Schlagerpinglan: Nu när alla de 37 bidragen som ska tävla i Eurovision Song Contest 2014 presenterats så är det snart dags att dra igång alla de enskilda presentationerna. I väntan på det så forsätter jag att ta en titt på de bidrag som har en gemensam nämnare och näst på tur är f.d. Jugoslavien.

2012 ställde de upp med sex bidrag, 2013 avstod Bosnien och Hercegovina från att vara med och nu 2014 är regionen endast representerad av tre bidag då även Kroatien och Serbien dragit sig ur.

Här nedan ser ni en mini-sammanställning av bidragen, i den ordning jag personligen för tillfället rankar dem:

Schlagerpinglans topplista av forna Jugoslaviens bidrag i ESC 2014 (27/3):
1. Slovenien – “Round And Round“, Tinkara Kovač (semifinal 2)
2. Montenegro – “Moj Svijet“, Sergej Ćetković (semifinal 1)
3. Makedonien – “To The Sky“, Tijana (semifinal 2)

Schlagerpinglan: Tre bidrag är inte mycket att göra en topplista på men förhoppningen är att alla de sex länderna ska delta vid jubileumsåret 2015 och därför vill jag inte göra något avbrott i traditionen att rangordna ländernas bidrag.

Detta år tycker jag att de alla lyckats riktigt bra med sina Eurovision-bidrag. Slovenien finns med i min topp-tre, Montenegro skickar en riktigt behaglig ballad och Makedonien ställer upp med en lättlyssnad poplåt. Personligen hoppas jag att alla tar sig vidare till finalen, dels för att jag gillar låtarna men kanske mest för att ex-Jugoslavien inte helt ska tappa tron på sin fortsatta medverkan i tävlingen.

Se även: Alla Big Five-ländernas bidrag, Alla Nordens bidrag och Forna Sovjets bidrag.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Eurovision 2014: Forna Jugoslaviens tre bidrag”

 1. André

  Slovenien och Montenegro gillar jag! Slovenien har riktig etno-folkmusik som representerar landets kultur mycket bra och dessutom platsar den typen av låt alldeles utmärkt i Eurovision! Lägg till en säker sångerska på det så är saken klar 🙂
  Montenegro har en vacker Balkanballad och i tanke på Serbien, Bosnien och Kroatiens frånvaro (de brukar alla tre vara mästare på att skicka högkvalitativa ballader) så blir Montenegro ett mycket uppskattat bidrag i årets tävling för mig och jag ser gärna att de får sin första finalplats 🙂

  Makedoniens låt gillar jag dock inte… En ettrig låt och jobbig låt med en sångerska vi fortfarande inte vet om hon faktiskt kan sjunga. Det klippet jag sett av henne ser det i alla fall ut som hon mimar ganska rejält??

 2. Schlagerpinglan

  @André, Det är underhållande att du just använder ordet “ettrigt” för att beskriva Makedoniens låt, för det beskriver ganska väl anledningen till varför den är sist i min lista. 🙂 Hur hon är som sångerska har jag ingen aning om, för som du påpekar så mimas det rejält i presentationsvideon. Jag hoppas i alla fall på att det blir bra i slutändan. Tyvärr hamnade Hannahs “Straight Into Love“ (Slovenien 2013) sist i sin semifinal (och det känns som en ganska bra jämförelse) så jag har inga förhoppningar om att det blir någon finalplats för Makedonien 2014.

 3. Micke

  André: Så här överens ar vi nog aldrig varit 🙂 Dina två första stycken håller jag fullständigt med dig om. Slovenien är för mig definitivt topp 5 och Montenegro definitivt topp 10. Mycket hänger iofs på om de står emot påtryckningar från mindre nogräknade om att falla i fällan och sjunga på engelska. Slovenien är ju redan 50-50 men det är ok om det stannar där. Montenegro med sin balkanballad på engelska skulle lätt få ned den under topp 20 för mig.

  Makedonien är helt ok för mig och ligger väl runt plats 20 skulle jag tro. Kan hon sjunga? Vi får väl se men det roliga är att höra introt 🙂 Snacka om stöld 🙂

 4. Micke

  Föresten jag har missat en sak hos dig André. Är inte ute efter att göra nån större grej av det men jag har inte koll på vad du tycker om Nederländernas bidrag

 5. Christopher

  Sloveniens är defentitivt top 10 i mina öron. Skönt att Montenegro inte skickar ett till plojbidrag och istället skickar en klassisk balkanballad. Tyckte on Makedonien från början men börjar tröttna på den nu.

 6. André

  Micke: Nederländerna tycker jag är helt ok. Det är en godkänd låt med två bra sångröster och så gillar jag att den är lite mer country-inspirerad (eller vad man nu ska sätta för genre på den). Dock så är jag rädd för att låten är alldeles för långt ifrån den musik som man brukar höra under det här sammanhanget. Det är inte direkt en publikfriande låt så jag fruktar att den kommer bli bortglömd och därmed åka ut. Det finns dock många sämre låtar så ifall Europa enbart röstar efter kvalité tycker jag ändå Nederländerna bör ha åtminstone en liten chans.

 7. André

  Har du för övrigt lyssnat på de två bidragen jag tipsade dig om ännu Micke? Oss hårdrockare emellan 😉

 8. Micke

  André: Har en liten kamp med mig själv om jag ska lyssna eller ej. Hade bestämt att inte lyssna på MF men eftersom du frågar så funderar jag 🙂 Kommer säkert att göra det.

  En liten grej om det du tidigare sa om att du inte gillar operaröster och liknande. Om man blandar då? Finns ett lysande exempel i en finsk grupp med en fullständigt grym tjej vid micken. Nightwish heter gruppen. Älskar den tjejens röst 🙂 När hon tar i efter gitarrsolot 3.25 in i låten förstår man varför man lever 🙂 Lyssna och se vad du tycker om henne och låten.

  http://www.youtube.com/watch?v=GdWhlo9b9zg

 9. Nathalie

  Saknar såväl Serbien, Bosnien & Kroatien i tävlingen. Det finns inget jag tycker bättre om än pampiga Balkanballader sjunget på modersmålet. Men, men. Nästa år kanske?
  1. Montenegro, för mig den bästa låten i första semin.
  2. Slovenien, den börjar bra, men tappar något i slutet.
  3. Makedonien, låten är anonym radiopop som egentligen är helt okej, sångerskan som får mig att tänka på Stallones ex: Brigitte Nielsen- har något visst tycker jag.

 10. André

  När man blandar sådär kan det funka i vissa sammanhang medans det i andra sammanhang bara känns schitzofrent. Den där låten jag jag dock hört förut och den där kombinationen fungerar. 😉 riktigt bra och mäktig!

 11. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Jag tackar för svaret på frågan jag aldrig ställde. 🙂 (D.v.s. att det det är Brigitte Nielsen jag tänker på när jag ser Tijana)

 12. Kerstin

  1. Slovenien
  2. Montenegro
  3. Makedonien

  Jag är inte alls lika förtjust i Sloveniens bidrag som ni andra här ovanför. Jag har samtliga tre bidrag omkring mitten på min lista. Ingen av de tre är egentligen några favoriter hos mig. Montenegros ballad är ok men med Sveriges och Norges ballader med i tävlingen så känns den oerhört seg och blek. Makedoniens bidrag är jag lite osäker på precis som många andra. En ok låt även den men inte mer.

 13. Rickard

  Helt klart Montenegro här! Men ett svagt år för forna jugoslavien! Tror möjligen att Montenegro då kan nå topp 15 men Slovenien och Makedonien riskerar att missa finalen

 14. Peter

  Tvärtemot alla andra är Makedonien min överlägsna favorit av de tre! Medryckande danspop med ett coolt beat. Tror definitivt de har en större chans än tråk Slovenien!
  GO Tijana! 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se