Schweiz Eurovision-bidrag 2015

2015-02-01 (söndag)
Schweiz I går, lördagen den 31:a januari, valde Schweiz ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom finalen av “Die Grosse Entscheidungsshow 2015“.

Precis som föregående år så har uttagningen varit ett samarbete mellan det tyska SRF, franska RTS, italienska RSI och rätoromanska RTR och efter tre separata uttagningar och en juryspelning så var det då till slut dags för finalen med sex tävlande bidrag.

Förutom sina tävlingsbidrag fick artisterna även framföra vars en cover på en välkänd låt, se titlarna nedan. Vinnarbidraget röstades fram med hjälp av 50/50 jury- och tittarröster. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Schweiz bidrag till Eurovision Song Contest 2015 här:

“Time to shine”, Mélanie René
final-framträdandeExpertencheck-framträdandevideotext
(text & musik: Mélanie René)

Resultatet av Schweiz Die Grosse Entscheidungsshow 2015: Artisternas cover-låtar
1. “Time to shine“, Mélanie René (RTS) “Chandelier”
(Sia)
2. “Singing about love“, Timebelle (SRF/RTR) “Rudeboy”
(Rihanna)
3. “Fly“, Licia Chery (RTS) “All about that Bass”
(Meghan Trainor)
4. “Hey now“, Andy McSean (SRF/RTR) “Chasing Cars”
(Snow Patrol)
5. “Only human“, Tiziana (SRF/RTR) “The Power of Love”
(Frankie goes to Hollywood)
6. “Take Me Back to 23“, Deborah Bough (RSI) “Shake it off”
(Taylor Swift)
(Källa: srf.ch)

Schlagerpinglan: Schweiz final både inleddes (“Take Me Back to 23“) och avslutades (“Only human“) med låtar som, enligt mig, båda hade sina ljuspunkter men likväl aldrig hade något i slutstriden att göra.

Däremellan bjöds det på två potentiella vinnare som båda gjorde missar som tog alltför mycket fokus från själva låtarna och därmed föll de båda på mållinjen: Scenframträdandet i “Fly” nådde aldrig riktigt upp i samma wow-stil som vid juryspelningen och när det gällde “Singing about love” så var det främst klädvalet som fällde gruppen, som var en av mina två inför-finalen-favoriter. Visserligen saknade sångerskan i Timebelle lite av den attityd som jag hoppats på men det var nog kjolen som fördärvade mest. Den såg så malplacerad ut att jag hela tiden väntade på att den skulle ryckas av i klassisk ESC-stil, men inget hände och framträdandet blev därmed mest ett stort frågetecken.

Då återstod det två bidrag som kändes ganska felfria: den mysiga “Hey now” och kvällens stora vinnare “Time to shine“. För mig var det ett enkelt val och med tanke på resultatet så verkar det som att även de i Schweiz var inne på samma linje. 😀

Även om det i grund och botten är en låttävling så visar, förutom det jag påpekade ovan, skillnaden mellan den lite mer auditionsaktiga juryspelningen och finalens bländande framträdande hur mycket styling, klädval, scenshow, ljussättning m.m. påverkar slutresultatet. Så trots att jag själv är väldigt förtjust i både låtens budskap och hur den är uppbyggd samt är lite svag för sångerskans halvt naiva och halvt tuffa, men väldigt glada, framtoning så trodde jag på förhand att det inte var rätt bidrag att skicka till Wien. Nu när jag sett hur mycket det kan höjas med rätt effekter så är jag inte lika osäker längre. Nu hänger det snarare på vad de andra länderna skickar.

Kort sammanfattat: Jag är övertygad om att rätt låt vann och med lite extra putsning samt tur med de konkurrerande bidragen i den andra semifinalen så ska det nog kunna bli en finalplats för Schweiz i år. Jag håller tummarna för det i alla fall. 😀

Mer om Schweiz förberedelser inför ESC 2015 (inkl. resultaten av de inledande uttagningarna, landets senaste bidrag och resultat i ESC m.m.) hittar ni här: “Schweiz i ESC 2015“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Schweiz Eurovision-bidrag 2015”

  1. Adri

    Detta var absolut ingen dålig låt, men jag har faktiskt svårt att förstå hur Timebelle kunde förlora (kläderna åsido). Jag önskar Schweiz lycka till för att jag vill unna dem lite resultat då jag tycker att dom och Lettland är typ de mest underskattade länderna de senaste fem åren men just denna låt är personligen är en sådan “mjae”-låt. Det vill säga att jag faktiskt inte bryr mig om den kvalificerar sig eller åker ut för den är bara så “lagom”.

  2. Lukas

    Ytterligare en ballad som lånar en del dubstep-element. Till skillnad från Warrior (av Amber, alltså Malta), har inte Mélanie den där rösten som greppar tag om en, och låten känns lite intetsägande. Schweiz skrällde rejält i fjol med Hunter of Stars, men jag har svårt att se dem i final i år.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se