Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2012.

Land: Rumänien landets ESC-historik
Bidrag: “Zaleilah” videoESC-videoNF-framträdande
textfransk textengelsk text
Artist: Mandinga mandinga.rotwitter
Startnummer: nr 6 i semifinal 1
Låtskrivare: Costi Ionita, Elena Ionescu, Dihigo Omar Secada
Uttagning: Rumäniens TV-bolag valde ut 15 bidrag till sin ESC-uttagning där Mandinga fick tittarnas 12:a och juryns 10:a och därmed blev de som får åka till Baku.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Rumäniens ESC-bidrag 2012”
Presentationer av bidraget och artisterna (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Mandinga har spelat in en mängd små klipp, bl.a. ett meddelande på olika språk (bl.a. engelska, franska och spanska), ett klipp där de lär ut dansstegen till “Zaleilah” samt ett klipp där Ilie Nastase ger gruppen sitt stöd.

Odds: Vidare till final & topp-15 av de 42

Schlagerpinglan tror: Till final
Lättsmälta partylåtar från Rumänien brukar ju gå hem hos ESC-publiken och det finns väl ingenting som tyder på att det skulle vara annorlunda i år. En proffsig grupp, en sångerska man lägger märke till samt en begynnande sommarplåga – allt annat än final hade förvånat mig.

Schlagerpinglan tycker: Till final
När jag väl kom över Catalin Josans förlust i Rumäniens uttagning så började jag att uppskatta “Zaleilah” lite mer. 🙂 Jag kommer förmodligen att ha tröttnat på låten långt innan maj men för tillfället så lyssnar jag på den med glädje och hoppas att den tar sig till final.

Läs även om: Bulgarien, Norge, Irland, Cypern, Portugal, Makedonien, Island

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “ESC 2012: Rumänien – “Zaleilah””

 1. Micke

  Rumänernas egen final tycker jag personligen höll mycket högre klass en vår egen, men vilket lands gjorde inte det skulle jag tro. Det fanns flera starka låtar i deras final och Mandinga var ingen av mina favoriter. Catalin Josan med Call my name var även min favvis. Tyvärr stod inte scenframträdandet i samma klass som videon så kanske det avgjorde.

  Nu har det gått en tid och jag har lyssnat en hel del på Mandinga och den har växt väldigt även om jag precis som Schlagerpinglan tror att man kommer att vara ganska less på den till sommaren.

  Alltså jag tycker jättemycket om hela introt med säckpipan, dragspel och rytmen överhuvudtaget. En klar femma så långt. Därefter kommer så versen som fortfarande gör att låten är mer än flytande. Versen en klar fyra.

  Då var det bara refrängen kvar då. En mäktig refräng som lyfter låten än mer kanske?

  La li lo lil oley everyday everybody. When your love is …….. everyday everybody. La li lo lil oley everyday everybody. La li lo lil oley. La li lo lil oley

  Är det detta som kallas platt fall kanske. En allt annat än bra refräng. Synd när låten annars var så bra. En femma och en fyra följs upp med en refräng som är en klar etta. Genomsnittligt ändå en bra låt då på säg en trea.

 2. Rickard

  Låten är brilliant och kanske tävlingens bästa….men inte live! Där låter det falskt och framträdandet blir rörigt. Jag tror givetvis att den tar sig till final, men även här finns en varning för flopp-potential!
  Attt det, tillsammans med Cyperns låt, är årets sommarplåga i europa är väl ingen vild gissning!
  Tror den når final och placerar sig i spannet 10-15!

  FINAL och 3/5

 3. Kerstin

  När jag såg det här bidraget framföras live i den rumänska tävlingen så gillade jag det absolut inte sen såg och hörde jag videon och det lät mycket bättre. En lättsjungen refräng brukar ju vara karaktäristiskt för en sommarplåga, en refräng alla kan sjunga med i så att den är lite banal och lättsjungen är nog faktiskt bara ett plus. Kan tänkas att den blir en sommarplåga dock inte för mig jag tycker inte alls om det här. För precis som Rickard skrev om live framträdandet så upplever jag detta oerhört rörigt med en massa instrument och dragspel som jag absolut inte tål. Jag orkar lyssna i en halv minut sen får jag nog. Låten ligger rätt för årstiden då alla börjar få sommarkänslor, men jag antar syftet är att få mig på gott humör och vilja studsa upp ur soffan och börja dansa och sjunga med, tyvärr så gör det här mig inget annat än trött i huvudet. Men Rumänien brukar lyckas ta sig vidare till final och det tror jag dom lyckas med även i år. Betyg 2/5.

 4. Felix

  Bra låt, okej artist. Gillar mixen med rumänska och engelska, ger mig sköna “sommarvibbar” och jag tror denna låt kommer funka riktigt bra i Eurovision, som vi vet är Rumänien ett land med bra resultat de senaste åren och jag tror på en plats inom minst topp-15.

  Detta är i.a.f min 5:e favorit utav alla tävlande i år 😉

 5. Daniela

  Med en lite starkare refräng hade detta varit en fullpoängare från mig, men även i nuläget är den en stark fyra. Jag älskar instrumenten, dansen, de glada och medryckande tonerna samt den omedelbara sommarenergi som låten förmedlar åtminstone till mig. En låt som sätter sig direkt efter första refrängen och som jag tror kan ha stor hitpotential även utanför själva tävlingen! Rumäniens live-framträdanden brukar ju inte falera när det väl gäller, så jag sätter min tilltro till det även i år. Finalplatsen känns självskriven och även där tror jag att Rumänien kan landa så pass högt som inom topp-5. Skulle framträdandet sitta till 100% skulle jag inte heller bli förvånad över att se bidraget på medaljplats.

 6. Bengt Wallin

  Hade Text-TV aktiverad när jag lyssnade på Rumäniens bidrag och alla gånger att språket var spanska, så lika kan inte rumänskan och spanskan vara. Kan någon förklara?

 7. Schlagerpinglan

  @Bengt Wallin, Du har alldeles rätt, “Zaleilah” sjungs på spanska och engelska, inte rumänska.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se