Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2012.

Land: Serbien landets ESC-historik
Bidrag: “Nije Ljubav Stvar” låt-presentationtextfransk textengelsk text
Artist: Željko Joksimović zeljkojoksimovic.comtwitter
Startnummer: nr 1 i semifinal 2
Låtskrivare: Željko Joksimović, Marina Tucaković, Miloš Roganović
Uttagning: Željko Joksimović valdes ut internt av Serbiens TV-bolag. Vid presentationsshowen “Evropska Pesma” framförde han både en engelsk och en serbisk version av tävlingsbidraget. Det beslutades senare att låten ska sjungas på serbiska i Baku.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Serbiens ESC-bidrag 2012”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Željko Joksimović har redan tävlat tre gånger i ESC: 2004 (2:a med “Lane Moje“), 2006 (3:a som kompositör med “Lejla“) och 2008 (6:a som kompositör med “Oro“). Vid ESC 2008 var han dessutom programledare. “Nije Ljubav Stvar” finns i både en engelsk, “Synonym“, och en rysk, “Любовь не вещь“, version. Se även ett klipp från inspelningsstudion.

Odds: Vidare till final & topp-fem av de 42

Schlagerpinglan tror: Till final
Få ESC-artister kommer, enligt mig, upp i Željko Joksimovićs klass när det gäller att trollbinda en publik. När han dessutom ställer upp med en riktigt storslagen Balkan-ballad så är allt annat än en finalplats otänkbart. En av många seriösa utmanare till ESC-titeln i år.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Željko har det mesta jag efterfrågar hos en artist och “Nije Ljubav Stvar” är uppbyggd precis så där växande som jag tycker att en riktigt bra Balkan-ballad ska vara. Takten finns där och känslan finns där. Ett annat år skulle detta kunnat bli min seger-favorit men i år finns det ett par tre låtar som jag tycker ännu bättre om.

Läs även om: Bulgarien, Norge, Irland, Cypern, Portugal, Makedonien, Island, Rumänien

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


33 kommentarer till “ESC 2012: Serbien – “Nije Ljubav Stvar””

 1. Kerstin

  Lyssna på introt det måste vara det vackraste i hela ESC:s historia. Jag ryser i hela kroppen av det här speciellt det instrumentala partierna är helt sagolikt vackra. Det här är magi. Ingen storslagen show behövs det här talar för sig självt. Jag tror det här kommer gå hem både hos folket och jury och samla ganska höga poäng hos nästan alla länder och sånt brukar räcka långt. Definitivt final och topp 5. Betyg 4+/5.

 2. Micke

  Kungen av ESC äntrar scenen och då hamnar de andra på efterkälken. Många artister har igenom åren trollbundit mig men sällan någon i ESC. Men sen har vi då Željko Joksimovićs. En man som kommer in på scen och bara äger utan att sälja sig själv. Han behöver inte det för han bara är.

  När sedan låten dessutom i mina ögon är årets bästa då är det bara för övriga deltagare att lägga sig platt. En så enormt grymt genomarbetad låt som går i både moll och dur precis som det ska vara.

  Finns inte en möjlighet på miljonen att han ska missa finalen med den här men tyvärr tror jag inte den kan vinna när det är telefonröstning som har sista ordet. Jag hoppas jag har fel men jag tror inte det. Finns säkert någon la la la la låt eller diggi diggi diggi eller tjo faderitan or whatever som röstas fram som vinnare.

  Men Željko Joksimovićs fullständigt grymma låt Lane Moje 2004 kom ju tvåa trots telefonröstning så vem vet. Marija Šerifovićs låt Molitva 2007 vann ju med en annan grym balkanballad så kanske chansen finns ändå. Tack och lov är det inte MF som gäller nu.

  Detta är dock för undertecknad årets vinnare av ESC. Finns ingen som är i närheten. En sak är säker. Placerar sig Österrike före Serbien så kommer jag aldrig någonsin mer att se ESC. Då finns det ingen mening med tävlingen längre.

  Så då har Schlagerpinglan presenterat Kungen. Återstår då drottningen

 3. Micke

  Ok skönt att vi är överens Kerstin. Inte alltid det händer 🙂

  Håller helt med dig när du säger magiskt, storslaget och sagolikt vackert för det är precis vad det är.

 4. Linn

  Schlagerpinglan och Kerstin har i princip sagt det som behöver sägas. Som Kerstin säger det här kan vara en s.k gemensam nämnare som många tycker om och som plockar poäng av många länder. Jag är inte orolig att Österrike kommer före detta det finns andra bidrag som skrämmer mig mer. Har inget emot att Serbien vinner men det finns minst tre fyra till som jag gärna ser som vinnare. Det är tufft i toppen. Final. Betyg 4+/5.

 5. Micke

  Jag tackar för mig.

  Lycka till

 6. Kerstin

  Micke, det är det jag menar. Vi är överens om att detta är fantastiskt trots att vi inte alltid är överens om de övriga bidragen. Det är därför jag tror att det här kommer tilltala många oavsett musiksmak. Vem kan stå emot det här jag bara undrar.
  Jag blir lite förundrad över det sista du skrivit, tänker du inte kommentera mer, det vore ju jättetrist i så fall, dina kommentarer är ju fantastiskt intressanta att läsa.

 7. Schlagerpinglan

  @Micke, Instämmer med Kerstin, dina kommentarer är väldigt uppskattade och kommer att bli saknade om du beslutar dig för att sluta/göra ett uppehåll i kommenterandet. Hoppas att vi missuppfattat dig.

 8. Rickard

  En brilliant låt framförd av en bra artist. Serbiens chanser att nå en topp 5 placering är mycket stora. Seger blir det nog inte, men har den som 5:a på min egen lista!
  Älskar verkligen inledningen precis som Kerstin säger! Solklar finalist! övrigt är redan sagt av föregående skribenter!

  Att 2004 års låt är en av de bästa som gjorts och redan är en klassiker försämrar inte oddsen! Gillade även låtarna 2006 och 2008!

  FINAL och 4/5

 9. Felix

  För det första, Serbien (även Serbien & Montenegro) är enligt mig en utav de bästa länderna inom Eurovision och skickar oftast låtar som hamnar i min topp-10. (Undantag 2009, 2010)

  Sen så är det även så att denna man Željko är ett musikaliskt geni! Alla hans låtar han har skickat till Eurovision har jag placerat i min topp-3, han kan verkligen skriva sina balkan ballader felfritt!

  Plats 3/42 i min lista! Heja Serbien 🙂

 10. Micke

  Hmmm! Det där blev helt fel.

  Jag är lite orörlig just nu och arbetar därför en del hemma. Sitter vid datorn och jobbar och ibland kollar in på Schlagerpinglans blogg. Måste blandat ihop på något märkligt sätt för det där var inte menat till den här sidan. Sorry! Jag har inga planer på att hoppa av här. Kanske behöver be om ursäkt för det också 🙂

  Tänkte fråga er om en annan sak. Jag har redan nämnt mina tre favvisar

  1. Schweiz 2009
  2. Serbien-Montenegro 2004
  3. Bosnien-Herzegovina 2009.

  Har givetvis även tre värsta låtar genom tiderna men det är inte det jag tänker fråga. Nämner dom ändå 🙂

  På tredje plats bland värsta: Israel 2000, Sa me Ach-Ping Pong. Till deras försvar kan nog sägas att den troligen var menad som ett skämt från början. Den ursäkten har inte de två värsta.

  På andra plats och nu börjar magsyran kännas: Schweiz 2006, Six4one-If we all give a little “HALLELUJA”

  Vinnare bland tidernas sämsta kommer vi att få höra i år och det är Österrike.

  Nu till frågan. Skulle vara kul att höra lite om vad det finns för favvislåtar bland folk här när det gäller lite roliga låtar. ESC är och ska inte bara vara allvar. Behöver vara lite kul ibland också.

  Jag har mina tre men jag väntar med dem och hoppas att ni vill berätta lite om era favvisar. Bland roliga alltså. INTE riktiga favvisar utan ROLIGA som ni gillar skarpt.

 11. Micke

  Till Felix: Är helt överens med dig om att Serbien nästan alltid levererar. Jag har också två år då jag inte tycker de riktigt gjorde det. Är överens med dig om 2009 men sedan har jag 2011.

  Till Rickard: Håller med dig om de år du nämner men du har inte med 2007. En låt som jag tycker är helt grym. Du kanske inte gillar den?

 12. Kerstin

  Micke, vad bra att det var ett misstag. Men tyvärr gillar jag inte skämt bidrag eller roliga bidrag i ESC. Den enda jag komma på som jag minns som liten att jag gillade är Israels bidrag från 1987, Shir Habatlanim.

 13. Micke

  Jag tycker det är jättekul när det kommer in lite låtar gjort med en klackspark. Dvs om det är gjort på rätt sätt. Det har ju funnits en del som bara varit ute efter att slå ned på ESC och vad är det för kul då.

  Shir Habatlanim är en kul låt 🙂

 14. Schlagerpinglan

  @Micke, “Shir Habatlanim” är en gammal favorit även här. 😀 Annars är det endast “Lost and forgotten” från 2010 som jag kan komma på på rak arm. Inte “gapskratts-rolig” utan lite mer svalt humoristisk, likväl en 12-poängare.

 15. Kerstin

  Micke, du har rätt. Är det gjort med en klackspark och syftet är att underhålla med glimten i ögat som Shir Habatlanim så kan det bli riktigt kul och bra. Jag tänker närmast på bidrag som t.ex Irlands bidrag med den hemska kalkonen, det var inte roligt det var bara trams och det är den typen av bidrag som bara gör mig irriterad. Jag kom på ett till bidrag som jag tyckte var kul och som fick oförtjänt mycket skit av en buande publik och det var oerhört respektlöst. Det var Litauens bidrag We are the winners. Jag tyckte det var underhållande och gjort med glimten i ögat. Det gick ju hyfsat bra för dom också.

 16. jompa

  Jag får sticka ut här och erkänna att jag anser Nije ljubav stvar vara ett riktigt sömnpiller. Jag förstår att folk älskar det här men för mig är det gammal skåpmat. Då föredrar jag starkt bosniens mindre pretentiösa låt.

 17. Micke

  🙂 Kul att det nån som svarar på frågorna. Schlagerpinglans Lost and forgotten och Kerstins We are the winners är även två av mina favvisar bland så kallade kul bidrag. Buandet för den sistnämnda under finalen är ett av de värsta skampiller en publik någonsin tagit. Så fruktansvärt respektlöst. Absolut NOLL känsla. Det handlar ju för tusan om vuxna människor även om det var svårt att förstå.

  Finns flera “kul” bidrag som gjorts under åren och självklart gillar jag inte alla av dessa men för tusan alla kan inte ha samma humor. Så länge det inte är bidrag som hela tanken med är att förlöjliga ESC så är det för mig ett välkommet inslag även om jag sannerligen inte gillar alla.

  Jag begrep aldrig Sloveniens flygvärdinnor 2002 eller Ukrainas märkliga låt 2007 men älskade Österrikes minst sagt udda låt med Alf Poier 2003 (möjligen för att de rockar loss och för att min härliga systerdotter dyrkade låten). Killen helt enkelt äger 🙂 Är det då jag som gillar den låt jag gör som har rätt eller de som gillar de andra två låtarna?

  Måste vara en av tidernas dummaste frågor. I slutänden är det ändå så att man kan inte prata om att någon låt inte är kul eller jättekul för det är upp till var och en.

 18. Schlagerpinglan

  @jompa, Eftersom jag ser Serbien som ett av den regionens starkaste bidrag och Bosniens som ett av de svagaste så är det bra att det kommer lite avvikande meningar och påminner en om att bidragen faktiskt inte ÄR bra eller dåliga utan att det är en smaksak. Så, tack. 🙂

  @Micke, Om du tycker att Alf Poier äger så är det helt klart du som har fel. 😉 Nej, skämt åsido, var och en uppfattar ju bidragen på sitt eget sätt och ett “skämtbidrag med humor” är kanske en annas uppfattning av “skämtbidrag utan respekt” medan en tredje ser det som ett helt seriöst bidrag. Svårt det där. Eller ganska enkelt. Allas har ju rätt till sin egen uppfattning. 😀

  Mina tre “skämtfavoriter” är förmodligen “Lost and forgotten”, “We are the winners” och “Shir Habatlanim”, för att ge ett fullständigt svar på din fråga.

 19. Micke

  Tack för svaret. Ska nog förtydliga lite vad jag menar med att Alf Poier äger. Självklart menar jag inte på det sätt som vår man från Serbien i år gör och alltid gör för den delen.

  Alf Poier äger på så sätt att han om någon vet att det är ett skämtbidrag. Utifrån det tycker jag han är helt grymt bra precis som kvinnorna i bakgrunden. Alf själv har ju sagt att det är ett skämtbidrag så då är det givetvis det. Om man däremot inte förstår att det är ett skämt utan tror att det är fullaste allvar då har jag verkligen förståelse för om man undrar vad tusan han håller på med. Ibland kan dåligt bli bra.

  Ok då förstår jag att Alf Poier inte direkt är Schlagerpinglans favvis då 🙂 Jag gillar alla dina tre men Alf sätter jag lite före.

  Jag får väl försvara Jompa lite då 🙂 Serbiens bidrag tog tag i mig från första början och är min absoluta favvis i år. Bosniens tyckte jag till att börja med var hur jädra tråkig som helst. Men ibland växer bidrag väldigt och det tycker jag Bosniens bidrag verkligen har gjort och nu tycker jag om det. Dvs versionen på deras eget språk. Den andra är sååååå urvattnad och tråkig

 20. Micke

  Förresten så älskade jag din kommentar Schlagerpinglan “att om Alf Poier äger” så måste jag ha fel 🙂

 21. Schlagerpinglan

  @Micke, Bra att du tog det på rätt sätt. Ibland är det lite farligt att skriva det första som dyker upp i huvudet, lätt att bli missuppfattad, men ibland kan man bara inte låta bli. 😀

 22. Daniela

  Ja, det blir inte lätt för de övriga 17 bidragen i semifinal 2 att entra scenen efter Serbien, som verkligen sätter ribban högt i år. En ESC-ballad från balkan kan omöjligt bli bättre än så här, och knappast en ESC-artist heller för den delen! 🙂 Jag håller med Kerstin om att introt måste vara ett av ESC-historiens bästa, likaså de instrumentala partierna i låten. Synd bara att han inte får ha med sig hela orkestern i Baku, då hade nog vinsten redan varit klar! Men nog ligger segern absolut inom räckhåll ändå, för som sagt, det här är en typisk “gemensam-nämnare-låt” som kan få höga poäng från tittare och jurygrupper i så gott som alla länder. Som jag ser det är det här en av två mycket farliga konkurrenter till Loreen i kampen om förstaplatsen.

  Betyg 5/5, definitvt final!

  Sedan till din fråga Micke. 🙂 Jag håller helt med om att ESC inte alltid behöver vara blodigt allvar; tvärtom behöver en ESC-kväll i mitt tycke både seriösa vinnarkandidater och mer humoristiska bidrag som förgyller kvällen utan att för den sakens skull ha någon egentlig chans i själva tävlingen. Här är tre av mina favoriter i kategorin humorbidrag:

  1. Nederländerna 2010 “Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie)”
  Jag vet att väldigt många såg ner på och hånskrattade åt detta bidrag, men det kan inte hjälpas, för mig var det ändå en personlig favorit det året! 🙂 Schlager handlar ju ändå väldigt mycket om glädje, och sådana här okomplicerade, lättrallade och aningen naiva bidrag har i mitt tycke alltid sin givna plats i ESC-sammanhang.

  2. Lettland 2008 “Wolfes Of The Sea”
  Ett bidrag som jag i det längsta försökte motstå eftersom jag ju insåg att det intellektuellt sett inte var någon höjdare, men som jag ändå till slut tvingades kapitulera inför.

  3. Ryssland 2010 “Lost And Forgotten”
  Håller med Sclagerpinglan, ett bidrag som definitvt hade något speciellt! Ibland kan det tragiska också bli komiskt, och det var nog mycket det som var kärnan i detta bidrag.

 23. Micke

  Va kul! Nu börjar det hända saker här 🙂

  Daniela: Hur ser ett intellektuellt bidrag ut? Vem är det som drar ut gränserna för det och får oss att foga oss efter det? Om du älskade (Sha-La-Lie) och “Wolfes Of The Sea” så är du självklart i din fulla rätt att göra det. Det är väl bara att skita i vad andra tycker. Uppenbarligen har du hittat något i dem som tilltalar dig och då är det väl du som är vinnaren. Om andra skrattar åt det då är det ju de som har förlorat för de har ju inte sett och tagit till sig det som du sett och tagit till dig.

  Det är likadant för mig med den här Alf Poier låten. Om andra tycker den är töntig och löjlig så skiter väl jag i det. De har inte sett det jag har sett. Första gången jag såg den var i finalen det året och jag hälsade på min syster och hennes fullkomligt underbara lilla fyraåriga dotter.

  Min systerdotter föll pladask för Alf Poier. Hon hoppade upp framför TV och jazzade på som en liten vild. När låten var slut blev hon ledsen och blev inte glad igen förrän snabbreprisen dök upp med Alf Poier igen. Jag såg glädjen i hennes ögon och den glädjen spred sig till mig och än idag när jag ser Alf Poiers bidrag blir jag så jädra glad. Skiter fullständigt i om andra vill kalla det ett fjantbidrag för de har inte sett det jag sett och då är det de som är förlorarna.

  Schlagerpinglan, Du behöver inte oroa dig det minsta för vad du säger till mig om sånt där. Jag är en tålig jäkel och står stadigt på jorden 🙂 Uppenbarligen gillade du inte Alf Poier och vad ska jag säga om det. Det är väl du som bestämmer över vad du själv ska tycka om och inte jag 🙂 Jag tål det mesta tjejen så bara säg vad du tycker. Det är väl mycket värre med folk som bara svansar med.

  För mig är det nödvändigt med lite annorlunda, roliga bidrag som bryter av så att inte allt blir så gravallvarligt. Sen gillar vissa en del och vissa andra det är helt naturligt. Det enda jag inte klarar är dessa gravallvarliga som inte kan se det roliga i vissa saker. Allvarligt talat ESC ska vara underhållning och inte något annat.

 24. Daniela

  Micke, du har naturligtvis helt rätt. Jag tycker att en del av den stora charmen med ESC är just det faktum att se hur folk tilltalas av vitt skilda saker och hittar sina egna personliga favoriter bland bidragen. Om alla jämt tyckte lika skulle det ju över huvud taget inte ens vara någon idé med tävlingar som ESC. Och humoristiska och lättsamma bidrag behövs som sagt absolut, för hur mycket jag än gillar t.ex. årets serbiska bidrag så skulle jag nog aldrig år efter år orka följa en tävling med 40 bidrag i den kategorin. Variation och bredd är en nödvändig ingrediens i ESC, liksom i så mycket annat. Jag håller också helt med om att det är man själv som är vinnaren när man hittar sina favoriter, hur udda de än sedan må vara, för i mitt tycke är den allra största behållningen med MF och ESC faktiskt inte att följa tävlingens gång, utan att upptäcka nya favoritlåtar som sedan kan fortsätta följa med en långt efter det att själva tävlingen är över. 🙂

 25. davve

  tycker personligen att det är en dussin ballad………. ingen Molitva alls.

  tror den kommer topp10 mer på att han är populär i vissa länder mer än på låtens kvaliteer.

 26. Josef

  Jag tycker även att den ryska versionen är otroligt bra! Hur kan han sjunga så bra fastän han måste helt lägga om intonationen på massor av stycken?! Ett proffs “indeed”! Topp 4 minst tror jag.

 27. macu

  I år så trodde jag faktiskt inte att så många skulle tycka om Zeljkos låt..själv lyssnar ja på honom och han har ett antal bra låtar..när jag tittade på när han presenterade låten, så var jag en aning besviken…men den har vuxit, gillar den men inte som Lane och Lejla…hoppas på en bra placering, tycker att 4 länder av ex YU länder i det andra semin har bra låtar, och tyvärr är de i samma semin…här får ni en till bra låt av Zeljko…. http://www.youtube.com/watch?v=2tes_NzOF7U

 28. Hanna Therese eriksson

  Heja Finland
  Finland kommer vinna allt
  Bästa favorit land då vill jag att den vinner
  Kom igen Finland jag tippar på dig
  Och rösta på Finland

  Schlager prinsessa
  Hanna flamingo Eriksson

 29. Hanna Therese eriksson

  Heja Finland en stor fans hejar faktiskt på
  Dig verkligen du tR seger i vår
  Kom igen Finland yxxe kasi golme
  Finland seger i år

 30. Hanna Therese eriksson

  Mina 5 topp lista som jag alltid gillat
  1 Serbia 2012
  2 Sweden 1999
  3 Irland 1980
  4 germany 2010
  5 azerbadjian 2011
  6 Danmark 2000
  7 norway 2009
  8 Cypern 2012
  9 Finland 2012
  10 russia 2008
  11 Turkiet 2012
  12 The netherlands 2006
  13 United Kingdom 1967

 31. Hanna Therese eriksson

  Turkiet har varit med i esc 22003
  Till och med vann hels med låten everyway
  That i can med Sertab
  Turkiet har varit med i esc 2006 till
  Och med gick vidare till final
  Dom låg på 15 plats gjorde dom

 32. Hanna Therese eriksson

  Serbien tycker jag va bra i esc i år
  Jag älskar zeljko joksimovic hans
  Låt nilje ljubva stvar min favorit låt
  Hittills

 33. Hanna Therese eriksson

  Nu ska jag ändra Serbiens låt på svenska Här är den texten
  Le många
  Jag kan inte ge upp om inte att man ska allt på en gång
  Du måste gå hem vill inte stanna kom nu min vän så ta vi oss hem
  Le många vet ju alla medan du kom så ta min hand Ingen dans som du vet redan nu kom nu låt oss gå igen le många tro du på livet ge en chans så jag vet jag det om du kommer hem igen
  Men du försvann som en vind Instrumental
  Le många visa stränder men när du kom till mig så ge vi upp när vi låt oss gå hem igen
  Om du vill så se allt jag har le många så nu tog min ängel kan du stanna hos mig en liten stund
  Om du vill visa till min kära allt det du tro på min sång
  Men när du tog min sång

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se