schweiz Schlagerpinglan: Nu på lördag, den 31:a januari, kommer Schweiz att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom finalen av deras nationella uttagning “Die Grosse Entscheidungsshow 2015“.

Här nedan ser ni lite kort info om uttagningen, länkar till de sex final-bidragen samt mina personliga betyg och åsikter inför finalen:

Allmänt om Schweiz nationella ESC-2015-uttagning:
Finalen av “Die Grosse Entscheidungsshow 2015″ har föregåtts av tre separata uttagningar där rätoromanska RTR, tysk-spåkiga SRF, italiensk-språkiga RSI och fransk-språkiga RTS först valt ut ett antal kandidater som sedan en specialjury granskat och valt ut de sex finalisterna från.
Finalen avgörs den 31:a januari, sänds från Bodensee Arena i Kreuzlingen och kan ses på SRF 1, RTS 2 och RSI LA 2 kl. 20:10 CET. (Information om ev. webbsändningar kommer senare.)
Programledare är, återigen, Sven Epiney.
Precis som förra året så gör den regerande ESC-vinnaren, denna gång Conchita Wurst, ett gästframträdande i finalen.
Vid finalen framför de sex finalisterna inte bara sina tävlingsbidrag utan även vars en cover på en känd låt.
Vinnaren utses av 50/50 jury- och tittarröster.

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
1. “Take Me Back to 23“, Deborah Bough livevideo schweizschweizschweizschweizschweiz
(Deborah Bough) (RSI-val)
Schlagerpinglan: När jag hörde låten första gången (i RTR/SRF:s uttagning) fick den ett under-medel-betyg av mig och mitt intryck av “Take Me Back to 23” förändrades inte nämnvärt varken efter att RSI presenterat sina tre kandidater eller efter juryspelningen. Ingen skugga över Deborah men hennes låt tillhör den form av “gammal-disco” som får det att krypa under skinnet på mig och där kan inget framträdande i världen göra någon skillnad. När det kommer till personlig smak så är det ibland bara att acceptera att man inte kan gilla allt.
Betyg: 2+/5
2. “Singing about love“, Timebelle livevideo schweizschweizschweizschweizschweiz
(Mihai Alexandru, Andrada Ioana) (SRF/RTR-val)
Schlagerpinglan: “Singing about love” är nog den låt som jag hoppas mest på i finalen. Jag tyckte ganska bra om den redan från början och sedan dess har den växt till sig och hamnade t.o.m. bland mina slutliga nio favoriter i SRF-omröstningen. Sångerskan har både attityd och show-glädje medan låten innehåller flera intressanta beståndsdelar, inklusive ett helt oemotståndligt sax-solo, och är omöjlig att få ut ur huvudet när den väl bosatt sig där. Ett flertal egenskaper som inte är helt fel för ett ESC-bidrag m.a.o. och därför är det mitt förstahandsval.
Betyg: 4+/5
3. “Fly“, Licia Chery livevideo schweizschweizschweizschweizschweiz
(Léticia Andris) (RTS-val)
Schlagerpinglan: “Fly” gjorde inget större intryck på mig när RTS presenterade sina ursprungliga 26 bidrag men vid juryspelningen den 7:e december stod Licia för ett av de klart bästa framträdanden och lyfte verkligen låten. Så trots att den kanske inte riktigt är min typ av musik i vanliga fall så rycks även jag med i denna glada “glöm-dina-bekymmer-för-tre-minuter”-låt och skulle knappast protestera om det räckte hela vägen, även om jag har andra personliga favoriter.
Betyg: 3+/5
4. “Hey now“, Andy McSean livevideo schweizschweizschweizschweizschweiz
(Andy Stadelmann) (SRF/RTR-val)
Schlagerpinglan: ” Hey now” är för mig en trallvänlig låt som sätter sig på hjärnan direkt och som jag föll för redan första gången jag hörde den. Lägger man dessutom till sångarens behagliga röst så skulle man kunna tänka sig att vi har ytterligare ett favoritbidrag här, men det finns något i helheten som inte riktigt fungerar. Jag kan inte sätta fingret på vad det är men skulle inte mina två huvudfavoriter nå ända fram så är Andy ändå ett helt OK val i mina ögon.
Betyg: 4/5
5. “Time to shine“, Mélanie René livevideo schweizschweizschweizschweizschweiz
(Mélanie René) (RTS-val)
Schlagerpinglan: Från att ha tyckt ganska bra om “Time to shine” första gången jag hörde den så har den sakta men säkert vuxit till att bli en av mina två största favoriter i finalen. Mélanie René utstrålar inte samma säkerhet på scenen som Licia Chery, men det kan snarare ses som en fördel då det ger mer äkthet till budskapet i låten. Jag gillar i alla fall hela paketet här: låt, text, artist och helhetskänslan den ger.
Betyg: 4+/5
6. “Only human“, Tiziana livevideo schweizschweizschweizschweizschweiz
(Jesse Singer, Nick Banns, Chris Soper, Will Knox, Shayna Zaid) (SRF/RTR-val)
Schlagerpinglan: När jag såg Tizianas framträdande vid juryspelningen så kändes det helt rätt att hon skulle gå vidare. ESC brukar ju svänga mellan ytterligheterna och vad passar då bättre än en helt naturlig artist efter en superstylad karaktär? Men hur vacker låten och texten än är och hur vackert Tiziana än sjunger så, precis som betyget efter första genomlyssningen visar, är detta inte riktigt min typ av bidrag.
Betyg: 3/5

Schlagerpinglan: Efter att ha lyssnat igenom över 200 bidrag i jakten på Schweiz bästa låt 2015 så ser jag fram emot att det äntligen ska koras en slutsegrare. Visserligen försvann deras bästa bidrag på vägen (“Unbeschreiblich nah“ med Sabrina Sauder) men jag tycker nog att de fått ihop ett ganska skapligt finalfält i alla fall. Må bästa bidrag vinna. 😀

Mer om Schweiz uttagning till Eurovision Song Contest 2015 (inkl. resultaten av de inledande uttagningarna, landets senaste bidrag och resultat i ESC m.m.) hittar ni på min samlingssida “Schweiz i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Schweiz 2015: Allt inför finalen den 31:a januari”

 1. Micke

  Ja du Schlagerpinglan då var vi där då. Undrar hur många fler dårar det finns än vi som följt alla dessa över 200 låtar från början 🙂 Grejen är den att av de cirka 25-30 låtar jag hittills tyckt om i ESC 2015 har 15-20 kommit från Schweiz. Tack och lov är 2-3 av dem bland de sex finalisterna. Fattar dock fortfarande inte hur exempelvis “The Waiting Game“, Freschta Akbarzada och “Unbeschreiblich nah“ Sabrina Sauder kunde ratas.

  Vad tycker jag då om de fem finalisterna? Jag tycker bra eller ganska bra om fem av dem och direkt illa om den sjätte.

  “Fly“, Licia Chery: 6 poäng

  Tyckte faktiskt ganska dåligt om låten i början. Tyckte det var en rörig historia utan någon riktig grund. Började sakta tycka ok om låten efter ett tag och det förstärktes ytterligare när jag såg de live för första gången. Den här tjejen stod verkligen stadigt på scen och på så sätt förmedlar hon för oss att låten är bättre än ni tror era klantar 🙂 Jag har den på plats 3-5 i finalen men magkänslan säger att den blir livsfarlig.

  “Time to shine“, Mélanie René: 9 poäng

  En av mina fyra favvisar av allt vi hört från länderna hittills. Tog lite tid att växa in i låten men växte gjorde den. Har hört från polare att de haft exakt samma erfarenhet. Det är ingen låt man lyssnar bara någon gång på och sen vet vad man tycker. Kände precis som du Schlagerpinglan att hon kändes lite rädd först på scen men precis som med hennes låt så växte hon väldigt. Jädrar vad jag håller tummarna för dig på lördag Mélanie men jag tror tyvärr det bara räcker till en tredjeplats.

  “Take Me Back to 23“, Deborah Bough: 1 poäng

  Ursäkta alla ni som möjligen gillar låten men det här är så långt ifrån Micke man kan komma. Fältets absolut sämsta bidrag som jag ser det. Har inte något mer att säga om detta utan sparar mina ord till andra bidrag.

  “Hey now“, Andy McSean: 8 poäng

  Min absoluta tvåa i fältet. Ett lättviktsbidrag ja visst men varför skulle det alltid vara fel med det. En perfekt billåt om inte annat har jag märkt. Gillar kombinationen röst/låt skarpt och blev därför lite besviken live då jag kände att det inte klickade på samma sätt det. Han får säkert till det i finalen och jädrigt kul om han kunde bli två efter Mélanie René.

  “Singing about love“, Timebelle: 7 poäng

  Ibland kämpar man med sig själv och hur man än håller på får man aldrig riktigt koll ändå. När det gäller detta bidraget har mina öron en ständig kamp mot varandra. Mitt vänstra öra sitter och hoppar med och tycker det är ett grymt rockigt och svängigt bidrag. Men på andra sidan sitter mitt högra öra och skakar på huvudet och utbrister: MY GOD sicket simpelt bidrag och hur många gånger har vi inte hört detta tidigare genom alla år. Jag som står för hjärnan mellan öronen borde väl kunna lösa detta för dem men jag kan banne mig inte det. Något är jättebra och något är jättedåligt och jag kan inte hitta bidragets rätta själ. Jag tror ändå att segern kommer att stå mellan detta bidrag och Licia Cherys.

  “Only human“, Tiziana: 6 poäng

  Jädrar vad jag tycker det är skönt att detta bidraget är med. Det bryter liksom lite av och omväxling är det viktigaste som finns i musik. Snabba låtar och lugna låtar blandat är hela grejen för mig. En vacker liten låt som framförs av en kvinna med en mycket vacker röst. Tror inte den har minsta chans men skulle bli jätteglad om den kunde komma i mitten någonstans.

  Slutsats:

  En kanonlåt: “Time to shine“, Mélanie René
  En skitlåt: “Take Me Back to 23“, Deborah Bough

  Men kampen om segern står mellan: “Fly“, Licia Chery och “Singing about love“, Timebelle

 2. Adri

  Tyvärr så är Schweiz oförutsägbara så även om majoriteten verkar heja på samma låt (“singing about love”) så finns det inga garantier angående detta land. men om jag får som jag vill så blir det en ohotad vinst för just “Singing About Love” 😀 grymt catchy låt och en riktig glädjespridare 😀

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Så här i efterhand så låter det ju faktiskt lite smådåraktigt att ha lyssnat igenom så många bidrag, speciellt med tanke på att merparten av dem inte var så jättemycket att hurra för, och visst hade det varit intressant att veta hur vanligt detta beteende är. 🙂

  Jag tycker dock att det även denna gång var värt det då jag jag hittat en hel del låtar som jag kommer att lyssna på lång tid framöver, vilket är ett av huvudsyftena med det. Dessutom så fanns det ju vid den tidpunkten inte många andra ESC-bidrag att lyssna på så det var svårt att låta bli. 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se