inte imponerar nämnvärt. P.g.a. brist på konkurrenter så är Mica likväl en av mina favoriter.

När jag blundar“, Pernilla Karlsson (live)
Betyg: 4/5
Schlagerpinglan: En vacker, lugn visa på svenska med charmig, finländsk brytning charmig finlandssvenska. Låtmässigt min absoluta favorit bland finalisterna men eftersom det är just texten och språket som är bidragets styrka så är jag inte helt övertygad om att det kommer att fungera i ESC. På svenska förstår ingen och på engelska så försvinner en stor del av charmen. Kan dock vara det bästa valet.

Laululeija“, Stig (live)
Betyg: 2/5
Schlagerpinglan: Här känns det som att man behöver förstå texten och/eller veta vem den här Stig är för att kunna uppskatta bidraget fullt ut. För det måste ju helt enkelt vara något jag, som utomstående, missar. Det jag uppfattar är i varje fall inget som jag vill återuppleva i Baku.

Lasikaupunki“, Ville Eetvartti (live)
Betyg: 2+/5
Schlagerpinglan: Första gången jag lyssnade på låten så var det inte mycket som fastnade. Inte andra gången heller för den delen. Med tanke på att det är en tävling där publiken ska lockas till telefonerna så förstår jag inte hur juryn resonerade när de valde ut en så pass svårfångad låt som denna.

Schlagerpinglan: Med tanke på hur många lovande bidrag det fanns bland de 40 som YLE lade upp på sin hemsida så är det ett förvånansvärt blekt finalfält som juryn lyckats välja ut. Tyvärr ser jag i nuläget inget bidrag som det skriker ESC-finalist om men hoppas på mängder med positiva överraskningar i kvällens show.

Om alla överraskningar uteblir så blir det “När jag blundar” eller möjligen “Antaa mennä” som jag kommer att hålla tummarna för.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Inför kvällens final i Finland”

 1. genjor

  hej
  jag försöker ta reda på hur röstningen kommer gå till i Melodifestivalfinalen…men hittar iget om det???
  stämmer det att christer björkman ska bestäma röstnigsförfarandet EFTER ATT MAN SETT hur folk röstat i semifinalerna????

  % som förra året eler 132,132,88,66,44,22,11 system på telefonröstern?
  svenska eller internatiuonela juryor?

  har du koll?

 2. Schlagerpinglan

  @genjor, Nej, jag har nog inte heller läst något om hur röstningen i finalen ska gå till. Förmodligen väntar de bara med att informera om det tills det blir aktuellt.

 3. Daniela

  Hmm… Jo, tyvärr kan jag inte göra annat än hålla med; det här är helt klart det svagaste, och mest ointressanta, final-startfältet vi har haft här i Finland på många år. Ett slutresultat som blev raka motsatsen till den ursprungliga UMK-ambitionen, med andra ord. Hela UMK har varit ett enda stort och utdraget frågetecken för mig, och det samma gäller flera av de bidrag som nu slutligen är i final. Det fanns ju som sagt flera riktigt lovande bidrag med från början, men ja… detta är nu resultatet av den enväldige juryns utgallringar. Dess värre är det väl nog så att det inte längre finns något riktigt bra alternativ med i tävlingen längre, och jag tror inte heller att någon ESC-finalist döljer sig i denna skara. Men någonting ska vi ju skicka till Baku, så i brist på annat håller jag nog också på Pernilla Karlsson. Har dock ända från början haft onda aningar om att vi kommer att välja ut Stig i kväll… (men nej, jag kan tyvärr inte heller bidra med några konstruktiva tankar kring betydelsen av det bidraget…).

 4. idafia

  Finländsk brytning? Vi som pratar svenska i Finland bryter inte. Det är bara en annan dialekt av svenskan som ni pratar i Sverige. http://sv.wikipedia.org/wiki/Finlandssvenska Läs på.

 5. Schlagerpinglan

  @idafia, Jag är medveten om detta men eftersom jag försöker att hålla texten kort så kallade jag det för “brytning”, på samma sätt som jag ibland skriver “Bosnien”, fastän jag vet att det heter Bosnien och Hercegovina. Hoppas du inte tagit alltför illa vid dig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se