ESC 2012: Norge – “Stay”

2012-04-07 (lördag)

Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2012.

Land: Norge landets ESC-historik
Bidrag: “Stay” NF-framträdandetextfransk text
Artist: Tooji en.wikipedia.org/wiki/Tooji
Startnummer: nr 16 i semifinal 2
Låtskrivare: Tooji, Figge Boström, Peter Boström
Uttagning: 24 bidrag tävlade i Norges “Melodi Grand Prix”, som i år endast bestod utav tre deltävlingar och en final. Tio bidrag, varav ett wildcard, gick vidare till finalen där först fyra kvalade in till superfinalen innan jury- och tittarröster valde ut vinnaren. Juryn föredrog ett annat bidrag men tittarfavoriten Tooji vann.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Norges ESC-bidrag 2012”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se Tooji och de andra MGP-finalisterna framföra låten “Voi Voi” (Norges första ESC-bidrag, 1960 framfört av Nora Brockstedt). Se även två intervju-klipp (här och här) med Tooji och en del andra norska MGP-finalister.

Odds: Vidare till final & strax utanför topp-tio av de 42

Schlagerpinglan tror: Till final
Låten är en energirik, östinspirerad danslåt som höjs ytterligare ett snäpp tack vare att den passar så bra ihop med artisten. Likheten (i alla fall utseendemässigt) med förra årets Saade kan eventuellt kosta Tooji några placeringar men hans framträdande är så övertygande att finalplatsen i alla fall borde vara säkrad.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Ett perfekt ESC-bidrag är för mig ett bidrag som berör samtidigt som det har något för både ögonen och öronen. Norge uppfyller i år alla dessa krav. En snygg sångare som både kan sjunga och röra sig samt en medryckande låt där öst och väst möts på ett oemotståndligt sätt. Min favorit i den norska uttagningen och en av mina favoriter i ESC.

Läs även om: Bulgarien

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


15 kommentarer till “ESC 2012: Norge – “Stay””

 1. Kerstin

  En låt som växt för mig sedan jag hörde den i den norska uttagningen och blivit en av mina favoriter i årets ESC. För mig innehåller detta allt som jag söker i ett ESC bidrag. En medryckande melodi som är modern och med en härlig rytm, bra sång och ett bra framträdande som passar till låten. En bra helhet. De östländska tonerna förhöjer låten. Final. Betyg 4+/5.

 2. Evelina

  Låtskrivaren heter Peter Boström, inte Pelle 😉

 3. Micke

  Har redan haft flera snack här med några damer om denna låt och eftersom vi har väldigt olika åsikt om den här låten så känns det färdigluftat för min del. Måste respektera deras syn på låten. För er som inte vet vad jag tycker nöjer jag mig med att säga att av 42 bidrag i tävlingen finns det en som jag tycker mindre om.

 4. Kerstin

  Micke, det är ingen fara. Jag respekterar också din åsikt att du inte gillar bidraget. Jag ser gärna att du skriver några rader om varför du inte gillar det eller om du inte vill det så skriv åtminstone om du tror bidraget tar sig till final eller ej det vore spännande att veta.

 5. Schlagerpinglan

  @Evelina, Jepp, Pelle heter Peter och Figge heter Fredrik men eftersom det står Pelle och Figge på den officiella ESC-sidan så är det de namnen jag använt här. Jag tackar ändå för din uppmärksamhet.

  Uppdaterat: De har nu ändrat namn på ESC-sidan, så då gör jag detsamma. Synd att det inte var ett avsiktligt namnbyte för det gjorde det hela lite mer intressant.

 6. Micke

  Ja du Kerstin om du säger det så 🙂

  Ett intro plankat från Turkiets vinnare Sebnem Paker (heter hon så?) en låt, artist, scenframträdande med synkade dansare, allt inspirerat och tagit från Popular förra året och flertalet äldre bidrag från östinspirerade länder (kan nämna flera). Inte min grej direkt. När då dessutom Sebnem Pakers låt och show var mycket bättre och dessutom allt i popular var bättre (nu var inte den nån hit för mig heller men mycket bättre).

  När Schlagerpinglan presenterade bulgariens låt pratade vi om dansare mm. Efter det sa jag att ibland kan det vara så att man gör ett dansnummer för att dölja bristerna i en låt. Norges låt i år är ett praktexempel på det för mig. Jag ser Tooji som en högst medioker sångare och artist.

  Du frågar vad jag tror om finalchans/risk: Jag är som jag sagt positiv till över hälften av alla bidrag men jag har 7-8 låtar jag tycker riktigt illa om. Av dem är det 3-4 st som jag är livrädd för och är ganska säker på att de går till final. Norge är tyvärr en av dem.

  Vill ju helst kunna säga något positivt också men det är svårt. Det enda jag kan komma på är att den är vida överlägsen Österrikes bidrag i alla fall.

  Nu ska jag inte uttala mig om Norge mer 🙂

 7. Kerstin

  Micke, det är inte Sertab Ereners du menar som vann för Turkiet 2003 med Everway that I can (en mycket bra låt för övrigt). Sen gillar jag också Popular mer än Norges bidrag i år och kan se att dom tydligt influerats av det bidraget men lik förbaskat gillar jag Stay. Tack för ditt svar.

 8. Kerstin

  Sertab Erener vann och du skrev vinnare så därför undrar jag om det inte är hon du menar fast det finns även någon som heter Sebnem Paker men aldrig vunnit eftersom Turkiet bara vunnit en gång.

 9. Robban (ESC-Panelen)

  Du har mail!

 10. Schlagerpinglan

  @Kerstin & Micke, Håller med Kerstin om att det är intressant att läsa åsikter även från de som inte tycker likadant, speciellt när de motiverar sitt tyckande, så tack för det Micke. Vad gäller jämförelsen mellan de två låtarna så störde jag mig på vissa detaljer i “Popular” och ser i stället “Stay” som en förbättrad variant. 🙂

 11. Rickard

  Bra låt, melodi och ett fartfyllt framträdande! Allting nermalt i en perfekt kombination!
  Tror att låten kommer förlora på att Saade hade en liknande förra året! Dock ska Norge inte ha några som helst problem att ta sig till final!
  Väl där kommer det troligtvis bli en bra placering. Någonstans mellan 12-15 troligtvis!

  Givetvis FINAL! Heja Norge! 🙂

 12. Micke

  Jag menade Turkiets vinnare 2003 Kerstin. Sebnem Paker är ju en favvis för mig från 1997 då hon sjöng låten Dinle. Den gillade jag skarpt och den kom trea om jag minns rätt. Det var ett starkt år överhuvudtaget men en grym vinnare i Katarina and the Waves.

  Jag håller med er som säger att man måste säga vad man tycker men samtidigt kan en del ta illa upp så det var det jag tänkte på. Dessutom har jag aldrig brytt mig om ifall jag är en av de 99 av 100 som gillar en låt eller 1 av 100 jag stryrs aldrig av andra även om jag tar intryck. Det är kul att höra olika åsikter.

  Men om man ska sitta här på Schlagerpinglans block och recensera låtar är det ju alltid roligare om man kan ta fram både positiva och negativa saker om varje låt. Försökte verkligen hitta även positiva om Norges bidrag men jag kunde verkligen inte hitta något. Sorry.

 13. Kerstin

  Jag är precis som du Micke jag påverkas inte mycket av andras åsikter ifall jag tycker om något eller tvärtom jag har inga problem att stå upp för det jag tycker och det uppskattar jag även hos andra. Det kommer att komma bidrag där du kommer vara positiv och jag inte så positiv men det är ju det som är charmen med ESC och musik överlag det finns något för alla.

 14. Daniela

  Norges bidrag blev en förhandsfavorit för mig redan vid första lyssningen, och det håller fortfarande i sig! 🙂 En modern, medryckande och energifylld låt som sätter sig direkt och som dessutom skiljer sig från mängden av övriga liknande poplåtar tack vare de östinspirerade tonerna. Dessutom en mycket stark refräng, en bra artist och en passande scenshow. Ett litet minus för de tydliga influenserna från “Popular”, men då jag personligen ser “Stay” som en förbättrad version av “Popular” är det inget som jag stör mig desto mer på. Borde vara en given finalist och kommer nog att finnas åtminstone topp-5 på min lista (möjligtvis t.o.m. topp-3).
  Betyg 5/5 (vilket är lika med en fullvärdig vinnarkandidat för mig). 😀

 15. macu

  Gillar Norge..det är fart, gillar de orientaliska rytmer…finalplats…det hoppas jag i alla fall..

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se