En titt på Islands finalister

2013-02-02 (lördag)

Schlagerpinglan: I kväll klockan 21.00 CET startar finalen av “Söngvakeppnin 2013“, Islands uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest. Sändningen kan ni följa på ruv.is. Mer info om det senare. Finalbidragen (i förhoppningsvis rätt startordning, med länkar till deltävlingarnas framträdanden samt mina personliga omdömen och betyg) hittar ni här nedan.

Startfältet Islands “Söngvakeppnin 2013”, final, 2:a februari 2013:
1. “Ekki líta undan“, Magni Ásgeirsson (Wildcard)
Schlagerpinglan: Den första deltävlingen innehöll så många bra bidrag att det inte fanns plats för denna starka låt att gå direkt till final. Tack vare wildcardet tog den sig dock rättvist vidare men mycket längre än så går den nog inte. Kvällens svåraste bidag behöver nämligen ett antal lyssningar för att komma till sin rätt och är då kanske inte något lämpligt ESC-val. En av mina favoriter är det likväl.
Betyg: 4/5

2. “Lífið snýst“, Svavar Knútur Kristinsson & Hreindís Ylva Garðarsdóttir Hólm
Schlagerpinglan: Här har vi min absoluta favorit: en riktig solskenslåt som verkligen får mig på bra humör. Den lite udda duon är kanske inte heller rätt val för Island i ESC men personligen så går jag igång på denna lättsmälta ukulele- &tamburin-truddelutt och ser gärna att den får Malmöbiljetten. 🙂
Betyg: 4+/5

3. “Ég á líf“, Eyþór Ingi Gunnlaugsson
Schlagerpinglan: Så vacker denna spelmansballad är. Inte blir det sämre av att Eyþór framför bidraget på ett mycket övertygande sätt. Ett bidrag som får mig att sitta som trollbunden under hela låten. Vinnarbidraget?
Betyg: 4+/5

4. “Meðal andanna“, Birgitta Haukdal
Schlagerpinglan: I studioversionen så tyckte jag att detta var finalens starkaste låt men trots en estetiskt tilltalande show så tappade den en del av sin magi vid liveframträdandet. Om Birgitta bara kan hitta denna magi i finalen så lär hon ha stor chans på vinsten men då måste allt klaffa.
Betyg: 4/5

5. “Til þín“, Jógvan Hansen & Stefanía Svavarsdóttir
Schlagerpinglan: I andra ESC-uttagningar hade jag förmodligen uppskattat en duett som denna betydligt mer. Nu finns det dock så många andra mer intressanta bidrag att “Til þín” upplevs som lite tandlös och “redan gjord”. Bra men inte tillräckligt bra.
Betyg: 3/5

6. “Vinátta“, Haraldur Reynisson
Schlagerpinglan: Stämningsfulla låtar med gitarrkomp kan fungera… men precis som med förra låten så ligger problemet snarare i konkurrenternas kvalité än själva bidragets svagheter. Jag tycker om “Vinátta” men mot de andra lär den inte ha någon chans.
Betyg: 3/5

7. “Ég Syng!“, Unnur Eggertsdóttir
Schlagerpinglan: Om låten och framträdandet är tänkt som en parodi på skönhetstävlingar där unga tjejer stolpar runt i skyhöga klackar och tillgjorda leenden så kan jag faktiskt hitta lite ljusglimtar i denna studsiga låt. Nu tror jag ju inte att den är tänkt som någon parodi och därför blir betyget därefter. Kandidat till jumboplatsen.
Betyg: 2/5

Schlagerpinglan: Efter en oerhört stark uttagning där både den första och andra deltävlingen innehöll riktigt starka bidrag så är det då dags för Island att utse sitt bidrag. Själv tycker jag att det borde stå mellan fyra av låtarna:

Lífið snýst” är den låt som gör mig gladast och därmed blir den min personliga favorit. Jag tror dock inte att Europa har samma kärleksförhållande till ukulele-musik som jag har och därför ser jag inte låten som någon realistisk vinnare.

Som låt tycker jag att “Meðal andanna” står i en klass för sig men då den saknar det där lilla extra som ett vinnarbidrag behöver, och den starka “Ekki líta undan” behöver alltför många lyssningar för att komma till sin rätt, så kommer jag förmodligen att hålla tummarna för att Island väljer “Ég á líf” till sitt ESC-bidrag. En vacker låt med en stark artist som kan konsten att trollbinda sin publik. Lycka till i kväll och välj nu rätt, Island! 😉

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “En titt på Islands finalister”

  1. Daniela

    Det enda tråkiga med den här finalen är ju att antingen “Meðal andanna” eller “Ég á líf” (eller, hemska tanke, i värsta fall båda två…) kommer att slås ut. För mig är det helt självklart att det är de här två bidragen det handlar om i denna final, men det är ju inte sagt att islänningarna känner likadant… Från början tyckte jag ju att “Meðal andanna” var snäppet vassare, men jag märker att “Ég á líf” i grund och botten har berört/berör mig ännu starkare, så mina förhoppningar ligger numera i första hand i detta bidrag. Det är en speciell känsla att inte förstå ett ord av en låt men ändå tro på varje och sitta helt trollbunden från början till slut… 🙂 LYCKA TILL, Island, ni kan med lite tur välja ut årets ESC-vinnare i kväll! 🙂

  2. Schlagerpinglan

    @Daniela, Kan bara instämma i det du skriver om “Ég á líf”. Jag förstår inte ett ord av vad han sjunger men jag berörs ändå väldigt starkt, vilket låter underligt men är ytterst verkligt. 🙂

  3. Micke

    Är helt enig med Daniela om vilka två låtar det bör stå mellan. Egentligen tycker jag “Meðal andanna” är den bästa låten men “Ég á líf” har det bästa framförandet så det är jämnt för mig. Hemskt tråkigt om ingen av dem vinner även om hela startfältet undantaget “Ég Syng!“ håller riktigt bra klass. Måtte inte den vinna bara. Om nån av mina favvisar vinner finns det ytterligare en sak jag fruktar längre fram. Snälla byt inte till engelsk text som förra året då bidraget blev minst två klasser sämre efter bytet.

  4. Micke

    Heja Island……….

    Höll på att få dåndimpen när “Ég Syng!“ var kvar så länge. “Ég á líf” är en härlig låt

  5. Schlagerpinglan

    @Micke, Mmmm… när superfinalisterna lästes upp kändes det väldigt osäkert/olustigt och nervöst men som tur var så tog islänningarna sitt förnuft tillfånga och valde “rätt”. 🙂

  6. Micke

    Jag fick ännu ett bevis ikväll på att det var väldigt bra klass på låtarna i Islands tävling. Vi var samlade sex stycken men fem satt och kollade på TV medan jag var ensam framför datorn och kollade på Island istället. Dvs till att börja med. När MF-låtarna var genomspelade kom alla utom en in till mig framför datorn och blev kvar där. Dels för att de tyckte de svenska låtarna var urusla men också för att de visste att de isländska var bra 🙂

  7. Schlagerpinglan

    @Micke, Mmmm… de båda uttagningarna är som natt och dag. Själv gillar jag ju variationen och kan både uppskatta en uttagning med många bra låtar och en med lite lägre kvalité där man enklare kan hitta en enda stor-favorit.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se