Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Bulgarien landets ESC-historik
Bidrag: “Samo Shampioni (Only Champions)” ESC-videoNF-framträdandelåttext
Artister: Elitsa Todorova elitsatodorova.comfacebookwikipedia
Stoyan Yankoulov stoyankoulov.comfacebookwikipedia
Startnummer: nr 7 i semifinal 2
Låtskrivare: Elitsa Todorova, Christian Talev
Uttagning: TV-bolaget BNT valde ut artisterna internt och lät dem sedan tävla med tre låtar i en nationell final. Vinnarlåten utsågs av 50/50 jury- och tittarröster där tittarfavoriten “Kismet” och juryfavoriten “Samo shampioni” fick samma poäng. “Kismet” utsågs som vinnarlåt men rättighetsfrågan var tydligen inte utredd så låten fick bytas ut.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Bulgariens ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com (eurovisionary.com) eurovision.tv

Extra: Se Elitsa och Stoyan framföra årets ursprungliga vinnarlåt “Kismet” samt “Water” (5:a i ESC 2007). Se även en intervju med Elitsa av eurovision.tv.

Odds: Ej vidare till final & botten-tio av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
Det har gått ett antal år sedan duon fick en fin femteplats med en liknande (och i mitt tycke lite bättre) låt och frågan är hur det går den här gången. Allt behöver ju inte vara nytt för att fungera, ibland räcker det med att det är trevliga traditionella slingor som svänger glatt och framförs stabilt och därför tror jag att Elitsa och Stoyan blir de som tar den allra sista finalplatsen.

Schlagerpinglan tycker: Inte till final
Njae… jag var väldigt förtjust i “Water” och kan inte låta bli att se årets låt som en mindre bra uppföljare. Jag tycker om trummorna och de numera välkända folkmusikstongångarna som duon bjuder på men det är något i låten som stör mig så mycket att den hamnar bland de allra sista på min lista över ESC-bidrag. Nej, ingen final för Bulgarien om jag får bestämma.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Bulgarien: “Samo Shampioni”, Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov”

 1. Micke

  Känns som det är lite dåligt drag på bloggen just nu så jag droppar av här. Tänker dock skriva lite först om vad jag tycker om Bulgariens bidrag. Jag är helt överens med dig Schlagerpinglan om att Water var en bättre låt. Betyder det då att jag tycker detta är dåligt? Nej det gör jag absolut inte för det är ett av de 22 bidrag jag gillar även om det sitter längst ut på svansen så att säga. Jag tycker låten börjar riktigt bra och håller sig så till 1.15 in i låten då det känns som de får slut på bränsle och försöker ersätta det med något alternativt bränsle. Själen har dock försvunnit så det blir en låt i två delar.

  Del ett riktigt bra medan del två möjligen når upp till ett hyfsat betyg. Sammantaget ett bra bidrag med skönhetsfläckar. Jag vill ha det i final men jag tror inte att de kommer dit.. Alltså precis tvärtom 🙂 Bidraget som Bulgarien först sa att de skulle ställa upp med “Kismet” ser jag som ett något bättre bidrag även om de har samma problem med låt i två delar. I den låten var det tvärtom den började tråkigt fram till ungefär 1.10 sedan blev den mysig.

 2. Adri

  Den går vidare om jag får bestämma… men Semi 2 är patetiskt svag.

  Tror jag den går vidare? Nää tyvärr.

  Eventuellt kan tittare uppskatta de bekanta tonerna men juryn tror jag har svårt för det här.

  Jag älskar introt 😀

 3. André

  Hehe…ja. Här har vi Elitsa och Stoyan, vars förra bidrag “Water” är för mig den sämsta ESC-låten NÅGONSIN. Jag tyckte den var rent ut sagt förskräcklig och jag fattade ingenting när låten inte bara tog sig till final 2007 utan också placerade sig FEMMA! För mig fullständigt obegripligt. Den här låten är tyvärr inte bättre.
  Elitsa sjunger fruktansvärt falskt, låten är precis som “water” tråkig och upprepande och riktigt usel. Men Europa gillade ju av någon märklig anledning “Water” så risken finns väl att de gillar även denna. Om jag får bestämma har dock den här ingenting i en final att göra.

 4. Rickard

  Usch nej! Nästan sist på min lista! Bedrövligt dålig! Ingen final!!!

 5. Kerstin

  Första gången jag hörde det här bidraget så gillade jag det inte men tyckte inte det var så kass som jag tycker nu. Så det kan ju vara något som är positivt vad gäller förstagångslyssnarna. Men för mig finns det bara två låtar i årets ESC som jag inte klarar av att lyssna på och det här är den ena. Jag har oerhört svårt att se att det här skulle ta sig till final, i så fall är det på bekostnad av något betydligt bättre. Ingen final. Betyg 0/5.

 6. Kristina

  Förstår inte hur någon kan ha Bulgarien sist på sin lista. Jag menar Montenegros bidrag har väl inte dragit sig ur som jag vet 🙂 Men man kan ju alltid hoppas

  Det verkar som att antingen gillar man Bulgariens stil eller så gillar man den inte det finns inget mitt emellan. För mig är det så att jag gillar stilen. Älskade “Water”. För mig är problemet inte stilen utan mer att låten inte riktigt räcker till. De har försökt att återupprepa det de fick en femteplats för förra gången och det är väl inget fel i det iofs men jag tycker inte att de lyckas. Visst jag får “Water” känsla lite här och var i låten men inte alls på samma sätt. En mitten låt för mig. Skulle inte gråta vare sig den går till final eller missar final. Tror dock den missar final.

 7. Kerstin

  Kristina, jag har Bulgarien näst sist och Montenegro är absolut sist så vi är helt eniga om den usla kvalitén på Montenegros bidrag.

 8. Kerstin

  Micke, du hade en fråga om Monacos bidrag och jag har skrivit lite på sidan om OGAE Serbien samt gjort som du och gjort en lista över de vinnande bidragen ifall du är intresserad.

 9. Kristina

  Kerstin, det verkar som om väldigt många på den här bloggen har Montenegros bidrag som det sämsta av alla. Ett sundhetstecken kanske 🙂

 10. Kerstin

  Det ser inte ut att gå lika bra denna gången för Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov som det gjorde med Water. Enligt vår schlagerpanel blir det inte ens någon final. Vi får se om majoriteten ute i Europa har samma inställning till bidraget som majoriteten hos vår panel.

 11. Daniela

  Jag har medvetet valt att försöka stänga ut “Water” och inte jämföra de två låtarna utan i stället ge “Samo Shampioni” en rättvis chans genom att helt enkelt betrakta den som sådan, utan så många referenser. Och vad ser/hör jag då? Jo, faktiskt en ganska bra och fartfylld låt med stor spelglädje och en helhet som sticker ut från mängden. Det känns som att det här bidraget kommer att utgöra en välbehövlig kontrast till årets alla starka ballader, och just tack vare kontrasten tror jag också att Bulgarien trots allt kan ha riktigt goda finalchanser. Jag är lite orolig för hennes sångröst, men på plussidan finns å andra sidan helt klart instrumenten, samt det faktum att denna låt tack vare de tydliga titelslingorna känns mer trallvänlig än “Water”.

  Betyg: 3/5

 12. Schlagerpinglan

  @Daniela, Precis som du skriver så tror även jag att jag hade tyckt bättre om årets bidrag om jag klarat av att stänga ute “Water”, men jag klarar inte av det. Lite synd, för bidraget förtjänar ju en ärlig chans. Håller dock med dig om att den fyller sin funktion som tempohöjare i tävlingen. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se