Schlagerpinglan: Innan vi koncentrerar oss helt på finalen av Eurovision Song Contest 2012 så vill jag inte vara sämre än alla er som redan kommenterat gårdagens semifinal. Så, här nedan följer mina egna åsikter om den andra semifinalens 18 bidrag:

1. Serbien – “Nije ljubav stvar“, Željko Joksimović
[Betyg: 5/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Željko imponerade naturligtvis med sin starka Balkan-ballad och högklassiga framträdande där instrumenten och hans egen utstrålning fick den centrala rollen. Det blev m.a.o. precis så bra som man förväntade sig. En självklar finalist och möjlig slutvinnare!

2. Makedonien – “Crno E Belo“, Kaliopi
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Makedonien var en annan av mina många favoriter inför semifinalen men då jag inte vågade tro på den så blev finalplatsen en rolig överraskning. När en låt passar så bra ihop med artistens karaktäristiska stämma och utstrålning så brukar det bli bra och så blev det även med denna kontrastfulla och snygga rockballad. Grattis, Makedonien!

3. Nederländerna – “You and me“, Joan Franka
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Till min förvåning så stördes jag inte längre av Joans fjäderskrud utan tyckte t.o.m. att den klädde henne riktigt bra. Även låten framstod i ett helt annat, bättre ljus och hade det inte varit för falsett-partierna skulle jag t.o.m. kunnat gilla den. Sammanfattningsvis: en trevlig, lite småcharmig sång som med rätta fick stanna kvar i semin.

4. Malta – “This is The Night“, Kurt Calleja
[Betyg: 3+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Malta stod för en av kvällens (många) överraskningar. Hur mycket jag än tycker om låten och Kurt så trodde jag aldrig att de skulle gå vidare till finalen. Nu lyckades de att skapa en passande dansmiljö på scenen, där den hoppande publiken i bakgrunden var pricken över i:et, och helheten gav uppenbarligen resultat. Någon högre placering i finalen tror jag dock inte på, men jag har ju haft fel förr. 🙂

5. Vitryssland – “We are the heroes“, Litesound
[Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Enligt mig gjorde Litesound helt rätt som mixade om sin låt och skippade hjältedräkterna till förmån för de lite mer tilltalande scenkläderna. I min värld så gjorde makeovern dem till självklara finalister men vad hjälpte det? Tydligen räckte det inte med att ha det näst bästa vitryska bidraget genom tiderna och, enligt mig, tävlingens mest behagliga röst. Kvällens största besvikelse var ett faktum.

6. Portugal – “Vida minha“, Filipa Sousa
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Här blev jag minst sagt förvånad när jag helt plötsligt upptäckte att jag var/är riktigt förtjust i refrängen. Tillsammans med Filipas sångstil, de instrumentala melodislingorna och den vackra staden i bakgrunden så blev det oemotståndligt stämningsfullt och snudd på finalkvalité.

7. Ukraina – “Be my guest“, Gaitana
[Betyg: 2/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Denna fotbollslåt uppfattade jag som väldigt skrikig och jobbig både inför och efter semifinalen. Eftersom det var Ukraina det gällde så hade jag i alla fall stora förhoppningar på scenshowen men även där blev jag besviken. Jag tror att de ville förmedla glädje och folkfest men allt jag såg var en förvirrande färg-explosion. Nej, ska det vara trumpeter i år så ska de komma från Moldavien.

8. Bulgarien – “Love Unlimited“, Sofi Marinova
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Jag tycker om dansbeatet i låten och skulle gärna sett att de byggt en helt ny låt runt det i stället för låten de ställde upp med. Även “showen” såg ut att vara kvar på planeringsstadiet då scenen såg väldigt stor och tom ut. Kanske borde de ha sneglat lite på Malta för att se hur man förstärker dans-känslan i en låt. Fyrverkeri-snurrorna i bakgrunden var i alla fall snygga.

9. Slovenien – “Verjamem“, Eva Boto
[Betyg: 4+/5]
Schlagerpinglan: Hur kan man ställa upp med en stark Balkan-ballad, framföra den på ett imponerande sätt och sedan bara åka ut? Det borde inte vara möjligt. Hela bidraget var så pampigt, vackert och gåshudsgivande att resultatet känns näst intill overkligt. Hur både grannländerna och juryn kunde ignorera detta bidrag förbryllar mig fortfarande. Bakgrundstjejen var ju ingen hit precis men så mycket kan hon ju inte ha dragit ner helhetsintrycket.

10. Kroatien – “Nebo“, Nina Badric
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Precis som i fallet med Slovenien ovan så är det svårt att förstå hur ett så fint presenterat bidrag bara kan åka ut. Artisten, koreografin, den underbara himlen i bakgrunden och naturligtvis låten – allt tillsammans var så oerhört vackert. Var är grannlandsröstningen när man behöver den? 😉

11. Sverige – “Euphoria“, Loreen
[Betyg: 5/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Jag bara älskar det här numret. Låten, artisten, showen – allt är så genomtänkt och fungerande. Som tur är så fanns det några småsaker som inte kändes helt rätt, t.ex. sången. Detta betyder att Loreen fortfarande har ytterligare en växel att lägga i och har alla förutsättningar att verkligen imponera på lördag när det behövs som bäst.

12. Georgien – “I’m A Joker“, Anri Jokhadze
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Själva låten ger jag inte mycket för då det låter som en form av illa ihopsatt musikal-medley. Här finns dock något som tilltalar mig på ett underligt sätt. Anri kan ju uppenbarligen sjunga och självförtroendet som kommer med det gör att bidraget trots allt blir lite intressant, men bara lite.

13. Turkiet – “Love Me Back“, Can Bonomo
[Betyg: 4+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Can har en personlig, lite humoristisk stil som är väldigt underhållande och detta märks av i både låt och scenshow. När jag ser tillbaka på tävlingen så kommer säkert de dansande fladdermössen(?) och båten att vara bland de starkaste minnena. Nu var det inte bara showen jag tyckte om utan även låten tillhörde en av tävlingens bättre – med medryckande, traditionella tongångar fast lite uppiffat. Hade det bara fungerat röstmässigt också så hade detta varit ytterligare en kandidat till ESC-titeln.

14. Estland – “Kuula“, Ott Lepland
[Betyg: 4+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: En avskalad ballad där sångaren står i centrum och inte behöver mer än sin röst och ett leende för att trollbinda sin publik är alltid roligt att se på. Otroligt vackert och en självklar finalist. Inte mycket mer att säga om det.

15. Slovakien – “Don’t Close Your Eyes“, Max Jason Mai
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Verserna var faktiskt inte så dumma på sina ställen men annars så var detta inte riktigt min typ av musik. Det märks dock att Miro gick in för det och verkligen brinner för sin musik. ESC var kanske inte rätt forum men förhoppningsvis fick hans internationella karriär en puff framåt.

16. Norge – “Stay“, Tooji
[Betyg: 5/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Kvällens tredje fullpoängare stod, som väntat, Norge för. Själva låten med sin moderna mix av öst och väst hade kunnat presenterats från en mörklagd scen och ändå övertygat mig. Nu får vi en medryckande och snygg show som bonus och då höjs låten naturligtvis ännu mer. Vanligtvis tycker jag inte om när tankarna går till ett bidrag från förra året men jag kan ha överseende med det, om man gör det bättre… och det tycker jag att Tooji gör.

17. Bosnien och Hercegovina – “Korake ti znam“, Maya Sar
[Betyg: 2+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Lugnt, behagligt och vackert… men ack så tråkigt. Då Maya presenterade sin låt på ett övertygande sätt, både sång- och showmässigt, så förtjänade hon sin finalplats. Själv hade jag hellre sett att Slovenien eller Kroatien fått den, men smaken är som bekant väldigt delad.

18. Litauen – “Love is blind“, Donny Montell
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Wow! Hela tiden har jag unnat Donny en finalplats för sina kvalitéer som artist men inte tyckt att låten, förutom delar av den, platsade där. Kvällens framträdande fick mig dock att tänka om. Den blingade ögonbindeln gav inte lika otäcka vibbar längre utan nu var det Donnys fantastiska röst som stod i fokus. På något sätt så lyckades han även hålla uppe mitt intresse genom resten av låten, som numera framstår som en fullfjädrad och värdig finalist.

Schlagerpinglan: Så, där har ni mina åsikter om gårdagens semifinal. Jag är oerhört besviken över att Vitryssland, Slovenien och Kroatien fick lämna tävlingen men glädjs åt att Sverige och Norge gick vidare. Konstigt nog så är det varken “Euphoria” eller “Stay” som gått på repeat i mitt huvud hela dagen utan LitauensLove is blind“. Den har tydligen något speciellt, trots allt. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Några tankar om den andra semifinalen (ESC 2012)”

 1. Daniela

  Håller med dig om mycket, men när det gäller Litauen så skiljer sig våra åsikter ganska rejält! 🙂 Roligt ändå att se att det finns någon som faktiskt på riktigt uppskattar det bidraget, för det bevisar ju att det gick vidare av rätt anledningar, och inte p.g.a. det som jag i brist på andra förklaringar hann börja ta till; att det kanske var någon form av kupp från Azerbajdzjan! 😉

 2. Schlagerpinglan

  @Daniela, Jag är själv förvånad över hur starkt jag påverkades av Litauens bidrag och är väldigt nyfiken på hur långt det räcker. Säkert är i alla fall att jag numera ser på det med helt andra ögon än innan semifinalen.

 3. Micke

  Ja du Schlagerpinglan det är roligt att se hur olika man kan se på orden “ack så tråkigt”. Du lägger denna mening på Bosnien samtidigt som jag lägger den på Litauen. Faktum är att när jag läser igenom dina tankar om finalbidragen så ser jag att vi är överens i överraskande mycket, inte bara Moldavien 🙂 Att vi sen är fullständigt oense vad gäller Norge har jag vetat om sen dag ett här så det kommer inte som nån överraskning. Inte heller vad gäller Bosnien.

  Har dock helt missat att du är så förtjust i Litauen som nog för mig var en av de största överraskningarna någonsin. Har hört/sett, i mina öron/ögon, mycket värre låtar tidigare som gått vidare men då har jag iofs haft en känsla för att de ändå skulle gå vidare. Alltså jag blev helt mållös, och det är inte ofta det händer:-) Lovar jag ska helt och hållet släppa allt sånt i finalen och verkligen ge den en ny chans. Vem vet kanske är det bindeln som trots allt låser mig till min negativa uppfattning, trots att det i så fall är ganska simpelt av mig. Man ska inte bry sig om sånt utan det är ju låten som gäller. Nederländernas Joan Franka tror jag exempelvis föll på sina fjädrar och inte på låten.

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag har aldrig sett Litauen som någon final-kandidat förr, för trots att jag som sagt tyckte om delar av låten så förstörde den svarta ögonbindeln och de sega partierna alltför mycket. Nu var det som en helt ny låt där de bra partierna och Donnys talang stod ut mer. Ganska roligt när man tänker efter, hur förberedd man än tror man är så kan man likväl överraskas. 😀

 5. Rickard

  Slovenien… 🙁 Största floppen på väldigt länge!

 6. Rickard

  Förstår fortfarande inte hur den kunde åka ut. Håller med om mkt. men vill byta Turkiets poäng med Ukrainas. Känner precis tvärtom. Att Turkiet hade ett svagare nummer, och röstmässigt var det sämre än jag förväntat mig! Ukraina övertygade däremot med ett kraftfullt nummer och en sångerska som verkligen kan sjunga bra! Blir helt klart topp 10 där, och kanske ännu bättre!

  Även Norge och Estland ställer jag mig mer kallsinnig till. Däremot älskar jag Serbien. En vinnare? Jag tror det! 🙂

 7. Schlagerpinglan

  @Rickard, Går man enbart efter sångförmåga så tycker även jag att Ukraina är överlägsen Turkiet men väger man in låt och framträdande så blir det genast mer en bedömningsfråga och det ska bli intressant att se hur slutresultatet blir. Serbien som slutvinnare? Inte helt otroligt nej, men jag hoppas verkligen på Sveriger i år. 😀

 8. Kerstin

  Micke, nu har jag haft tid att läsa allt jag missat här på bloggen och sett din frågeställning om varför vi som säger att en vinst för gummorna vore dåligt för tävlingen anser det och självklart ska du få ett svar av mig också. Först och främst ska jag börja med att säga att jag inte tycker det är ett skämtbidrag eller ett hån mot tävlingen, absolut inte utan jag tycker bara bidraget är jättedåligt det är allt. Man kan väl lugnt säga att tävlingens största deltagande stjärnor är ABBA som sedemera även fick en internationell karriär. Celine Dion ställde upp när hon inte ännu var en etablerad artist men att hon varit med i tävlingen och vunnit är ändå något som är bra för ESC. Jag tycker hela tävlingen fick en skjuts framåt både i status och kvalité när Katrina and the Waves vann 1997 både artist mässigt och låtmässigt. Att en sån låt vann som även hade ett liv efter eurovisionen var något som tävlingen behövde. Johnny Logan är ju också en person som fått en karriär i och med eurovisionen. Sen har det lockat unga artister som varit stjärnor i sina hemländer som Dima Bilan som även fick med sig konståkaren Plushenko som för övrigt är en idol för mig och som enligt mig var den stora stjärnan i det bidraget och framträdandet. Den ryska tjejgruppen tatu ställde upp ett år då dom hade många låtar på hit listorna i europa. Tävlingen har fått en skjuts framåt vad gäller kvalitén och lockat till sig bättre låtskrivare. Det har att göra med att dom ser att en vinst i ESC faktiskt betyder något och att det är ett fönster ut mot hela europa. Tävlingen behöver för att forstätta växa och få en större kvalité och status på låtar och artister och locka till sig aritster och låtskrivare som redan är etablerade så behöver tävlingen vinnare som Loreen. Där låten och artisten har ett liv långt efter ESC är slut. Euphoria kommer bli en hit ute i europa och Loreen kan få en skjuts framåt i sin karriär i europa. Vad gäller det ryska gummorna så är dom ett fenomen, det är gummorna som älskas inte låten. Placera Tooji eller Eva Boto och sjunga Party for Everybody och det blir en helt annan sak. Skulle de ryska gummorna vinna kommer det vara kul i någon månad sen är dom bortglömda. Följden kommer inte bli att deras vinst inspirerade några internationella stjärnor eller låtskrivare att ställa upp utan tvärtom. Jag menar inte att några internationella stjärnor behöver vinna tävlingen absolut inte men deras medverkan bidrar till en kvalitéts höjning på övriga artister och bidrag. Fler kommer tycka det är kul att medverka och inget som förstör deras karriär. Jag förstår vad du menar med att allt inte behöver vara så allvarligt utan kul också men för många artister som är med här som Zeljko så är det här allvar han har lagt ner hela sin själ i det här och vill verkligen vinna och han har också ett riktigt kvalitéts bidrag. Kanske ser han en möjlihet att nå ut ytterligare till europa och få sig en större karriär. Skulle gummorna vinna så ger de knappast dom någon större karriär.

 9. Micke

  Tack för svaret Kerstin. Lite dåligt med tid just nu men jag lovar jag ska svara. En sak bara. Var lite besviken på att så få svarade så tack till dig, Schlagerpinglan och Daniela. Kanske har jag kommit på nu varför så få svarade. Det är nämligen så att ingen av er tre riktigt förstod vad det var som jag vill att vi skulle ha en diskussion om. Jag var inte ute efter att bara höra vad ni tyckte om ryskornas vara eller inte vara. Men vet ni vad? Eftersom ni alla tre ha svarat på ungefär samma sätt så kan det inte vara ni som fattat knasigt utan helt enkelt måste det vara jag som har förklarat på ett mycket dåligt sätt. Kanske därför inga andra svarade också. De kanske trodde det bara handlade om ryskorna. Ska definitivt fixa till detta och ställa om frågan nån gång så alla förstår den. Oavsett vilket tack alla tre för era svar.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se