Lettland TV-bolaget LTV har avslöjat att de inför Eurovision Song Contest 2015 kommer att göra ytterligare förändringar i sättet Lettland utser sitt tävlingsbidrag. Sedan debuten år 2000 gav “Eirodziesma” landet ett antal fina placeringar, inklusive en vinst, men trots en liten korrigering de två sista åren (“Dziesma“) så har de missat ESC-finalen sex år i rad och tycker nu att det är dags att tänka om.

Fram till den 10:e december tar LTV emot bidrag från låtskrivare och artister till det nya formatet “Supernova“, bestående av tre livesända shower och en live-final, som är tänkt att få fram ett bidrag som går hem inte bara i Lettland utan även internationellt.

Ansökningarna görs via Supernovas hemsida och en samling musikexperter från både Lettland och utlandet kommer att välja ut de tävlande. Slutvinnaren kommer däremot att väljas ut av 50/50 jury- och tittarröster vid finalen den 22:a februari.

Schemat för Lettlands ESC-2015-uttagning “Supernova 2015”
10:e december Deadline för bidrag/ansökningar
5:e januari De tio utvalda bidragen presenteras
7:e-10:e januari Slutauditioner för 30 utvalda artister
10:e januari De tio utvalda artisterna presenteras
2:a februari Presentationsshow Tio artister framför sina tävlingsbidrag
8:e februari Semifinal 1
15:e februari Semifinal 2
22:a februari Final 4 finalister → 1 vinnare
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Det verkar fortfarande råda många oklarheter kring denna uttagning då vissa sidor uppger att alla är välkomna att skicka in bidrag, vissa att de endast vänder sig till lettiska medborgare. Inte heller antalet bidrag som tar sig vidare från varje semifinal eller hur hårt knutna artisterna är till sina låtar är ESC-sidorna helt överens om. Ovanstående information verkar dock de flesta skriva under på och förtydliganden lär säkert komma när vi väl närmar oss de aktuella datumen, så ingen panik där. 🙂

Som jag har tagit upp tidigare, se här, så har Lettlands senaste bidrag i ESC inte lyckats så bra. Med det i bakhuvudet så tycker jag att det är bra att de tar nya tag och försöker förändra sig. Nu hoppas jag bara att de lyckas behålla lite av sin specialla lettiska stil och bara finputsar det en aning så att vi inte hamnar i en final med fyra svensk-inspirerande Europop-låtar eller annat som kan tänkas “fungera” men inte alls känns som lettiska bidrag. Lycka till, LTV! 😀

(Inget fel med svensk ESC-pop, men personligen så tycker jag att charmen med ESC främst ligger i alla de speciella inhemska drag som varje land bidrar med.)

Mer om Lettlands förberedelser inför ESC 2015 hittar ni här: “Lettland i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Lettland 2015: Schemat för “Supernova 2015””

 1. Adri

  Lettland är lite av ett mysterium för mig. Varje år har de flera grymma låtar som jag (och väldigt många andra på eurovision-forum) älskar men vinner de någonsin? Nej aldrig!

  2014 hade de två låtar som inte bara skulle kunna ta sig enkelt till final utan t.o.m komma på vänster sida av resultattavlan: Stay (Samanta Tina) och Saule Riet (Olga). De går fortfarande varma hos mig. 😀

  Jag hoppas att dessa två artister försöker igen men ännu mer hoppas jag att Lettlands nya version av nationell uttagning ska hjälpa dem till lite framgångar!

  (Vem vet, de kanske kan bli som Nederländerna; misslyckas flera år i rad sen komma tillbaka med en rejäl succé)

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag har också haft en del stora personliga favoriter i Lettlands uttagningar genom åren (som naturligtvis inte hade en chans på någon topplacering) och hoppas därför att de kan behålla lite av det speciella men ändå få det att fungera internationellt. Som du påpekar så finns det länder som lyckats att vända en dålig trend och överraskat stort och förhoppningsvis är Lettland nästa land att lyckas med det.

 3. Micke

  Inte lika impad av detta lands försök som ni tycks vara. Min favvis från detta land är fortfarande My star – Brainstorm. Ingen jättefavvis men en låt jag gillar. Vem vet kanske de smäller till 2015 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se