Islands ESC-bidrag 2013

2013-02-03 (söndag)

I går utsåg RÚV, TV-bolaget på Island, sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2013 genom finalen av “Söngvakeppnin“. Missade ni sändningen, eller vill se den igen, hittar ni den på ruv.is. Sju bidrag tävlade och efter att en kombination av jury- och tittarröster utsett två superfinalister bestämde tittarna vilket bidrag de ville skicka till Malmö. Resultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Islands ESC-bidrag 2013 här:
Eyþór Ingi Gunnlaugsson – “Ég á líf”

Resultatet av superfinalen av Islands Söngvakeppnin (100% teleröster):
1. “Ég á líf“, Eyþór Ingi Gunnlaugsson (ca 2/3 av rösterna)
2. “Ég Syng!“, Unnur Eggertsdóttir (ca 1/3 av rösterna)

Bidragen som ej tog sig vidare till superfinalen (utan inbördes ordning):
Ekki líta undan“, Magni Ásgeirsson (Wildcard)
Lífið snýst“, Svavar Knútur Kristinsson & Hreindís Ylva Garðarsdóttir Hólm
Meðal andanna“, Birgitta Haukdal
Til þín“, Jógvan Hansen & Stefanía Svavarsdóttir
Vinátta“, Haraldur Reynisson
(Källa: ruv.is)

Schlagerpinglan: Efter två högklassiga deltävlingar så var det då dags för Island att till slut välja ut sitt ESC-bidrag. När artisterna uppträdde var jag fullt upptagen med Melodifestivalen men jag slog över i tid till snabbreprisen och kunde då konstatera att mina tankar om bidragen var oförändrade.

Därför var det med skräckblandad förtjusning jag märkte att det bidrag jag hoppades mest på, “Ég á líf“, och det bidrag jag givit lägst betyg, “Ég Syng!“, var de som det till slut skulle stå emellan. Efter några nervpirrande minuter fick man då till slut reda på att Island sällar sig till de länder som väljer ut riktigt starka bidrag att skicka till Malmö. De börjar bli riktigt många nu. 😀

Tyvärr så brukar Island ha en ovana att översätta sina bidrag till engelska innan de når Eurovision och så blir det kanske även denna gång. Jag hoppas dock att de gör ett undantag och låter “Ég á líf” förbli den vackra gåta den för tillfället är. Heja Island!

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Islands ESC-bidrag 2013”

 1. Dragi

  Den påminner stundvis väldigt mycket om Halelujah,men ganska fin låt. Hoppas oxå att den inte översätts till engelska.

 2. Daniela

  Ja, jag höll på att få någon form av chock när jag tittade in till Islands uttagning och insåg vilka två bidrag som hade gått vidare till superfinalen… Inte för att jag i grund och botten har så jättemycket emot “Ég Syng!“ heller, men allt beror ju på vad man jämför med och vad som står på spel… Men slutet gott, allting gott! 🙂 Island visade att de på allvar vill ta upp kampen om ESC-vinsten i år och satte ribban väldigt högt. 🙂 En helt underbar låt och ett lika vackert framförande, och även om jag generellt inte har något emot engelska översättningar hoppas också jag att detta bidrag får behålla denna form. Som sagt, heja Island! 😀

 3. Micke

  Dragi: Inget ont om det du sa men personligen har jag alltid haft svårt för Hallelujah men jag tycker jättemycket om Ég á líf. Jag har i alla fall inte sett några likheter och jag hoppas jag aldrig gör 🙂

  Schlagerpinglan: Vad menar du? Varför ska de inte översätta Ég á líf till engelska? Tänk dig själv vad fint det skulle bli I have a life, I have a life 🙂 Skojar givetvis med dig 🙂 Jag är helt enig med dig. Måtte de behålla Ég á líf. Jag vill inte ha I have a life. Själen försvinner helt.

  Daniela: Helt enig med dig. Låten är bra hur som helst men det är härligt att se riktiga artister. Artister som lyfter låtar än mer. Islands uttagningar har varit grymt bra. Hittade bara en dålig låt på hela tiden. Att den sen blev tvåa fattar jag nada av.

  Nu drar jag iväg här och återkommer nångång efter MF är slut om jag kollat almanackan rätt. Möjligen tittar in nån snabb imorgon. Men återkommer självklart för att kommentera det jag hinner med om ESC.

  Tack för en mycket trevlig blogg Schlagerpinglan

 4. Micke

  Fick precis syn på en annan sak här nu. Skriver det här även om det handlar om Ungern. Precis som du säger Schlagerpinglan är de flesta av de finalklara bidragen till ESC i Malmö av väldigt hög klass. Dock inte Vitryssland. Nu har chanserna ökat även från Ungern. För mig har det funnits två bra låtar där och båda två är vidare till de sex kvarvarande. Nu är det bara att hoppas. Låtarna är.

  “Szíveddel láss“, Agárdi Szilvi & Pál Dénes
  “Csak állj mellém“, Rácz Gergő

 5. Schlagerpinglan

  @Micke, Du får ha det så trevligt, vart du nu än tar vägen, och du är välkommen tillbaka med dina åsikter när du har tid, de uppskattas. 😀

 6. Micke

  Österrike

  Tack

 7. Kerstin

  Jag minns tydligt hur jag kom i diskussion med någon här om Islands bidrag förra året då jag inte gillade bidraget och gillade det bättre på engelska. Nu i år gillar jag verkligen Islands bidrag men tyvärr så hoppas jag dom sjunger på engelska. Det är min åsikt och något säger mig att Island kommer göra om den till engelska men om dom inte gör det så tycker jag fortfarande den är väldigt bra. Trevlig resa Micke!

 8. Micke

  Nemen titta vem som tittar in 🙂

  Hej Kerstin. Jaså nu är du tillbaka. Allt bra med dig hoppas jag. Det kan ha varit mig du menade om förra årets bidrag. Jag tyckte jättemycket om bidraget på isländska men sen tappade det på enelska. Men du kan ju iofs haft snack om det med andra också 🙂 Men i år är vi överens då för det är ett av mina favvisbidrag så här långt.

  Ja, jag åker ikväll så det ska bli skönt. Det var egentligen meningen att jag skulle åka i mars men vi ändrade det. Många anledningar men en hade med ESC att göra. Dels att vi ville slippa MF men även att vi ville vara där under Österrikes final. I år har Österrike ett bra bidrag bland de fem (Falco) så jag hoppas slippa fiaskot med WOKI-låten igen. Givetvis andra anledningar att vi ändrade till Februari också 🙂

  Du och Schlagerpinglan, Daniela och allt vad ni heter får ha det så trevligt med MF och sedan dyker Micke upp igen och förpestar alla med sina kommentarer om ESC.

  Tack för hälsningen

 9. Rickard

  Väldigt bra av Island! Ser ut som en finalist för mig! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se